Οι Coffee Sommelier εξελίσσουν τη γαστρονομία

Μετά τους οινοχόους του κρασιού, οι sommelier του καφέ ανατέλλουν σαν μια σοφιστικέ εξέλιξη στον κόσμο της γαστρονομίας.

Οι Coffee Sommelier εξελίσσουν τη γαστρονομία

Μετά τους οινοχόους του κρασιού, οι sommelier του καφέ ανατέλλουν σαν μια σοφιστικέ εξέλιξη στον κόσμο της γαστρονομίας.

Οι Coffee Sommelier εξελίσσουν τη γαστρονομία - εικόνα 1

Σήμερα πια οι sommelier έχουν καταξιώσει και ευρέως διαδώσει όσο ποτέ πριν την τέχνη του συνδυασμού του φαγητού και των ποτών αποθεώνοντας την γαστρονομική απόλαυση. Στο διάβα του χρόνου και καθώς η ουσιαστική επανεκτίμηση του ρόλου και της θέσης των ποτών απασχολεί ένα διαρκώς διευρυνόμενο κοινό είδαμε να εμφανίζονται εξειδικευμένοι γνώστες σαν τους water και beer sommelier. Ήταν καιρός πιστεύω να δημιουργηθούν οι Coffee Sommelier όταν κατά γενικήν ομολογία ο καφές είναι από τα πλέον πολυσύνθετα ποτά – ροφήματα. Τον έχουμε συνηθίσει στο τέλος του γεύματος εν πολλοίς σαν ωραίο χωνευτικό, αλλά είναι κρίμα να περιορίζεται ο ρόλος του εκεί.

Οι Coffee Sommelier εξελίσσουν τη γαστρονομία - εικόνα 2

Ο καφές στο φινάλε πρέπει να συνεχίζει και να ανανεώνει με τον δικό του τρόπο την απόλαυση ενός γκουρμέ γεύματος. Έτσι λοιπόν όταν συναντιέται με τα νερά και τα ποτά που διαλέγουμε να πιούμε η σωστή εναρμόνισή του μαζί τους είναι μεγάλη χαρά. Για να μην σας πω βεβαίως ότι ο συνδυασμός του καφέ με φαγητό ή και γλυκό εναρμονισμένος σωστά, έτσι που τα αρώματα και οι γεύσεις του να έχουν συγγένεια μαζί τους ή και να τα κοντράρουν με μαεστρία, είναι σούπερ απολαυστικό μονοπάτι που το ακολουθούν οι ψαγμένοι sommelier. Συστηματικός αρωγός σ' αυτή τη διαδικασία η Nespresso έχει αναπτύξει βασιζόμενη στα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ καφέ και κρασιού το Coffee Sommelier Program από το 2009. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τον κορυφαίο παγκοσμίως σομελιέ Giuseppe Vaccarini, και απευθύνεται στους καλύτερους επαγγελματίες sommelier του πλανήτη με στόχο να διευρύνει τις γνώσεις τους πάνω στον κόσμο του καφέ. Η γευσιγνωστική ανάλυση του καφέ δανείζεται το λεξιλόγιό της από τον κόσμο του κρασιού.

Οι Coffee Sommelier εξελίσσουν τη γαστρονομία - εικόνα 3

Έτσι η γεύση, η οξύτητα και το σώμα είναι τρία χαρακτηριστικά που συναντούμε τόσο στον καφέ όσο και στο κρασί και χρησιμοποιούνται για την διεξοδική περιγραφή τόσο των χαρμανιών όσο και των single terroir ή estate καφέδων. Το 2009, η Nespresso, βασιζόμενη στα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ καφέ και κρασιού, ανέπτυξε το Coffee Sommelier Program. Στην Ελλάδα η Nespresso Professional σε συνεργασία με τον Πρόεδρο των Ελλήνων Οινοχόων, κ. Ανδρέα Ματθίδη, χορηγεί στον νικητή του ετήσιου διαγωνισμού «Καλύτερος 'Έλληνας Οινοχόος» την δυνατότητα παρακολούθησης αυτού του σπέσιαλ προγράμματος στοχεύοντας να διευρύνει τις γνώσεις του στον καφέ και κατ’ επέκταση την επαγγελματική του πορεία.

Μέχρι στιγμής την πιστοποίηση του Nespresso Coffee Sommelier έχουν πάρει αρκετοί Έλληνες σομελιέ και ανάμεσά τους μεταξύ άλλων οι Νικόλας Γιαννόπουλος, Απόστολος Πλαχούρας, Άρης Σκλαβενίτης, Αλέξανδρος Τριανταφύλλου και Αλέξανδρος Μπουζίκας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ταβέρνες με ιστορία: Η Κληματαριά στη Βυτίνα κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ

Κοντά 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την ίδια οικογένεια μετράει η ταβέρνα Κληματαριά στη Βυτίνα, ένα σπάνιο ρεκόρ που δηλώνει συνέπεια, ποιότητα και, βέβαια, αγάπη…

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
21/09/2025

Τρεις ιωδιούχοι λόγοι για φθινοπωρινή απόδραση στη Λευκάδα

Ακροβολισμένα σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού, αυτά τα εστιατόρια σηκώνουν ψηλά τη θαλασσινή παράδοση της Λευκάδας, συνδυάζοντας εξαιρετική πρώτη ύλη και μαγειρική φινέτσα σε ατμοσφαιρικά σκηνικά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Αποκαλόκαιρο στην Πάρο με κορυφαίες γεύσεις σε τιμές - έκπληξη

Τα καλύτερα εστιατόρια της Πάρου που κατέκτησαν τις γαστρονομικές κορυφές της χρονιάς, μας καλούν να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι με ειδικά μενού σε μειωμένες τιμές, χάρη στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς

"Nobilis Rooftop": Η Κηφισιά είναι ακόμα πιο ωραία από ψηλά

Ένα κρυμμένο rooftop στην Κηφισιά αποκαλύπτει την πιο δροσερή πλευρά της γαστρονομίας.

Πόσο προσιτό είναι τελικά το φαγητό στα εστιατόρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Μια νέα παγκόσμια μελέτη από το Chef’s Pencil κατέταξε 177 πόλεις παγκοσμίως, συγκρίνοντας το κόστος φαγητού σε εστιατόρια, καφέ και μπυραρίες σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Ας δούμε τι παίζει - και στα μέρη μας.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Δείπνο σε μεγάλα αθηναϊκά σαλόνια με τιμές - έκπληξη

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, κι αυτή είναι η ιδανική μας αφορμή για dinner σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γαστρονομικά σαλόνια της πόλης.

Da Bruno: Επετειακό δείπνο με Michelin σεφ για τα 40 χρόνια λειτουργίας

Το ιταλικό εστιατόριο–σταθμός της Αθήνας, συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής και τα γιορτάζει με τον πιο γαστρονομικό τρόπο.