Η κυρά Ζωή

Όταν η θάλασσα είναι οικογενειακή υπόθεση από την ψιλή μαριδούλα και το καλαμάρι, το λυθρίνι και το φαγκρί μέχρι μια περίεργη… ελληνική παέγια.

Η κυρά Ζωή

Όταν η θάλασσα είναι οικογενειακή υπόθεση από την ψιλή μαριδούλα και το καλαμάρι, το λυθρίνι και το φαγκρί μέχρι μια περίεργη… ελληνική παέγια.

Η κυρά Ζωή - εικόνα 1

Είκοσιπέντε χρόνια ιστορία έχει κλείσει η «Κυρά Ζωή», που πρόσφατα επεκτάθηκε και σε διπλανό χώρο. Όταν πρωτοξεκίνησαν ο Γιώργος Παπούλιας και η γυναίκα του Ζωή (αργότερα ανέλαβε δράση και ο υιός Χαράλαμπος), πολύ πριν εμφανιστούν οι trendy σημερινές, γευστικές πιάτσες, ακόμη κι πλατεία της Καισαριανής ήταν σχεδόν έρημο τοπίο. Πολλοί έχουν κοιτάξει με ενδιαφέρον το φωτισμένο, καμαρωτό ψυγείο με την ψαριά (όπου φιγουράρουν λυθρίνια, σαργοί, μουρμούρες και πολλά άλλα, αναλόγως ημέρας και εποχής) της καθαρής και περιποιημένης ψαροταβέρνας με το θαλασσινό ντεκόρ. Αλλά και ψάρι του κιλού να μην πάρεις και να τη βγάλεις με μεζεδάκια –πρακτική πίσω από την οποία… αντιφεγγίζουν είτε μια πιο παρεΐστικη λογική ουζοκατάνυξης είτε μια πιο οικονομική τακτική–, εδώ θα μείνεις ικανοποιημένος. Μόνο στους μοσχομυριστούς ευμεγέθεις κολοκυθοκεφτέδες (€ 4) το αλεύρι μού φάνηκε ότι είχε παραπέσει κομμάτι. Η μελιτζανοσαλάτα (€ 3,80), με αρκετούτσικο σκόρδο που τσιμπάει μια ιδέα, είναι πολύ καλή, το χταπόδι επίσης, το ψιλό ψαράκι –γαύρος και αθερίνα (€ 7)– είναι ωραίος μεζές. Βάλε στην εξίσωση και την καραβιδόψιχα (€ 14) και τις τηγανητές γαρίδες (€ 11,50), αν και τα καλύτερα όλων ήταν τα καλαμαράκια (€ 8,50): αξίζουν ιδιαίτερη μνεία, μαστιχωτά, γλυκοφάγωτα και ελαφροτηγανισμένα. Το τέλος γράφεται απλά, με κερασμένο σιμιγδαλένιο χαλβά. Κρατάμε και την υπόσχεση για μια πλούσια ψαρόσουπα μόλις κρυώσει κι άλλο ο καιρός…

Η κυρά Ζωή - εικόνα 2

Μια «άλλη» παέγια...

...φτιάχνει η 63χρονη κυρά-Ζωή, δικής της έμπνευσης, και δεν έχει καμία σχέση με την ισπανική. Με θαλασσινά (γαρίδες, μύδια, σουπιά), αρακά (!), αρκετό πιπέρι και λάδι (με μάλλον υπερβολική παρουσία για τα γούστα μου)

που δίνει στη συνταγή μια περίεργη αίσθηση «μαγειρευτού». Κοστίζει € 12.

Up: Η «καταλυτική» παρουσία της κυρά Ζωής και η συν αυτή οικογενειακή «παράδοση». Ο παλιός είν' αλλιώς. Down: Τους πελάτες τους θέλουν να ευχαριστήσουν, αλλά το έτοιμο σουφλέ σοκολάτας με παγωτό δεν «κολλάει».

Περισσότερες πληροφορίες

Κυρά Ζωή (η)

Πλ. Αναγεννήσεως 5, Καισαριανή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στην Chinatown της Αθήνας υπάρχει ένα από τα πιο Bourdainικά εστιατόρια της πόλης

Τι ακριβώς παίζει στο γευστικό σποτ που ακούει στο απλό όνομα 相遇面馆.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
18/10/2025

Σε αυτά τα νέα εστιατόρια και μπαρ τρώει και πίνει τώρα η Αθήνα

Ταβέρνες, microbakeries αλλά και soft clubbing, μπάρες και bar restaurants, πίτσες και καφενεία: Όλα τα φρέσκα μέρη στα οποία συχνάζει, πια, η πόλη.

Πώς και γιατί η Αθήνα γέμισε με designάτα burgerάδικα

Σε περίπτωση που είχες αναρωτηθεί πώς ζουμερά μπιφτεκόψωμα μπορούν να συνυπάρξουν με instagramικές ντιζαϊνιές, μάθε πως υπάρχουν λόγοι. Πολύ συγκεκριμένοι.

Στην Ταβέρνα της Ερμού τρως πιάτα που σου ζεσταίνουν την ψυχούλα

Το νέο εστιατορικό 'παιδί' της Ergon έχει νοσταλγικό ύφος, ωραία αύρα και μια θαλασσινή κουζίνα που μιλά απευθείας στο γευστικό υποσυνείδητο.

Στα χαμηλά της Ευριπίδου παίζει ένα από τα πιο true καφενεία της Αθήνας

Όλοι οι λόγοι που το Καφενείο Καστέλλο αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό στο κέντρο της πόλης.

Κάτι τρέχει στο εμπορικό κέντρο Λαιμού, στο Κολωνάκι

Νέες αφίξεις αναμένονται στο πάντοτε ενδιαφέρον σημείο της δημοφιλούς γειτονιάς.

Μπουφές την Κυριακή: Ταρατσάτο brunch με θέα Ακρόπολη στο Rodopou & Beyond

Το εστιατόριο του Hilton Garden Inn Athens Syggrou Avenue μας συστήνει τη δική του εκδοχή brunch, σε συνδυασμό με φανταστική θέα.