Η υψηλή γαστρονομία του ούζου

Όταν ένα premium ούζο όπως το «Άδολο» συναντιέται με την χρυσοσκουφάτη κουζίνα του «Βαρούλκου» δημιουργούνται πρωτότυπες αρμονίες επιπέδου με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις.

Η υψηλή γαστρονομία του ούζου

Όταν ένα premium ούζο όπως το «Άδολο» συναντιέται με την χρυσοσκουφάτη κουζίνα του «Βαρούλκου» δημιουργούνται πρωτότυπες αρμονίες επιπέδου με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις.

Η υψηλή γαστρονομία του ούζου - εικόνα 1

Έχουμε συνηθίσει στα πολύ καλά εστιατόρια να συνδυάζουμε το εξαιρετικό φαγητό τους με κρασί, και δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη πως υπάρχουν και άλλα διαμάντια από την ελληνική ποτοποιία λ.χ. που μπορούν να προσφέρουν συναρπαστικούς συνδυασμούς αρμονίας. Τέτοιους που να διευρύνουν πολύ πρωτότυπα τις γκουρμέ εμπειρίες κάνοντάς τις σχεδόν μοναδικές. Να όπως με το «Άδολο» που δημιούργησε την κατηγορία premium ούζο αποστάζοντας τρεις φορές το εξαιρετικό απόσταγμά του σε μια χειροποίητη διαδικασία, καταλήγοντας σ ένα απόσταγμα με ασυνήθιστα πλούσια ευοσμία σαν ένα σύννεφο που μοσχοβολάει ντελικάτα αρώματα φινόκιο και γλυκάνισου, με κάποιες αιχμηρές λεμονάτες νότες και ένα χάδι κανέλας με μια σταλιά χαμομηλιού. Αν βάλεις τώρα και τις κομψές γουλιές του με την ελαφρά πικάντικη γλυκόπιοτη δύναμη έχεις ένα ξεχωριστό ποτό που αραιωμένο με νερό και πάγο που συνδυάζεται εξαιρετικά με πολλά από τα ξεχωριστά πιάτα του «Βαρούλκου». Το είχα από καιρό στο μυαλό μου μέχρι που πραγματοποίησα το πείραμα και ενθουσιάστηκα.

Η υψηλή γαστρονομία του ούζου - εικόνα 2

Να όπως βάζοντας «Άδολο» δίπλα στην αλλιώτικη αθηναϊκή του Λευτέρη Λαζάρου και νοιώθοντας να αναπτερώνονται τόσο όμορφα οι μυρωδάτες αιχμές τζίντζερ της μαγιονέζας της όσο και η αρωματική οξύτητα του ζελέ ντομάτας που την σκεπάζει. Με δεδομένο ότι το ούζο συμπαθεί πολύ τις έντονα αρωματικές γεύσεις και νοιώθει μεγάλη άνεση απέναντι στα καυτερά, δεν λέει όχι ούτε στο σεβίτσε τσιπούρας που εδώ το σερβίρουν με ζωμό εσπεριδοειδών, μαύρο σουσάμι και μπόλικο φρέσκο κορίανδρο που ταιριάζει χέρι – γάντι με το «Άδολο» ∙ αν μάλιστα βάλετε δίπλα τους και λίγη μαγιονέζα ουασάμπι που μου την έφεραν όταν ζήτησα κάτι καυτερό, η απόλαυση ανεβαίνει. Η μεγίστη έκπληξη πάντως κατεγράφη όταν ήπια το ούζο με την απίθανη lemon pie του Θοδωρή Μωυσίδη και ένοιωσα την αρμονία τους να γράφεται τέλεια πάνω στη γλώσσα δημιουργώντας ίσως τον συνδυασμό της χρονιάς.

Top αρμονίες

Η υψηλή γαστρονομία του ούζου - εικόνα 3

Ταρτάρ καραβίδας
Σερβιρισμένη με λεμόνι yuzu και γκρέιπφρουτ η θαλασσινή της γλύκα διανθίζεται με δροσιστικούς ξινούς και πικρούς ενώ ο φρέσκος βασιλικός την κεντάει με το χαρακτηριστικό του γήινο άρωμα χλωροφύλλης. Όλη αυτή η δυναμική βεντάλια κάνει με το «Άδολο» συνταίριασμα.

Η υψηλή γαστρονομία του ούζου - εικόνα 4

Κυδώνια αχνιστά
Σ αυτό το πολύ πετυχημένο πιάτο του «Βαρούλκου», η θαλασσινή αιχμηρότητα των οστράκων έχει συντροφιά στο ζουμί της την αρωματική γλύκα του κρασιού της Λήμνου και την ωραία κάψα του μπούκοβου. Η αρμονία με το ούζο είναι αυτό που λέμε χέρι – γάντι με μια απίθανα νόστιμη φυσικότητα.

Η υψηλή γαστρονομία του ούζου - εικόνα 5

Lemon pie
Δεν είναι μόνο επειδή το λεμόνι – yuzu εν προκειμένω - ταιριάζει με το ούζο, που καταπλήσσει αυτός ο απρόσμενος συνδυασμός. Είναι και διότι σ αυτό το πολυσύνθετο γλύκισμα υπάρχει γλυκοπικάντικη μουσελίν ούζου, πικάντικο παγωτό τόνκα με πιπέρι, και δυόσμος σαν μαρέγκα και σάλτσα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ταβέρνες με ιστορία: Η Κληματαριά στη Βυτίνα κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ

Κοντά 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την ίδια οικογένεια μετράει η ταβέρνα Κληματαριά στη Βυτίνα, ένα σπάνιο ρεκόρ που δηλώνει συνέπεια, ποιότητα και, βέβαια, αγάπη…

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
21/09/2025

Τρεις ιωδιούχοι λόγοι για φθινοπωρινή απόδραση στη Λευκάδα

Ακροβολισμένα σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού, αυτά τα εστιατόρια σηκώνουν ψηλά τη θαλασσινή παράδοση της Λευκάδας, συνδυάζοντας εξαιρετική πρώτη ύλη και μαγειρική φινέτσα σε ατμοσφαιρικά σκηνικά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Αποκαλόκαιρο στην Πάρο με κορυφαίες γεύσεις σε τιμές - έκπληξη

Τα καλύτερα εστιατόρια της Πάρου που κατέκτησαν τις γαστρονομικές κορυφές της χρονιάς, μας καλούν να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι με ειδικά μενού σε μειωμένες τιμές, χάρη στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς

"Nobilis Rooftop": Η Κηφισιά είναι ακόμα πιο ωραία από ψηλά

Ένα κρυμμένο rooftop στην Κηφισιά αποκαλύπτει την πιο δροσερή πλευρά της γαστρονομίας.

Πόσο προσιτό είναι τελικά το φαγητό στα εστιατόρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Μια νέα παγκόσμια μελέτη από το Chef’s Pencil κατέταξε 177 πόλεις παγκοσμίως, συγκρίνοντας το κόστος φαγητού σε εστιατόρια, καφέ και μπυραρίες σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Ας δούμε τι παίζει - και στα μέρη μας.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Δείπνο σε μεγάλα αθηναϊκά σαλόνια με τιμές - έκπληξη

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, κι αυτή είναι η ιδανική μας αφορμή για dinner σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γαστρονομικά σαλόνια της πόλης.

Da Bruno: Επετειακό δείπνο με Michelin σεφ για τα 40 χρόνια λειτουργίας

Το ιταλικό εστιατόριο–σταθμός της Αθήνας, συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής και τα γιορτάζει με τον πιο γαστρονομικό τρόπο.