«Μama Tierra»: Σε χορτοφαγική τροχιά

Πιάτα vegetarian, vegan και χωρίς γλουτένη καρφώνουν το σημαιάκι τους στην Ακαδημίας, σε ένα νέο spot καθημερινό, οικονομικό και, κυρίως, νόστιμο.

«Μama Tierra»: Σε χορτοφαγική τροχιά

Πιάτα vegetarian, vegan και χωρίς γλουτένη καρφώνουν το σημαιάκι τους στην Ακαδημίας, σε ένα νέο spot καθημερινό, οικονομικό και, κυρίως, νόστιμο.

«Μama Tierra»: Σε χορτοφαγική τροχιά - εικόνα 1

Κάπου ανάμεσα στο εθνικό σουβλάκι boom και μια περιρρέουσα Black Angus φρενίτιδα, την εξέλιξη της χορτοφαγίας στην Αθήνα δεν τη λες και παλιρροϊκό κύμα. Η εμμονή μας με το κρέας είναι ισχυρό ανάχωμα, όμως έχει περάσει ο καιρός που σολάριζε μόνο κι έρημο, προτού εντέλει κλείσει το «Eden» στην Πλάκα. Οι επιλογές πληθαίνουν αργά αλλά σταθερά, γεγονός που δίνει λύσεις τόσο για τους vegans (αυστηρά χορτοφάγοι) όσο και για τους λίγο πιο χαλαρούς με τα αβγά και τα γαλακτοκομικά vegetarians, ενώ ταυτόχρονα βάζουν στο κλίμα και όσους δεν ακολουθούν σχολαστικά ένα τέτοιο διατροφικό/ιδεολογικό μονοπάτι, όμως δηλώνουν ανοιχτοί σε προτάσεις. Το «Mama Tierra», ένα spot ανάμεσα σε food bar κι εστιατόριο, με φαγητό γρήγορο, προσεγμένο και οικονομικό, το οποίο έκανε μια πρώτη ήσυχη εμφάνιση στην Ακαδημίας μέσα στο καλοκαίρι, δίνει ένα τέτοιο στίγμα επαφής. Και σε... πιάνει αμέσως.

«Μama Tierra»: Σε χορτοφαγική τροχιά - εικόνα 2

Μικρό, λιτό, με σκανδιναβικές γραμμές και μεσογειακά χρώματα, χάλκινους σωλήνες με γλομπάκια και μια παρτίδα από κεραμικά στα ράφια, έχει στην κουζίνα του τον πολυταξιδεμένο Ινδό Polash Alam, σεφ και συνιδιοκτήτη μαζί με τον Ξενοφώντα Πελεκλή, τον Άγγελο Σκέβη και τον Πέτρο Μπόσκο. Ο Alam σπούδασε μαγειρική στην Αμερική. Έπειτα από μια πορεία με στάσεις σε Λος Άντζελες, Καραϊβική, Ινδία, Ντουμπάι και τελικά Ελλάδα, τα πιάτα του κινούνται ανάμεσα στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

«Παίζει» π.χ. μια συμπαθέστατη γλυκόξινη σιτσιλιάνη καπονάτα με μελιτζάνα, πιπεριά, ελιές, κάππαρη, σταφίδες και φρυγανισμένο ψωμάκι, «παίζει» και μυρωδάτο ινδικό korma, ένα απαλό κάρι με τραγανά λαχανικά, γάλα καρύδας και μπασμάτι. Το μογγολικό shahi kachuri (είχα την ευκαιρία να το δοκιμάσω, αν και θα είναι στο χειμερινό μενού­) με ζύμη από σιμιγδάλι, στην ουσία μια φωλιά που γεμίζει με αρακά­, μπρόκολο, φασολάκι, κρεμμύδι και κυμινάτο κάρι, είναι πολύ καλό. Μπορείς να καθίσεις, να τα πάρεις σε πακέτο ή να τα παραγγεί­λεις τηλεφωνικά στην ακτίνα δράσης τους.

Ακαδημίας 84, 2114114420

ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΑ...

«Μama Tierra»: Σε χορτοφαγική τροχιά - εικόνα 3

Quinoa salad
Στο μενού υπάρχουν κι άλλες καλές επιλογές, αλλά εκείνο το μιξάζ των σαλατικών με κινόα, αβοκάντο, ώριμο μάνγκο, δυόσμο και λίγο λάιμ (€ 5,80), αρωματικό, δροσερό και ανάλαφρο, αξίζει να το δοκιμάσεις. Την τρως άνετα για ελαφρύ μεσημεριανό.

«Μama Tierra»: Σε χορτοφαγική τροχιά - εικόνα 4

Εναλλακτικό burger
Το μπιφτέκι είναι μανιταριού (από σαμπινιόν, πλευρώτους και λίγα σιιτάκε), εύγευστο και μαλακό, με μια αίσθηση χειροποίητου, κι έρχεται με τσένταρ, πατάτες και μικρή σαλατίτσα (€ 6,30). Ένα καλύτερο ψωμάκι θα ανέβαζε το σύνολο πάντως.

«Μama Tierra»: Σε χορτοφαγική τροχιά - εικόνα 5

Φαλάφελ
Ξανθά, τραγανά, χωρίς λαδίλες, έρχονται πλαισιωμένα με αραβικές πιτούλες, ταμπουλέ, και δύο σος (€ 5,90): η μία μπαχαράτη, με ταχίνι, καπνιστό σουμάκ και κύμινο, ενώ η άλλη, πιο δροσάτη (γιαουρτιού γαρ), με λεμόνι, κόλιανδρο και δυόσμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

10 πράγματα που κρατάμε από το Athens Gastronomic Forum

Στιγμές, ατάκες και ιδέες που κρατάμε από το πρώτο Athens Gastronomic Forum, που έφερε στην Αθηνα μερικούς από τους σημαντικότερους εν ζωή σεφ του κόσμου, για να μιλήσουν, να μοιραστούν ιδέες και να βάλουν το δικό τους σημάδι στο χάρτη για το μέλλον της γαστρονομίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
13/02/2026

Πλυτά Ath.

Συστήνεται ως καφενείο, όμως ας μην κρυβόμαστε: εντάσσοντας μαγειρική ευαισθησία και αστεράτη πρώτη ύλη σε περιβάλλον λαϊκού ξαποστάματος, το νέο καλοφαγικό στέκι της ομάδας των "Cookoovaya" και "Άκρα" είναι η γαστροταβέρνα στην ιδανική της μορφή.

Αγαπητή εστίαση, δε θέλω να το μάθω… Θέλω να το φάω!

Πολλά από αυτά που μαθαίνουμε γύρω από το storytelling των εστιατορίων δεν κάνουν το πιάτο πιο νόστιμο – η ουσία βρίσκεται στο τραπέζι. Λιγότερα λόγια, περισσότερη γεύση λοιπόν.

Τα πιο 'ερωτικά' εστιατόρια και μπαρ της Αθήνας

Εν όψει του Αγίου Βαλεντίνου, μια λίστα με εστιατόρια και μπαρ της πόλης που εύκολα θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις 'σέξι'.

Δυσεύρετα ελληνικά κρασιά σε μια boutique vinoteca του Ψυρρή

Ένα ατμοσφαιρικό σπίτι με πετρόκτιστους τοίχους και ξύλινα δοκάρια, συν μια ταράτσα που αγκαλιάζει τη γειτονιά the old Athenian way αποδεικνύεται έξοχο τερέν για οινικές ανακαλύψεις.

Στο Sister, οι Πέμπτες είναι scrap

Τον Φεβρουάριο 2026, το Sister φιλοξενεί τρεις ακόμη βραδιές Scrap Music, επιμελημένες από τους Christo Z και Vagelis Stefanopoulos, με τη συμμετοχή του ντράμερ Δημήτρη Κλωνή και του θρυλικού percussionist Βαγγέλη Καρίπη.

Στα εστιατόρια που τρώει καλό κρέας η Αθήνα

Η πιο ζουμερή κατηγορία εστιατορίων της πόλης έχει κάτι για κάθε τύπο κρεατοφάγου.