"Euphoria": Η πρωτοβουλία που αναδεικνύει τα προϊόντα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Συστηθήκαμε με την ενδιαφέρουσα δράση «Euphoria», που αναδεικνύει στοχευμένα τα προϊόντα με «Ονομασία Προέλευσης» και «Γεωγραφική Ένδειξη» που παράγονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Euphoria

Σε μια ενδιαφέρουσα βραδιά που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο "Omnivore" στο κέντρο της Αθήνας, γνωρίσαμε την πρωτοβουλία "Euphoria" που σχεδίασε και υλοποιεί η "Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας" με την συγχρηματοδότηση της ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι οργανωμένες δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για το σκοπό δημιουργίας της πρωτοβουλίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την τόνωση της τοπικής οικονομίας αφού φέρνουν στο προσκήνιο τα "ΠΟΠ" και "ΠΓΕ" προϊόντα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ). Η γνωριμία με τα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά τους μέσω παρουσιάσεων και γευστικών δοκιμών είναι η βασική προτεραιότητα ενός φιλόδοξου πλάνου ανάδειξης μιας ευρείας γκάμας θησαυρών της ελληνικής γης. 

Η "Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας" είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που συστήθηκε από 19 φορείς, με ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό για έρευνα και εφαρμογή καινοτομιών στον αγροδιατροφικό τομέα. Μεταξύ άλλων, αναδεικνύει τις προτεραιότητες στον πρωτογενή τομέα και δημιουργεί το πλαίσιο και το δίκτυο για την προώθηση των παραγομένων αγροδιατροφικών προϊόντων ενώ συνεργάζεται με φορείς (Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια, Υπηρεσίες, Οργανισμούς, Εταιρείες, Συνεταιρισμούς, Ενώσεις) σε εθνικό και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για την από κοινού προώθηση κοινών στόχων και προγραμμάτων και την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων. Ο κος Κωνσταντίνος Κιλτίδης, Πρόεδρος της "ΑΣΠΚΜ", περιγράφοντάς μας το σκοπό της δημιουργίας της "ΑΣΠΚΜ" και το ρόλο της πρωτοβουλίας τόνισε τη μεγάλη σημασία του αγροδιατροφικού τομέα για την ελληνική οικονομία αλλά και τη συνάφεια του τοπικού προϊόντος με τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Κάπως έτσι εξάλλου το ελληνικό προϊόν μπορεί να γίνει ένα επιτυχημένο εξαγώγιμο αγαθό με υψηλή υπεραξία. Σημειώνουμε ότι η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας είναι η μεγαλύτερη σε έκταση περιφέρεια της Ελλάδας στην οποία ανήκουν οι νομοί Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κικλίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής. 


Τη βραδιά της παρουσίασης, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Βίκυ Χατζηβασιλείου, που έχει ασχοληθεί εκτενώς με έρευνες σχετικές με τη διατροφή, μας μίλησε για τη διατροφική αξία μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων που παράγονται στην εύφορη περιοχή της Π.Κ.Μ., από τα ροδάκινα Νάουσας, τα ακτινίδια Πιερίας και τα κεράσια Ροδοχωρίου μέχρι γαλακτοκομικά προϊόντα (μπάντζος, μανούρι, φέτα, γιαούρτι) και κρασιά, τα περισσότερα από τα οποία αναγνωρίζονται στο πλαίσιο των συστημάτων ποιότητας της ΕΕ. Δοκιμάσαμε μάλιστα κάποια  αρωματικά λευκά και στιβαρά κόκκινα συνδυάζοντάς τα με ένα προσεγμένο μενού γευσιγνωσίας όπου τα προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας είχαν τον πρώτο ρόλο. 

Η πολιτική της ΕΕ για τις "προστατευόμενες ονομασίες" αποσκοπεί στην προστασία συγκεκριμένων προϊόντων με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, που συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία. Οι ονομασίες προϊόντων μπορούν να συνοδεύονται από "γεωγραφική ένδειξη" (ΓΕ), εάν έχουν ειδικό δεσμό με τον τόπο στον οποίο παράγονται ενώ η αναγνώριση των "Γ.Ε" βοηθά τους παραγωγούς στην καλύτερη διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να εμπιστεύονται και να διακρίνουν τα προϊόντα ποιότητας. Οι ονομασίες προϊόντων που έχουν καταχωρηθεί ως ΠΟΠ είναι εκείνες που έχουν τους ισχυρότερους δεσμούς με την περιοχή στην οποία παρασκευάζονται από ποικιλίες που χαρακτηρίζουν αυτή την περιοχή.

Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία "Euphoria" και τα ΠΟΠ προϊόντα θα βρείτε στον ιστότοπο euphoriaproject.eu

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.