Στο εργαστήριο της αχαλίνωτης δημιουργικότητας του «El Bulli»

Λίγο προτού υποδεχθούμε τον Ferran Adrià στην Αθήνα στο 1ο Estrella Damm Gastronomy Congress, κάνουμε μια αναδρομή στην εποχή που το «El Bulli» άλλαζε για πάντα τα δεδομένα στη σύγχρονη γευστική σκηνή.

Στο εργαστήριο της αχαλίνωτης δημιουργικότητας του «El Bulli»

Λίγο προτού υποδεχθούμε τον Ferran Adrià στην Αθήνα στο 1ο Estrella Damm Gastronomy Congress, κάνουμε μια αναδρομή στην εποχή που το «El Bulli» άλλαζε για πάντα τα δεδομένα στη σύγχρονη γευστική σκηνή.

Στο εργαστήριο της αχαλίνωτης δημιουργικότητας του «El Bulli» - εικόνα 1

Λίγο προτού υποδεχθούμε τον Ferran Adrià στην Αθήνα στο 1ο Estrella Damm Gastronomy Congress με θέμα «The contemporary essence of the Mediterranean cuisine» , το οποίο θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 11/6 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, κάνουμε μια αναδρομή στην περίοδο 1997-2011, τότε που το «El Bulli» άλλαζε για πάντα τα δεδομένα στη σύγχρονη γευστική σκηνή.

Ενώ λοιπόν το «El Bulli» ήταν ο ναός της πιο προχωρημένης γαστρονομικής δημιουργίας αλλάζοντας για πάντα τα δεδομένα της σύγχρονης γευστικής σκηνής, και ενώ η ζήτηση των κρατήσεων ήταν 100 φορές μεγαλύτερη από τις διαθέσιμες θέσεις, το εστιατόριο του Ferran Adria ήταν ανοιχτό μόνο 6 μήνες το χρόνο.

Στο εργαστήριο της αχαλίνωτης δημιουργικότητας του «El Bulli» - εικόνα 2

Τους υπόλοιπους 6 η δράση μεταφέρονταν σ έναν τουριστικό πεζόδρομο στην καρδιά της Βαρκελώνης! Εκεί βρίσκονταν το El Taller, το εργαστήριο του εστιατορίου όπου η ηγετική ομάδα των σεφ του «El Bulli» επιδίδονταν σε ατελείωτα πειράματα μαγειρέματα δοκιμάζοντας καινούργια υλικά και καινοτόμες τεχνικές προκειμένου να διερευνήσουν νέους γευστικούς συνδυασμούς και απρόσμενες υφές που σε κάποια μορφή θα τις δοκιμάζαμε στο μενού του επόμενου χρόνου.

Στο εργαστήριο της αχαλίνωτης δημιουργικότητας του «El Bulli» - εικόνα 3

Η κουζίνα του δεν ήταν πολύ μεγάλη αλλά έχει μείνει σε ολόκληρο τον κόσμο η εικόνα του El Taller με τον μισό του τοίχο γεμάτον πολυάριθμα λιλιπούτεια μπουκαλάκια με μπαχαρικά και μυρωδικά απ΄όλη την υδρόγειο. Εκεί μέσα κάθε υλικό που διάλεγαν να πειραματιστούν το μεταμόρφωναν με σιφώνια, σφαιροποιήσεις, κρυομαγειρική, αποστάξεις και όποια καινούργια άλλη τεχνική προσπαθούσαν να εξερευνήσουν, να κατανοήσουν, και να τεστάρουν, και κατέγραφαν συστηματικά τα αποτελέσματα της κάθε μια γευσιγνωσίας. Τις καλύτερες παρασκευές τις έδιναν στον Ferran να τις δοκιμάσει και μετά κάποια στιγμή ξεκινούσε η διαμόρφωση του τελικού μενού του «El Bulli».

Το μενού δεν το έφτιαχναν στην κουζίνα αλλά στην αίθουσα συσκέψεων που όλοι της οι τοίχοι ήταν γεμάτοι χαρτιά. Σημειώσεις που διερευνούσαν το θεωρητικό κομμάτι του μενού, γευσιγνωσίες, σχεδιαγράμματα των διάφορων μαγειρικών τεχνικών, πλημμύριζαν το χώρο θυμίζοντας περισσότερο στρατηγικό επιτελείο εν καιρώ πολέμου και λιγότερο συνάθροιση μαγείρων. Εκείνες τις γεύσεις που έβρισκαν πιο πετυχημένες τις διάλεγαν και τις δούλευαν ακόμη περισσότερο διαλέγοντας γαρνιτούρες. Ακόμη και μερικές βδομάδες πριν ανοίξει το «El Bulli» το τελικό μενού δεν το είχαν διαμορφώσει και πολλές φορές άνοιγαν σερβίροντας της προηγούμενης χρονιάς και μετά από 15-20 μέρες παρουσίαζαν την τελική τους πρόταση. Ήταν πρωτοφανής αυτός ο τόσο πειραματικός τρόπος λειτουργίας για εστιατόριο, και μετά το «El Bulli», κάθε σημαντικό, επιδραστικό ρεστοράν παγκόσμιας εμβέλειας έχει πλέον τη δική του ομάδα research & development.

Δείτε πώς μπορείτε να κερδίσετε μία από τις 5 διπλές προσκλήσεις για το 1ο Estrella Damm Gastronomy Congress και το cocktail party με τον Ferran Adrià εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ταβέρνες με ιστορία: Η Κληματαριά στη Βυτίνα κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ

Κοντά 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την ίδια οικογένεια μετράει η ταβέρνα Κληματαριά στη Βυτίνα, ένα σπάνιο ρεκόρ που δηλώνει συνέπεια, ποιότητα και, βέβαια, αγάπη…

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
21/09/2025

Τρεις ιωδιούχοι λόγοι για φθινοπωρινή απόδραση στη Λευκάδα

Ακροβολισμένα σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού, αυτά τα εστιατόρια σηκώνουν ψηλά τη θαλασσινή παράδοση της Λευκάδας, συνδυάζοντας εξαιρετική πρώτη ύλη και μαγειρική φινέτσα σε ατμοσφαιρικά σκηνικά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Αποκαλόκαιρο στην Πάρο με κορυφαίες γεύσεις σε τιμές - έκπληξη

Τα καλύτερα εστιατόρια της Πάρου που κατέκτησαν τις γαστρονομικές κορυφές της χρονιάς, μας καλούν να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι με ειδικά μενού σε μειωμένες τιμές, χάρη στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς

"Nobilis Rooftop": Η Κηφισιά είναι ακόμα πιο ωραία από ψηλά

Ένα κρυμμένο rooftop στην Κηφισιά αποκαλύπτει την πιο δροσερή πλευρά της γαστρονομίας.

Πόσο προσιτό είναι τελικά το φαγητό στα εστιατόρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Μια νέα παγκόσμια μελέτη από το Chef’s Pencil κατέταξε 177 πόλεις παγκοσμίως, συγκρίνοντας το κόστος φαγητού σε εστιατόρια, καφέ και μπυραρίες σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Ας δούμε τι παίζει - και στα μέρη μας.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Δείπνο σε μεγάλα αθηναϊκά σαλόνια με τιμές - έκπληξη

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, κι αυτή είναι η ιδανική μας αφορμή για dinner σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γαστρονομικά σαλόνια της πόλης.

Da Bruno: Επετειακό δείπνο με Michelin σεφ για τα 40 χρόνια λειτουργίας

Το ιταλικό εστιατόριο–σταθμός της Αθήνας, συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής και τα γιορτάζει με τον πιο γαστρονομικό τρόπο.