Γιατί όλοι πάνε για σάντουιτς στο 'Borghese'

Το πιο πρόσφατο hit της Αρχελάου ξέρει πώς να γεμίζει σωστά δύο φέτες ψωμί.

Σάντουιτς στο Borghese, στο Παγκράτι ©Λεωνίδας Τούμπανος

Σάντουιτς. Σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης ως τέτοιο μπορεί να οριστεί "ένα φαγητό που αποτελείται από δύο κομμάτια ψωμιού με γέμιση ανάμεσά τους και τρώγεται ως ελαφρύ γεύμα" ενώ κατά την Wall Street Journal μιλάμε για "τη μεγαλύτερη συνεισφορά της Βρετανίας στην παγκόσμια γαστρονομία". Όπως και να το αντιμετωπίσει κανείς, πρόκειται αντικειμενικά για ένα από τα greatest hits στον κόσμο της comfort γεύσης και δε θα μπορούσαμε ποτέ να διαφωνήσουμε με αυτό. Επομένως, είναι λογικό να τραβά την προσοχή μας κάθε νέο spot που αντιμετωπίζει το εν λόγω έδεσμα με τη δέουσα σοβαρότητα, ενδιαφέρον και επιμέλεια. Ακριβώς τέτοιο είναι και το 'Borghese', που εδώ και λίγες εβδομάδες προμηθεύει με σάντουιτς τους παροικούντες το Παγκράτι καθώς και τους απλούς επισκέπτες της δημοφιλούς Αρχελάου.

Borghese σάντουιτς Παγκράτι 3
©Λεωνίδας Τούμπανος

Μεσοτοιχία με το επιτυχημένο και "συγγενικό" 'Tre Sorelle', κάπου ανάμεσα σε deli σαντουιτσάδικο και spritzeria τσέπης όσον αφορά την ταυτότητά του, μια σταλιά μαγαζάκι, το 'Borghese' έκανε σουξέ άμα τη εμφανίσει του, στις εσχατιές του περασμένου καλοκαιριού. 

Borghese Παγκράτι 1
©Λεωνίδας Τούμπανος

"Δείξε μου ψωμί σου να σου πω τι σάντουιτς είσαι" λέει μία γαστρονομική παροιμία που εμπνεύστηκε ο συντάκτης αυτών των γραμμών πριν λίγα λεπτά αλλά ισχύει απόλυτα για το 'Borghese': Βλέπεις, το βασικό εκ των συστατικών του εδέσματος καταφθάνει καθημερινά εδώ -σίτου και σίκαλης- από τον πάλαι ποτέ viral αλλά πάντοτε αξιόπιστο φούρνο 'Kora', φρυγανίζεται/επεξεργάζεται ολόσωστα, διατηρεί την υπο-οξυτήτα, το τραγανό περίβλημα και τη στιβαρή σάρκα του και γενικά συμβάλλει στην επιτυχία του όλου γευστικού εγχειρήματος.

Και μπορεί το ψωμί είναι το ήμισυ του παντός, αλλά κατά την κλισέ φράση, το περιεχόμενο μετράει. Πληθώρα ιταλικών -κυρίως- αλλαντικών και τυριών, σάλτσες και ρέλις, λαχανικά και αρκετά ακόμη υλικά, αξιοποιούνται ορθά τόσο όσον αφορά τις συνθέσεις όσο και τις αναλογίες (πάρα πολύ βασικό αυτό) και παρουσιάζονται μέσα από 21 προτάσεις σε σάντουιτς, που ίσως σου προκαλέσουν έναν -ευχάριστο είναι η αλήθεια- πονοκέφαλο κατά την επιλογή.

> Διάβασε ακόμη: Όλα τα νέα σενάρια της εστιατορικής Αθήνας

Παρήγγειλε αβίαστα και χωρίς πάθος το παστράμι-μαγιονέζα μυρωδικών-ρόκα ή το προσούτο κρούντο-λιαστή ντομάτα-ρόκα-μοτσαρέλα-λάδι τρούφας ή ακόμη και το μορταδέλα πιστάτσιο-μαγιονέζα με σπασμένο μαύρο πιπέρι-ρόκα-πεκορίνο ρομάνο. Αν επιθυμείς κάτι πιο μερακλίδικο, τότε πιθανότατα το ντομάτα-αντζούγιες-ρίγανη-σαλάτα από αγγούρι και κολοκυθάκια να μιλήσει στην ψυχούλα σου.

Borghese σάντουιτς Παγκράτι 4
©Λεωνίδας Τούμπανος

Borghese σάντουιτς Παγκράτι 6
©Λεωνίδας Τούμπανος

Borghese σάντουιτς Παγκράτι 5
©Λεωνίδας Τούμπανος

Αξίζει να αναφερθεί πως οτιδήποτε χρησιμοποιηθεί κόβεται επιτόπου, με κάθε υλικό να διατίθεται και προς αυτόνομη πώληση από τη βιτρίνα ή τις προθήκες του 'Borghese', μαζί με κάποια ακόμη καλούδια (ζυμαρικά, μπισκότα, σνακ, αναψυκτικά κ.α.).

Borghese σάντουιτς Παγκράτι 7
©Λεωνίδας Τούμπανος

Borghese σάντουιτς Παγκράτι 8
©Λεωνίδας Τούμπανος

Όλα τα παραπάνω πλαισιώνονται από ολόφρεσκες σαλάτες αλλά και γλυκά - τα τελευταία (κρουασάν, rolls, τάρτες, κανόλι) ακολουθούν την προμηθευτική τακτική του ψωμιού, προερχόμενα από το σχεδόν γειτονικό pastry lab 'Φίλινγκς'. Είτε στο χέρι, είτε σε κάποιο από τα ελάχιστα τραπέζια, μπορείς να ολοκληρώσεις την εμπειρία με ένα piccolino spritz, Negroni ή G&T ή μία τραγανή Birra Moretti. Φρόντισε μόνο να προλάβεις, καθώς μέχρι στιγμής, τα ρολά κατεβαίνουν καθημερινά στις 20.00.

Borghese Παγκράτι 2
©Λεωνίδας Τούμπανος

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Borghese

Αρχελάου 19, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.