Μια βραδιά στη «Χρύσα Χρύσα»

Το εστιατόριο της Χρύσας Πρωτόπαππα στην οδό Αιολέων είναι ταυτόχρονα industrial και μπιστρουδένιο. Και νόστιμο...

Μια βραδιά στη «Χρύσα Χρύσα»

Το μικρό εστιατόριο της Χρύσας Πρωτόπαππα στην οδό Αιολέων είναι ταυτόχρονα industrial και μπιστρουδένιο. Βαμμένο σε αποχρώσεις του γκρι, με παλιό μωσαϊκό, γεωμετρίες από γλομπάκια στο ταβάνι και ασπρόμαυρα πρόσωπα του Fornasetti να ξεμυτίζουν στο ντουλάπι με τα γυαλικά και τα ποτήρια που του δίνει αίσθηση σπιτικής τραπεζαρίας, χαμηλότονο, φιλικό και προσεγμένο, τυλίγει με ωραία, ζεστή αύρα τις παρέες που πιάνουν τα κεντρικά τραπέζια και τα ζευγάρια που βρίσκουν εδώ μια όμορφη γωνιά για να πιουν το κρασί και να πουν τα δικά τους. Στο μενού, που εμπλουτίζεται με πιάτα ημέρας, θα συναντήσεις αρκετές νοστιμιές με τη σφραγίδα της χαρακτηριστικά περιποιητικής οικοδέσποινας, άλλες στο πνεύμα μιας μοντέρνας ταβέρνας και άλλες πιο ντελικάτες, στο στιλ με το οποίο τη γνωρίσαμε πριν από χρόνια στο κομψό ρεστοράν με το όνομά της στην οδό Δημοφώντος, όταν τα μαγαζιά της γειτονιάς τα μετρούσες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Μια βραδιά στη «Χρύσα Χρύσα» - εικόνα 1

Μπορείς να ξεκινήσεις με μια ζεστή, στοργική σούπα σελινόριζας, με anise αρώματα, ένα συνδυασμό σαλατικών με ζεστή μελιτζάνα, κατσικίσιο τυρί, σπασμένα καρύδια και βαλσάμικο και τρυφερά κεφτεδάκια γιαουρτλού, με γλυκοφάγωτη ντοματένια σάλτσα. Μετά μη χάσεις το πεντανόστιμο κατσικάκι που σιγομαγειρεμένο στη λαδόκολλα με κρασί, μέλι και θυμάρι –έρχεται αγκαζέ με τραγανές τηγανητές πατάτες, που ποτίζουν στο ζουμί του κι είναι χάρμα– και, αν την πετύχεις, την πάπια κονφί με μύρτιλα, ένα ωραίο, φρουτώδες, πιο «εστιατορικό» πιάτο με γλυκόξινες αποχρώσεις, από τα παλιά hits της Χρύσας, η οποία στο τέλος θα σε γλυκάνει με μια αρκετά ευχάριστη παραλλαγή της tarte tatin με κυδώνια ή το κλασικό της, πλούσιο τσιζκέικ με μέλι.

Καλλισθένους & Αιολέων 40, Άνω Πετράλωνα, 2130356879. Τιμή: € 20-25.

Περισσότερες πληροφορίες

Χρύσα-Χρύσα

Καλλισθένους & Αιολέων 40, Άνω Πετράλωνα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Topa

Το κρητισπανικό καφενείο της Κυψέλης παντρεύει γεύσεις δύο εκ των πιο περήφανων περιοχών της Μεσογείου, και το αποτέλεσμα γεμίζει το στόμα με επαναστατικό ενθουσιασμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
11/07/2025

Στην 'κυριλέ' ιχθυόσκαλα της πόλης, υπάρχει ένα εστιατόριο-θαλασσινό παραμύθι

Πάνω στην ακροθαλασσιά, δοκιμάζεις ένα μενού γεμάτο φρεσκάδα, έμπνευση και ιωδιούχα αριστοτεχνία.

Sister: Delivery with a twist από το αγαπημένο εστιατόριο του Ψυχικού

Το Sister Delivery δεν είναι μια δεύτερη εκδοχή του μενού — είναι μία curated εμπειρία που αξίζει.

Sani Gourmet 2025: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή

Λίγες ώρες απομένουν για τον βραβευμένο θεσμό του Sani Resort, που από 11 έως 22 Αυγούστου θα μετατρέψει τη Χαλκιδική σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό, με σπουδαία όνομα της παγκόσμιας γεύσης να την επισκέπτονται για άλλη μια χρονιά.

Γνώριζες ποιο είναι το πιο 'τρελό' ψαρομάγαζο της Αθήνας;

Το μαγαζί αυτό στο Νέο Ηράκλειο εξαρχής ακολούθησε τη δική του, μοναδική γαστρονομική πορεία – γι’ αυτό, άλλωστε, έχει ξεχωρίσει.

Στη Bottega Da Marco για αυθεντικό ιταλικό απεριτίβο

Δωρεάν μπουφές, καλοφτιαγμένα ποτά και παραδοσιακές γεύσεις της γείτονος απόψε στο ανοιχτόκαρδο στέκι του Χαλανδρίου.

Για τον Νίκο Ισπυρούδη, η γεύση θέλει αλήθεια

Ο βραβευμένος σεφ πίσω από την κουζίνα του Lesante Cape μιλά στο 'α' για την Ιόνια παράδοση, την αξία της αυθεντικότητας, τη βιωματική γαστρονομία και γιατί τελικά το φαγητό είναι κάτι πολύ περισσότερο από ωραία πιάτα.