H γλύκα του «Ritz»

Η γοητεία του γλυκίσματος αποκτά διαστάσεις στη γευστική σκηνή της πόλης, και το σπέσιαλ σεμινάριο του ζαχαροπλάστη του «Ritz» σε παγκόσμια πρώτη στην Αθήνα μάς έφερε σε επαφή με τις διεθνείς εξελίξεις.

H γλύκα του «Ritz»

Η γοητεία του γλυκίσματος αποκτά διαστάσεις στη γευστική σκηνή της πόλης, και το σπέσιαλ σεμινάριο του ζαχαροπλάστη του «Ritz» σε παγκόσμια πρώτη στην Αθήνα μάς έφερε σε επαφή με τις διεθνείς εξελίξεις.

H γλύκα του «Ritz» - εικόνα 1

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι τα επιδόρπια των εστιατορίων έχουν πάρει την ανιούσα όντας αρκετές φορές καλύτερα, ή έστω πιο εντυπωσιακά, από τα φαγητά. Είναι κυριολεκτικά το κερασάκι στην τούρτα αποτελώντας την κορύφωση ενός εξαιρετικού δείπνου. Καθώς λοιπόν η γλύκα προοδεύει και γίνεται σοφιστικέ, σκέφτομαι σοβαρά ότι αξίζει ν ανατείλει ένα νέο γευστικό lifestyle στην Αθήνα: να πηγαίνεις αργά, μετά το σινεμά ή το θέατρο λ.χ., για γλυκό και κοζερί σ’ ένα εστιατόριο που προτείνει εξαιρετικά επιδόρπια! Δεν είναι ανάγκη να φας και φαγητό.

Κάνοντας αυτές τις σκέψεις παρακολουθούσα τον chef patissier του «Ritz» Christophe Messina να ανακατεύει κρέμες, να ψήνει σου, να χτυπάει μαρέγκες, να λιώνει σοκολάτες. Το θρυλικό ξενοδοχείο «Ritz» στο Παρίσι, κλειστό για ανακαίνιση εδώ και τρία χρόνια, ξανάνοιξε τις πόρτες του τον Ιούνιο του 2016, και ο κορυφαίος ζαχαροπλάστης του (έχει διατελέσει sous chef στο 3άστερο εστιατόριο «Guy Savoy» στο Παρίσι) ήρθε, σε παγκόσμια πρώτη, στην Αθήνα για ένα μοναδικό διήμερο σεμινάριο Υψηλής Ζαχαροπλαστικής με τίτλο «Tradition Meets Evolution», εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) και συντόνισε η Gastronomy Essentials.

H γλύκα του «Ritz» - εικόνα 2

Είναι απόλαυση να δοκιμάζεις εμβληματικά γλυκά του θρυλικού σεφ Auguste Escoffier, όπως το Peche Melba και τις φράουλες Sarah-Bernhardt, και να τα νιώθεις όμορφα εκσυγχρονισμένα. με ωραία καραμελέ παιχνιδίσματα υφής και βαθιά γεύση το πρώτο, με μια ιδιαιτέρως αρωματική σάλτσα εσπεριδοειδών το δεύτερο πάνω στον πρωτότυπο συνδυασμό φράουλας-ανανά. Η παράδοση όμως συναντά την εξέλιξη, κι αυτό το έδειξαν οι άλλες δημιουργίες του Γάλλου ζαχαροπλάστη. Ξέρουμε, π.χ., τα σου γεμισμένα κλασικά με κρεμ πατισερί και σάλτσα σοκολάτα.

O Messina λοιπόν τα γεμίζει μ’ ένα «μινεστρόνε» από κυβάκια μάνγκο επιχειρώντας την πρώτη κίνηση μοντερνισμού με τη σφύζουσα εξωτική γεύση του ώριμου φρούτου. από πάνω βάζει διαδοχικά ένα φανταστικό σορμπέ μάνγκο, μια φεγετίν μαυροσούσαμου πασπαλισμένη με τον ματ εξωτισμό τριμμένης καρύδας, και στη βάση μια βελούδινη bounty σος από μαύρη και γάλακτος σοκολάτα και καρύδα, και το σοφιστικέ αυτό σου δεν έχει καμιά σχέση με ό,τι γνωρίζατε. Στο παγωμένο nougat, ραφινάρει το αέρινο «παγωτό» με το τραγάνισμα φανταστικών, ντελικάτα καραμελωμένων ξηρών καρπών, του δίνει βάθος με ξερά σύκα και edge με «χιόνι», σάλτσα και κομμάτια βατόμουρου.

H γλύκα του «Ritz» - εικόνα 3

Η υψηλή ζαχαροπλαστική και η ευρηματικότητα των patissiers της εποχής μας χαράσσουν νέους δρόμους, όπου η φυσική γεύση, η ελαφράδα, και οι πολυσύνθετοι συνδυασμοί υφών και αρωμάτων συναντιούνται με την υψηλή τεχνική και την καινοτομία. Τους παραδινόμαστε δημιουργώντας νέες συμπεριφορές που διευρύνουν την απόλαυση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πώς και γιατί η Αθήνα γέμισε με designάτα burgerάδικα

Σε περίπτωση που είχες αναρωτηθεί πώς ζουμερά μπιφτεκόψωμα μπορούν να συνυπάρξουν με instagramικές ντιζαϊνιές, μάθε πως υπάρχουν λόγοι. Πολύ συγκεκριμένοι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/10/2025

Στην Ταβέρνα της Ερμού τρως πιάτα που σου ζεσταίνουν την ψυχούλα

Το νέο εστιατορικό 'παιδί' της Ergon έχει νοσταλγικό ύφος, ωραία αύρα και μια θαλασσινή κουζίνα που μιλά απευθείας στο γευστικό υποσυνείδητο.

Στα χαμηλά της Ευριπίδου παίζει ένα από τα πιο true καφενεία της Αθήνας

Όλοι οι λόγοι που το Καφενείο Καστέλλο αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό στο κέντρο της πόλης.

Κάτι τρέχει στο εμπορικό κέντρο Λαιμού, στο Κολωνάκι

Νέες αφίξεις αναμένονται στο πάντοτε ενδιαφέρον σημείο της δημοφιλούς γειτονιάς.

Μπουφές την Κυριακή: Ταρατσάτο brunch με θέα Ακρόπολη στο Rodopou & Beyond

Το εστιατόριο του Hilton Garden Inn Athens Syggrou Avenue μας συστήνει τη δική του εκδοχή brunch, σε συνδυασμό με φανταστική θέα.

Στου Ψυρρή παίζει ένα από τα πιο urban cool μέρη της Αθήνας

Νόστιμη κουζίνα, listening bar, ανοιχτόκαρδος χώρος, κοσμοπιλίτικη εσάνς, όμορφη αυλή, όλα σε ένα.

Τα μαγαζιά της Αθήνας που είναι viral στο TikTok (και γιατί συμβαίνει αυτό)

Αναφορές στην ποπ κουλτούρα, πρωτότυπη αισθητική ή πιάτα που σε προκαλούν να τα βγάλεις φωτογραφία. Ποια είναι τα μαγαζιά της Αθήνας που συγκεντρώνουν πολλά likes και γιατί.