Κρίθαμος

Όμορφο μαγαζί, που η επιτυχία του δεν είναι καθόλου τυχαία. Νόστιμες σπεσιαλιτέ της Καρπάθου, για να χαρείς ωραία τοπική κουζίνα.

Κρίθαμος

Όμορφο μαγαζί, που η επιτυχία του δεν είναι καθόλου τυχαία. Νόστιμες σπεσιαλιτέ της Καρπάθου, για να χαρείς ωραία τοπική κουζίνα.

Κρίθαμος - εικόνα 1

Όταν μπαίνεις μια απλή καθημερινή σε ένα όμορφο μαγαζί που σφύζει από κόσμο, είναι καλό σημάδι. Τρώγοντας στον «Κρίθαμο», επιβεβαίωσα ότι μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό, διότι το φαγητό, εκτός από νόστιμο, είναι και πολύ λογικά τιμολογημένο. Στις μεγάλες επιτυχίες ανήκει σίγουρα το κουαρτέτο ντολμαδάκια-συμιακό γαριδάκι-μακαρούνες-κοπέλες.

Τα πρώτα δεν είναι μόνο μυρωδάτα –με εκείνη την υπέροχη γλύκα της χλωροφύλλης από τα αμπελόφυλλα– είναι και λιλιπούτεια τυλιγμένα, με μεγάλη μαστοριά. Το συμιακό γαριδάκι έχει από τη φύση του ιδιαίτερα αρωματική γεύση. το τηγανίζουν όμως και πολύ προσεκτικά, έτσι που να τραγανίζει και ταυτόχρονα να μένει όλο χυμούς. Οι μακαρούνες, πάλι, τι ωραία χειροποίητα στριφτάρια που είναι και παίρνουν ωραία καραμελωμένη γεύση από την τσίκνωση (καραμελωμένο κρεμμυδάκι) και τη σιτάκα (όπως λέμε στάκα). Οι κοπέλες υπέροχες (και όχι επειδή έχουν όνομα ποιητικό), αλλά αυτά τα χορτοπιτάκια είναι τραγανά, στεγνά και απολαυστικώς αρωματικά από τα χόρτα που τα γεμίζουν, ενώ το χταπόδι τους μαστιχωτό και ό,τι πρέπει για ούζο.

Ο Στέλιος Κωνσταντινίδης, επιχειρηματίας της εστίασης με εμπειρία στην αμερικανική αγορά, φροντίζει πολύ τις πρώτες ύλες του. Τα ψάρια του μιλάνε… Το rib eye του το ψήνει τόσο άψογα, που οι χυμοί του κολακεύουν τόσο τη γεύση όσο και την τρυφεράδα του. Επιπλέον, επιμελείται ωραίες σπεσιαλιτέ της πατρίδας του, της Καρπάθου, όπως το οφτό ρίφι, ένα κρέας χωριάτικο, πεντανόστιμο, γεμιστό με πλιγούρι, αρτυμένο με γλυκά μπαχαρικά και μια πυκνή σάλτσα από το συκώτι του.

Αεράτο μαγαζί ο «Κρίθαμος» – και καλαίσθητο. Έχει το σύγχρονο πνεύμα μιας μοντέρνας ταβέρνας, πασπαλισμένο με τη νοσταλγία της παράδοσης, έτσι όπως οι τοίχοι του είναι γεμάτοι με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Καρπάθου και της Κάσου. Στο τέλος προτίμησα το γλυκό του κουταλιού από τις φλογέρες-μασκαρπόνε και τα μυζηθροπιτάκια με μέλι.

(+) Οι γλυκές τιμές, τα παραδοσιακά φαγητά, η ζεστή ατμόσφαιρα. (-) Περίμενα να νιώσω κάτι πιο έντονο από το πρωτότυπο πάντρεμα μελιτζάνας με κολοκύθι.

Περισσότερες πληροφορίες

Κρίθαμος

Μπουμπουλίνας & Ν. Παρίτση, Ν. Ψυχικό
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα κορυφαίο εστιατόριο της Καλαμάτας, για ένα βράδυ στην Αθήνα

Στις 7 Νοεμβρίου, το Symposio at Ark σηκώνει αυλαία με το εστιατόριο "Βερσαλλίες" και τη συναρπαστική κουζίνα του Γιάννη Κούμανη, δεινού τροφοσυλλέκτη και λάτρη της γνήσιας και σπάνιας τοπικής πρώτης ύλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
31/10/2025

Λένε πως αυτό είναι το πιο lifestyle brunch της Αθήνας

Γεύση, στυλ και θέα στη θάλασσα, σε ένα από τα πιο προνομιακά μπαλκόνια της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Το ζυμαρένιο μυστικό της Πετρούπολης

Στο outsider των δυτικών προαστίων, υπάρχει ένα γουστόζικο στέκι που τοποθετεί την πίτσα στο επίκεντρο του γευστικού ενδιαφέροντος.

Bisque Please x Γειτονιά: Pop up event με σάντουιτς και δημιουργικές νοστιμιές στην Κυψέλη

French style σάντουιτς, ελληνική μπίρα και χαλαρή ατμόσφαιρα σε περιμένουν σε μία από τις πιο κουλ γειτονιές της πόλης.

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος και όλα όσα αναμένουμε στο επόμενο κεφάλαιο της 'Αίγλης Ζαππείου'

Fine tuning, νέα προσέγγιση και ένας θρυλικός σεφ κατά την καινούργια εποχή της Αίγλης - μία πρώτη γεύση του τι αναμένουμε τον Δεκέμβριο.

Sea You, μια νέα 'μεζερί' μόλις άνοιξε στο Κολωνάκι

Με έμπνευση από τη χαλαρή, 'κοινόχρηστη' φιλοσοφία του μεζέ, το νέο θαλασσινό εστιατόριο συνδυάζει νησιωτική ανεμελιά και αθηναϊκή κομψότητα.

Στα 'ψηλά' της Ακαδημίας, τρως μία από τις τοπ ιαπωνικές κουζίνες της Αθήνας

Η δημιουργικότητα του ταλαντούχου σεφ Δημήτρη Κότσαλη στρέφει τα φώτα στο εστιατόριο Nyx, στα 'ορεινά' του ξενοδοχείου Academias.