Joël Robuchon, στους ουρανούς και στους ουρανίσκους για πάντα

Ο κορυφαίος σεφ του 20ου αιώνα, μαγειρεύει πλέον ουράνια.

Joël Robuchon, στους ουρανούς και στους ουρανίσκους για πάντα

Joel Robuchon
Ήταν ήρωας, μυθική προσωπικότητα της παγκόσμιας γαστρονομίας που έλαμψε από τη δεκαετία του 1990 και είχε το τσαγανό να κλείσει το περίφημο 3άστερο εστιατόριό του στο απόγειό της δόξας του, το 1995, έχοντάς το ανακοινώσει 2 χρόνια πριν. Κανείς δεν πίστευε ότι θα αποχωρήσει. Κι όμως κράτησε την υπόσχεσή του, στα 50 βγήκε σε σύνταξη από το άγχος της γαστρονομικής κορυφής και η Liberation τον έκανε εξώφυλλο. Ο Joël Robuchon έφυγε οριστικά από κοντά μας έχοντας δοξαστεί ως ο καλύτερος σεφ του 20ου αιώνα το 1989 από το περιοδικό και τον γαστρονομικό οδηγό Gault Millau.

Είχα την τύχη να γευτώ την κουζίνα του το 1993, σε μια επίσκεψη μαζί με τη γαστρονομική ομάδα του «α» στο περίφημο πολυτελές εστιατόριό του της οδού Poincaré, και θυμάμαι τον εαυτό μου να γελάει σα χαζός από την έκπληξη της άφατης απόλαυσης τρώγοντας τον περίφημο πουρέ του, που θυμάμαι στη συνέχεια να τον αποκαλώ, όταν τον έφτιαχνα στο σπίτι μου, αφέψημα πατάτας σε βούτυρο! Τόσο πλούσια ήταν η γεύση του και η υφή του μεταξωτή. Το 2003 είχα την τύχη να παραβρεθώ στα εγκαίνια του εξαιρετικού concept «L'Atelier de Joël Robuchon» που δεν ήταν τίποτε άλλο από την ιδέα των τάπας μεταφρασμένη σε μια cool υψηλή γαστρονομία.

Δεν ξέφυγε από των γαλαξία των αστεριών Michelin καθώς έφτασε να έχει συνολικά 32 για τα εστιατόριά του σ' όλον τον κόσμο, με κατά καιρούς πέντε 3άστερα και επτά 2άστερα. Ήταν σκληρός και απαιτητικός στη δουλειά του, αλλά και τόσο προσιτός και προσγειωμένος όταν του μιλούσες. Η κληρονομιά του θα μείνει στους ουρανίσκους για πάντα, ως ο κορυφαίος σεφ της post nouvelle cuisine εποχής, με μια αισθητική της γεωμετρικής καλλιέπειας και αρμονίας, και με απίθανα ραφινάτες γεύσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.