
Εκατοντάδες εξαιρετικά προϊόντα των μικρών παραγωγών της Ελλάδας έρχονται από τις 10 ως τις 12 Ιουνίου στην Τεχνόπολη στο καλύτερο γευστικό φεστιβάλ της πόλης που είναι εδώ για να ανακαλύψεις, να απολαύσεις, να αγοράσεις και φυσικά να διασκεδάσεις!

Ένα από τα πιο σημαντικά φαινόμενα, με πολύ νόστιμη μάλιστα αύρα, είναι το καινοφανές κύμα των εξαιρετικών Ελλήνων μικρών παραγωγών που βάζουν νέα δεδομένα στην απόλαυση και την καθημερινή μας διατροφή. Δεν είναι πλέον βραχονησίδες σ’ ένα πέλαγος απρόσωπων βιομηχανοποιημένων τροφίμων, αλλά ένα αρχιπέλαγος γεμάτο μονάδες με προσωπικότητα και ποικιλία – αφήνοντας τη φαντασία μου ελεύθερη, τα σκέφτομαι σαν νόστιμα νησιά σ’ ένα Αιγαίο της γεύσης. Η ποικιλία των προϊόντων τους μεγάλη, η ποιότητά τους υψηλή, οι γεύσεις τους εκφραστικές, προβάλλουν κι εξελίσσουν την παράδοση ή δημιουργούν νέα δεδομένα ως καινοτόμες δημιουργίες.
Και όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στην οικονομική κρίση σηματοδοτώντας μια καινούργια νοοτροπία που στρέφει τον κόσμο στην ουσιαστική παραγωγή και στην εκτίμηση της γευστικής παράδοσης και της ιδιοτυπίας της Ελλάδας. Γι’ αυτό και ο κόσμος που έρχεται στο φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» νιώθει χαρά και ικανοποίηση έπειτα από την τόσο ευρεία γαστρονομική πατριδογνωσία στα δεκάδες περίπτερα που απλώνονται στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Γι’ αυτό και το φεστιβάλ έχει εξελιχθεί σε σταθερό σημείο συνάντησης των μικρών παραγωγών με το ευρύ κοινό, το οποίο ψάχνει αυθεντικά προϊόντα και γεύσεις, με προσωπικότητα, ουσία και νοστιμιά, που αναδεικνύουν το νέο πρόσωπο της χώρας στη διεθνή γευστική σκηνή.

Η παράδοση τροφοδοτεί την καινοτομία
Η ποικιλία των προϊόντων που θα βρούμε από τις 10 έως τις 12 Ιουνίου στην Τεχνόπολη είναι πολύ μεγάλη, οπότε θα δοκιμάσουμε και θα αγοράσουμε εξαιρετικά προϊόντα που εκφράζουν τη βαθύτερη ουσία και την ψυχή των ελληνικών γεύσεων ικανοποιώντας τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Απόδειξη, πάντως, του πόσο εξελίσσεται το γευστικό τοπίο της χώρας τα τελευταία χρόνια είναι τα καινούργια προϊόντα, κάποια εκ των οποίων θα κάνουν την πρεμιέρα τους στο φεστιβάλ, και το γεγονός ότι πάνω από το 30% των εκθετών συμμετέχει για πρώτη φορά. Η σπανιότητα του γάλακτος γαϊδούρας και η διατροφική ανωτερότητά του ήταν γνωστή στους παλιούς, αλλά τώρα επανέρχεται δυναμικά με δύο εταιρείες που παράγουν και συσκευάζουν αυτό το πολύ ξεχωριστό προϊόν.

Κι ενώ είναι σίγουρο ότι μας αρέσουν τα αβγά της κότας, τώρα μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα τα παιδικά όνειρά μας και να φάμε ομελέτες, μάτια, scrambled eggs από αβγά πάπιας, χήνας, φραγκόκοτας και στρουθοκαμήλου! Το ελληνικό terroir είναι ένα πεδίο διαρκούς εξερεύνησης της γαλανόλευκης γευστικής ιδιοτυπίας, κι αυτό εκφράζεται με πολύ διαφορετικά προϊόντα: από μαρμελάδες άγριου βατόμουρου μαζεμένου στην Πίνδο σε υψόμετρο 1.500 μέτρων μέχρι εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από γηγενείς ποικιλίες ελιάς, όπως η Κολοβή ( ή Βαλανολιά ή Μυτιληνιά) από δυσπρόσιτους ελαιώνες στα βουνά της Γέρας της Λέσβου και η Κοθρέικη (προϊόν ΠΟΠ) που ευδοκιμεί στην Τροιζηνία και στο Άστρος, ή και το ΠΟΠ σύκο της Κύμης που γίνεται συκόμελο απλώς με την προσθήκη νερού.
Μέσα στο πανόραμα των ελληνικών ζυμαρικών εμφανίζονται ξεχασμένες τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως οι φρέσκες χειροποίητες γκόγκες, που τις συνηθίζουν στο Ναύπλιο και στα Μέγαρα. Τα super foods, όπως το ιπποφαές, το goji berry, η αρώνια, το κράνμπερι, που αποτελούν μόδα σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, ευδοκιμούν θεαματικά στην Ελλάδα και, εκτός από αποξηραμένα ή σε μορφή μαρμελάδας, τα βρίσκουμε σε αλείμματα με βάση το μέλι και τη μαστίχα Χίου.

Ένα είδος που γνωρίζει έντονη άνθηση είναι οι καφέδες single origin (από μοναδικές περιοχές και προελεύσεις) οι οποίοι παρουσιάζονται πλέον από διάφορες ελληνικές εταιρείες που θα είναι παρούσες στο φεστιβάλ. Το ότι η παράδοση τροφοδοτεί την καινοτομία, πάντως, αποδεικνύεται και από το παγωτό που έφτιαξε η «Οικογένεια Βάρσου» του Χαλανδρίου προς τιμήν του «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» και το οποίο έχει γεύση λαδολέμονο με φρέσκια ρίγανη.
Φυσικά δεν θα λείπουν και αγαπημένα προϊόντα, όπως τα εξαιρετικά τυριά από την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την ηπειρωτική Ελλάδα που μαζί με τα φανταστικά αλλαντικά και αλίπαστα συμπληρώνουν ένα πλατό εκλεκτών ντελικατέσεν, το οποίο συνοδεύει κρασιά, μπίρες και αποστάγματα. Στον τομέα του «πίνειν», υπάρχουν ωραίες προτάσεις, πέρα από το αναμενόμενο και το συνηθισμένο, με «off Broadway» οινοπαραγωγούς, μικροζυθοποιίες, λικέρ και αποστάγματα.

Ο μοναδικός κόσμος των ελληνικών μελιών, με γεύσεις και αρώματα που μπορεί να μη σας έχουν περάσει καν από το μυαλό (λ.χ. γλυκάνισου, φλαμουριάς, φασκομηλιάς, αγριοβελανιδιάς), συνυπάρχουν με άλλα καλούδια της ελληνικής φύσης (ασυνήθιστα βότανα, μανιτάρια, σπάνιες τρούφες και φρούτα), ενώ η ζωντανή παράδοση των τοπικών γεύσεων δίνει το «παρών» με μαρμελάδες, γλυκίσματα και γλυκά του κουταλιού, ζυμαρικά, πίτες και παξιμάδια.
Τιμώμενη περιοχή του φεστιβάλ είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που έχοντας συνειδητοποιήσει τη δύναμη του γαστρονομικού τουρισμού προβάλλει τις γεύσεις της συγκροτημένα, ενώ οι παραγωγοί της περιοχής της θα έχουν ιδιαίτερη σήμανση. Παράλληλα, το Εμπορικό Επιμελητήριο Κυκλάδων και το δίκτυο των εστιατορίων και ταβερνών «Aegean Cuisine» θα παρουσιάσει σε ειδικές εκδηλώσεις (την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι) το βιβλίο κυκλαδίτικης μαγειρικής «Του άνεμου και της αρμύρας» των Δαρειώτη, Τσιχλάκη, Ανδρουλιδάκη αλλά και live μαγειρέματα παραδοσιακών κυκλαδίτικων συνταγών από σεφ-μέλη του «Aegean Cuisine».

Γευστικές εκδηλώσεις με ελεύθερη συμμετοχή
Μια από τις φετινές καινοτομίες του φεστιβάλ αποτελεί και το ότι οι παράλληλες εκδηλώσεις του θα είναι ελεύθερες, χωρίς κόστος, για το κοινό, ενώ θα εκτυλίσσονται σε δύο ειδικά διαμορφωμένους ανοιχτούς χώρους. Ανάμεσα στους σεφ που θα κάνουν παρουσιάσεις είναι: ο head sushi chef του «Matsuhisa» Τόνυ Βρατσάνος, που θα μας αποκαλύψει τα μυστικά του σεβίτσε, του καρπάτσιο και του σασίμι (Κυριακή στις 12 το μεσημέρι). ο Αθηναγόρας Κωστάκος («Bill & Coo») που την Κυριακή στις 5 μ.μ.
θα παρουσιάσει αλλιώτικες σάλτες για ζυμαρικά (λ.χ. κρέμα από γαρίδες με ούζο και αργεντίνικο τσιμιτσούρι). ο Jean-Louis Capsalas που την Κυριακή στις 7.30 μ.μ. θα μας δείξει γοητευτικές κρύες σούπες (πεπόνι με δυόσμο και παγωτό). ο ζαχαροπλάστης της «Μεγάλης Βρεταννίας» Ευγένιος Βαρδακαστάνης που θα ασχοληθεί την Κυριακή στις 2.30 μ.μ. με το σπιτικό παγωτό και το frozen yogurt. και ο Olivier Campanha («F+W») που θα μας πείσει την Παρασκευή στις 5.30 μ.μ. να μαγειρεύουμε το αβγό με τους πιο φευγάτους τρόπους.

Ακόμη, από το «Le Votre Piree» θα μας δείξουν το Σάββατο το μεσημέρι τα κόλπα των χαρούμενων cake pops, ο ειδικός της πίτσας Γιώργος Χριστοδουλόπουλος («My Pizza Project») θα μας μάθει πώς να την ψήνουμε στο σπίτι σαν επαγγελματίες (Σαββατο, 5 μ.μ.), και ο Χρήστος Πλεσιώτης θα κάνει cooking show με τρούφα (Σάββατο, 7 μ.μ.). Στον τομέα ποτό-κρασί τώρα, θα υπάρχουν επίσης ωραίες ιδέες.
Θα μάθουμε περισσότερα για την ανερχόμενη τάση σήμερα, τα low-abv cocktails, κοκτέιλ με αλκοόλ χαμηλών βαθμών δηλαδή, που ταιριάζουν με μεζέδες του aperitivo αλλά και το φαγητό. Επιπλέον, μια γευσιγνωστική ξενάγηση στους πολλούς τύπους μπίρας είναι μια ευκαιρία να βρούμε ποιες μας αρέσουν περισσότερο και γιατί. Όσο για το κρασί, η τέχνη της αρμονίας δεν εξαντλείται ποτέ, οπότε μια «μάχη» ανάμεσα στο λευκό Ασύρτικο και το κόκκινο Αγιωργίτικο, για το ποιο ταιριάζει καλύτερα συνδυαζόμενο με τις ίδιες γεύσεις, κρύβει πολλές εκπλήξεις.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» στους γοητευτικούς χώρους της Τεχνόπολης ξεχωρίζει από άλλες εκθέσεις τροφίμων και ποτών και, γυρίζοντας την πλάτη στο βιομηχανικό προκάτ, συντονίζεται και προωθεί το καινούργιο πνεύμα των γεύσεων της Ελλάδας και μια χαρούμενη πρόταση ψυχαγωγίας με πολλή νοστιμιά. Μην ξεχάσετε να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό για τα βραβεία κοινού, ψηφίζοντας τα προϊόντα που σας άρεσαν περισσότερο.
ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΗΡΙΟΝ ΣΤΗ ΚΑΜΙΝΑΔΑ

Το γνωστό ποιοτικό catering αναλαμβάνει δράση με ψαγμένο street food.
Κρύες σούπες
Τρεις δημιουργίες του Jean-Louis Capsalas: αγγουράκι, μήλο, lime, αφρός αστ. γλυκάνισου και τραγανιστό ψωμάκι^ κολοκύθι, ανθότυρο, δυόσμος με chips προσούτο^ ντομάτα, κατσικίσιο τυρί με chips ελιάς.

Ντολμαδάκια κασιώτικα
Τα διάσημα σε όλη την Αθήνα λιλιπούτεια ντολμαδάκια του Δειπνοσοφιστηρίου σερβίρονται ζεστά γεμιστά με κρέας, ρύζι, μυρωδικά και ελαφριά σος γιαουρτιού.

Σολομός αντικριστός
Το ψάρι ψήνεται σε ανοιχτή φλόγα, όπως ψήνουν στην Κρήτη τα αρνιά, και η ιδιαιτερότητά του είναι ότι σερβίρεται με πλιγούρι, λαχανικά και σάλτσα από οξύμελι.

Πανσέτα γεμιστή
Ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια του χοιρινού σερβίρεται σε ρολό με τραγανή πετσούλα, γεμισμένο με μυρωδικά και σος μουστάρδας και συνοδεύεται με πατατούλες βουτύρου-πορτοκαλιού.

Sushi - Maki rolls
Τα αγαπημένα ρολά κρύβουν στην καρδιά τους λαχανικά ή σουρίμι καβουριού, στην πιο ελαφριά βερσιόν τους.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΛΟΠΕΡΝΑΝΕ

Μικροi Μάγειρες με Γιaννη Μπαξεβάνη
Ο δημοφιλής σεφ που απολαμβάνει να «παίζει» μαγειρεύοντας με τους μικρούς του φίλους θα δώσει το «παρών» το Σάββατο 11/6 στη 1 μ.μ. Τα παιδιά θα ανοίξουν φύλλο, θα κόψουν λαχανικά, θα μαγειρέψουν, θα δοκιμάσουν και θα καλοπεράσουν.
ΓΙΝΕ COFFEE SPECIALIST ΜΕ ΤΗΝ COFFEEDENCE

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί στο φετινό φεστιβάλ ο καφές και η Coffeedence με τα μοναδικά χαρμάνια καφέ της -συμπεριλαμβανομένου και του tailor made "Harmony" το χαρμάνι που αλέστηκε ειδικά για το Φεστιβάλ- βρίσκεται στην Τεχνόπολη για να μας μυήσει στα μυστικά του speciality coffee μέσα από οργανωμένα σεμινάρια αλλά -βεβαίως- και τα δύο ξεχωριστά πόστα της που αποτελούν τα σημεία συνάντησης για το coffe break μας στο Φεστιβάλ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ...ΚΑΦΕΓΝΩΣΙΑΣ
Σάββατο 11/06, ώρα 13:00
Γίνε Coffee Specialist
Μάθε να ξεχωρίζεις, να φτιάχνεις και να απολαμβάνεις στο σπίτι σου καφέ ανώτερης ποιότητας . Πώς ξεχωρίζουμε στην COFFEEDENCE τους Specialty coffees, γιατί η σωστή σχέση τιμής - ποιότητας παίζει ρόλο, ποιες και πόσες ποικιλίες υπάρχουν, τι είναι οι μονοποικιλιακοί καφέδες και οι καφέδες μοναδικής προέλευσης , πού παράγεται ο καφές, πόσο ρόλο παίζει το κλίμα στην ποιότητά του και ποιοι οι πιο σωστοί τρόποι να τους φτιάχνουμε στο σπίτι μας. Παρασκευαστικές μέθοδοι και έξυπνα tips από τον Coffee Specialist και head roaster της COFFEEDENCE Specialty House Στάθη Παναγουλάκο! Θα υπάρχει στο τέλος και διάλογος με όσους έχουν πρακτικές ερωτήσεις!
Σάββατο 11/06, ώρα 16:00
Ο Specialty Espresso αγαπάει το Παγωτό
Δύο αγαπημένα σε εμάς τους Έλληνες καλοκαιρινά θέματα. Ή μάλλον λατρεμένες γεύσεις! Αυτή του εκλεκτού καφέ ανώτερης ποιότητας που αποτελεί πλέον την απόλυτη τάση στον χώρο της καφεστίασης, είτε σε κρύο (Specialty freddo espresso & Cappuccino) είτε στο κλασσικό espressακι μας και αυτή του ποιοτικού αγνού χειροποίητου παγωτού βγαλμένο από τα καλοκαιρινά απογεύματα των παιδικών μας χρόνων. Πως όμως αυτά τα δύο εάν τα συνδυάσουμε ιδανικά, με όρους γευσιγνωσίας, μπορούμε να τα απολαύσουμε στο μέγιστο ! Πώς και πού η παράδοση και ποιότητα των παγωτών της οικογένειας Βάρσου, συναντά την τεχνογνωσία και καινοτομία των Specialty coffees COFFEEDENCE ? Ας μάθουμε να απολαμβάνουμε με τις συμβουλές των ειδικών γεύσης και καφέ της COFFEEDENCE. Ελάτε να δοκιμάσετε, και βαθμολογήστε μας εσείς!
Σάββατο 11/06, ώρα 18:00
Αλχημείες γεύσεων & αρωμάτων Coctail καφέ και Liquer
Μέσα στο καλοκαιράκι ποιος δεν θέλει ένα απόγευμα να απολαύσει με την παρέα του ένα δροσερό, ξεχωριστό, τονωτικό cocktail με εκλεκτά ελληνικά ποτά από την ROOTS και specialty coffees από την COFFEEDENCE. Κάτι που και εσείς εύκολα θα μπορέσετε να φτιάξετε εφόσον παρακολουθήσετε αυτό το ξεχωριστό σεμινάριο από τον έμπειρο bartender...και τον κορυφαίο barista trainer Nikos Kalafatis της COFFEEDENCE. Ταυτόχρονα θα μπορείτε να δοκιμάσετε όλα τα coctails και να βαθμολογήσετε το καλυτερο: 1) Kanela & tonic, 2) Specialty Ethiopian espresso & martini twist και 3) Chios coffee με μαστιχα καφε cold brew Costa Rica
Κυριακή 12/06, ώρα 17:00
Αλχημείες γεύσεων & αρωμάτων Coctail καφέ και Liquer
Μέσα στο καλοκαιράκι ποιος δεν θέλει ένα απόγευμα να απολαύσει με την παρέα του ένα δροσερό, ξεχωριστό, τονωτικό cocktail με εκλεκτά ελληνικά ποτά από την ROOTS και specialty coffees από την COFFEEDENCE. Κάτι που και εσείς εύκολα θα μπορέσετε να φτιάξετε εφόσον παρακολουθήσετε αυτό το ξεχωριστό σεμινάριο από τον έμπειρο bartender...και τον κορυφαίο barista trainer Nikos Kalafatis της COFFEEDENCE. Ταυτόχρονα θα μπορείτε να δοκιμάσετε όλα τα coctails και να βαθμολογήσετε το καλυτερο: 1) Kanela & tonic, 2) Specialty Ethiopian espresso & martini twist και 3) Chios coffee με μαστιχα καφε cold brew Costa Rica
ΧΑΠΕΝΙΝΓΚ ΚΑΙ ΠΑΡΤΙ

Κωμικό ΜΠΟΥΜ
Ασκήσεις κωμικού αυτοσχεδιασμού σε μια παράσταση που θα δημιουργηθεί εκ του μηδενός με βάση ιδέες που θα ρίξει το κοινό και που θα μετατραπούν σε ξεκαρδιστικές σκηνές από την «κομπανία» των Φισφή-Μακαλιά-Ρούμπου-Σαρακατσάνη-Αγγελόπουλου. Θα ’χει φάση… Κυριακή 12 Ιουνίου, 8.30 μ.μ., Κεντρική Πλατεία Τεχνόπολης

Food quiz
Μια αλλιώτικη, «τυφλή» και όχι μόνο γευσιγνωσία από τον δημοφιλή stand up comedian Λάμπρο Φισφή, που προσκαλεί κάθε απόγευμα δυνατούς λύτες να αποδείξουν πόσο foodies είναι, απαντώντας σε γευστικά ερωτήματα, και να κερδίσουν υπέροχα δώρα.

Pepper party
Εκτός από τις ατελείωτες απολαυστικές γευσιγνωσίες, υπάρχει και ώρα για χορό και μουσική, χαρά την οποία έχει αναλάβει ο Γιώργος Μουχταρίδης του Pepper 96,6. Οπότε ετοιμαστείτε για το πάρτι του «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις 2016» μ’ ένα ψαγμένο soundtrack. Παρασκευή 10 Ιουνίου, 9 μ.μ., Κεντρική Πλατεία Τεχνόπολης

Skywalk
Το Skywalk αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά: ισορροπία σε 4 αιωρούμενες γέφυρες και μονοπάτια από δίχτυ με σφιχτό πλέγμα, σκαρφάλωμα στο μεγάλο χωροδικτύωμα, ανακάλυψη 3 εναέριων παρατηρητηρίων και θέα αφ’ υψηλού.
INFO Παρασκευή 10/6: 5-11 μ.μ. Σάββατο 11/6: 11 π.μ.-11 μ.μ. Κυριακή 12/6: 11 π.μ.-10 μ.μ. Γενική είσοδος: € 6 Παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν
http://www.elladagiortigefseis.gr/