The World’s 50 Best Restaurants: Η λίστα 51-100 για το 2025

Λίγο πριν την ανακοίνωση των 50 κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου για το 2025, έγινε γνωστή από τον σημαντικό θεσμό η κατάταξη στις θέσεις 51-100.

The World’s 50 Best Restaurants: Η λίστα 51-100 για το 2025

Τα The World’s 50 Best Restaurants έκαναν γνωστή τη λίστα των εστιατορίων που κατατάσσονται στις θέσεις 51 έως 100, στην επέκταση της κατάταξης για το 2025. Αυτό συνέβη λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση των 50 κορυφαίων εκπροσώπων του σύμπαντος της γεύσης, στην τελετή που θα λάβει χώρα στο Τορίνο, στις 19 Ιουνίου. 

Η εν λόγω λίστα σου σημαντικού θεσμού περιλαμβάνει εστιατόρια σε 25 χώρες και 37 πόλεις σε έξι ηπείρους. Συναντάμε μεταξύ άλλων 12 νέες συμμετοχές από 12 διαφορετικές πόλεις - από το Σάο Πάολο και το Σαν Φρανσίσκο έως το Μακάο και το Τουλούμ.

Υπάρχουν εννέα συμμετοχές από την Ασία, 20 από την Ευρώπη, οκτώ από τη Βόρεια Αμερική, οκτώ από τη Νότια Αμερική, τρεις από την Αφρική και δύο από την Ωκεανία ενώ η υψηλότερη νέα είσοδος είναι εκείνη του εστιατορίου Arca, από το Τουλούμ του Μεξικού (θέση 67). Το Κουίνστάουν της Νέας Ζηλανδίας εμφανίζεται για πρώτη φορά στη λίστα, με το Amisfield Restaurant (ν.99). Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά δεν υπήρξε στη λίστα κανένα ελληνικό εστιατόριο

Η Ευρώπη εκπροσωπείται με 20 εστιατόρια στην κατάταξη, με νέες εισόδους όπως το Koan στην Κοπεγχάγη (Νο.91), το Cocina Hermanos Torres στη Βαρκελώνη (Νο.78), το Txispa στο Atxondo της Ισπανίας (Νο.85) και το Al Gatto Verde στη Μόντενα (Νο.92). Το Jordnær στην Κοπεγχάγη επιστρέφει στη λίστα στη θέση νο.56.

Στη Γερμανία, τέσσερα εστιατόρια βρίσκουν θέση στην κατάταξη. Πρόκειται για το Restaurant Tim Raue (Νο.58), το Nobelhart & Schmutzig (Νο.59), το Coda (Νο.79) -όλα στο Βερολίνο- και το Tantris στο Μόναχο (Νο.73). Η Ισπανία εξασφαλίζει τρεις ακόμη 'συμμετοχές': Τα Quique Dacosta (Νο.65) στη Ντένια του Αλικάντε, το Aponiente (Νο.84) στο Ελ Πουέρτο ντε Σάντα Μαρία της Χερέθ και το εμβληματικό Mugaritz (Νο.87) στο Σαν Σεμπαστιάν.

Το πιάτο με tofu και χαβιάρι στο εστιατόριο Koan, στην Κοπεγχάγη
Το πιάτο με tofu και χαβιάρι στο εστιατόριο Koan, στην Κοπεγχάγη.

Το Βέλγιο εκπροσωπείται με δύο εστιατόρια, τα Willem Hiele (Νο.62) στο Oudenburg και το Bozar (Νο.63) στις Βρυξέλλες, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κι αυτό δύο εστιατόρια: Τα λονδρέζικα Mountain (Νο.74) και The Clove Club (Νο.86). Άλλες ευρωπαϊκές συμμετοχές είναι το Schloss Schauenstein (Νο.52) στο Fürstenau της Ελβετίας, το Hiša Franko (Νο.69) στο Kobarid της Σλοβενίας, το Le Doyenné (Νο.77) στο Saint-Vrain και τη Γαλλία καθώς και το Neolokal του Maksut Askar (Νο.100) στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ασία καλωσορίζει δύο νέες συμμετοχές με τα Chef Tam's Seasons (Νο.72) στο Μακάο και Meet the Bund (Νο.94) στη Σαγκάη. Η Σιγκαπούρη εκπροσωπείται από τα Burnt Ends (Νο.93) και Labyrinth (Νο.97). Το Τόκιο εμφανίζεται με δύο εστιατόρια: Den (Νο.53) και Sazenka (Νο.71), ενώ συμμετοχές έχουν και τα Onjium (Νο.57) στη Σεούλ, Fu He Hui (Νο.64) στη Σαγκάη και Masque (Νο.68) στο Μουμπάι. Το Κέιπ Τάουν παρουσίαζει 3 εκπροσώπους, τα La Colombe (Νο.55), Fyn (Νο.82) και Salsify at the Roundhouse – νέα είσοδος στη θέση 88.

Η Βόρεια Αμερική κέρδισε 3 νέες συμμετοχές με τα Arca (Νο.67) στο Τουλούμ, Huniik (Νο.89) στη Μέριντα, και το Atelier Crenn στο Σαν Φρανσίσκο - επιστρέφει στη λίστα στη θέση 96. Το César (Νο.98) στη Νέα Υόρκη κάνει το ντεμπούτο του. Το Alcalde (Νο.51) στη Γουαδαλαχάρα και το Pujol (Νο.60) στην Πόλη του Μεξικού κατατάσσονται επίσης στην 50άδα, μαζί με το SingleThread (Νο.80) στο Healdsburg της Καλιφόρνια και το Le Bernardin στη Νέα Υόρκη (Νο.90).

Η Νότια Αμερική καταγράφει νέα συμμετοχή από το Σάο Πάολο με το Tuju (Νο.70). Επιπλέον, το Evvai (Νο.95) επιστρέφει στη λίστα. Τα El Chato (Νο.54) και Leo (Νο.76) στην Μπογκοτά, καθώς και το Oteque (Νο.81) στο Ρίο ντε Τζανέιρο και το A Casa do Porco (Νο.83) στο Σάο Πάολο περιλαμβάνονται επίσης. Το Εκουαδόρ και το Περού έχουν από μία συμμετοχή: Nuema (Νο.61) στο Κίτο και Mil (Νο.75) στο Κούσκο αντίστοιχα.

Tuju
Alberto Ricci
Το εστιατόριο Tuju στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.
Amisfield
Sam Stewart Photography
To εστιατόριο Amisfield στο Κουίνσταουν της Νέας Ζηλανδίας.

Το Saint Peter στο Σίδνεϊ κατατάσσεται στη θέση 66, ενώ για πρώτη φορά η Νέα Ζηλανδία εμφανίζεται στη λίστα με το Amisfield Restaurant στο Κουίνσταουν στη θέση 99.

"Η φετινή επεκταμένη λίστα είναι μια πραγματική γιορτή της παγκόσμιας γαστρονομίας, με εστιατόρια που καλύπτουν έξι ηπείρους και 25 χώρες – δύο περισσότερες από πέρυσι. Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε για πρώτη φορά μια νέα είσοδο από τη Νέα Ζηλανδία, μαζί με 12 νέα εστιατόρια που εντάσσονται στη λίστα 51-100 για το 2025. Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα εστιατόρια και τις ομάδες τους που συμπεριλαμβάνονται στη φετινή λίστα. Ανυπομονούμε να γιορτάσουμε τα επιτεύγματά τους μαζί στην τελετή απονομής στο Τορίνο" αναφέρει σχετικά ο William Drew, Director of Content των The World’s 50 Best Restaurants.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
11/09/2025

Σε αυτή την αυλή του Αιγάλεω ξέρουν τα πάντα για τον μεζέ

Ένα ανακαινισμένο παλιό προσφυγικό σπίτι σερβίρει προσιτές ελληνικές γεύσεις, σε ένα περιβάλλον απόλυτης χαλαρότητας.

Κάβος 1964

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Στην Αργυρούπολη υπάρχει ένα κρεατάδικο-έκπληξη

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.

Τα φεστιβάλ γεύσης που κάνουν νοστιμότερο το φθινόπωρο στην Αθήνα

Πίτσες και cocktails, burgers και κρασιά, μουσικές και guests κάνουν λίγο πιο νόστιμο και ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα στην πόλη.

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.

Izakaya Sundays στο 'Mayan'

Τα κυριακάτικα μεσημέρια στο εστιατόριο του Σταμάτη Τσίλια έχουν γεύση ιαπωνικής "ταβέρνας".