Al Dente

Νέο λουκ, παλιές... τιμές και σταθερή, ιταλίζουσα πορεία στην κουζίνα. Οικειότητα μπιστρό, με κινηματογραφικές αναφορές στο Χόλιγουντ και την Τσινετσιτά, απλίκες με «καπελάκια», λευκοστρωμένα τραπέζια και ανοιχτή κουζίνα, που πρόσφατα «κρύφτηκε» λίγο παραπάνω μαζί με μια σκεπαστή, κλεισμένη αυλή.

Al Dente

Νέο λουκ, παλιές... τιμές και σταθερή, ιταλίζουσα πορεία στην κουζίνα.

Al Dente - εικόνα 1

Το «Αl Dente» είναι από κείνες τις τρατορίες που θα ήθελες να είναι δίπλα στο σπίτι σου. Οικειότητα μπιστρό, με κινηματογραφικές αναφορές στο Χόλιγουντ και την Τσινετσιτά, απλίκες με «καπελάκια», λευκοστρωμένα τραπέζια και ανοιχτή κουζίνα, που πρόσφατα «κρύφτηκε» λίγο παραπάνω –μπροστά της τοποθετήθηκε μια κάβα, υποφωτισμένη, για ατμόσφαιρα– μαζί με μια σκεπαστή, κλεισμένη αυλή. Ο κόσμος είναι όλων των ηλικιών και των βαλαντίων. κι έρχεται ενίοτε από μακριά.

Υπάρχει λόγος. Μιλάμε για έναν απροσποίητο χώρο στο Καλαμάκι (η Θουκυδίδου τέμνει την Αμφιθέας λίγο πριν φτάσεις στην παραλιακή) που, εκτός του ότι σε κερδίζει με το γρήγορο, φιλικό σέρβις και τα ρουστίκ κατά βάση μαγειρέματα της κουζίνας του, στη μικρή κατά τα άλλα λίστα κρασιών του συναντάς κι ένα Ornellaia ή Sassicaia, στην περίπτωση που αποφασίσεις να ανεβάσεις τα τανικά… ντεσιμπέλ (και το budget).

Η βελουτέ σούπα κολοκύθας (€ 7) με γαρίδες και μπισκ σε ζεσταίνει εκ των έσω μέχρι να περάσεις στη μελιτζάνα που σερβίρεται πάνω σε κολοφτιαγμένη, μεστή σάλτσα ντομάτας με λίγη ρόκα και κρούστα παρμεζάνας

(€ 9,90), και αποφεύγει να γίνει βαριά. Οι παπαρδέλες, al dente, αποδεικνύουν το αληθές του ονόματος και σερβίρονται με μοσχαρίσια φιλετάκια (€ 11,90), πορτσίνι και μια γεμάτη και ταυτόχρονα απαλή σάλτσα από το ζωμό τους. Το φιλέτο (Charolais) αντιμετωπίζεται αρκετά σωστά, τόσο στην εκδοχή σχάρας με ελαιόλαδο και άρωμα τρούφας όσο και στην κλασική με σάλτσα από γκορκοντζόλα και καρύδι (€ 20,90). Αν όμως θέλετε μια πιο ιδιόμορφη ισορροπία, δοκιμάστε το αρνάκι γάλακτος με σος από δαμάσκηνο, κουκουνάρι και δεντρολίβανο. Ωραίο ψήσιμο –μια ιδέα ροζ το κρέας– με χαρακτηριστική γλυκύτητα και ένταση.

Up: Η προσιτή μαγειρική με ρουστίκ οικειότητα. Η σχέση ποιότητας-τιμής. Down: Ένα μιλφέιγ με ωραίο καβούρι (και όχι σουρίμι) χαλάει εξαιτίας μιας ανισόρροπης σάλτσας.

Περισσότερες πληροφορίες

Al Dente

Θουκυδίδου 19, Καλαμάκι
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λένε πως αυτό είναι το καλύτερο μενού που μπορείς να φας εν πλω στις ελληνικές θάλασσες

Νέες καλοκαιρινές γεύσεις, βασισμένες στην εποχικότητα και τις φρέσκες πρώτες ύλες αποκλειστικά στα εστιατόρια των πλοίων Festos Palace και Knossos Palace της Minoan Lines.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
01/08/2025

Sani Gourmet 2025: Πώς ο #1 σεφ της Ασίας ρόκαρε τη Χαλκιδική

Το πρόγραμμα ήταν σαφές: το δείπνο θα ξεκινούσε στις 8 και θα μετρούσε 15 πιάτα από το μενού του εστιατορίου "Gaggan", στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Όμως, ο αιρετικός Gaggan Anand, σεφ του #1 εστιατορίου της Ασίας, δεν κινείται βάση προγράμματος: δύο ώρες πριν το σέρβις, μπήκε στην κουζίνα και άλλαξε τα πάντα, υπογράφοντας μια γευστική εμπειρία που ταρακούνησε το Sani Gourmet 2025 σε punk rock ρυθμούς.

Στο Μικρολίμανο, για ένα (σχεδόν) αιωνόβιο εστιατόριο ψαριού

Με ιστορία που κρατά περίπου 100 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς για αυθεντική ψαροφαγία με φόντο τη θάλασσα.

Καπάδικο

Ο Μιχάλης Μάρθας βάζει την Κάλυμνο στη γαστρονομική σκακιέρα της χώρας, υπογράφοντας ένα εστιατόριο – φόρο τιμής στη γαστρονομική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και φάρο της δικής του δημιουργικής προσέγγισης στη σύγχρονη θαλασσοφαγία.

Στη Λαχαναγορά του Ρέντη συναντάς ένα τα κορυφαία ψαρομάγαζα της Αθήνας

Με τοπ πρώτη ύλη σε μερακλίδικη διαχείριση, το εν λόγω σημείο έχει εξελιχθεί σε μια απ’ τις πιο νόστιμες (και value for money) προτάσεις, ως μαγαζί όχι μόνο για, αλλά και από καλοφαγάδες - πράγμα ιδιαίτερα δυσεύρετο στις μέρες μας.

Για κρασιά στην κρυφή αυλή του κέντρου

Το (περίπου) speakeasy σποτ μια ανάσα από το Σύνταγμα ενδείκνυται για κάθε θερινή περίσταση, από ένα after-work κρασί και σαν ανάπαυλα μετά τα ψώνια έως μια πλήρη έξοδο για οίνο και φαγητό.

Το Medouli στην Αργυρούπολη είναι ό,τι λέει το όνομά του

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.