«Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας» βλέπουν την ελληνική κουζίνα... αλλιώς

Το πληθωρικό νεο-μπακάλικο «Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας» παραμένει φρέσκο –και κυρίως πεντανόστιμο– όσα χρόνια κι αν περάσουν.

«Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας» βλέπουν την ελληνική κουζίνα... αλλιώς

Eνα από τα πρώτα «καλοφαγικά» στέκια του κέντρου της Αθήνας πολλά χρόνια πριν η περιοχή μεταμορφωθεί στο food village της πόλης, «Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας» του Συντάγματος καταφέρνει να παραμένει στην αιχμή των ελληνικών προτάσεων της γειτονιάς. Σταθερό σημείο αναφοράς για τους Αθηναίους, το εστιατόριο με τη νεο-μπακάλικη διακόσμηση έχει τελευταία εμπλουτίσει το πολύχρωμο crowd της σάλας του με επισκέπτες απ’ τα πολυάριθμα ξενοδοχεία στα πέριξ, αποτελώντας γευστική πύλη εισόδου στις νοστιμιές της ελληνικής κουζίνας, χωρίς φολκλόρ βαρίδια, αλλά με τολμηρές επαναπροσεγγίσεις κλασικών συνταγών.

Από τις αφράτες σαλάτες του μέχρι τα παιχνιδιάρικα ορεκτικά, κι από εκεί στα πληθωρικά πιάτα και τα σπιτικά επιδόρπια, το μενού καλύπτει όλο το φάσμα των ορέξεων, με θαλασσινά και κρεατικά να εναλλάσσονται και την ποιοτική πρώτη ύλη να κρατά τον κεντρικό ρόλο – τρανή απόδειξη το μαστόρικα ψημένο μοσχαρίσιο συκωτάκι γάλακτος.

«Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας» βλέπουν την ελληνική κουζίνα... αλλιώς - εικόνα 1

Η επιβλητική σπανακοσαλάτα κερδίζει τον ουρανίσκο με την τραγανή, μεταλλική γεύση του σπανακιού να συμπληρώνεται απ’ τη γλυκάδα της βινεγκρέτ, καθώς ρόδι, μπέικον και κουκουνάρι εναλλάσσουν τις ξυλώδεις γεύσεις τους. Η φάβα με απάκι και λάδι τρούφας γεμίζει τα ρουθούνια πριν καν προσγειωθεί στο τραπέζι, ενώ ο «αλλιώτικος» καγιανάς με χωριάτικα αβγά και λαδοκούλουρο Κυθήρων βάζει υποψηφιότητα στις must προτάσεις εναλλακτικού brunch στην περιοχή.

Στα κυρίως, τα τσιγαριαστά άγρια σέσκουλα σαγανάκι, με εξαιρετικό βράσιμο στο χόρτο και πλήρη την ένταση γεύσεων και υφών από φέτα, ντομάτα και μυρωδικά, γεμίζουν με μια ορεσίβια αυθεντικότητα το στόμα, ενώ προτάσεις όπως το κριθαρότο μανιταριών ή το Σαντορινιό με πουρέ πατάτας και μελιτζάνας, προικισμένα με πλούσιες, παχιές και comfort υφές δεν είναι τυχαία best sellers ενός μενού που αποτελεί ιδανικό τελείωμα στα downtown ψώνια, ή ξεκίνημα των νυχτοπερπατημάτων στην περιοχή.

Οι άλλοι «Τζίτζικες και Μέρμηγκες»

«Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας» βλέπουν την ελληνική κουζίνα... αλλιώς - εικόνα 2

Χαλάνδρι

Στην ήσυχη πλευρά της πιάτσας του Χαλανδρίου, με όμορφη αυλή και κομψή κυρίως σάλα, τα πιάτα του συναγωνίζονται σε φωτογένεια το εντυπωσιακό κεντρικό φωτιστικό.

Άνω Πατήσια

Εδώ, τον πρώτο λόγο έχει η σχάρα, με κεμπαπάκια, μπριζολάκια, παϊδάκια και όλα τα -άκια του μερακλίδικου μεζέ να συναγωνίζονται τις σπεσιαλιτέ της κουζίνας.

Κηφισιά

Χαλαρή ατμόσφαιρα, φιλικό σέρβις και ποπ αναφορές στη χαρούμενη διακόσμηση, περιβάλλουν με έξτρα οικειότητα της πληθωρικές μερίδες που αποτελούν υπογραφή και για τα αδερφάκια του.

Περισσότερες πληροφορίες

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Πλ. Παπαδιαμάντη 4, Άνω Πατήσια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Αγ. Γεωργίου & Αισχύλου 26, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Μητροπόλεως 12-14, κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Δροσίνη 12-14, Κηφισιά
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/09/2025

Izakaya Sundays στο 'Mayan'

Τα κυριακάτικα μεσημέρια στο εστιατόριο του Σταμάτη Τσίλια έχουν γεύση ιαπωνικής "ταβέρνας".

Groovy Mango, το ταϊλανδέζικο του Νέου Κόσμου έχει την προσοχή μας

Φρέσκο και εξωτικά ενδιαφέρον, φέρνει εδώ και λίγους μήνες thai αέρα στη δραστήρια το τελευταίο διάστημα γειτονιά.

Το 'Cash' στην εποχή του Θάνου Στασινού

Aνανεωμένη αυλή και νέο γευστικό αφήγημα για το δημοφιλές bar restaurant των ΒΠ.

Το πρώτο Athens Asian Food Festival έρχεται στην Κυψέλη

Γεύσεις και εμπειρίες από Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Ταϊλάνδη και άλλα μέρη, μαζί με DJ sets καταφθάνουν τον Οκτώβριο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Στο high end bistro που δε 'συμπαθεί' τους ντόπιους, τρως μενού με €49

Το αιωρούμενο -όπως αυτοαποκαλείται- μπιστρό "Monsieur Claude" σε (προ)καλεί να πετάξεις πάνω από υψηλές επιδόσεις γαστριμαργικής ευφυΐας, με πιλότο έναν τολμηρό μισελενάτο σεφ.

Piraeus Taste Festival: Ο Πειραιάς γιορτάζει τη γαστρονομία

Το 4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά καταφθάνει στα τέλη Σεπτεμβρίου.