Τα "Ρωμανάκια": Κρητικό τσιμπούσι και το καλοκαίρι

Ρωμανάκια © Λεωνίδας Τούμπανος

Η αυθεντική κρητική φιλοξενία συναντά την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Λεβεντογέννας, σε ένα πόστο που εδώ και χρόνια κρατάει ψηλά τον πήχη της γεύσης. Τα "Ρωμανάκια" δεν είναι τυχαία σήμα κατατεθέν στην Αγία Παρασκευή, αφού γενναιόδωρα προσφέρουν όλα όσα αναζητάς σε μια παρεÀστικη έξοδο: καλοφτιαγμένο φαγητό, ευχάριστο χαλαρό περιβάλλον και ζεστή φιλοξενία. Όπως είναι προφανές, εδώ τον πρώτο λόγο έχει η θέρμη της κουζίνας της Μεγαλονήσου, με τα τηγάνια και τα τσικάλια να φέρνουν την κρητική ντοπιολαλιά στα τραπέζια,που απλώνονται κάτω από τις πυκνές φυλλωσιές των δέντρων της Πλατείας Κοραή.

Ρωμανάκια

Το αυθεντικό κρητικό τσιμπούσι προλογίζουν τα σπιτικά πιταράκια με χόρτα ή μυζήθρα, οι μοσχοβολιστοί μεσσαρίτικοι κολοκυθοκεφτέδες με μπόλικο δυόσμο, τα τυροζουλάκια τους (ή αλλιώς "οι τυροκροκέτες όπως πρέπει"), η στάκα, που σερβίρεται μόνη της ή με αβγά, και το κρητικό λουκάνικο με σταμναγκάθι. Τα παραπάνω δίνουν πάσα σε κρεατοφαγικά εδέσματα όπως το αντικριστό "οφτό" αρνί, το περίφημο γαμοπίλαφο με ζυγούρι, το μαγειρευτό ριφάκι με κρητικά χόρτα και το τσιγαριαστό αρνάκι γάλακτος.

Ρωμανάκια

Από τα μαστόρικα μαγειρευτά τους δεν λείπει ο κοκκινιστός πετεινός, ενώ "λουκούμι" είναι το χοιρινό κότσι που σιγοψήνεται στο φούρνο με μυρωδικά και μικρές πατατούλες. Θα γλυκαθείτε στο τέλος με σκαλτσούνια και σφακιανόπιτα, την οποία περιχύνουν με μέλι παραγωγής τους.

Λεωφ. Μεσογείων 366 & Κοραή 1, Αγ. Παρασκευή, 2106532278, FB: Εστιατόριο Τα Ρωμανάκια, IG: @ta_romanakia

Περισσότερες πληροφορίες

Ρωμανάκια (Τα)

Λεωφ. Μεσογείων 366 & Κοραή 1, Αγ. Παρασκευή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα από τα κορυφαία burgers της Αθήνας ανοίγει (και) στο Κολωνάκι

Αλήθεια, πόσοι Χρυσοί Σκούφοι χωρούν ανάμεσα σε ένα ψωμάκι;

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/09/2025

Σπύρο Πεδιαδιτάκη, τι τρώμε στο ολοκαίνουριο "Orbital";

Η ομάδα πίσω από τα "Άκρα", δηλαδή το δίδυμο Γιάννης Λουκάκης – Σπύρος Πεδιαδιτάκης, παρέα με τον Βασίλη Κότσικα έχουν ήδη βάλει μπρος έναν μοντέρνο γαστρονομικό πολυχώρο, που θα ξεδιπλώσει όλα του τα πρόσωπα τις επόμενες εβδομάδες και θα συζητηθεί πολύ.

Kedros Athens

Λίγο καλοκαίρι ακόμα με ελληνικούς μεζέδες διά χειρός Γιάννη Παρίκου στη Λυκόβρυση.

Luca Piscazzi, τι τρώμε στο καινούριο σου "Pino" στη Γλυφάδα;

Ο ιταλός σεφ του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο "Pelagos" έκανε το πρώτο, ολόδικό του επιχειρηματικό βήμα με το "Pino" στη Γλυφάδα: μια μοντέρνα τρατορία αφιερωμένη στις γεύσεις της Ρώμης, και μας μιλά για όλα τα νόστιμα που δοκιμάζουμε εκεί.

Κρασί με υπογραφή Κτήματος Μπαϊρακτάρη στα Vibo Bistrot

Τα Vibo Bistrot σε Γλυφάδα και Πειραιά προτείνουν µια ιδιαίτερη οινική εµπειρία.

Όλα τα νέα εστιατόρια και τα φρέσκα σενάρια της σεζόν στην Αθήνα

Νέα εστιατόρια και μπόλικα microbakeries, φρεσκαρισμένα κόνσεπτ και ταβέρνες, street food αφίξεις και καινούριες λιχουδιές για το κοινό της πρωτεύουσας, προσεχώς.

Για απογευματινό τσάι στον Πύργο Βασιλίσσης

Μία αριστοκρατική παρουσίαση με θέμα την παράδοση του απογευματινού τσαγιού κατά το Βρετανικό έθιμο.