30 χρόνια «Kona Kai»: flash back στην ιστορία

Πάνω από 1 εκατ. άτομα έχουν καθίσει στη σάλα του πολυνησιακού εστιατορίου, το οποίο –χωρίς να αλλάξει σχεδόν τίποτε– συμπλήρωσε τρεις δεκαετίες σέρφινγκ στα γευστικά νερά των νότιων θαλασσών.

30 χρόνια «Kona Kai»: flash back στην ιστορία

Πάνω από 1 εκατ. άτομα έχουν καθίσει στη σάλα του πολυνησιακού εστιατορίου, το οποίο –χωρίς να αλλάξει σχεδόν τίποτε– συμπλήρωσε τρεις δεκαετίες σέρφινγκ στα γευστικά νερά των νότιων θαλασσών.

30 χρόνια «Kona Kai»: flash back στην ιστορία - εικόνα 1

Hταν κίνηση ματ. Ξαφνικά, το 1983, σε μια εποχή που ακόμη μεσουρανούσαν το πιάνο και η γαλλική κουζίνα, έπαιρνες το ασανσέρ κι έβγαινες κάπου μεταξύ Χαβάης και Σαμόα. «Με το Κόνα-Κάι του Λήδρα Μάριοτ η Αθήνα απέκτησε την πολυνησιακή της γεύση», έγραφε στο «α» τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς ο Κρίτων Παπαδόπουλος. Οι άγνωστες συνταγές και η θεματική έθνικ πολυτέλεια –η ατμόσφαιρα Ειρηνικού με τα ξυλόγλυπτα τοτέμ και τα τρεχούμενα νερά– προκάλεσαν αίσθηση. Το κατεστημένο του λευκού τραπεζομάντιλου στο «καλό» εστιατόριο έσπασε για πρώτη φορά, οι σερβιτόροι φορούσαν χαβανέζικο πουκάμισο αντί για παπιγιόν, το μπον φιλέ τεριγιάκι και το κοτόπουλο Αλόχα έγιναν γρήγορα ζήτημα πρεστίζ – και το «Κοna Kai» σημείο αναφοράς για τη γαστρονομία της πόλης. Το στόρι συνεχίστηκε με σαμπάνιες που άνοιγαν με… κατάνα, διασημότητες στη σάλα (Λέοναρντ Μπερνστάιν, Ντέμης Ρούσσος, Χάρι Μπελαφόντε, UB 40, Πλάθιντο Ντομίνγκο, Φιλ Κόλινς κ.ά.), τέσσερις βραβεύσεις με Χρυσό Σκούφο στα ’90s και μεγάλη ζήτηση για το τραπέζι Νο 40 μετά το πρώτο δημόσιο ραντεβού του Ανδρέα Παπανδρέου με τη Δήμητρα Λιάνη. Και μόνο το γεγονός ότι καταφέρνει να μένει απαράλλαχτο για 30 ολόκληρα χρόνια αποτελεί ένα μεγάλο, δύσκολο ρεκόρ. Η φετινή επέτειος επαναφέρει στο μενού κάποια χαρακτηριστικά αγαπημένα πιάτα. Δεν είναι πια το πιο ακριβό εστιατόριο της πόλης. Ασιατικά έχουμε κι άλλα. Αλλά ο μύθος κρατάει. Νιώθεις σαν σε σκηνικό ταινίας. Σαν να τρως με soundtrack ένα νοητό ωκεάνιο βουητό.

Ήξερες ότι…

30 χρόνια «Kona Kai»: flash back στην ιστορία - εικόνα 2

Το 1983 το ντεμπούτο έγινε με 50 διαφορετικές συνταγές – η Αθήνα γνώρισε τα κοκτέιλ με χυμό καρύδας, ανανά και παπάγιας (τότε πολλά από τα υλικά έρχονταν αεροπορικώς). Το Mai Tai ήταν το απόλυτο hit.

30 χρόνια «Kona Kai»: flash back στην ιστορία - εικόνα 3

Σύστησε στoυς Αθηναίους το γιαπωνέζικο teppanyaki. Ήταν το πρώτο σημείο της πόλης όπου μπορούσες να δεις κινέζικα μανιτάρια, φασολάκια και γαρίδες να στροβιλίζονται στα καυτά σιδερένια πλατό.

30 χρόνια «Kona Kai»: flash back στην ιστορία - εικόνα 4

Το πλήρες πολυνησιακό μενού γευσιγνωσίας (€ 47 το άτομο) του εστιατορίου λέγεται Tonga. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι υπήρχε και το 1983 μενού με το ίδιο όνομα (και άλλη σύνθεση). Με 1.750 δραχμές...

* Ειδική έκπτωση για τους αναγνώστες του «α»: Προσκομίζοντας τη σελίδα με τη σχετική αναφορά του τεύχους που κυκλοφορεί θα έχετε έκπτωση 20% σε όλα τα εδέσματα του εστιατορίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η πιο under the radar γαστροταβέρνα της Αθήνας σερβίρει στα Πετράλωνα

Με όνομα που εμπνέεται από τον Ελύτη και γενναιόδωρες μερίδες που τιμούν τα ελληνικά προϊόντα και αναβλύζουν οικειότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΩΝΗ
18/12/2025

Στο Smash ‘n Bun, για δύο εξόχως premium burgers

Από σήμερα, 18 Δεκεμβρίου, έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων 2025 και Πρωτοχρονιάς: Πού θα βγούμε και τι μενού θα δοκιμάσουμε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ο οδηγός Michelin πάει Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη

Για το 2026, η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στον Michelin Guide με την εκ νέου επιλογή εστιατορίων για την Αθήνα, την ένταξη για πρώτη φορά της συμπρωτεύουσας με πλήρη αξιολόγηση όλων των πιθανών διακρίσεων αλλά και της Σαντορίνης.

Η κατευναστική νοστιμιά του ΄Καφενείου'

Το σημαντικό σποτ του Κολωνακίου επέστρεψε για τα καλά με καθημερινό, καλομαγειρεμένο ελληνικό φαγητό αλλά και τον ρόλο του σημείου συνάντησης στη δημοφιλή γειτονιά της πόλης.

Δύο μαέστροι της αθηναϊκής πίτσας δίνουν ραντεβού στη Βούλα

Η πίτσα, ως πράξη δημιουργίας και μοιράσματος, γίνεται αφορμή για μια ξεχωριστή συνεργασία στο Etien Pizza Bar.

Ένα All Day Resto Bar με κάτι από Νάξο στο Παγκράτι

Πιάτα εμπνευσμένα από την εγχώρια γαστρονομία με twist αλλά και μια, γενικότερη, πολύ αξιόλογη ολοήμερη πρόταση.