"Συνταγές με... Ιστορία": Η ζωή και η κουζίνα της Μαρίκας Μητσοτάκη

Το βιβλίο που εστιάζει στην νόστιμη κουζίνα της κας Μαρίκας Μητσοτάκη και την πολυτάραχη ζωή της επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός», με την προσθήκη επιπλέον συνταγών.

Συνταγές με ιστορία

Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του βιβλίου "Συνταγές με... Ιστορία" της κας Μαρίκας Μητσοτάκη, δέκα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, δεν θα βρείτε μόνο τις παραδοσιακές συνταγές της, που πάντα αποτελούσαν γευστική αφορμή για να παραμένει ενωμένη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι. Οι ιστορίες που μοιράζονται τα παιδιά της Ντόρα, Αλεξάνδρα και Κυριάκος καθώς και η εγγονή της Αλεξία Μπακογιάννη και τα προσωπικά τους βιώματα με στιγμιότυπα από τη ζωή της δίνουν στο περιεχόμενο ψυχή. Κάθε συνταγή και ιστορία. 

Κάποιες μάλιστα από αυτές μοιράστηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη στην παρουσίαση του βιβλίου στο Μουσείο Μπενάκη πριν λίγες μέρες, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι "υπήρξε πάντοτε γενναία, δυναμική και αποφασιστική ενώ υπήρξε το απόλυτο στήριγμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αντιμετώπισε γενναία την ασθένεια της, την εξορία στο Παρίσι, δεν παραπονέθηκε ποτέ και ήξερε πώς να ευχαριστεί τους πάντες, μαγειρεύοντας μπακαλιάρο σκορδαλιά, ταραμοσαλάτα και παστίτσιο. Τα φαγητά της εκπροσωπούσαν τον τρόπο της φιλοξενίας της, όπως τόνισε και η Μπάρμπαρα Μπους." "Η μυστική συνταγή της Μαρίκας Μητσοτάκη είχε 3 υλικά: την αλήθεια, το θάρρος και την αγάπη" τόνισε η διευθύντρια επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Κύρα Κάπη, σκιαγραφώντας αλληγορικά την προσωπικότητά της. "Με την αλήθεια της δημιούργησε τα πάντα. Πάνω από το αλευρωμένο φύλλο της αλήθειας πρόσθεσε τη γέννηση του θάρρους και ζήτησε από τις γυναίκες να μη φοβηθούν. Εν συνεχεία τα πασπάλισε όλα με αγάπη". 
Την επιμέλεια των κειμένων του υπογράφει η Εμμανούελα Νικολαϊδου και των συνταγών η Κατερίνα Μητσοτάκη ενώ τα έσοδα της έκδοσης θα διατεθούν στο Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) και στην κοινωνική κουζίνα "Ο Άλλος Άνθρωπος". 

"Συνταγές με... Ιστορία", Εκδόσεις Ψυχογιός

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα εστιατόρια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής για το 2026

Το εστιατόριο Khufu’s, στο οροπέδιο της Γκίζας κατέκτησε την κορυφή, στη φετινή λίστα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
04/02/2026

Σε έναν πεζόδρομο της Καλλιθέας υπάρχει ένα μεζεδοπωλείο-έκπληξη

Τόσο η στεριά όσο και η θάλασσα δίνουν τον τόνο με δυσεύρετες νοστιμιές ενώ η σχάρα έχει την τιμητική της.

50 χρόνια Αθηνόραμα: Όταν η Αθήνα έτρωγε στην πιτσαρία Φαντάστικ

Ανατρέχουμε στο αρχείο των 50 χρόνων του αθηνοράματος και ξεχωρίζουμε στιγμιότυπα από τη βιωματική ιστορία του περιοδικού αλλά και της ίδιας της πόλης.

Εστιατόρια που φέρνουν την ελληνική κουζίνα στο προσκήνιο της αθηναϊκής γαστρονομίας

Σερβίρουν κάποιες από τις νοστιμότερες εκφράσεις της γαλανόλευκης γεύσης στην πόλη.

Τι γεύση μας άφησε το Garum του Χρήστου Γλωσσίδη

Στο ατμοσφαιρικό νεοκλασικό του Μετς, ο Χρήστος Γλωσσίδης ξεδιπλώνει μια προσωπική, μεθοδική προσέγγιση στις κουζίνες της Ανατολής, με χέρι λεπτό κι ανάλαφρο, κι επιχειρεί ελληνοασιατικές ζυμώσεις που θα ωριμάζουν όλο και πιο ωραία όσο περνάει ο καιρός.

Ο Βασίλαινας υποδέχεται το Κτήμα ΑΛΦΑ

Την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, το σημαντικό εστιατόριο φιλοξενεί το επίσης σημαντικό κτήμα, στην πρώτη βραδιά οινογευσίας του 2026.

Μια αξέχαστη Valentine’s εμπειρία στο St.George Lycabettus

Μια fully in love εμπειρία περιμένει τα ζευγάρια, συνδυάζοντας δείπνο με φόντο την Ακρόπολη, ευεξία, κινηματογραφική προβολή και luxury φιλοξενία.