Τι τρώνε τα ψάρια που τρώμε;

Η επιστημονική επιτροπή της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας μας έλυσε όλες τις απορίες για το πώς η πλέον βιώσιμη μορφή ψαροφαγίας, τα ψάρια της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, έρχονται στο πιάτο μας με ψηλά την διατροφική τους αξία και χαμηλά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

ΕΛΟΠΥ

Χάρη στην εξαιρετική γεύση, την υψηλή διατροφική αξία και την άριστη ποιότητα, που διασφαλίζonται από την παραγωγή και συσκευασία τους κάτω από αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα, τα ψάρια που παράγονται στα ιχθυοτροφεία των μελών της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας έχουν σπασει το ταμπού που υπήρχε για χρόνια γύρω απ' τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας. Πλέον, το ψάρι ιχθυοτροφείου έχει εξασφαλίσει δικαιωματική θέση όχι μόνο στο καθημερινό ή το οικογενειακό μας τραπέζι, αλλά και στην εστιατορική κάρτα της Ελλάδας και το εξωτερικού, χάρη στην ποιοτική διαφορά που φέρνει σε κάθε μπουκιά η αφοσίωση και το μεράκι με το οποίο παράγονται τα ψάρια με το σήμα Fish from Greece.

ΕΛΟΠΥ Ιχθυοκαλλιέργεια Fish from Greece

Τι είναι όμως αυτό που εξασφαλίζει στα ψάρια της Fish from Greece τη φρέσκια θαλασσινή νοστιμιά τους; Μα φυσικά… αυτό που τρώνε τα ψάρια που τρώμε! Δηλαδή, η ποιότητα των τροφών με τις οποίες μεγαλώνουν σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους, τα ψάρια ελληνικής εκτροφής των μελών της ΕΛΟΠΥ. Κι αυτό, γιατί τρέφονται με τροφές ανάλογες αυτών που θα έβρισκαν στη φύση.

Στα πρώτα στάδια της ζωής τους τρέφονται με φυσική τροφή: γαρίδες ( artemia), φυτοπλαγκτόν (μικρά μονοκύτταρα φύκη) και άλλους οργανισμούς όπως τα τροχόζωα (rotifers). Σταδιακά, όσο τα ψάρια μεγαλώνουν, η τροφή τους αλλάζει στη γνωστή σε όλους μας ως ιχθυοτροφή: μια τροφή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που αποτελείται κατά 20%-40% από ιχθυάλευρα, κατά 15% από ιχθυέλαια, αλλά και από ένα πρόμειγμα  βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως βιταμίνες C, E, κ.α.

Στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας των μελών της ΕΛΟΠΥ, τα ψάρια τρέφονται με πλήρως ισορροπημένες ιχθυοτροφές, οι οποίες είναι GMO-free. Οι τροφές αυτές ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των ψαριών και η σύστασή τους είναι ανάλογη με τις διατροφικές συνήθειες του κάθε είδους ψαριού στη φύση.

ΕΛΟΠΥ Ιχθυοκαλλιέργεια Fish from Greece

Τι είναι όμως τα ιχθυάλευρα;

Oι ιχθυοτροφές που χρησιμοποιούνται εγγυώνται την υγεία του ψαριού, εξασφαλίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξή του και φυσικά διασφαλίζουν την υψηλή διατροφική ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Βασικό συστατικό των ιχθυοτροφών, τα ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια προέρχονται από άλλα, άγρια και μη εμπορεύσιμα ψάρια, που προκύπτουν ως παρεμπίπτοντα αλλιεύματα. Πρόκειται δηλαδή για ψάρια που σε άλλη περίπτωση απορρίπτονται ξανά στη θάλασσα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι για να παραχθεί 1 κιλό ψαριού ιχθυοκαλλιέργειας, χρειάζονται 1,2 κιλά από τα άγρια αυτά, μη εμπορεύσιμα ψάρια.

Επιπλέον, ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια φτιάχνονται επίσης από μη χρησιμοποιούμενα μέρη ψαριών, που προκύπτουν από φιλετοποίηση μεγάλων καλλιεργημένων ψαριών, όπως πχ του σολομού. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν απειλούνται πληθυσμοί άγριων ψαριών για την παραγωγή των ιχθυοτροφών, ενώ συνολικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την εκτροφή ψαριών έχει μετρηθεί ως σημαντικά χαμηλότερο από άλλες μορφές παραγωγής ζώων εκτροφής.

ΕΛΟΠΥ Ιχθυοκαλλιέργεια Fish from Greece

Κάν’το για την καρδιά σου!

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων, η κατανάλωση λαβρακιού και τσιπούρας ιχθυοκαλλιέργειας δύο φορές την εβδομάδα, πλούσιες πηγές ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής καρδιακής λειτουργίας, της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και των φυσιολογικών συγκεντρώσεων LDL-χοληστερόλης στο αίμα.

Και βέβαια το κυριότερο, τα ψάρια ελληνικής εκτροφής είναι αποδεδειγμένα φρέσκα, διότι αλιεύονται μόνο κατά παραγγελία. Αμέσως με το που αλιευτούν συσκευάζονται σε κιβώτια με πάγο και διανέμονται στα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα (και σε 45 άλλες χώρες του κόσμου). Αυτή η διαδικασία εξασφαλίζει ότι το ψάρι θα φτάσει ολόφρεσκο στα χέρια σας (από 8 έως 24 ώρες )! 

ΕΛΟΠΥ Ιχθυοκαλλιέργεια Fish from Greece

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Γιάννης Μαρινόπουλος νέος Executive Chef στο 5άστερο Vathi Cove της Θάσου

Ο βραβευμένος σεφ αλλάζει έδρα αλλά συνεχίζει στα γνώριμα, δημιουργικά και νόστιμα, μονοπάτια, πάντοτε στο νησί του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
04/11/2025

Πού τρώμε στη Θεσσαλονίκη του Φεστιβάλ;

Όλα τα πριν και τα μετά των προβολών, για να περάσετε τις ημέρες του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σαν πραγματικοί σταρ.

Η ιταλική ελεγκάντσα του Παλαιού Φαλήρου μετρά πάνω από 40 χρόνια γευστικής ιστορίας

Το Da Bruno παραμένει σημείο αναφοράς για την αυθεντική ιταλική κουζίνα στην Αθήνα, με τον Δημήτρη Τσουκάρη να τιμά τις γευστικές παραδόσεις με σύγχρονη ματιά.

Kioku x Birdman: Exclusive take over για μία μόνο βραδιά

Το Birdman, το αγαπημένο Japanese bar + grill, γίνεται απόψε το σκηνικό μιας ξεχωριστής σύμπραξης και υποδέχεται το λονδρέζικο Kioku.

4 νέα ζαχαροπλαστεία και pastry shops που γλυκαίνουν τους Αθηναίους

Λουκουμάδες, πίτες, τάρτες, κρουασάν και πολλές ακόμα γλυκές λιχουδιές στα καινούργια spots της πόλης.

Στο Cookie Spot για κορυφαία cookies και εξαιρετικό καφέ

Στο μέρος που κανείς δε σταμάτησε ποτέ στο ένα μπισκότο, υπάρχει και εξίσου θελκτικός καφές.

To διαφορετικό από τα συνηθισμένα brunch της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Κάθε Σαββατοκύριακο, το μπιστρό "Sebastian" στη Γλυφάδα μάς υποδέχεται για... "Bottomless Brunch + Βeats".