(Επι)στροφή στη «Γαλάζια Ακτή»

Η ταβέρνα πάνω στην αμμουδιά του Σχινιά σε συντονίζει με το καλοκαίρι: το σενάριο έχει καλοκαιρινή ραστώνη ξαπλώστρας, piadina και foccacia παραλίας, ωραίες σαλάτες, ψιλό ψαράκι και θαλασσινές μακαρονάδες.

(Επι)στροφή στη «Γαλάζια Ακτή»

Η ταβέρνα πάνω στην αμμουδιά του Σχινιά σε συντονίζει με το καλοκαίρι: το σενάριο έχει καλοκαιρινή ραστώνη ξαπλώστρας, piadina και foccacia παραλίας, ωραίες σαλάτες, ψιλό ψαράκι και θαλασσινές μακαρονάδες.

(Επι)στροφή στη «Γαλάζια Ακτή» - εικόνα 1

Δίπλα στη θάλασσα, εκείνη­ την ώρα που έχεις χαλα­ρώσει, αδειάσει επιτυχώς το κεφάλι σου και πάρει τη δόση σου σε ήλιο και αλάτι, μια καλοφτιαγμένη χωριάτικη, ένα πιάτο χόρτα, μια παρτίδα θαλασσινοί­ μεζέδες είναι σαν μια μελωδία καλοκαιριού που όλοι έχουμε στην άκρη της γλώσσας. Σαν καλοκαιρινή εσπεράντο. Αυτήν τη μελωδία σιγοσφυρίζει και η «Γαλάζια Ακτή». σε λίγο πιο σύγχρονη/βελτιωμένη... ενορχήστρωση. Η καινούργια μοντέρνα ταβέρνα στην παραλία του Σχινιά –που φέτος επανεμφανίστηκε updated, με λειτουργική, λιτά μοντέρνα και νέα διαμόρφωση– σε γευστικό concept του Χρήστου Σοκόλη (βλ. ζαχαροπλαστεία Fresh, «Μargarita Pizza Artigianale» στη Νέα Ερυθραία) προτείνει μια μικρή, αλλά προσεγμένη κάρτα ελληνικής κουζίνας. Χρησιμοποιεί αρκετά υλικά από τα Μεσόγεια. Φυτεύει ρίγανη, δεντρολίβανο, μάραθο και πιπερίτσες δίπλα στα τραπέζια της. Και ψήνει δικά της ψωμιά.
Σε ένα σκεπαστό deck λίγα βήματα­ από την άμμο, τις ψάθινες ομπρέλες και τις ξαπλώστρες που αυγουστιάτικα κρατάνε τους θαμώνες μέχρι που σκοτεινιάζει, με ένα χτιστό καναπεδάκι σαν σεπαρέ στο κέντρο, φωτιστικά-σφαίρες και γεωμετρικά τοποθετημένα σχοινιά, μπορείς να καθίσεις για μια ψαρο-ποικιλία κι ένα ούζο ή να τσιμπολογήσεις λουκάνικα Τεμπών (μοσχαρίσιο, χοιρινό και προβατίνας) μαζί με την μπίρα σου. μπορείς όμως να επιλέξεις κι ένα πιο πλήρες σενάριο φαγητού. Την ελληνική σαλάτα τη φτιάχνουν με ντομάτα, ελιές, κρεμμύδι, αγγουράκι και καλαθάκι Λήμνου και είναι σούπερ, οι σουπιές με το μελάνι τους και πράσινες ελιές είναι ωραία ιδέα, το στεγνο-τηγανισμένο ψιλό ψαράκι καλοκαιρινό σνακ αξιώσεων, οι ψητές σαρδέλες φρεσκότατες. Μόνο στα γεμιστά βιολογικά κολοκύθια με τις γαρίδες έχω μια ένσταση: το ρύζι θα έπρεπε να κρατάει έστω λίγο στο δόντι. Η θαλασσινή λινγκουινάδα, πάντως, με γαρίδες και χτένια, ωραία ντομάτα και βασιλικό ήταν νοστιμότατη και το al dente μια χαρά. Η μικρή οινική πρόταση (8 λευκά, 2 ροζέ και 2 κόκκινα) δίνει λύσεις, ενώ για επιδόρπιο μπορείς να δοκιμάσεις πολύ ωραίο παγωτό παρφέ βανίλια από μια μικρή εταιρεία στα Σπάτα ή μια πιατέλα φρούτα από τον Μαραθώνα. Το άλλο που μου έκανε θετική εντύπωση είναι ότι στη νέα εποχή της «Γαλάζιας Ακτής» το snacking παραλίας –που βγαίνει από την ίδια κουζίνα– έχει ανάλογα καλές προδιαγραφές. Μια piadina ή μια foccacia ψημένες στο φούρνο, που λέγαμε παραπάνω, ένα club sandwich με μελίχλωρο, χοιρομέρι και ντομάτα ή ένα burger με χειροποίητο ψωμάκι και πατατάκια που κόβονται στο χέρι θα σε εκπλήξουν ευχάριστα. Δίνουν όμως και μια ιδέα για τη γευστική τροχιά στην οποία θα μπορούσαν να κινούνται και άλλες αττικές παραλίες, που δεν θα ήταν καθόλου άσχημο να τροχοδρομήσουν σταδιακά μια άλλη αντίληψη. Γίνεται να χτίζεις στην άμμο και με πιο γερές βάσεις.

Λεωφ. Ποσειδώνος 206, Σχινιάς, 2294055800, 6932734473.
Μέχρι τις 9 μ.μ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο "Βασίλαινας Blue" της Αντιπάρου μετακομίζει

Ανταλλάσσει τη φελινική αυλή του στη Χώρα με τη βεράντα του "Kouros Village Hotel" κι αποκτά τη θαλασσινή θέα που του αξίζει, ενώ ενδιαφέροντα σχέδια υπάρχουν και για το χώρο που αφήνει πίσω του.

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

Το 'Albion' παραμένει σουξέ του Ψυχικού

Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά bar restaurants της πόλης διατηρεί ατόφια τα ατού του και επενδύει περαιτέρω σε αυτά.

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.