O αιγαιοπελαγίτικος κήπος του «Cycladic Cafe»

Η καινούργια αισθητική/συμβολική προσέγγιση του cafe-εστιατορίου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης γράφει στο βλέμμα.

O αιγαιοπελαγίτικος κήπος του «Cycladic Cafe»

Η καινούργια αισθητική/συμβολική προσέγγιση του cafe-εστιατορίου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης γράφει στο βλέμμα.

O αιγαιοπελαγίτικος κήπος του «Cycladic Cafe» - εικόνα 1

Πριν από λίγο καιρό πρωτοείδα στη νέα του μορφή το «Cycladic Cafe», ξεκλέβοντας χρόνο ένα μεσημέρι για μια ήσυχη κούπα καφέ και καμιά δεκαριά τελευταίες σελίδες από ένα βιβλίο του Βόνεγκατ, από το οποίο τελικά δεν διάβασα ούτε λέξη. Όχι ότι δεν ήταν το κατάλληλο περιβάλλον για ανάγνωση. Το αντίθετο. Αλλά στην πρώτη επαφή με το επανασχεδιασμένο cafe-εστιατόριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο υπογράφουν οι Kois Associated Architects, μένεις να το χαζεύεις. Το ίδιο κάνουν και όσοι περιηγούνται τα εκθέματα, περνώντας από τη μία πτέρυγα στην άλλη. Κοντοστέκονται και το κοιτάζουν.

Η νέα αισθητική προσέγγιση αντλεί ίχνη από το DNA του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού και τα «μαγικά» ειδώλιά του, όπως τα είχε χαρακτηρίσει ο Πικάσο, τα οποία επηρέασαν μοντέρνους καλλιτέχνες: από τον Τζιακομέτι μέχρι τον Χένρι Μουρ. Πίσω από τους μαρμάρινους πάγκους με τα γκρίζα μαξιλαράκια δια­κρίνεις την αύρα της κυκλαδίτικης μαρμαροτεχνίας. Πάνω από το κεφάλι σου το εντυπωσιακό κυματιστό στέγαστρο-γλυπτό του Στέλιου Κόη μοιάζει να κινείται, δημιουργώντας ταυτόχρονα φωτοσκιάσεις στους τοίχους. Ο κήπος, όπως τον διαμόρφωσαν οι αρχιτέκτονες τοπίου doxiadis + Αγγελική Μαθιουδάκη, βάζει μια καλοδεχούμενη πινελιά urban garden, με τα πυκνά φυτά του να ανεβαίνουν μέχρι το ταβάνι του αιθρίου.

Την κουζίνα του «Cycladic Cafe» (την επιμέλεια της οποίας έχει η Begnis Catering) τη γνώρισα λίγο πιο πρόσφατα, βράδυ πια, μέσα από ένα αιγαιοπελαγίτικο λαβράκι μαριναρισμένο με μοσχολέμονο, χυμό πορτοκαλιού και μυρωδικά, μια ευχάριστη σαλάτα με ψητή κολοκύθα, ξερά σύκα, σταφίδες με ψητό χαλούμι και το κυκλαδίτικης έμπνευσης πιάτο χειροποίητων ζυμαρικών γεμιστών με νιώτικο σκοτύρι, σάλτσα ψητής πιπεριάς και φλοίδες από συριανό τυρί Σαν Μιχάλη. Σε γενικές γραμμές θα την έλεγα ανάλαφρη κι ευχάριστη. κινείται και αυτή στο κλίμα ενός χώρου καλαίσθητου, πολιτισμένου, ταιριαστού με ένα μουσείο που κάνει μαθήματα λιτής εκφραστικότητας και αρμονίας.
Στην καρδιά του κέντρου και με… μυοχαλαρωτικές ιδιότητες, είναι μια πολύ καλή λύση για ήρεμη στάση από το μαρσάρισμα της πόλης, είτε αυτό σημαίνει ένα χυμό και μια ομελέτα ή ένα σάντουιτς, είτε έναν καφέ κι ένα γλυκό, είτε ένα ποτήρι κρασί κι ένα ελαφρύ γεύμα. Μπορείτε δε να το συνδυάσετε με την έκθεση «Ίασις: Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό», που διαρκεί μέχρι τις 31/5.

Νεοφύτου Δούκα 4, 2107228321-3. Δευτ., Τετ., Παρ. και Σάβ. 10 π.μ.-5 μ.μ., Πέμπτη 10 π.μ.-8 μ.μ., Κυριακή 11 π.μ.-5 μ.μ., Τρίτη κλειστά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο "Βασίλαινας Blue" της Αντιπάρου μετακομίζει

Ανταλλάσσει τη φελινική αυλή του στη Χώρα με τη βεράντα του "Kouros Village Hotel" κι αποκτά τη θαλασσινή θέα που του αξίζει, ενώ ενδιαφέροντα σχέδια υπάρχουν και για το χώρο που αφήνει πίσω του.

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

Το 'Albion' παραμένει σουξέ του Ψυχικού

Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά bar restaurants της πόλης διατηρεί ατόφια τα ατού του και επενδύει περαιτέρω σε αυτά.

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.