"Euphoria": Η πρωτοβουλία που αναδεικνύει τα προϊόντα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Συστηθήκαμε με την ενδιαφέρουσα δράση «Euphoria», που αναδεικνύει στοχευμένα τα προϊόντα με «Ονομασία Προέλευσης» και «Γεωγραφική Ένδειξη» που παράγονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Euphoria

Σε μια ενδιαφέρουσα βραδιά που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο "Omnivore" στο κέντρο της Αθήνας, γνωρίσαμε την πρωτοβουλία "Euphoria" που σχεδίασε και υλοποιεί η "Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας" με την συγχρηματοδότηση της ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι οργανωμένες δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για το σκοπό δημιουργίας της πρωτοβουλίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την τόνωση της τοπικής οικονομίας αφού φέρνουν στο προσκήνιο τα "ΠΟΠ" και "ΠΓΕ" προϊόντα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ). Η γνωριμία με τα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά τους μέσω παρουσιάσεων και γευστικών δοκιμών είναι η βασική προτεραιότητα ενός φιλόδοξου πλάνου ανάδειξης μιας ευρείας γκάμας θησαυρών της ελληνικής γης. 

Η "Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας" είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που συστήθηκε από 19 φορείς, με ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό για έρευνα και εφαρμογή καινοτομιών στον αγροδιατροφικό τομέα. Μεταξύ άλλων, αναδεικνύει τις προτεραιότητες στον πρωτογενή τομέα και δημιουργεί το πλαίσιο και το δίκτυο για την προώθηση των παραγομένων αγροδιατροφικών προϊόντων ενώ συνεργάζεται με φορείς (Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια, Υπηρεσίες, Οργανισμούς, Εταιρείες, Συνεταιρισμούς, Ενώσεις) σε εθνικό και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για την από κοινού προώθηση κοινών στόχων και προγραμμάτων και την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων. Ο κος Κωνσταντίνος Κιλτίδης, Πρόεδρος της "ΑΣΠΚΜ", περιγράφοντάς μας το σκοπό της δημιουργίας της "ΑΣΠΚΜ" και το ρόλο της πρωτοβουλίας τόνισε τη μεγάλη σημασία του αγροδιατροφικού τομέα για την ελληνική οικονομία αλλά και τη συνάφεια του τοπικού προϊόντος με τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Κάπως έτσι εξάλλου το ελληνικό προϊόν μπορεί να γίνει ένα επιτυχημένο εξαγώγιμο αγαθό με υψηλή υπεραξία. Σημειώνουμε ότι η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας είναι η μεγαλύτερη σε έκταση περιφέρεια της Ελλάδας στην οποία ανήκουν οι νομοί Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κικλίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής. 


Τη βραδιά της παρουσίασης, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Βίκυ Χατζηβασιλείου, που έχει ασχοληθεί εκτενώς με έρευνες σχετικές με τη διατροφή, μας μίλησε για τη διατροφική αξία μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων που παράγονται στην εύφορη περιοχή της Π.Κ.Μ., από τα ροδάκινα Νάουσας, τα ακτινίδια Πιερίας και τα κεράσια Ροδοχωρίου μέχρι γαλακτοκομικά προϊόντα (μπάντζος, μανούρι, φέτα, γιαούρτι) και κρασιά, τα περισσότερα από τα οποία αναγνωρίζονται στο πλαίσιο των συστημάτων ποιότητας της ΕΕ. Δοκιμάσαμε μάλιστα κάποια  αρωματικά λευκά και στιβαρά κόκκινα συνδυάζοντάς τα με ένα προσεγμένο μενού γευσιγνωσίας όπου τα προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας είχαν τον πρώτο ρόλο. 

Η πολιτική της ΕΕ για τις "προστατευόμενες ονομασίες" αποσκοπεί στην προστασία συγκεκριμένων προϊόντων με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, που συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία. Οι ονομασίες προϊόντων μπορούν να συνοδεύονται από "γεωγραφική ένδειξη" (ΓΕ), εάν έχουν ειδικό δεσμό με τον τόπο στον οποίο παράγονται ενώ η αναγνώριση των "Γ.Ε" βοηθά τους παραγωγούς στην καλύτερη διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να εμπιστεύονται και να διακρίνουν τα προϊόντα ποιότητας. Οι ονομασίες προϊόντων που έχουν καταχωρηθεί ως ΠΟΠ είναι εκείνες που έχουν τους ισχυρότερους δεσμούς με την περιοχή στην οποία παρασκευάζονται από ποικιλίες που χαρακτηρίζουν αυτή την περιοχή.

Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία "Euphoria" και τα ΠΟΠ προϊόντα θα βρείτε στον ιστότοπο euphoriaproject.eu

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στον Χολαργό, για ένα εστιατόριο που τιμά την πεμπτουσία του ελληνικού τραπεζιού

Στο επίκεντρο της γευστικής διεργασίας εδώ ο μεζές, με εκλεκτές πρώτες ύλες του, που προέρχονται από μικρούς παραγωγούς από κάθε γωνιά της χώρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
08/12/2025

Νέος σεφ στα εστιατόρια 'Barbarossa' ο Αθανάσιος Κακαράς

Αλλαγή καπετάνιου στο πηδάλιο της γευστικής διεργασίας για τα δημοφιλή εστιατόρια Πάρου και Αθήνας.

Nonnas Athens

Ο γνωστός και από την τηλεόραση σεφ Ηλίας Κιαζόλι κάνει το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα σε κεντρικότατο σημείο της Πλάκας, όμως οι "Nonnas" του χρειάζονται σαφέστερη ταυτότητα και λίγη παραπάνω χάρη, για να εξασφαλίσουν το στίγμα τους στην περιοχή.

Τα κυριακάτικα τραπέζια της Αθήνας που αξίζει να δοκιμάσεις

Και brunch και lunch, σε τραπέζια που αξίζουν την προσοχή σου για την πιο ανέμελη ημέρα της εβδομάδας.

Λένε πως αυτά τα κεμπαπάκια στην Κυψέλη είναι από τα πιο ζουμερά της πόλης

Με φόντο την πλατεία του Άγιου Γεώργιου, τα απολαμβάνεις μαζί με άλλες λιχουδιές σε έναν χώρο γεμάτο ζεστασιά.

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.