Ψηλοτάβανο, απλόχωρο, σε γκρι-σομόν, με ξύλινα τραπέζια και κομψές μεταλλικές καρέκλες, πολυέλαιους και φωτεινές σφαίρες που μοιάζουν με φυσαλίδες, δεν μπορώ να πω ότι παραπέμπει ακριβώς σε μεζεδοπωλείο. Κάτι σε... λαϊκό γκουρμέ είχε στο μυαλό του ο Νίκος Μαριάνος έφτιαχνε το μαγαζί του. Προσεγμένο, φιλικό, τίμιο στις τιμές του, ακούει από Εντίθ Πιαφ μέχρι Χιώτη, έχει και μεζέδες και κυρίως πιάτα και δε μπορείς να του βάλεις εύκολα ταμπέλα. Πες το «Μαριάνο» κι είσαι μέσα. Όλα τα τσίπουρα του καταλόγου μπορείς να τα δοκιμάσεις πριν επιλέξεις –θα σου προτείνει και το δικό του, που το φτιάχνει στην Αντίπαρο, κι είναι ευκολόπιωτο κι αρωματικό–, ενώ υπάρχουν και ελληνικά κρασιά. Δοκίμασε τη σαρδέλα, την παλαμίδα, το σολομό και το λαβράκι που τα μαρινάρουν μόνοι τους και το ζουμερό, νόστιμο τηγανητό χταπόδι (θα ήθελα λίγο λιγότερο αλεύρι) και το ανάλαφρο λαζανάκι με γαρίδα και μπισκ με πορτοκάλι, ή αν προτιμάς το κρεατικό τερέν, τα τρυφερά μπριζολάκια λαιμού με μπαστουνάκια λαχανικών και την πικάνια με τις baby πατάτες. Κι η πορτοκαλόπιτά τους μου άρεσε, μυρωδάτη και αφρατεμένη.
Αγίου Γεωργίου 59, Χαλάνδρι, 2106824224. Τιμή: € 17-20.
Το «Μαριάνο» στο Χαλάνδρι
Κινείται μεταξύ μεζεδοπωλείου και εστιατόριου, κάπου ανάμεσα σε κρασί και τσίπουρο, σε κρεατικά και θαλασσινά, σε Πιάφ και Χιώτη - κι είναι ωραία περίπτωση.