Σε μια λαμπερή τελετή γεμάτη ανατρεπτικές εκπλήξεις και γεύσεις υψηλού επιπέδου, 28 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα απέσπασαν την κορυφαία διάκριση των Χρυσών Σκούφων κι εκλεκτοί καλεσμένοι από την πολιτική, πολιτιστική, επιχειρηματική και γαστρονομική ζωή της χώρας απόλαυσαν ένα πρωτόγνωρο dîner de gala διά χειρός του αστεράτου σεφ Davide Scabin, με σφυριά, νυστέρια, ψαλίδια και πιάτα από το... Διάστημα.
Eνα σύννεφο από χρυσά μπαλόνια πλημμύρισε την Πλατεία Συντάγματος το βράδυ της Δευτέρας 18 Φεβρουαρίου, με εκλεκτούς εκπροσώπους της καλλιτεχνικής, πολιτικής, επιχειρηματικής και γαστρονομικής ζωής της χώρας να ξεχύνονται από το μεγαλόπρεπο λόμπι της «Μεγάλης Βρεταννίας» κρατώντας στα χέρια τους ενθύμια μιας βραδιάς λαμπερής κι επίσημης, αλλά ταυτόχρονα ανάλαφρης, παιχνιδιάρικης και ολότελα διασκεδαστικής· μιας βραδιάς που τίμησε την ελληνική γαστρονομία και βράβευσε τους πρωταθλητές της με την κορυφαία διάκριση του Χρυσού Σκούφου, φέρνοντας τα... πάνω κάτω.
Σφυριά, νυστέρια, ψαλίδια και… λαζάνια από το Διάστημα έδωσαν extravagant νότα στη βραδιά, ρουφηχτά «κυβερνο-αβγά» επανέφεραν παιδικές αναμνήσεις στα περίτεχνα τραπέζια, ενώ βραβεία, λάμψη, υψηλοί προσκεκλημένοι κι ένα ζεστό αίσθημα γιορτινής οικειότητας συναγωνίστηκαν τις μοναδικές γεύσεις του φαντασμαγορικού dîner de gala, στη μέθη ευδαιμονίας με την οποία αγκάλιασε τους καλεσμένους της η μοναδική φετινή διοργάνωση.

Ανταγωνισμός όχι εύκολος, αφού οι γαστρονομικές δημιουργίες της βραδιάς έφεραν την υπογραφή του προσκεκλημένου σεφ Davide Scabin. Βραβευμένος με αστέρι Michelin και πολλές φορές μέσα στη λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το «Combal.Zero» (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο κάστρο Rivoli), ο Ιταλός σεφ είναι ένας από τους πλέον ρηξικέλευθους της Ευρώπης. Καλλιτέχνης υψηλού επιπέδου, με ανατρεπτικό χιούμορ κι έντονη προσωπικότητα, ο ενορχηστρωτής των γεύσεων της βραδιάς παρουσίασε ένα μενού γυρισμένο ανάποδα, με τα κυρίως πιάτα να σερβίρονται πρώτα και τα ορεκτικά στο τέλος!
Είκοσι οκτώ εστιατόρια απέσπασαν φέτος την πολυπόθητη διάκριση έναντι των περσινών είκοσι τεσσάρων, σε μια ομολογουμένως πολύ καλή χρονιά για την ελληνική γαστρονομική σκηνή. Το «Grandma’s» στην Ίο, το «La Veranda» στη Μύκονο, το «Ovac» στη Σαντορίνη, o «Διόνυσος» στην Ελούντα και το «Aleria» στο Μεταξουργείο ήταν τα θριαμβευτικά new entries της χρονιάς, με τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς αλλά και την Αθήνα να δείχνουν την εξέλιξή τους, ενώ η κορυφή των Χρυσών Σκούφων διατήρησε το κερκυραϊκό της χρώμα, με το «Etrusco» να αναδεικνύεται για άλλη μία φορά το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας. Τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τα τρία αθηναϊκά «Σπονδή», «Varoulko Seaside» και «Botrini’s», ο Έκτορας Μποτρίνι απέσπασε άλλη μία διάκριση με το «Fresco» στη Χαλκιδική, ενώ το «Χαρούπι» της Θεσσαλονίκης ήταν το εστιατόριο που κέρδισε το Βραβείο Κοινού by Kaiser.

Από νωρίς το απόγευμα το Grand Ballroom της «Μεγάλης Βρεταννίας» βούιζε από τις προετοιμασίες, με τις ομάδες του εμβληματικού ξενοδοχείου να ανταλλάσσουν τις τελευταίες οδηγίες, προκειμένου να παράσχουν τις αψεγάδιαστες υπηρεσίες που κρατούν τη «Μεγάλη Βρεταννία» στην αιχμή της φιλοξενίας διοργανώσεων κορυφαίας κλάσης. Σαν μαυροφορεμένο μελίσσι, η ομάδα του σέρβις επιμελούταν το τελευταίο φινίρισμα της λαμπερής αίθουσας του ισογείου. Ακριβώς κάτω από τα πόδια τους, στη μεγάλη κουζίνα του ξενοδοχείου, συνθέτοντας το κοντράστ της επιτυχίας, η πάλλευκη μπριγάδα του executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Αστέριου Κουστούδη ετοιμαζόταν για το μαγειρικό μαραθώνιο της βραδιάς.
Στο πολυτελές Royal Room οι premium χορηγοί των Χρυσών Σκούφων υποδέχονταν τους εκλεκτούς καλεσμένους, που κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία από τις 300 πιο-περιζήτητες-από-ποτέ θέσεις στα τραπέζια της βραδιάς, με την αέρινη Τζένη Μπαλατσινού, τον πάντα στιλάτο Πάνο Ρήγα και τον ευδιάθετο Σπύρο Λάμπρου να είναι ανάμεσα στις πρώτες αφίξεις της βραδιάς.
Παγωμένα ποτήρια μπίρας Kaiser pilsner, βελούδινο ανθρακούχο νερό και χυμοί S.Pellegrino αλλά και μεταλλικό νερό Acqua Panna προσέφεραν νότες δροσιάς στο καλωσόρισμα, ενώ ευφάνταστα κοκτέιλ με βάση τους premium μονοποικιλιακούς καφέδες της Nespresso και μυρωδάτα, πειραγμένα old-fashioned με κορυφαίο malt ουίσκι The Macallan ανέβαζαν τη γιορτινή διάθεση της φετινής, 26ης διοργάνωσης ενός «πολύ σοβαρού πολιτιστικού θεσμού, χωρίς τον οποίο η Αθήνα δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα: ένας προορισμός που μπορεί να προσελκύσει κόσμο για την κουζίνα του», όπως είπε για τους Χρυσούς Σκούφους ο Παύλος Τσίμας.

«Όταν το “αθηνόραμα” εμπνεύστηκε τους Χρυσούς Σκούφους, δεν νομίζω ότι φανταζόταν την επιτυχία που θα είχε. Σήμερα ένας Χρυσός Σκούφος αποτελεί κόσμημα για κάθε εστιατόριο και νομίζω ότι όλοι μας οφείλουμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στην ομάδα του για την έμπνευση, τη συνέπεια και την πίστη με την οποία υπηρετεί αυτόν το θεσμό», σημείωσε ο βουλευτής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με τη συνάδελφό του Όλγα Κεφαλογιάννη να προσθέτει για τον πολύ αγαπημένο της θεσμό ότι «έβαλε τη γαστρονομία στο χάρτη και καταφέρνει κάθε χρόνο να μας εκπλήσσει, όχι μόνο με το να γίνεται καλύτερος αλλά και με το να ωθεί την ίδια την ελληνική γαστρονομία να εξελίσσεται». Άλλωστε, όπως θα σημείωνε αργότερα και ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας, «η ίδια η ιδέα τού να επιβραβεύεις τα καλύτερα εστιατόρια είναι ένας τρόπος να δημιουργήσεις την ευγενή άμιλλα και τον υγιή ανταγωνισμό που θα καλλιεργήσει την πρόοδο αυτής της συγκλονιστικής τέχνης που λέγεται “υψηλή γαστρονομία”».
Πολύ σύντομα το Grand Ballroom άνοιξε τις πόρτες του για να αποκαλύψει στους καλεσμένους την πρώτη έκπληξη της βραδιάς: το περίτεχνο centerpiece των τραπεζιών, διά χειρός του σκηνογράφου Δημήτρη Μπραζά, με θρυμματισμένα πιάτα και μαχαιροπίρουνα να ξεφυτρώνουν καταμεσής του τραπεζιού. «Σαν βγαλμένο από μουσείο σύγχρονης τέχνης», είπε ο σεφ Davide Scabin, ενώ η ηθοποιός Βασιλική Τρουφάκου, εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς των θαυμαστών της υψηλής γαστρονομίας, το «διάβασε» ως «μια πολύ επιτυχημένη σημειολογία, που αντανακλά και την αποδόμηση του μενού».

Δίπλα της, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος δήλωνε εντυπωσιασμένος και από τους άλλους πρωταγωνιστές του τραπεζιού, το κοφτερό νυστέρι και το χρυσό σφυρί, που περίμεναν υπομονετικά δίπλα στα amuse bouche της βραδιάς – τέσσερις ιδιαίτερες γεύσεις που εμπνεύστηκε ο Αστέριος Κουστούδης δουλεύοντας με τα ξεχωριστά ζυμαρικά της Barilla: «Είναι πολύ πρωτότυπο, δεν το έχω ξαναδεί», σημείωσε ο ηθοποιός. «Έχω μεγάλη αγωνία για το πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε!».
Ευτυχώς, σύντομα ανέβηκαν στη σκηνή οι παρουσιαστές της βραδιάς και πρωταγωνιστές της επιτυχημένης παράστασης «Το Δείπνο». Οι Κατερίνα Λέχου, Κατερίνα Μισιχρόνη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιώργος Κοτανίδης και Στέλιος Μάινας, οικοδεσπότες και ταυτόχρονα καλεσμένοι της απονομής, όπως και στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου όπου εμφανίζονται κάθε βράδυ, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Λίλλυς Μελεμέ, υποδύθηκαν δύο ζευγάρια που δειπνούν υπό το βλέμμα και τα σχόλια του μετρ, εισάγοντας το κοινό στο γαστρονομικό κόσμο του σεφ Davide Scabin με τις εύστοχες ατάκες τους και παρέχοντας παράλληλα τις απαραίτητες... οδηγίες χρήσης για το μενού του dîner de gala.

Μεταξύ άλλων, οι προσκεκλημένοι δοκίμασαν το εμβληματικό πιάτο Cyber eggs (κρόκος αβγού με χαβιάρι) συνοδεία βότκας Snow Leopard, απόλαυσαν με το χέρι (!) ζουμερό φιλέτο Fassona, τρυφερά αγκαλιασμένο από μοσχομυριστή κρούστα ψωμιού, βουτύρου και μυρωδικών, έσπασαν με σφυρί το θαλασσινό απολίθωμα για να γευτούν τραγανό αστακό και χτένια και απογειώθηκαν στο Διάστημα με space lasagna, ένα πιάτο το οποίο ο Scabin είχε μαγειρέψει, σε συμφωνία με τη ΝΑSA, για τον Ιταλό αστροναύτη Luca Parmitano κατά την παραμονή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. «Ένα μενού ανατρεπτικό», με το οποίο ο σεφ «έχει θελήσει να μας επιβάλει γεύσεις και τρόπους να φάμε, χρησιμοποιώντας τα χέρια μας αλλά κι ευφάνταστα εργαλεία, πράγμα που βρίσκω εξαιρετικά απολαυστικό», όπως θα σημείωνε αργότερα ο Νίκος Ευαγγελάτος, από τους βετεράνους λάτρεις ενός «εξαιρετικού θεσμού, που μας θυμίζει ότι είναι σημαντικό να χειροκροτήσουμε τους ανθρώπους που μαγειρεύουν καλά επειδή κάνουν κυριολεκτικά τη ζωή μας πιο νόστιμη».
Τα κρασιά που συνόδευσαν τα πιάτα ήταν από τον εμβληματικό τοσκανέζικο οίκο Antinori, ενώ κάθε τραπέζι ήταν εφοδιασμένο με ένα τάμπλετ με πληροφορίες για το μενού και τον σεφ αλλά και την cloud εφαρμογή Cardlink Maître, την καινούργια υπηρεσία της Cardlink, που λύνει τα χέρια των επαγγελματιών της εστίασης. Μέσω της συσκευής, οι συνδαιτυμόνες είχαν επίσης τη δυνατότητα να ψηφίσουν το πιάτο που τους ενθουσίασε περισσότερο, με το φιλέτο Fassona στο τζάκι να αναδεικνύεται ο αδιαφιλονίκητος νικητής ενός «μινιμαλιστικού και πολύ έξυπνου μενού», όπως το χαρακτήρισε ο βραβευμένος σεφ Έκτορας Μποτρίνι, «από έναν ιστορικό σεφ για την Ιταλία, που έχει βάλει τη σφραγίδα του στην αναγέννηση της σύγχρονης ιταλικής κουζίνας κι έχει δημιουργήσει σχολή με την προσέγγισή του στα γαστρονομικά πράγματα – δεν είναι τυχαίο ότι για την τελετή των Χρυσών Σκούφων, που του ζητήθηκε ένα ποπ μενού, ετοίμασε πιάτα που τον είχαν αναδείξει πριν από 20 χρόνια και σήμερα εξακολουθούν να είναι απολύτως επίκαιρα. Φαντάσου πόσο μπροστά ήταν τότε...».
Τον κύκλο των απονομών άνοιξε o εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος, καλωσορίζοντας τους καλεσμένους και χαιρετίζοντας τη ραγδαία εξέλιξη της ελληνικής γαστρονομίας, «που αναγκάζει τη γευσιγνωστική επιτροπή του “αθηνοράματος” να διανύει αμέτρητα χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια για να αξιολογήσει τα εστιατόρια της χώρας», όπως σημείωσε, αναφερόμενος στο γαστρονομικό σαφάρι στο οποίο επιδίδεται η ομάδα των Χρυσών Σκούφων κάθε χρόνο.

Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο, οι αξιολογητές ταξιδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, για να δοκιμάσουν χιλιάδες πιάτα και να τα βαθμολογήσουν βάσει διεθνών κριτηρίων, από την ποιότητα των πρώτων υλών, την πρωτοτυπία τους και τη μαγειρική τεχνική των σεφ μέχρι την αρμονία και ισορροπία των γεύσεων, το ευφάνταστο των συνδυασμών, την αισθητική εμφάνιση των πιάτων και τη γενική αίσθηση που αποπνέει το σύνολο των επιμέρους στοιχείων. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, τα χιλιόμετρα πρόκειται να γίνουν ακόμη περισσότερα με τη θέσπιση των Χρυσών Σκούφων Κύπρου, που θα απονεμηθούν για πρώτη φορά αργότερα μέσα στο 2019.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ανάδειξης του Νοτίου Αιγαίου σε «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» αλλά και όλες τις προσπάθειές του για τη διεθνή προώθησης της ελληνικής κουζίνας, ο εκδότης του «α» απένειμε ειδικό βραβείο στον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος κάλεσε την ομάδα του «αθηνοράματος» να συνεχίσει «τον υπέροχο αυτό θεσμό, διότι η προστιθέμενη αξία που παρέχουν οι Χρυσοί Σκούφοι είναι παρούσα στα εστιατόριά μας και την εισπράττουμε από τον τουρισμό».

Η δυναμική της υψηλής γαστρονομίας ως μοχλού ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος της χώρας ήταν στην καρδιά της προσέγγισης και του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου, ο οποίος χαρακτήρισε το θεσμό «υψηλή τιμή για τη γαστρονομία, τα εστιατόρια και κυρίως τους σεφ: τους καλύτερους πρεσβευτές της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, που είναι ο ελληνικός τουρισμός». Την ίδια αίσθηση επανέλαβε αργότερα από σκηνής και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Τσέγας, που βράβευσε τα εστιατόρια των νησιών του Αιγαίου, σημειώνοντας ότι «η γαστρονομία αποτελεί κορυφαίο κριτήριο επιλογής προορισμού για τους επισκέπτες της χώρας και δημιουργεί επαναλαμβανόμενες επισκέψεις», ενώ την «υψηλή θέση της γαστρονομίας στις προτεραιότητες της χώρας» επιβεβαίωσε και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, όταν, ύστερα από πρόσκληση της ιδιοκτήτριας του «α» Άννης Ηλιοπούλου, ανέβηκε στη σκηνή για να βραβεύσει το εστιατόριο «Etrusco» ως το καλύτερο της χώρας αλλά και να συγχαρεί τους διοργανωτές, «που έχουν καταφέρει, χάρη στο μεράκι τους, να μετατρέψουν ένα θεσμό υψηλού κύρους σε μια μεγάλη γιορτή».
Αυτήν την αίσθηση γιορτής, που έντυσε με τη ζεστασιά της τα χαμόγελα των βραβευθέντων, επισφράγισαν με την αέρινη γλύκα τους τρεις mignardises με εξαιρετικές γεύσεις παγωτών Mövenpick, στο μεγάλο φινάλε της βραδιάς, με το βροντερό ευχαριστήριο χειροκρότημα των συνδαιτημόνων προς τους συντελεστές της βραδιάς – τον καλεσμένο σεφ Davide Scabin, τον executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Αστέριο Κουστούδη αλλά και όλη την μπριγάδα του εντός κι εκτός κουζίνας, χωρίς την οποία μια τόσο απαιτητική βραδιά θα ήταν αδύνατο να στεφθεί με τέτοια επιτυχία. Κρεμασμένες στις άκρες χρυσών ιπτάμενων μπαλονιών, αυτές οι μικρές σταγόνες γλυκού αποχαιρετισμού παρέσυραν τους τυχερούς καλεσμένους στην έξοδο πλήρεις από μια υπέροχη βραδιά, και το «αθηνόραμα» στην αφετηρία ενός νέου σαφάρι, γεμάτου προκλήσεις και ανακαλύψεις για τους Χρυσούς Σκούφους του 2020.

Χορηγοί Χρυσών Σκούφων 2019
Acqua Panna - S.Pellegrino
Kaiser Pilsner
Nespresso Professional
The Macallan
Barilla
Cardlink
Mövenpick
Υποστηρικτής
Cellier
© φωτογραφιών: Photo Studio Panoulis, Δημήτρης Τσίτσος