Μόλυβος

Η Μυτιλήνη σε απευθείας link με τη Νέα Φιλαδέλφεια, με ούζα, γκιουζλεμέδες και λαδοτύρι. O «Μόλυβος», που μπορεί να άνοιξε πρόσφατα, έχει όμως στο ενεργητικό του δεκαοκτώ χρόνια ιστορίας ως «Τυχερό Πέταλο» στην Πέτρα της Λέσβου, έχει φέρει το νησί του στην πόλη.

Μόλυβος

Η Μυτιλήνη σε απευθείας link με τη Νέα Φιλαδέλφεια, με ούζα, γκιουζλεμέδες και λαδοτύρι.

Μόλυβος - εικόνα 1

Η κουζίνα μας έχει τα κλασικά της πιάτα, με ακτίνα δράσης από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, που λειτουργούν ως συναισθηματικοί «πάσσαλοι» για κάθε γευστικό… ελληνιστή. Πέρα όμως από το γιουβέτσι, το κοκκινιστό κι ανάλογες σταθερές, το γεγονός ότι πλέον η Αθήνα σού δίνει αφορμές να γνωρίσεις μέσω του πιάτου τις τοπικές ιδιολέκτους της κατσαρόλας (και όχι μόνο) είναι μια σημαντική εξέλιξη. Γι’ αυτό αξίζει να πάτε μέχρι τη Μυτιλήνη μέσω Νέας Φιλαδέλφειας. Εκεί ο «Μόλυβος», που μπορεί να άνοιξε πρόσφατα, έχει όμως στο ενεργητικό του δεκαοκτώ χρόνια ιστορίας ως «Τυχερό Πέταλο» στην Πέτρα της Λέσβου, έχει φέρει το νησί του στην πόλη, με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του λιμανιού του Μόλυβου και των ψαράδων του και έργα του Θεόφιλου.

Στην αρχή σε κερνάνε ούζο –η ειδικότητά τους– με παξιμάδι για να βουτήξεις στα ντιπ και στο δικό τους λάδι, που έρχεται στο μπολάκι με σκόρδο και λίγη ρίγανη. Από κει και πέρα, αξίζει να δοκιμάσεις τα παστά που φτιάχνουν οι ίδιοι, το λαδοτύρι σαγανάκι, τους συμπαθέστατους τυρένιους κολοκυθοκεφτέδες και τα λουλούδια γεμιστά με αλμυρή φέτα και άνηθο – «τσιμπάει» λίγο στο αλάτι και σηκώνει κρασί (το χύμα τους είναι καλό, υπάρχουν πάντως και κάποια εμφιαλωμένα). Must και οι γκιουζλεμέδες, η μυτιληνιά, λεπτή εκδοχή της τυρόπιτας. Περνώντας στα κύρια πιάτα, το ψαρονέφρι που γεμίζεται με λαδοτύρι και λιαστή ντομάτα το βρήκα λίγο στεγνό. Πιο ωραίο το αρνί που ψήνεται στη λαδόκολλα με πατάτες –λουκούμι– και στο τέλος, λιτός και απέριττος σιμιγδαλένιος χαλβάς – από τις ελληνικές «αξίες» που λέγαμε παραπάνω.

Ούζο όταν πιεις

Μίνι, Φήμη, Σμυρνιώ, Veto, Ματθαίου, Κέφι και άλλα: συλλογή προς ανακάλυψη. Δεκατέσσερα μέτρησα στον κατάλογο, εκ των οποίων κάποια αποσταγμένα.

Up: Η αίσθηση νησιού, τα ωραία ρεμπέτικα και οι τοπικές συνταγές. Down: Εκείνη η plasma οθόνη δίπλα στον Θεόφιλο – φταίει η γειτνίαση με την… κοιτίδα της ΑΕΚ. Τι να κάνεις;

Περισσότερες πληροφορίες

Μόλυβος

Χρ. Σμύρνης 8, Νέα Φιλαδέλφεια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πώς θα βρεθείς στα καλύτερα εστιατόρια της Μυκόνου και θα φας σε σούπερ τιμές

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό event της χρονιάς είναι εδώ, και μας καλεί να ζήσουμε κορυφαίες γαστρονομικές συγκινήσεις σε εξαιρετικές τιμές – ιδανική για ένα γαστρονομικό ταξίδι εξπρές στα κορυφαία εστιατόρια της Μυκόνου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
01/10/2025

Στην κουλ γαστροταβέρνα του Νέου Κόσμου για φιλέτο προβατίνας και λευκό Negroni με χαμομήλι

Η Strouga είναι ένα σποτ που συγκεντρώνει τα φώτα στη δημοφιλή πλέον γειτονιά.

Τι θα τρώμε στο ολοκαίνουριο "Garum", Χρήστο Γλωσσίδη;

Ο executive chef των "Feedeλ" εγκαινιάζει το πρώτο προσωπικό του εστιατορικό εγχείρημα, ένα ασιατικό – ελληνικό fusion στεγασμένο σε ατμοσφαιρικό νεοκλασσικό του Μετς, με τις ζυμώσεις σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Επιστροφή του brunch στο Bungalow 7

H πιο ωραία συνήθεια του Σαββατοκύριακου σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Λένε πως αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της Αθήνας

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό event της χρονιάς είναι εδώ και μας καλεί ζήσουμε κορυφαίες γαστρονομικές συγκινήσεις σε εξαιρετικές τιμές – ιδανική αφορμή για να γνωρίσουμε τα εστιατόρια εκείνα που τιμούν την εθνική μας γεύση πετυχαίνοντας κορυφαίες επιδόσεις.

Πόσα microbakeries χωράει στ’ αλήθεια η Αθήνα;

Μερικές σκέψεις πάνω στο μαζικό άνοιγμα φούρνων νέας γενιάς σε μια πόλη όπως η ελληνική πρωτεύουσα αλλά και τις όποιες συνέπειες των 'ζυμώσεων'.

Από το βιβλίο στο κρασί και από το φαγητό στην τέχνη- Το πολύπλευρο "Gary"

Λίγα βήματα από τον σταθμό του μετρό Κεραμικού, έχει ανοίξει τις πόρτες του το "Gary" arts books ’n wines project, ένα concept που δύσκολα περιγράφεται με μία μόνο λέξη.