Στο εργαστήριο της αχαλίνωτης δημιουργικότητας του «El Bulli»

Λίγο προτού υποδεχθούμε τον Ferran Adrià στην Αθήνα στο 1ο Estrella Damm Gastronomy Congress, κάνουμε μια αναδρομή στην εποχή που το «El Bulli» άλλαζε για πάντα τα δεδομένα στη σύγχρονη γευστική σκηνή.

Στο εργαστήριο της αχαλίνωτης δημιουργικότητας του «El Bulli»

Λίγο προτού υποδεχθούμε τον Ferran Adrià στην Αθήνα στο 1ο Estrella Damm Gastronomy Congress, κάνουμε μια αναδρομή στην εποχή που το «El Bulli» άλλαζε για πάντα τα δεδομένα στη σύγχρονη γευστική σκηνή.

Στο εργαστήριο της αχαλίνωτης δημιουργικότητας του «El Bulli» - εικόνα 1

Λίγο προτού υποδεχθούμε τον Ferran Adrià στην Αθήνα στο 1ο Estrella Damm Gastronomy Congress με θέμα «The contemporary essence of the Mediterranean cuisine» , το οποίο θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 11/6 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, κάνουμε μια αναδρομή στην περίοδο 1997-2011, τότε που το «El Bulli» άλλαζε για πάντα τα δεδομένα στη σύγχρονη γευστική σκηνή.

Ενώ λοιπόν το «El Bulli» ήταν ο ναός της πιο προχωρημένης γαστρονομικής δημιουργίας αλλάζοντας για πάντα τα δεδομένα της σύγχρονης γευστικής σκηνής, και ενώ η ζήτηση των κρατήσεων ήταν 100 φορές μεγαλύτερη από τις διαθέσιμες θέσεις, το εστιατόριο του Ferran Adria ήταν ανοιχτό μόνο 6 μήνες το χρόνο.

Στο εργαστήριο της αχαλίνωτης δημιουργικότητας του «El Bulli» - εικόνα 2

Τους υπόλοιπους 6 η δράση μεταφέρονταν σ έναν τουριστικό πεζόδρομο στην καρδιά της Βαρκελώνης! Εκεί βρίσκονταν το El Taller, το εργαστήριο του εστιατορίου όπου η ηγετική ομάδα των σεφ του «El Bulli» επιδίδονταν σε ατελείωτα πειράματα μαγειρέματα δοκιμάζοντας καινούργια υλικά και καινοτόμες τεχνικές προκειμένου να διερευνήσουν νέους γευστικούς συνδυασμούς και απρόσμενες υφές που σε κάποια μορφή θα τις δοκιμάζαμε στο μενού του επόμενου χρόνου.

Στο εργαστήριο της αχαλίνωτης δημιουργικότητας του «El Bulli» - εικόνα 3

Η κουζίνα του δεν ήταν πολύ μεγάλη αλλά έχει μείνει σε ολόκληρο τον κόσμο η εικόνα του El Taller με τον μισό του τοίχο γεμάτον πολυάριθμα λιλιπούτεια μπουκαλάκια με μπαχαρικά και μυρωδικά απ΄όλη την υδρόγειο. Εκεί μέσα κάθε υλικό που διάλεγαν να πειραματιστούν το μεταμόρφωναν με σιφώνια, σφαιροποιήσεις, κρυομαγειρική, αποστάξεις και όποια καινούργια άλλη τεχνική προσπαθούσαν να εξερευνήσουν, να κατανοήσουν, και να τεστάρουν, και κατέγραφαν συστηματικά τα αποτελέσματα της κάθε μια γευσιγνωσίας. Τις καλύτερες παρασκευές τις έδιναν στον Ferran να τις δοκιμάσει και μετά κάποια στιγμή ξεκινούσε η διαμόρφωση του τελικού μενού του «El Bulli».

Το μενού δεν το έφτιαχναν στην κουζίνα αλλά στην αίθουσα συσκέψεων που όλοι της οι τοίχοι ήταν γεμάτοι χαρτιά. Σημειώσεις που διερευνούσαν το θεωρητικό κομμάτι του μενού, γευσιγνωσίες, σχεδιαγράμματα των διάφορων μαγειρικών τεχνικών, πλημμύριζαν το χώρο θυμίζοντας περισσότερο στρατηγικό επιτελείο εν καιρώ πολέμου και λιγότερο συνάθροιση μαγείρων. Εκείνες τις γεύσεις που έβρισκαν πιο πετυχημένες τις διάλεγαν και τις δούλευαν ακόμη περισσότερο διαλέγοντας γαρνιτούρες. Ακόμη και μερικές βδομάδες πριν ανοίξει το «El Bulli» το τελικό μενού δεν το είχαν διαμορφώσει και πολλές φορές άνοιγαν σερβίροντας της προηγούμενης χρονιάς και μετά από 15-20 μέρες παρουσίαζαν την τελική τους πρόταση. Ήταν πρωτοφανής αυτός ο τόσο πειραματικός τρόπος λειτουργίας για εστιατόριο, και μετά το «El Bulli», κάθε σημαντικό, επιδραστικό ρεστοράν παγκόσμιας εμβέλειας έχει πλέον τη δική του ομάδα research & development.

Δείτε πώς μπορείτε να κερδίσετε μία από τις 5 διπλές προσκλήσεις για το 1ο Estrella Damm Gastronomy Congress και το cocktail party με τον Ferran Adrià εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.