Ένα καινοτόμο Peplo στο ποτήρι

Είναι μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση: διαβάστε για το καινούργιο ροζέ κρασί του Γιώργου Σκούρα και το πώς να το απολαύσετε.

Ένα καινοτόμο Peplo στο ποτήρι

Το καινούργιο ροζέ κρασί του Γιώργου Σκούρα πρωτοπορεί πολύ νόστιμα, μπλέκοντας βαρέλια ακακίας, ανοξείδωτες δεξαμενές και πήλινους αμφορείς.

Ένα καινοτόμο Peplo στο ποτήρι - εικόνα 1

Αντικρίζοντας το Peplo στο ποτήρι, με το λαμπερό σομόν με ανταύγειες κόκκινου χρυσού χρώμα του, πολλοί θα θεωρήσουν ότι πρόκειται για ένα από τα ωραία ροζέ κρασιά σε στιλ Προβηγκίας που είναι πολύ της μόδας τελευταία. Το καινούργιο, πολύ καλό κρασί του Κτήματος Σκούρα, όμως, είναι μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση και ιδού το γιατί. Κατ’ αρχάς φτιάχνεται αναμειγνύοντας σε ίσες ποσότητες κρασί τριών διαφορετικών ποικιλιών που οινοποιούνται ξεχωριστά. Ο χυμός του Αγιωργίτικου χωρίς εκχύλιση των σταφυλιών τελειώνει την οινοποίησή του σε βαρέλια ακακίας όπου παραμένει τέσσερις μήνες με τις οινολάσπες του.

Ένα καινοτόμο Peplo στο ποτήρι - εικόνα 2

Πάλι χωρίς εκχύλιση, το Syrah ωριμάζει τον ίδιο χρόνο στις οινολάσπες του σε ανοξείδωτη δεξαμενή. Στο Μαυροφίλερο (κλώνος του Μοσχοφίλερου) όμως τα πράγματα αλλάζουν, αφού οινοποιείται σε πήλινους αμφορείς μαζί με τη φλούδα του όπου και εκχυλίζεται για τέσσερις μήνες. Οι φλούδες μάλιστα βρίσκονται μέσα σε ύφασμα (πέπλο) για να ελέγχεται η εμβάπτισή τους στους αμφορείς, διαδικασία η οποία έδωσε στο κρασί το όνομά του.

Ο Γιώργος Σκούρας μου είπε όταν τον ρώτησα γιατί ακολούθησε αυτή την πολύπλοκη οινοποίηση: «Κάνουμε πειραματισμούς χρόνια τώρα. Ο στόχος μας ήταν να φτιάξουμε ένα πολύ σοβαρό ροζέ κρασί, κάθε ποικιλία του οποίου να εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο και πιθανόν να ωριμάζει με το χρόνο». Το Peplo είναι ένα πολύ ωραίο κρασί που καταφέρνει να συνδυάζει αρμονικά τη φρεσκάδα και την ωριμότητα. Μοσχοβολάει κομψά αρώματα κερασιού, ροζ γκρέι­π­φρουτ, φλούδας λεμονιού, αλλά και τριαντάφυλλου και νυχτολούλουδου. Το στόμα του είναι πλούσιο, με το στιλάτο φρούτο (κεράσι) ενισχυμένο με τα «αμύγδαλα» κίτρινων φρούτων να φρεσκάρεται από ευγενές μέταλλο και ωραία λεμονάτη οξύτητα. Είναι πολύ ευχάριστο απεριτίφ αλλά λάμπει εξίσου με μπαρμπούνια και σάλτσες θαλασσινών με ντομάτα.

Αρμονίες

Σφυρίδα με κακαβιά («Tudor Hall»)

Ένα καινοτόμο Peplo στο ποτήρι - εικόνα 3

Δίπλα σ’ αυτήν τη σάλτσα με την υπέρπυκνη γεύση μπαρμπουνιών και σαφράν που σερβίρεται με την ψητή σφυρίδα και αρωματικά al dente λαχανικά, το Peplo κάνει θαύματα υπογραμμίζοντας αυτό το εξαιρετικό πιάτο, κεντώντας του παράλληλα τα δικά του αρώματα.

Κριθαρότο με καβούρι («Krabo»)

Ένα καινοτόμο Peplo στο ποτήρι - εικόνα 4

Αυτή η πρωτότυπη σπεσιαλιτέ σε άψογο al dente, μαγειρεμένη με το ζωμό του καβουριού να της δίνει βαθιά νοστιμιά και τη σάρκα του πασπαλισμένη με φρυγανιά panko να τραγανίζει, βρίσκει στο Peplo ιδανικό συνοδό που την ντύνει με αρώματα εσπεριδοειδών.

Fregula με θαλασσινά («Margot»)

Ένα καινοτόμο Peplo στο ποτήρι - εικόνα 5

Το στακάτο κουσκούς της Σαρδηνίας σερβίρεται με φανταστικές γαρίδες, γευστικότατη ψητή σκορπίνα και άψογα ζουμερά μύδια μαζί με έναν δυνατό, σχεδόν καπνιστό ζωμό καραβίδας. Εδώ το Peplo βρίσκεται στο στοιχείο του, συνδυάζοντας τέλεια τη φρουτώδη οξύτητα με τη μεταλλικότητά του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.