The World's 50 Best Restaurants: Πώς δημιουργείται η λίστα των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου

Λίγο πριν τη φετινή τελετή απονομής των κορυφαίων ρεστοράν της υφηλίου, μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο προκύπτουν.

The World's 50 Best Restaurants © Alex Iturralde

Μετά τo Λας Βέγκας, τη Νεβάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τα The World’s 50 Best Restaurants επιστρέφουν στην Ευρώπη για την τελετή του 2025. Το ετήσιο γαστρονομικό gathering -μαζί με τα παράλληλα events του και ασφαλώς το γκαλά για την ανακοίνωση των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου- θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία και το Τορίνο, την Πέμπτη 19 Ιουνίου.

Ο σημαντικός θεσμός, μετά την αντίστοιχη τελετή των Μπαρ -που από τη Σιγκαπούρη το 2023, διεξήχθη στη Μαδρίτη το 2024- επαναπατρίζεται κατά κάποιο τρόπο και αγκαλιάζει την ιταλιάνικη dolce vita, σε μία από τις πιο κομψές πόλεις της γείτονος. Είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία φιλοξενεί το θεσμό και επιλέγεται η φημισμένη για την κουζίνα της, το κρασί, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική ομορφιά της πόλη του Τορίνο.

Η μεγάλη γαστρονομική γιορτή θα κορυφωθεί στις 19 Ιουνίου, όταν θα αποκαλυφθεί η κατάταξη των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου για το 2025. Πριν από αυτό όμως, γνώριζες πώς και γιατί προκύπτει η λίστα; 


Λίστα από ειδικούς

Η λίστα των The World's 50 Best Restaurants προσφέρει την ετήσια αποτύπωση των απόψεων και των εμπειριών 1.120 'ειδικών' (δημοσιογράφοι, εστιάτορες, σεφ, connoisseurs) της παγκόσμιας εστιατορικής βιομηχανίας, από κάθε γωνιά της υφηλίου (συγκεκριμένα από 28 διαφορετικά regions). Κάθε περιοχή διαθέτει το δικό της πάνελ ψηφοφορίας με ±40 μέλη, συμπεριλαμβανομένου ενός προέδρου.  Οι γεωγραφικές διαιρέσεις έχουν σχεδιαστεί ώστε να εκπροσωπούν όσο το δυνατόν δικαιότερα τη σύγχρονη παγκόσμια γαστρονομική σκηνή. Υπάρχει επίσης ισορροπία ανάμεσα στα φύλα των ψηφοφόρων καθώς και rotation σε 25% νέων τέτοιων κάθε χρονιά. 

Διαβάστε Επίσης

Το τι συνιστά "το καλύτερο" επαφίεται στην κρίση αυτών των έμπιστων και πολυταξιδεμένων γαστρονόμων, που μπορούν να ψηφίσουν μέχρι έναν συγκεκριμένο αριθμό εστιατορίων ανά έτος (10), δικαιολογώντας κάποιες από τις κορυφαίες επιλογές τους. Δεν υπάρχει προκαθορισμένη λίστα κριτηρίων, αλλά υπάρχουν αυστηροί κανόνες ψηφοφορίας. Μετέπειτα, η διαδικασία ψηφοφορίας και τα αποτελέσματα της λίστας The World’s 50 Best Restaurants υπόκεινται σε ανεξάρτητο έλεγχο από τη διεθνούς φήμης συμβουλευτική εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών Deloitte.

Διαβάστε Επίσης

Η λίστα δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το 2002, με εξαίρεση το 2020 λόγω της πανδημίας. Αντί της λίστας, εκείνη τη χρονιά το brand αφιερώθηκε στη συγκέντρωση πόρων και την υποστήριξη του κλάδου μέσω της πρωτοβουλίας 50 Best for Recovery. Η λίστα και τα βραβεία των The World’s 50 Best Restaurants οργανώνονται και καταρτίζονται από την εταιρεία William Reed. Κανένας από τους υπαλλήλους του διοργανωτή ή των χορηγών που σχετίζονται με τα βραβεία δε συμμετέχει στην Ακαδημία Ψηφοφορίας.

Οι Κανόνες της Ψηφοφορίας

  • Η ψηφοφορία παραμένει αυστηρά εμπιστευτική μέχρι την ανακοίνωση των βραβείων.
  • Το 2025, κάθε μέλος της Ακαδημίας ψηφίζει από 6 έως 10 εστιατόρια, ανάλογα με τη δυνατότητά του να ταξιδεύει διεθνώς · το ανώτατο όριο είναι 6 εστιατόρια εντός της περιοχής καταγωγής του ψηφοφόρου.
  • Τα μέλη της Ακαδημίας υποβάλλουν τις επιλογές τους με σειρά προτίμησης.
  • Τα μέλη πρέπει να έχουν δειπνήσει στα εστιατόρια που προτείνουν μέσα στους τελευταίους 18 μήνες – και καλούνται να το επιβεβαιώσουν για κάθε υποψηφιότητα.
  • Τα μέλη της Ακαδημίας πρέπει να δηλώσουν την ημερομηνία της τελευταίας τους επίσκεψης σε κάθε εστιατόριο που προτείνουν.
  • Δεν επιτρέπεται να ψηφίσουν για εστιατόρια στα οποία έχουν ιδιοκτησιακό ή οικονομικό συμφέρον – και πρέπει να το επιβεβαιώσουν για κάθε υποψηφιότητα.
  • Δεν επιτρέπεται να ψηφίσουν για εστιατόρια βάσει εμπειρίας εκτός του φυσικού τους χώρου · για παράδειγμα, σε δείπνα που οργανώνονται από το εστιατόριο ή τον σεφ σε διαφορετική τοποθεσία.
  • Δεν μπορούν να ψηφίσουν για εστιατόρια που είναι κλειστά ή πρόκειται να κλείσουν εντός 3 μηνών από τη δημοσίευση της λίστας. Συνεπώς, αποκλείονται προσωρινά ή "pop-up" εστιατόρια.
  • Οι υποψηφιότητες αφορούν το εστιατόριο και όχι τον εστιάτορα ή τον σεφ (εκτός των περιπτώσεων ειδικών ατομικών βραβείων).
  • Τα μέλη της Ακαδημίας πρέπει να διατηρούν την ανωνυμία τους όσον αφορά τη συμμετοχή τους στην The World’s 50 Best Restaurants Academy.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πριν και μετά το Σινέ Θησείον: Μπαρ και εστιατόρια με σινεφίλ vibes στη γειτονιά

Μετά την απαραίτητη δόση κινηματογράφου αλλά και λίγο πριν από αυτή, κάνουμε καλοκαιρινή βόλτα στο Θησείο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
10/06/2025

Οι game changers της αθηναϊκής γαστρονομίας πάνε Κρήτη

Το Minos Beach Art Hotel παρουσιάζει τα Aθenian Waves, μια γαστρονομική συνάντηση Αθήνας και Κρήτης που φέρνει τη ζωντάνια και τη δημιουργικότητα της αθηναϊκής σκηνής στο βραβευμένο εστιατόριο La Bouillabaisse.

Πού θα φας ένα από τα καλύτερα παγωτά της Ελλάδας αυτό το Σάββατο;

Μία ξεχωριστή μέρα αυθεντικής γεύσης σε ένα απροσδόκητο σημείο.

5 εστιατόρια για τα οποία ίσως αξίζει να ταξιδέψεις στην Ευρώπη φέτος

Παλιά και νέα γαστρονομικά ινστιτούτα και γευστικά σποτ σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, που αποτελούν από μόνα τους αφορμές για ταξίδι.

Έχεις φάει ποτέ γαύρο αντικριστό;

Αναζήτησέ τον στον Πελεκάνο, ένα ουζερί με αυθεντική ατμόσφαιρα παλιάς γειτονιάς στα ήσυχα του Κεραμεικού, όπου φρέσκα ψάρια και θαλασσινά σε κλασικά αλλά και πιο πειραγμένα μαγειρέματα δίνουν γεύση σε ένα στέκι που ευφραίνει πρώτα την ψυχή κι ύστερα τον ουρανίσκο. Διαβάστε την κριτική μας!

Πριν και μετά το Cine Paris: Μπαρ και εστιατόρια στην Πλάκα

Μετά την απαραίτητη δόση κινηματογράφου αλλά και λίγο πριν από αυτή, κάνουμε καλοκαιρινή βόλτα σε αυτά τα μέρη.

Νέα εποχή για το Neoma με την υπογραφή του Παύλου Κυριάκη

Μεσογειακό και ελληνόστροφο comfort φαγητό, εξαιρετική θέα αλλά και φροντισμένα ποτά συνθέτουν τη νέα εμπειρία στου Φιλοπάππου.