Kitschen

13,5 ↑

Ένα εντελώς off Broadway, ολοκαίνουργιο πανασιατικό bar restaurant κάνει αίσθηση στον Πειραιά, αλλά έχει τη δυναμική να απευθυνθεί σε όλο το Λεκανοπέδιο.

Kitschen

Tηλ:

Τιμές:

€25 - €30

Δεν είναι μακριά από το κέντρο του Πειραιά, παρότι η γειτονιά του, πίσω από τον νεοκλασικό Άγιο Νικόλαο και το κτίριο του ΟΛΠ, αποπνέει την αίσθηση του απόκεντρου. Αυτό όμως δεν φαίνεται να επηρεάζει την επιτυχία του «Kitschen». Για να είμαι ειλικρινής, ένα αυθεντικό πανασιατικό εστιατόριο σαν κι αυτό θα μου φαινόταν δύσκολο να κάνει καριέρα στο λιμάνι. Κι όμως, μέσα σ’ ένα μήνα, η μπάρα, το σταντ και τα δύο τραπέζια του bar-restaurant του Δημήτρη Liem και του Σπύρου Μινέτου γεμίζουν καθημερινά.

Ο πρώτος έχει προϋπηρεσία σε «Matsuhisa», «Momo», «E&O», ενώ ο δεύτερος ήταν bartender στο «9Βήτα». και οι δύο είναι μισοί Έλληνες, με τον πατέρα του Δημήτρη να κατάγεται από την Κίνα και τη μαμά του Σπύρου από την Κορέα. Το μαγαζί τους είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητο, αφού έφτιαξαν μόνοι όλες τις κατασκευές, και έχει δύο εντυπωσιακά στοιχεία που δεσπόζουν και δίνουν το χρώμα. Στον έναν τοίχο, μια tailor made ταπετσαρία της Φωτεινής Τρουμπαδάκη αποτυπώνει θεούς και δαίμονες απ’ όλες τις κουλτούρες της Ασίας. Στον απέναντι, μια πολύ ποπ σύνθεση σαν γιαπωνέζικη αφίσα δημιουργεί κλίμα και φαν ατμόσφαιρα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα με τέσσερις τετράδες από γάτες bageneko, υπερφυσικές οντότητες της γιαπωνέζικης μυθολογίας.

Η σάλα, με σημείο αναφοράς την ανοιχτή κουζίνα και την μπάρα φαγητού μπροστά της, είναι λιτή και ξύλινη, με μινιμαλιστικό κονστρουκτιβισμό. Τη βραδιά που το επισκέφτηκα είδα νέο κόσμο και γυναικοπαρέες. Το βράδυ, πάντως, περπατώντας στην «αμαρτωλή» Φίλωνος, παίρνεις τη δόση σου από τις ιδιομορφίες του Πειραιά με μπαρ που παίζουν μουσική στη διαπασών, ακόμη και υπαίθρια μπουζούκια. Προς το παρόν δεν έχει φανεί, αλλά αν υλοποιηθούν τα φιλόδοξα σχέδια που ακούγονται, το λιμάνι θα εξελιχθεί σε hot spot του λεκανοπεδίου.

Kitschen - εικόνα 1

Σας προτείνω, κλείνοντας θέση στο «Kitschen», να προτιμήσετε την μπάρα· έτσι το γεύμα σας θα γίνει πιο διαδραστικό, αφού θα έχετε την ευκαιρία να μιλάτε με τον σεφ, να σας εξηγεί τις λεπτομέρειες και να σας προτείνει γεύσεις. Το ξεκίνημα ήταν δυνατό, μ’ ένα ωραιότατο κρουστό λαβράκι usuzukuri (φέτες πιο λεπτές από το κλασικό sashimi), διανθισμένες με τη δροσερή ελληνικότητα μιας σάλτσας ντομάτας όλο φρεσκάδα και δυόσμο. Τα dim sum, οι κινέζικες σπεσιαλιτέ του ατμού, είναι από τα περιζήτητα πράγματα της σινικής κουζίνας και από τις καλές προτάσεις του μαγαζιού.

Το dumpling με τη γαρίδα έχει λεπτότητα και μια σάλτσα yuzu-soya, φουλ στο umami· εκείνο με το παντζάρι μαγειρεμένο με miso και σκόρδο είναι απρόσμενο, και του ταιριάζουν πολύ τα καρύδια με τα οποία το πασπαλίζουν και η γλυκιά σάλτσα ponzu. και στα δύο, πάντως, μια πιο αιθέρια ζύμη θα ανέβαζε πολύ τα κυβικά τους. Η τεχνική τους στην tempura είναι πολύ καλή και το κουνουπίδι που διαλέξαμε ήταν αέρινα τραγανό, στεγνοτηγανισμένο και ανάλαφρο, ταιριασμένο πολύ ωραία με μαγιονέζα σκόρδου. Αυτό που με εντυπωσίασε πάνω απ’ όλα, όμως, ήταν το πολυσύνθετο ρολό που διαλέξαμε: ένα sushi roll με ολοζώντανη γαρίδα tempura, το ωραίο ρύζι τυλιγμένο γύρω της σφιχτά, και από πάνω βελούδινος καψαλισμένος σολομός με teriyaki σος, ένα πολύ ωραίο σύνολο που δεν το βρίσκεις εύκολα στην Αθήνα.

Kitschen - εικόνα 2

Επιρροή της Ταϊλάνδης, ο αχνισμένος μέσα σε φύλλα μπαμπού μπακαλιάρος έρχεται με τη ζουμερή λεπτότητα και ουδετερότητα της σάρκας του, και μόλις κάνει βουτιά στην κάψα της σάλτσας πράσινου τσίλι αναβαπτίζεται. Μαζί με το χαρακτηριστικό άρωμα του φρέσκου κοριάνδρου και την ελληνική νότα παντζαριών και παντζαρόφυλλων, δίνουν ένα πολύ πρωτότυπο πιάτο. Μη χάσετε την comfort έλξη του char siu don, που ενώνει σ’ ένα μπολ τρεις διαφορετικές κουλτούρες της Ασίας: Στη βάση του υπάρχει άψογα βρασμένο και ντελικάτα μυρωδάτο jasmin rice και πάνω του, με τη λογική γιαπωνέζικου donburi, καντονέζικο χοιρινό char siu μπρεζέ στο φούρνο με γλυκά μπαχαρικά 5 spices και παλαιωμένο μαύρο ξίδι από glutinus rice, συμπληρωμένο από πικάντικο αλλά ισορροπημένο κορεάτικο kimchi με διάφορα λαχανικά. Κάθε μπουκιά θυμίζει ψαγμένη, σπιτική νοστιμιά. Το φινάλε γράφεται προς το παρόν με μια ποικιλία από συμπαθητικά mochi.

Ο Mινέτος είναι πολύ καλός bartender και τα Miyagi's touch και Chino Latino είναι πολύ καλά dry κοκτέιλ για να συνοδέψεις το φαγητό. Η off Broadway τοποθεσία του «Kitschen» δίνει έξτρα γοητεία στην έξοδο, και η καταγωγή των δημιουργών του επιβεβαιώνει τον μητροπολιτικό χαρακτήρα της πόλης που πλέον ενσωματώνει δημιουργικά τις ξένες κουλτούρες.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 13/10.

Και μεσημ. Σάβ. από 7 μ.μ. Κλειστά Κυρ. Τιμή: € 15-20 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ).
Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι.
Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Kitschen

Κανάρη 5-7, Πειραιάς
  • Ethnic κουζίνες

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια