Joël Robuchon, στους ουρανούς και στους ουρανίσκους για πάντα

Ο κορυφαίος σεφ του 20ου αιώνα, μαγειρεύει πλέον ουράνια.

Joël Robuchon, στους ουρανούς και στους ουρανίσκους για πάντα

Joel Robuchon
Ήταν ήρωας, μυθική προσωπικότητα της παγκόσμιας γαστρονομίας που έλαμψε από τη δεκαετία του 1990 και είχε το τσαγανό να κλείσει το περίφημο 3άστερο εστιατόριό του στο απόγειό της δόξας του, το 1995, έχοντάς το ανακοινώσει 2 χρόνια πριν. Κανείς δεν πίστευε ότι θα αποχωρήσει. Κι όμως κράτησε την υπόσχεσή του, στα 50 βγήκε σε σύνταξη από το άγχος της γαστρονομικής κορυφής και η Liberation τον έκανε εξώφυλλο. Ο Joël Robuchon έφυγε οριστικά από κοντά μας έχοντας δοξαστεί ως ο καλύτερος σεφ του 20ου αιώνα το 1989 από το περιοδικό και τον γαστρονομικό οδηγό Gault Millau.

Είχα την τύχη να γευτώ την κουζίνα του το 1993, σε μια επίσκεψη μαζί με τη γαστρονομική ομάδα του «α» στο περίφημο πολυτελές εστιατόριό του της οδού Poincaré, και θυμάμαι τον εαυτό μου να γελάει σα χαζός από την έκπληξη της άφατης απόλαυσης τρώγοντας τον περίφημο πουρέ του, που θυμάμαι στη συνέχεια να τον αποκαλώ, όταν τον έφτιαχνα στο σπίτι μου, αφέψημα πατάτας σε βούτυρο! Τόσο πλούσια ήταν η γεύση του και η υφή του μεταξωτή. Το 2003 είχα την τύχη να παραβρεθώ στα εγκαίνια του εξαιρετικού concept «L'Atelier de Joël Robuchon» που δεν ήταν τίποτε άλλο από την ιδέα των τάπας μεταφρασμένη σε μια cool υψηλή γαστρονομία.

Δεν ξέφυγε από των γαλαξία των αστεριών Michelin καθώς έφτασε να έχει συνολικά 32 για τα εστιατόριά του σ' όλον τον κόσμο, με κατά καιρούς πέντε 3άστερα και επτά 2άστερα. Ήταν σκληρός και απαιτητικός στη δουλειά του, αλλά και τόσο προσιτός και προσγειωμένος όταν του μιλούσες. Η κληρονομιά του θα μείνει στους ουρανίσκους για πάντα, ως ο κορυφαίος σεφ της post nouvelle cuisine εποχής, με μια αισθητική της γεωμετρικής καλλιέπειας και αρμονίας, και με απίθανα ραφινάτες γεύσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ταβέρνες με ιστορία: Η Κληματαριά στη Βυτίνα κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ

Κοντά 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την ίδια οικογένεια μετράει η ταβέρνα Κληματαριά στη Βυτίνα, ένα σπάνιο ρεκόρ που δηλώνει συνέπεια, ποιότητα και, βέβαια, αγάπη…

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
21/09/2025

Τρεις ιωδιούχοι λόγοι για φθινοπωρινή απόδραση στη Λευκάδα

Ακροβολισμένα σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού, αυτά τα εστιατόρια σηκώνουν ψηλά τη θαλασσινή παράδοση της Λευκάδας, συνδυάζοντας εξαιρετική πρώτη ύλη και μαγειρική φινέτσα σε ατμοσφαιρικά σκηνικά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Αποκαλόκαιρο στην Πάρο με κορυφαίες γεύσεις σε τιμές - έκπληξη

Τα καλύτερα εστιατόρια της Πάρου που κατέκτησαν τις γαστρονομικές κορυφές της χρονιάς, μας καλούν να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι με ειδικά μενού σε μειωμένες τιμές, χάρη στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς

"Nobilis Rooftop": Η Κηφισιά είναι ακόμα πιο ωραία από ψηλά

Ένα κρυμμένο rooftop στην Κηφισιά αποκαλύπτει την πιο δροσερή πλευρά της γαστρονομίας.

Πόσο προσιτό είναι τελικά το φαγητό στα εστιατόρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Μια νέα παγκόσμια μελέτη από το Chef’s Pencil κατέταξε 177 πόλεις παγκοσμίως, συγκρίνοντας το κόστος φαγητού σε εστιατόρια, καφέ και μπυραρίες σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Ας δούμε τι παίζει - και στα μέρη μας.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Δείπνο σε μεγάλα αθηναϊκά σαλόνια με τιμές - έκπληξη

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, κι αυτή είναι η ιδανική μας αφορμή για dinner σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γαστρονομικά σαλόνια της πόλης.

Da Bruno: Επετειακό δείπνο με Michelin σεφ για τα 40 χρόνια λειτουργίας

Το ιταλικό εστιατόριο–σταθμός της Αθήνας, συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής και τα γιορτάζει με τον πιο γαστρονομικό τρόπο.