Ένα καινοτόμο Peplo στο ποτήρι

Είναι μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση: διαβάστε για το καινούργιο ροζέ κρασί του Γιώργου Σκούρα και το πώς να το απολαύσετε.

Ένα καινοτόμο Peplo στο ποτήρι

Το καινούργιο ροζέ κρασί του Γιώργου Σκούρα πρωτοπορεί πολύ νόστιμα, μπλέκοντας βαρέλια ακακίας, ανοξείδωτες δεξαμενές και πήλινους αμφορείς.

Ένα καινοτόμο Peplo στο ποτήρι - εικόνα 1

Αντικρίζοντας το Peplo στο ποτήρι, με το λαμπερό σομόν με ανταύγειες κόκκινου χρυσού χρώμα του, πολλοί θα θεωρήσουν ότι πρόκειται για ένα από τα ωραία ροζέ κρασιά σε στιλ Προβηγκίας που είναι πολύ της μόδας τελευταία. Το καινούργιο, πολύ καλό κρασί του Κτήματος Σκούρα, όμως, είναι μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση και ιδού το γιατί. Κατ’ αρχάς φτιάχνεται αναμειγνύοντας σε ίσες ποσότητες κρασί τριών διαφορετικών ποικιλιών που οινοποιούνται ξεχωριστά. Ο χυμός του Αγιωργίτικου χωρίς εκχύλιση των σταφυλιών τελειώνει την οινοποίησή του σε βαρέλια ακακίας όπου παραμένει τέσσερις μήνες με τις οινολάσπες του.

Ένα καινοτόμο Peplo στο ποτήρι - εικόνα 2

Πάλι χωρίς εκχύλιση, το Syrah ωριμάζει τον ίδιο χρόνο στις οινολάσπες του σε ανοξείδωτη δεξαμενή. Στο Μαυροφίλερο (κλώνος του Μοσχοφίλερου) όμως τα πράγματα αλλάζουν, αφού οινοποιείται σε πήλινους αμφορείς μαζί με τη φλούδα του όπου και εκχυλίζεται για τέσσερις μήνες. Οι φλούδες μάλιστα βρίσκονται μέσα σε ύφασμα (πέπλο) για να ελέγχεται η εμβάπτισή τους στους αμφορείς, διαδικασία η οποία έδωσε στο κρασί το όνομά του.

Ο Γιώργος Σκούρας μου είπε όταν τον ρώτησα γιατί ακολούθησε αυτή την πολύπλοκη οινοποίηση: «Κάνουμε πειραματισμούς χρόνια τώρα. Ο στόχος μας ήταν να φτιάξουμε ένα πολύ σοβαρό ροζέ κρασί, κάθε ποικιλία του οποίου να εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο και πιθανόν να ωριμάζει με το χρόνο». Το Peplo είναι ένα πολύ ωραίο κρασί που καταφέρνει να συνδυάζει αρμονικά τη φρεσκάδα και την ωριμότητα. Μοσχοβολάει κομψά αρώματα κερασιού, ροζ γκρέι­π­φρουτ, φλούδας λεμονιού, αλλά και τριαντάφυλλου και νυχτολούλουδου. Το στόμα του είναι πλούσιο, με το στιλάτο φρούτο (κεράσι) ενισχυμένο με τα «αμύγδαλα» κίτρινων φρούτων να φρεσκάρεται από ευγενές μέταλλο και ωραία λεμονάτη οξύτητα. Είναι πολύ ευχάριστο απεριτίφ αλλά λάμπει εξίσου με μπαρμπούνια και σάλτσες θαλασσινών με ντομάτα.

Αρμονίες

Σφυρίδα με κακαβιά («Tudor Hall»)

Ένα καινοτόμο Peplo στο ποτήρι - εικόνα 3

Δίπλα σ’ αυτήν τη σάλτσα με την υπέρπυκνη γεύση μπαρμπουνιών και σαφράν που σερβίρεται με την ψητή σφυρίδα και αρωματικά al dente λαχανικά, το Peplo κάνει θαύματα υπογραμμίζοντας αυτό το εξαιρετικό πιάτο, κεντώντας του παράλληλα τα δικά του αρώματα.

Κριθαρότο με καβούρι («Krabo»)

Ένα καινοτόμο Peplo στο ποτήρι - εικόνα 4

Αυτή η πρωτότυπη σπεσιαλιτέ σε άψογο al dente, μαγειρεμένη με το ζωμό του καβουριού να της δίνει βαθιά νοστιμιά και τη σάρκα του πασπαλισμένη με φρυγανιά panko να τραγανίζει, βρίσκει στο Peplo ιδανικό συνοδό που την ντύνει με αρώματα εσπεριδοειδών.

Fregula με θαλασσινά («Margot»)

Ένα καινοτόμο Peplo στο ποτήρι - εικόνα 5

Το στακάτο κουσκούς της Σαρδηνίας σερβίρεται με φανταστικές γαρίδες, γευστικότατη ψητή σκορπίνα και άψογα ζουμερά μύδια μαζί με έναν δυνατό, σχεδόν καπνιστό ζωμό καραβίδας. Εδώ το Peplo βρίσκεται στο στοιχείο του, συνδυάζοντας τέλεια τη φρουτώδη οξύτητα με τη μεταλλικότητά του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ταβέρνες με ιστορία: Η Κληματαριά στη Βυτίνα κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ

Κοντά 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την ίδια οικογένεια μετράει η ταβέρνα Κληματαριά στη Βυτίνα, ένα σπάνιο ρεκόρ που δηλώνει συνέπεια, ποιότητα και, βέβαια, αγάπη…

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
21/09/2025

Τρεις ιωδιούχοι λόγοι για φθινοπωρινή απόδραση στη Λευκάδα

Ακροβολισμένα σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού, αυτά τα εστιατόρια σηκώνουν ψηλά τη θαλασσινή παράδοση της Λευκάδας, συνδυάζοντας εξαιρετική πρώτη ύλη και μαγειρική φινέτσα σε ατμοσφαιρικά σκηνικά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Αποκαλόκαιρο στην Πάρο με κορυφαίες γεύσεις σε τιμές - έκπληξη

Τα καλύτερα εστιατόρια της Πάρου που κατέκτησαν τις γαστρονομικές κορυφές της χρονιάς, μας καλούν να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι με ειδικά μενού σε μειωμένες τιμές, χάρη στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς

"Nobilis Rooftop": Η Κηφισιά είναι ακόμα πιο ωραία από ψηλά

Ένα κρυμμένο rooftop στην Κηφισιά αποκαλύπτει την πιο δροσερή πλευρά της γαστρονομίας.

Πόσο προσιτό είναι τελικά το φαγητό στα εστιατόρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Μια νέα παγκόσμια μελέτη από το Chef’s Pencil κατέταξε 177 πόλεις παγκοσμίως, συγκρίνοντας το κόστος φαγητού σε εστιατόρια, καφέ και μπυραρίες σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Ας δούμε τι παίζει - και στα μέρη μας.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Δείπνο σε μεγάλα αθηναϊκά σαλόνια με τιμές - έκπληξη

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, κι αυτή είναι η ιδανική μας αφορμή για dinner σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γαστρονομικά σαλόνια της πόλης.

Da Bruno: Επετειακό δείπνο με Michelin σεφ για τα 40 χρόνια λειτουργίας

Το ιταλικό εστιατόριο–σταθμός της Αθήνας, συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής και τα γιορτάζει με τον πιο γαστρονομικό τρόπο.