Η καινούργια αισθητική/συμβολική προσέγγιση του cafe-εστιατορίου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης γράφει στο βλέμμα.
Πριν από λίγο καιρό πρωτοείδα στη νέα του μορφή το «Cycladic Cafe», ξεκλέβοντας χρόνο ένα μεσημέρι για μια ήσυχη κούπα καφέ και καμιά δεκαριά τελευταίες σελίδες από ένα βιβλίο του Βόνεγκατ, από το οποίο τελικά δεν διάβασα ούτε λέξη. Όχι ότι δεν ήταν το κατάλληλο περιβάλλον για ανάγνωση. Το αντίθετο. Αλλά στην πρώτη επαφή με το επανασχεδιασμένο cafe-εστιατόριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο υπογράφουν οι Kois Associated Architects, μένεις να το χαζεύεις. Το ίδιο κάνουν και όσοι περιηγούνται τα εκθέματα, περνώντας από τη μία πτέρυγα στην άλλη. Κοντοστέκονται και το κοιτάζουν.
Η νέα αισθητική προσέγγιση αντλεί ίχνη από το DNA του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού και τα «μαγικά» ειδώλιά του, όπως τα είχε χαρακτηρίσει ο Πικάσο, τα οποία επηρέασαν μοντέρνους καλλιτέχνες: από τον Τζιακομέτι μέχρι τον Χένρι Μουρ. Πίσω από τους μαρμάρινους πάγκους με τα γκρίζα μαξιλαράκια διακρίνεις την αύρα της κυκλαδίτικης μαρμαροτεχνίας. Πάνω από το κεφάλι σου το εντυπωσιακό κυματιστό στέγαστρο-γλυπτό του Στέλιου Κόη μοιάζει να κινείται, δημιουργώντας ταυτόχρονα φωτοσκιάσεις στους τοίχους. Ο κήπος, όπως τον διαμόρφωσαν οι αρχιτέκτονες τοπίου doxiadis + Αγγελική Μαθιουδάκη, βάζει μια καλοδεχούμενη πινελιά urban garden, με τα πυκνά φυτά του να ανεβαίνουν μέχρι το ταβάνι του αιθρίου.
Την κουζίνα του «Cycladic Cafe» (την επιμέλεια της οποίας έχει η Begnis Catering) τη γνώρισα λίγο πιο πρόσφατα, βράδυ πια, μέσα από ένα αιγαιοπελαγίτικο λαβράκι μαριναρισμένο με μοσχολέμονο, χυμό πορτοκαλιού και μυρωδικά, μια ευχάριστη σαλάτα με ψητή κολοκύθα, ξερά σύκα, σταφίδες με ψητό χαλούμι και το κυκλαδίτικης έμπνευσης πιάτο χειροποίητων ζυμαρικών γεμιστών με νιώτικο σκοτύρι, σάλτσα ψητής πιπεριάς και φλοίδες από συριανό τυρί Σαν Μιχάλη. Σε γενικές γραμμές θα την έλεγα ανάλαφρη κι ευχάριστη. κινείται και αυτή στο κλίμα ενός χώρου καλαίσθητου, πολιτισμένου, ταιριαστού με ένα μουσείο που κάνει μαθήματα λιτής εκφραστικότητας και αρμονίας.
Στην καρδιά του κέντρου και με… μυοχαλαρωτικές ιδιότητες, είναι μια πολύ καλή λύση για ήρεμη στάση από το μαρσάρισμα της πόλης, είτε αυτό σημαίνει ένα χυμό και μια ομελέτα ή ένα σάντουιτς, είτε έναν καφέ κι ένα γλυκό, είτε ένα ποτήρι κρασί κι ένα ελαφρύ γεύμα. Μπορείτε δε να το συνδυάσετε με την έκθεση «Ίασις: Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό», που διαρκεί μέχρι τις 31/5.
Νεοφύτου Δούκα 4, 2107228321-3. Δευτ., Τετ., Παρ. και Σάβ. 10 π.μ.-5 μ.μ., Πέμπτη 10 π.μ.-8 μ.μ., Κυριακή 11 π.μ.-5 μ.μ., Τρίτη κλειστά.