Το "Noma" ετοιμάζει pop up στο Κιότο

Το γαστρονομικό ινστιτούτο του Rene Redzepi θα σερβίρει στην Άπω Ανατολή και μάλιστα την ιδανικότερη περίοδο: Την εποχή της ανθισμένης κερασιάς.

Ο Ρενέ Ρετζεπί @reneredzepinoma

Ο προφήτης της γεύσης René Redzepi ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες πως το "Noma" θα μετακομίσει στην άλλη άκρη του πλανήτη για ένα pop up που ήδη έχει αρχίσει να συζητιέται αρκετά στον γαστρονομικό κόσμο. Από τις 15 Μαρτίου έως και τις 20 Μαΐου 2023, κάτοικοι και επισκέπτες του Κιότο θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μία γεύση από το εμβληματικό εστιατόριο της Κοπεγχάγης. 

Μετά το Τόκιο, το Κιότο

"Είμαστε ενθουσιασμένοι πως ανακοινώνουμε ότι το επόμενο pop-up μας θα γίνει στην καρδιά του Κιότο και στην κορύφωση της sakura (σ.σ. η εποχή που κορυφώνεται το φαινόμενο της άνθισης των κερασιών). Μεγάλο μέρος του ταξιδιού και της έμπνευσής μου μπορεί να συνοψιστεί σε μια χούφτα σημαντικές στιγμές. Το να πάω στην Ιαπωνία και το Κιότο για πρώτη φορά ήταν ένα από αυτά" έγραψε ο ίδιος ο Redzepi στο Instagram.

"Ίσως να επιστρέψουμε από αυτό το ταξίδι φέρνοντας πίσω νέες προοπτικές και ένα πιο ξεκάθαρο όραμα για το Noma. Είναι επίσης μία ευκαιρία να ταξιδέψουμε μαζί, ως ομάδα και να αποτινάξουμε τα 2,5 χρόνια πανδημίας. Χρειαζόμαστε μία περιπέτεια, που θα μας προετοιμάσει για το επόμενο και σπουδαιότερο στάδιο μεταμόρφωσης μέχρι σήμερα – ένα νέο κεφάλαιο για το Noma, το οποίο θα ξεδιπλωθεί το 2024" συμπλήρωσε ο 44χρονος σεφ και restaurateur.

> Διάβασε ακόμη: Το 'Noma΄ ετοιμάζεται να αλλάξει. Πάλι.

Πρόκειται για το δεύτερο pop up του "Noma" στην Ιαπωνία: Η πρώτη φορά ήταν στο Τόκιο, τον Φεβρουάριο του 2015, όταν η ομάδα του εγκαταστάθηκε για μία εβδομάδα στην κουζίνα του ξενοδοχείου "Mandarin Oriental". Και αυτή τη φορά, τα 95 άτομα του προσωπικού θα δουλέψουν εντός ενός αντίστοιχου χώρου, του "Ace Hotel Kyoto".

Γιατί εκεί;

Το Κιότο είναι η πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, που τυγχάνει να θεωρείται παράλληλα πολιτιστικό κέντρο της χώρας και ένας πυρήνας κουλτούρας και παραδοσιακής κληρονομιάς. Μεταξύ άλλων φιλοξενεί τα κεντρικά της Nintendo (η μόνη βαριά βιομηχανία της πόλης) και συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Το Κιότο και οι κερασιές του

Στο Κιότο, μία μέτρια σε μέγεθος για τα ασιατικά δεδομένα πόλη (παρότι ο πληθυσμός του ξεπερνά το 1.500.000 κατοίκους), το παλιό συναντά το νέο και το μοντέρνο αναμειγνύεται με τις ρίζες της ιστορίας. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πόλη δε βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (αφαιρέθηκε μάλιστα από τη λίστα με τους στόχους για τη ρίψη της ατομικής βόμβας). Ως εκ τούτου έχουν διατηρηθεί ατόφια πολλά από τα μνημεία του καθώς και οι 2.000 παραδοσιακοί ξύλινοι ναοί - 15 εξ' αυτών θεωρούνται Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μαζί με το Κάστρο (Nijō). Η ευρύτερη περιοχή που περιβάλλεται από βουνά και αποτελείται από καταπράσινες εκτάσεις, κρύβει ωστόσο αρκετές ακόμη εκπλήξεις - κάποιες, ναι, είναι και γαστρονομικές, καθώς εκεί θα συναντήσει κανείς 98 εστιατόρια που είχαν ή έχουν αστέρια Michelin

Ο χώρος του Noma
@nomacph

Μεταξύ άλλων, στο site του "Noma" αναφέρεται πως η ομάδα του εστιατορίου μελέτησε για δύο χρόνια το Κιότο και τη γαστρονομική παράδοση της ευρύτερης περιοχής, κάνοντας focus στην κουζίνα kaiseki, ώστε να καταλήξει στο μενού αλλά και στους ντόπιους παραγωγούς, προμηθευτές, ψαράδες και foragers. 

Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, η λέξη Washoku περιγράφει όλο το φάσμα της ιαπωνικής κουζίνας. Το Wa άλλωστε μεταφράζεται ως Ιαπωνία και το shoku σε φαγητό. Μια εκδοχή της είναι το kaiseki, που -λανθασμένα- οι δυτικοί έχουν πολλές φορές ερμηνεύσει ως υψηλή ιαπωνική κουζίνα ή ακόμη και fine dining. Από πολλούς -άριστους- γνώστες του φαγητού θεωρείται το ανώτατο επίπεδο γαστριμαργικής απόλαυσης. 

Το kaiseki δεν αφορά τόσο τα υλικά καθεαυτά όσο τη σχολαστική τεχνική του μαγειρέματος, που συνδέεται άμεσα μάλιστα με τον μήνα του χρόνου. Θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για ένα banquet στο οποίο σερβίρονται 14 ή και περισσότερα πιάτα. Τόσο η διαδικασία όσο και οι γεύσεις ακολουθούν πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες. Το στυλ του kaiseki αναγνωρίζεται από το γεγονός ότι τα φαγητά καταφθάνουν στο τραπέζι με την σειρά παρασκευής τους και στο τέλος κάθε γεύματος σερβίρονται σούπα και ρύζι. Η βασική ιδέα είναι να μεταφέρεται το πνεύμα κάθε εποχής, γι' αυτό και όλα τα υλικά επιλέγονται με βάση την εποχικότητα.  

> Διάβασε ακόμη: Στην κουζίνα με τον αδερφό μου: Τα ντουέτα της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής

Ξεκαθαρίζεται πάντως πως τα όσα θα σερβίρει το "Noma" εκεί δε θα είναι αποκλειστικά εδέσματα της ιαπωνικής κουζίνας αλλά η δική τους οπτική γι' αυτήν, ενώ θα αντικατοπτρίζουν αρκετά και τη sakura. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το τέλος του πράσινου αστεριού της Michelin ίσως να μην αφορά τελικά κανέναν

Ο περίφημος γαστρονομικός οδηγός αφαιρεί αθόρυβα τα Green Stars και δε δίνει λογαριασμό πουθενά. Ήταν όμως ποτέ το πράσινο αστέρι κάτι περισσότερο από ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα;

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/10/2025

Flame: Η νέα εποχή ενός αγαπημένου εστιατορίου στη Βούλα

Με fine casual φιλοσοφία και μενού που ξεχωρίζει για τη γεύση και την ισορροπία του, το Flame επανασυστήνεται ως all-day προορισμός με χαρακτήρα.

Αυτοί οι λαχανοντολμάδες είναι από τους νοστιμότερους της Αθήνας

Έχουν λάχανο ντελικάτο κι ανάλαφρο σα φύλλο gyoza, κρύβουν μέσα τους μαυλιστική μπουκιά από κόκκινη γαρίδα, και σερβίρονται σε ένα όμορφο loft στο Μοναστηράκι, με τον Παρθενώνα σα καρτ-ποσταλ.

Το Cupola γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Αν πιστεύεις ότι η ευτυχία κρύβεται σε ένα πιάτο με φρεσκομαγειρεμένα ζυμαρικά, το Cupola στο Παγκράτι σε καταλαβαίνει απόλυτα.

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

Okra

Με τον Δήμο Μπαλόπουλο επί κεφαλής της κουζίνας του, το ρομαντικό loft του Μοναστηρακίου ανανεώνει το γευστικό ενδιαφέρον του, χρειάζεται όμως να ακονίσει περισσότερο τη μαγειρική του πρόταση για να αποκτήσει σαφή ταυτότητα.

Αφιέρωμα | Ιταλική Κουζίνα: Εστιατόρια της Αθήνας που μιλούν -πολύ καλά- ιταλικά

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη εθνική κουζίνα στην πόλη, και τα spots που την υπηρετούν, κλασικά και ολόφρεσκα, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις. Ανακαλύψτε εστιατόρια και τρατορίες που παίζουν στα δάχτυλα πίτσα, πάστα, τιραμισού και κάθε άλλη νοστιμιά που έχει να προσφέρει η κουζίνα της Μπότας.