Το παλιό μιλούσε υπέροχα

Kαι ακόμη μιλάει, σε σύγχρονη διάλεκτο. Πινελιές Ελλάδας του άλλοτε σε δύο χώρους-μπιζουδάκια, δίπλα στην Πανόρμου και στην Αγία Βαρβάρα, καθένα με τη δική του άποψη για το ζήτημα «μεζές».

Το παλιό μιλούσε υπέροχα

Kαι ακόμη μιλάει, σε σύγχρονη διάλεκτο. Πινελιές Ελλάδας του άλλοτε σε δύο χώρους-μπιζουδάκια, δίπλα στην Πανόρμου και στην Αγία Βαρβάρα, καθένα με τη δική του άποψη για το ζήτημα «μεζές».

Σουρωδείον

Το παλιό μιλούσε υπέροχα - εικόνα 1

Παλιά Αθήνα ιριδίζουσα

Ήδη απέξω σε τραβάει, με τα περιποιημένα λουλούδια στα περβάζια και τις χαριτωμένες καρό κουρτίνες. Ανεβαίνεις τη σκάλα και με το καλωσοριστικό τσιπουράκι Τιρνάβου που προσγειώνεται στο τραπέζι σου, με ελιές και τυροκαυτερή για το πρώτο τσιμπολόγημα, σε τυλίγει πιο έντονα αυτή η αίσθηση σπιτιού. Χαζεύω το κέντρο της Αθήνας στις φωτογραφίες, το Μοναστηράκι, τους πλανόδιους, τα πολύχρωμα μπουκάλια του Βρεττού στην Πλάκα. μιξαρισμένα με το κορνιζωμένο βελονάκι, τα φωτιστικά-σουρωτήρια και το παλιό γραμμόφωνο, πλέκουν γλυκιά νοσταλγία με σύγχρονη ματιά. Το ίδιο και οι μουσικές, από Σαβίνα Γιαννάτου και Raining Pleasure μέχρι Σωτηρία Μπέλου. Έρχονται πληθωρική πατατοσαλάτα με ρέγκα –ωραία ιδέα– (€ 6,20), σκεπασμένη με ψιλοκομμένη ντομάτα και κρεμμύδι, και συκώτι μοσχαρίσιο (€ 7,30), τρυφερό, σκεπασμένο με μπόλικο καραμελωμένο κρεμμύδι, που μαζί με τα ξερά σύκα τού δίνουν θελκτική γλυκιά κατεύθυνση. Οι κολοκυθοκεφτέδες (€ 5,40) δεν έχουν την καλύτερη δυνατή εκτέλεση. Τα μυρωδικά τους δεν τα τσιγκουνεύονται, πλην όμως το κολοκύθι είναι ελάχιστο και αυτό που αισθάνεσαι τελικά είναι το κουρκούτι. Όσο για την ψιλοκομμένη, ζουμερή χοιρινή τηγανιά (€ 7,40), κολυμπάει σχεδόν στη σάλτσα (κρασί, πράσο, φουλ μουστάρδα). Προσωπικά θα προτιμούσα λίγο πιο μετρημένη λογική, λίγη ρέγουλα, που θα αναδείκνυε περισσότερο τα υλικά, αλλά οι πιστοί τού «εν τω πολλώ το ευ» θα βρουν εδώ το στέκι τους.

To Δράμι

Το παλιό μιλούσε υπέροχα - εικόνα 2

Ωραίο μου μπακάλικο

Μου αρέσει αυτό το πολύχρωμο φασματοσκόπιο καθημερινής χρήσης. Τα τραπέζια στρώνονται με φύλλα κονσέρβας, στα ράφια μπλέκονται κάθε λογής βαζάκια, ROLL και πράσινα σαπούνια, ενώ μεταλλικά ποτιστήρια κρέμονται από το ταβάνι.

Με το που κάθεσαι στο τραπέζι στο «Δράμι» αρχίζει άλλο γαϊτανάκι: η ψητή μελιτζάνα με φέτα, ντομάτα και μπόλικο σκόρδο (€ 4,90) κάνει δυνατή αρχή, πληθωρικά ελληνική. και στη συνέχεια στεγνοτηγανισμένες φλογέρες (€ 4,70), γεμιστές με λιαστή ντομάτα και τυρί, και «σκεπαστό»

(€ 7) κανονική κρεατική υπερπαραγωγή – σουτζούκι, σύγκλινο και λουκάνικο, με λίγη πιπεριά, σε σφολιάτα. Στην περίπτωση του γκιουζλεμέ (€ 5,90), πάντως, έχω παράπονο. Είναι λίγο άτονος. τον καβουρμά σχεδόν δεν τον προσέχεις. Ούτε το γεμιστό φιλέτο γλώσσας με χωριάτικο χυλοπιτάκι και λαχανικά (€ 10,90) με τρέλανε (η παρουσία του φινόκιο το αποσυντονίζει λιγάκι). Τα γλυκά που έρχονται από τη Βέροια, ωστόσο, είναι ένα κι ένα. Ξεχωρίζω το καζάν ντιπί και το σούπερ εκμέκ σοκολάτας. Μαγικός ο Βορράς σε κάτι τέτοια...

Περισσότερες πληροφορίες

Δράμι

Σίφνου 4 & Χανίων 47, Αγία Βαρβάρα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.