«Μama Tierra»: Σε χορτοφαγική τροχιά

Πιάτα vegetarian, vegan και χωρίς γλουτένη καρφώνουν το σημαιάκι τους στην Ακαδημίας, σε ένα νέο spot καθημερινό, οικονομικό και, κυρίως, νόστιμο.

«Μama Tierra»: Σε χορτοφαγική τροχιά

Πιάτα vegetarian, vegan και χωρίς γλουτένη καρφώνουν το σημαιάκι τους στην Ακαδημίας, σε ένα νέο spot καθημερινό, οικονομικό και, κυρίως, νόστιμο.

«Μama Tierra»: Σε χορτοφαγική τροχιά - εικόνα 1

Κάπου ανάμεσα στο εθνικό σουβλάκι boom και μια περιρρέουσα Black Angus φρενίτιδα, την εξέλιξη της χορτοφαγίας στην Αθήνα δεν τη λες και παλιρροϊκό κύμα. Η εμμονή μας με το κρέας είναι ισχυρό ανάχωμα, όμως έχει περάσει ο καιρός που σολάριζε μόνο κι έρημο, προτού εντέλει κλείσει το «Eden» στην Πλάκα. Οι επιλογές πληθαίνουν αργά αλλά σταθερά, γεγονός που δίνει λύσεις τόσο για τους vegans (αυστηρά χορτοφάγοι) όσο και για τους λίγο πιο χαλαρούς με τα αβγά και τα γαλακτοκομικά vegetarians, ενώ ταυτόχρονα βάζουν στο κλίμα και όσους δεν ακολουθούν σχολαστικά ένα τέτοιο διατροφικό/ιδεολογικό μονοπάτι, όμως δηλώνουν ανοιχτοί σε προτάσεις. Το «Mama Tierra», ένα spot ανάμεσα σε food bar κι εστιατόριο, με φαγητό γρήγορο, προσεγμένο και οικονομικό, το οποίο έκανε μια πρώτη ήσυχη εμφάνιση στην Ακαδημίας μέσα στο καλοκαίρι, δίνει ένα τέτοιο στίγμα επαφής. Και σε... πιάνει αμέσως.

«Μama Tierra»: Σε χορτοφαγική τροχιά - εικόνα 2

Μικρό, λιτό, με σκανδιναβικές γραμμές και μεσογειακά χρώματα, χάλκινους σωλήνες με γλομπάκια και μια παρτίδα από κεραμικά στα ράφια, έχει στην κουζίνα του τον πολυταξιδεμένο Ινδό Polash Alam, σεφ και συνιδιοκτήτη μαζί με τον Ξενοφώντα Πελεκλή, τον Άγγελο Σκέβη και τον Πέτρο Μπόσκο. Ο Alam σπούδασε μαγειρική στην Αμερική. Έπειτα από μια πορεία με στάσεις σε Λος Άντζελες, Καραϊβική, Ινδία, Ντουμπάι και τελικά Ελλάδα, τα πιάτα του κινούνται ανάμεσα στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

«Παίζει» π.χ. μια συμπαθέστατη γλυκόξινη σιτσιλιάνη καπονάτα με μελιτζάνα, πιπεριά, ελιές, κάππαρη, σταφίδες και φρυγανισμένο ψωμάκι, «παίζει» και μυρωδάτο ινδικό korma, ένα απαλό κάρι με τραγανά λαχανικά, γάλα καρύδας και μπασμάτι. Το μογγολικό shahi kachuri (είχα την ευκαιρία να το δοκιμάσω, αν και θα είναι στο χειμερινό μενού­) με ζύμη από σιμιγδάλι, στην ουσία μια φωλιά που γεμίζει με αρακά­, μπρόκολο, φασολάκι, κρεμμύδι και κυμινάτο κάρι, είναι πολύ καλό. Μπορείς να καθίσεις, να τα πάρεις σε πακέτο ή να τα παραγγεί­λεις τηλεφωνικά στην ακτίνα δράσης τους.

Ακαδημίας 84, 2114114420

ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΑ...

«Μama Tierra»: Σε χορτοφαγική τροχιά - εικόνα 3

Quinoa salad
Στο μενού υπάρχουν κι άλλες καλές επιλογές, αλλά εκείνο το μιξάζ των σαλατικών με κινόα, αβοκάντο, ώριμο μάνγκο, δυόσμο και λίγο λάιμ (€ 5,80), αρωματικό, δροσερό και ανάλαφρο, αξίζει να το δοκιμάσεις. Την τρως άνετα για ελαφρύ μεσημεριανό.

«Μama Tierra»: Σε χορτοφαγική τροχιά - εικόνα 4

Εναλλακτικό burger
Το μπιφτέκι είναι μανιταριού (από σαμπινιόν, πλευρώτους και λίγα σιιτάκε), εύγευστο και μαλακό, με μια αίσθηση χειροποίητου, κι έρχεται με τσένταρ, πατάτες και μικρή σαλατίτσα (€ 6,30). Ένα καλύτερο ψωμάκι θα ανέβαζε το σύνολο πάντως.

«Μama Tierra»: Σε χορτοφαγική τροχιά - εικόνα 5

Φαλάφελ
Ξανθά, τραγανά, χωρίς λαδίλες, έρχονται πλαισιωμένα με αραβικές πιτούλες, ταμπουλέ, και δύο σος (€ 5,90): η μία μπαχαράτη, με ταχίνι, καπνιστό σουμάκ και κύμινο, ενώ η άλλη, πιο δροσάτη (γιαουρτιού γαρ), με λεμόνι, κόλιανδρο και δυόσμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.