Η υψηλή γαστρονομία του ούζου

Όταν ένα premium ούζο όπως το «Άδολο» συναντιέται με την χρυσοσκουφάτη κουζίνα του «Βαρούλκου» δημιουργούνται πρωτότυπες αρμονίες επιπέδου με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις.

Η υψηλή γαστρονομία του ούζου

Όταν ένα premium ούζο όπως το «Άδολο» συναντιέται με την χρυσοσκουφάτη κουζίνα του «Βαρούλκου» δημιουργούνται πρωτότυπες αρμονίες επιπέδου με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις.

Η υψηλή γαστρονομία του ούζου - εικόνα 1

Έχουμε συνηθίσει στα πολύ καλά εστιατόρια να συνδυάζουμε το εξαιρετικό φαγητό τους με κρασί, και δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη πως υπάρχουν και άλλα διαμάντια από την ελληνική ποτοποιία λ.χ. που μπορούν να προσφέρουν συναρπαστικούς συνδυασμούς αρμονίας. Τέτοιους που να διευρύνουν πολύ πρωτότυπα τις γκουρμέ εμπειρίες κάνοντάς τις σχεδόν μοναδικές. Να όπως με το «Άδολο» που δημιούργησε την κατηγορία premium ούζο αποστάζοντας τρεις φορές το εξαιρετικό απόσταγμά του σε μια χειροποίητη διαδικασία, καταλήγοντας σ ένα απόσταγμα με ασυνήθιστα πλούσια ευοσμία σαν ένα σύννεφο που μοσχοβολάει ντελικάτα αρώματα φινόκιο και γλυκάνισου, με κάποιες αιχμηρές λεμονάτες νότες και ένα χάδι κανέλας με μια σταλιά χαμομηλιού. Αν βάλεις τώρα και τις κομψές γουλιές του με την ελαφρά πικάντικη γλυκόπιοτη δύναμη έχεις ένα ξεχωριστό ποτό που αραιωμένο με νερό και πάγο που συνδυάζεται εξαιρετικά με πολλά από τα ξεχωριστά πιάτα του «Βαρούλκου». Το είχα από καιρό στο μυαλό μου μέχρι που πραγματοποίησα το πείραμα και ενθουσιάστηκα.

Η υψηλή γαστρονομία του ούζου - εικόνα 2

Να όπως βάζοντας «Άδολο» δίπλα στην αλλιώτικη αθηναϊκή του Λευτέρη Λαζάρου και νοιώθοντας να αναπτερώνονται τόσο όμορφα οι μυρωδάτες αιχμές τζίντζερ της μαγιονέζας της όσο και η αρωματική οξύτητα του ζελέ ντομάτας που την σκεπάζει. Με δεδομένο ότι το ούζο συμπαθεί πολύ τις έντονα αρωματικές γεύσεις και νοιώθει μεγάλη άνεση απέναντι στα καυτερά, δεν λέει όχι ούτε στο σεβίτσε τσιπούρας που εδώ το σερβίρουν με ζωμό εσπεριδοειδών, μαύρο σουσάμι και μπόλικο φρέσκο κορίανδρο που ταιριάζει χέρι – γάντι με το «Άδολο» ∙ αν μάλιστα βάλετε δίπλα τους και λίγη μαγιονέζα ουασάμπι που μου την έφεραν όταν ζήτησα κάτι καυτερό, η απόλαυση ανεβαίνει. Η μεγίστη έκπληξη πάντως κατεγράφη όταν ήπια το ούζο με την απίθανη lemon pie του Θοδωρή Μωυσίδη και ένοιωσα την αρμονία τους να γράφεται τέλεια πάνω στη γλώσσα δημιουργώντας ίσως τον συνδυασμό της χρονιάς.

Top αρμονίες

Η υψηλή γαστρονομία του ούζου - εικόνα 3

Ταρτάρ καραβίδας
Σερβιρισμένη με λεμόνι yuzu και γκρέιπφρουτ η θαλασσινή της γλύκα διανθίζεται με δροσιστικούς ξινούς και πικρούς ενώ ο φρέσκος βασιλικός την κεντάει με το χαρακτηριστικό του γήινο άρωμα χλωροφύλλης. Όλη αυτή η δυναμική βεντάλια κάνει με το «Άδολο» συνταίριασμα.

Η υψηλή γαστρονομία του ούζου - εικόνα 4

Κυδώνια αχνιστά
Σ αυτό το πολύ πετυχημένο πιάτο του «Βαρούλκου», η θαλασσινή αιχμηρότητα των οστράκων έχει συντροφιά στο ζουμί της την αρωματική γλύκα του κρασιού της Λήμνου και την ωραία κάψα του μπούκοβου. Η αρμονία με το ούζο είναι αυτό που λέμε χέρι – γάντι με μια απίθανα νόστιμη φυσικότητα.

Η υψηλή γαστρονομία του ούζου - εικόνα 5

Lemon pie
Δεν είναι μόνο επειδή το λεμόνι – yuzu εν προκειμένω - ταιριάζει με το ούζο, που καταπλήσσει αυτός ο απρόσμενος συνδυασμός. Είναι και διότι σ αυτό το πολυσύνθετο γλύκισμα υπάρχει γλυκοπικάντικη μουσελίν ούζου, πικάντικο παγωτό τόνκα με πιπέρι, και δυόσμος σαν μαρέγκα και σάλτσα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.