«Μama Tierra»: Σε χορτοφαγική τροχιά

Πιάτα vegetarian, vegan και χωρίς γλουτένη καρφώνουν το σημαιάκι τους στην Ακαδημίας, σε ένα νέο spot καθημερινό, οικονομικό και, κυρίως, νόστιμο.

«Μama Tierra»: Σε χορτοφαγική τροχιά

Πιάτα vegetarian, vegan και χωρίς γλουτένη καρφώνουν το σημαιάκι τους στην Ακαδημίας, σε ένα νέο spot καθημερινό, οικονομικό και, κυρίως, νόστιμο.

«Μama Tierra»: Σε χορτοφαγική τροχιά - εικόνα 1

Κάπου ανάμεσα στο εθνικό σουβλάκι boom και μια περιρρέουσα Black Angus φρενίτιδα, την εξέλιξη της χορτοφαγίας στην Αθήνα δεν τη λες και παλιρροϊκό κύμα. Η εμμονή μας με το κρέας είναι ισχυρό ανάχωμα, όμως έχει περάσει ο καιρός που σολάριζε μόνο κι έρημο, προτού εντέλει κλείσει το «Eden» στην Πλάκα. Οι επιλογές πληθαίνουν αργά αλλά σταθερά, γεγονός που δίνει λύσεις τόσο για τους vegans (αυστηρά χορτοφάγοι) όσο και για τους λίγο πιο χαλαρούς με τα αβγά και τα γαλακτοκομικά vegetarians, ενώ ταυτόχρονα βάζουν στο κλίμα και όσους δεν ακολουθούν σχολαστικά ένα τέτοιο διατροφικό/ιδεολογικό μονοπάτι, όμως δηλώνουν ανοιχτοί σε προτάσεις. Το «Mama Tierra», ένα spot ανάμεσα σε food bar κι εστιατόριο, με φαγητό γρήγορο, προσεγμένο και οικονομικό, το οποίο έκανε μια πρώτη ήσυχη εμφάνιση στην Ακαδημίας μέσα στο καλοκαίρι, δίνει ένα τέτοιο στίγμα επαφής. Και σε... πιάνει αμέσως.

«Μama Tierra»: Σε χορτοφαγική τροχιά - εικόνα 2

Μικρό, λιτό, με σκανδιναβικές γραμμές και μεσογειακά χρώματα, χάλκινους σωλήνες με γλομπάκια και μια παρτίδα από κεραμικά στα ράφια, έχει στην κουζίνα του τον πολυταξιδεμένο Ινδό Polash Alam, σεφ και συνιδιοκτήτη μαζί με τον Ξενοφώντα Πελεκλή, τον Άγγελο Σκέβη και τον Πέτρο Μπόσκο. Ο Alam σπούδασε μαγειρική στην Αμερική. Έπειτα από μια πορεία με στάσεις σε Λος Άντζελες, Καραϊβική, Ινδία, Ντουμπάι και τελικά Ελλάδα, τα πιάτα του κινούνται ανάμεσα στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

«Παίζει» π.χ. μια συμπαθέστατη γλυκόξινη σιτσιλιάνη καπονάτα με μελιτζάνα, πιπεριά, ελιές, κάππαρη, σταφίδες και φρυγανισμένο ψωμάκι, «παίζει» και μυρωδάτο ινδικό korma, ένα απαλό κάρι με τραγανά λαχανικά, γάλα καρύδας και μπασμάτι. Το μογγολικό shahi kachuri (είχα την ευκαιρία να το δοκιμάσω, αν και θα είναι στο χειμερινό μενού­) με ζύμη από σιμιγδάλι, στην ουσία μια φωλιά που γεμίζει με αρακά­, μπρόκολο, φασολάκι, κρεμμύδι και κυμινάτο κάρι, είναι πολύ καλό. Μπορείς να καθίσεις, να τα πάρεις σε πακέτο ή να τα παραγγεί­λεις τηλεφωνικά στην ακτίνα δράσης τους.

Ακαδημίας 84, 2114114420

ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΑ...

«Μama Tierra»: Σε χορτοφαγική τροχιά - εικόνα 3

Quinoa salad
Στο μενού υπάρχουν κι άλλες καλές επιλογές, αλλά εκείνο το μιξάζ των σαλατικών με κινόα, αβοκάντο, ώριμο μάνγκο, δυόσμο και λίγο λάιμ (€ 5,80), αρωματικό, δροσερό και ανάλαφρο, αξίζει να το δοκιμάσεις. Την τρως άνετα για ελαφρύ μεσημεριανό.

«Μama Tierra»: Σε χορτοφαγική τροχιά - εικόνα 4

Εναλλακτικό burger
Το μπιφτέκι είναι μανιταριού (από σαμπινιόν, πλευρώτους και λίγα σιιτάκε), εύγευστο και μαλακό, με μια αίσθηση χειροποίητου, κι έρχεται με τσένταρ, πατάτες και μικρή σαλατίτσα (€ 6,30). Ένα καλύτερο ψωμάκι θα ανέβαζε το σύνολο πάντως.

«Μama Tierra»: Σε χορτοφαγική τροχιά - εικόνα 5

Φαλάφελ
Ξανθά, τραγανά, χωρίς λαδίλες, έρχονται πλαισιωμένα με αραβικές πιτούλες, ταμπουλέ, και δύο σος (€ 5,90): η μία μπαχαράτη, με ταχίνι, καπνιστό σουμάκ και κύμινο, ενώ η άλλη, πιο δροσάτη (γιαουρτιού γαρ), με λεμόνι, κόλιανδρο και δυόσμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πού τρώμε νόστιμη ελληνική κουζίνα τώρα

Από μοντέρνα γαστρονομικά εστιατόρια μέχρι new age ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και καφενεία, ξεχωρίζουμε 39 σημεία της Αθήνας, που έχουν κάτι να πουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/11/2025

Κάποια από τα πιο δυνατά κυριακάτικα τραπέζια της Αθήνας

Και brunch και lunch, σε τραπέζια που αξίζουν την προσοχή σου για την πιο ανέμελη ημέρα της εβδομάδας.

Moo Casa: Κυριακές με αστακό και μπριζόλα στο Νέο Ηράκλειο

Το brunch του ιδιαίτερου εστιατορίου συγκινεί με το δημοφιλές Egg Experience, τα comfort πιάτα και φυσικά το άχαστο δίπολο του Steak & Lobster.

"Kedros Athens": Φαγητό με παριανή ψυχή στη Λυκόβρυση

Ο Γιάννης Παρίκος άνοιξε στη γειτονιά το εστιατόριο που έχει ακριβώς ό,τι χρειάζεται μια παρέα για να περάσει καλά: ωραία ατμόσφαιρα και νόστιμους μεζέδες.

Η ιταλική σταθερά στον speakeasy πεζόδρομο του Παγκρατίου

Σημείο αναφοράς για σχεδόν μία δεκαετία, το κομψό εστιατόριο στον όμορφο πεζόδρομο της Ευφορίωνος στο Παγκράτι, είναι ιδανικό για after-office συναντήσεις με ιταλική φινέτσα αλλά όχι μόνο για τέτοιες.

To 'OX Athens' γιορτάζει δύο χρόνια ζωής και ψήνει μαζί με τους Nomade et Sauvage

Μια ξεχωριστή γιορτή για τα δύο χρόνια του OX Athens, την Κυριακή 23 Νοεμβρίου.

Φίτα

Ο Δημήτρης Δημητριάδης ανανεώνει το ενδιαφέρον μας για την sui generis ταβέρνα του Νέου Κόσμου, με γεύσεις που μιλούν ελληνικά με τη δύναμη της παράδοσης και της κατσαρόλας.