Μαζωμός: Γεύσεις τ’ Απεράθου και ζεστή καρδιά

Και ξαφνικά από την Κυπρίων Αγωνιστών διακτινίζεσαι στα καλντερίμια της Απειράνθου χάρη σ’ αυτή την ταβέρνα που είναι Νάξος απ’ άκρη σ’ άκρη.

Μαζωμός: Γεύσεις τ’ Απεράθου και ζεστή καρδιά

Και ξαφνικά από την Κυπρίων Αγωνιστών διακτινίζεσαι στα καλντερίμια της Απειράνθου χάρη σ’ αυτή την ταβέρνα που είναι Νάξος απ’ άκρη σ’ άκρη.

Μαζωμός: Γεύσεις τ’ Απεράθου και ζεστή καρδιά - εικόνα 1

Ο Δημήτρης είναι από την Απείρανθο. Κι ο «Μαζωμός», η ταβέρνα του στο Μαρούσι, είναι φουλ απεραθίτικη. Απέναντι από το τζάκι έχει φτιάξει ένα πουντί, έναν εξώστη δηλαδή, που θυμίζει το χωριό του. Τυρόσκαμνα (μ’ αυτά στραγγίζουν το τυρί στο μιτάτο) κρέμονται από το ταβάνι, τα παραθυρόφυλλα στους τοίχους «ανοίγουν» σε ναξιώτικα τοπία, και, ψηφίδα την ψηφίδα, στήνουν ένα λαογραφικό, «θεματικό» σχεδόν σκηνικό, διάστικτο με παλιές φωτογραφίες, μπακίρια στη σειρά, παλιά αντικείμενα. Μεγάλη η σάλα σχετικά, αλλά κάπως τα καταφέρνει και λειτουργεί σαν παραδοσιακό... κουκούλι. Άνθρωπος πρόσχαρος, φιλόξενος, θα σου βγάλει ένα ρακάκι από τη φετινή, δική του, σοδειά. «Βάνουμε μάραθο και κυδώνι» θα σου πει με τη χαρακτηριστική ντοπιολαλιά του.

Έχει χαρακτήρα και ζεστασιά ο «Μαζωμός». Φαίνεται από το γεγονός ότι στα τραπέζια του συναντάς να τρωγοπίνουν παρέες κάθε ηλικίας. Εμείς πήραμε τη σαλάτα με μαρούλι, αγγούρι, ντομάτα, κοτόπουλο, παξιμάδι, που έχει φλοίδες γραβιέρας Νάξου και το σαγανάκι μανουρομυζήθρα, με μέλι και σουσάμι. Νοστιμότατο. Τα πιτάκια με κεφαλοτύρι και παστουρμά είναι καλοζυγισμένα και υπάρχουν κι εκείνα με γέμιση γραβιέρας, καραμελωμένου κρεμμυδιού και δυόσμου, επίσης επιτυχημένα. Ρόστο, χοιρινό κοκκινιστό, από τις πλέον κλασικές σπεσιαλιτέ του νησιού, αυτήν τη φορά δεν πήραμε. Προτιμήσαμε κατσικομακαρονάδα. Και από την ψησταριά, ωραία παϊδάκια. Καλά κι άγια τα μοδάτα κι οι τρεντιές, αλλά και μια απλή, τίμια ταβέρνα, δεν μπορεί να μην την εκτιμήσεις. Φύγαμε (πάλι) με επίγευση καλή.

Κυπρίων Αγωνιστών 19-21, Μαρούσι, 2108035800

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΙΣ

Μαζωμός: Γεύσεις τ’ Απεράθου και ζεστή καρδιά - εικόνα 2

Ναξιώτικα τυριά
Στην αρχή, με τη γλυκόπιοτη, αρωματική ρακή, θα σου βγάλει δυο νότες τοπικής τυροκομίας: λίγο αρσενικό –το χαρακτηριστικό κεφαλοτύρι του νησιού– με μεστή γεύση, παρέα με γραβιέρα Νάξου και παξιμάδι.

Μαζωμός: Γεύσεις τ’ Απεράθου και ζεστή καρδιά - εικόνα 3

Αρδουμάκια
Γαρδουμπάκια, δηλαδή. Ξεροψημένα, μια ιδέα αλμυρούτσικα, είναι μεζές περιωπής, και κάνουν, δικαίως, γκραν σουξέ. Άμα είσαι μερακλής, πάρε και τη γεμιστή σπλήνα, δεν θα τη συναντήσεις συχνά.

Μαζωμός: Γεύσεις τ’ Απεράθου και ζεστή καρδιά - εικόνα 4

Κατσικομακαρονάδα
Με μακαρόνια βρασμένα αλά γκρεκ αλλά όχι λασπωμένα, ριφάκι ξεκοκαλισμένο και μαγειρεμένο σε απλή, ελαφριά κόκκινη σάλτσα ντομάτας, χωρίς μπαχαρικά, μόνο με ελάχιστο σκόρδο, έχει γεύση σπιτική.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.