Pere Ubu

Το εστιατόριο που έκανε αίσθηση το χειμώνα σε μια νέα εποχή μετά την αποχώρηση του σεφ Κώστα Τσίγκα.

Pere Ubu

Σε νέα φάση

Το εστιατόριο που έκανε αίσθηση το χειμώνα σε μια νέα εποχή μετά την αποχώρηση του σεφ Κώστα Τσίγκα.

Pere Ubu - εικόνα 1

Όταν άνοιξε το «Pere Ubu», με έφερε και στη δύσκολη θέση να συνειδητοποιήσω την άγνοιά μου. Γιατί ενώ «Pere Ubu» για μένα δεν σήμαινε τίποτε άλλο από εκείνο το underground ροκ αμερικανικό συγκρότημα, το οποίο όταν ξεκίνησε ήταν για τη new wave ό,τι ήταν οι Pink Floyd για την αγγλική ψυχεδελική μουσική, για πολλούς άλλους -προφανώς πιο διανοούμενους- σήμαινε το χαρακτήρα του έργου «Roi Ubu». Ένα αμφιλεγόμενο έργο του Jarry, το οποίο μερικοί σύγκριναν με εκείνα του Σαίξπηρ, ενώ άλλοι το χαρακτήριζαν έργο σχολιαρόπαιδου. Στο έργο αυτό ένας μικροαστός, γκροτέσκος αξιωματικός (η επιτομή της μετριότητας) σκοτώνει το βασιλιά και παίρνει το θρόνο, σφετερίζεται όλη την περιουσία του κ.λπ. μέχρι που τον πετάει ο ρωσικός στρατός από το θρόνο.

Αυτά για την ιστορία του Jarry. Όσο για το «Pere Ubu», όταν άνοιξε τον περασμένο χειμώνα, έκανε αίσθηση. Τότε επικεφαλής στην κουζίνα ήταν ο Τσίγκας, γνωστός για τις εστιατοριακές του δουλειές, αλλά και για την επαγγελματική του αστάθεια. Έτσι μάλλον κανείς δεν εντυπωσιάστηκε με την αποχώρησή του τον Μάιο (κάποιοι, μάλιστα, σχολίασαν ότι και πολύ κράτησε, ενώ εγώ ύστερα από αυτό βρήκα περισσότερα κοινά στην ιστορία του με τον Pere Ubu του Jarry παρά με το ροκ συγκρότημα).

Στην τελευταία επίσκεψή μου το μενού ήταν ολοκληρωτικά ανανεωμένο και διαφορετικό από το χειμωνιάτικο και εκτελεσμένο από μια sous chef του Χρύσανθου Καραμολέγκου. Συμπαθέστατα τα ντολμαδάκια σολομού με μια σάλτσα από φρέσκια ντομάτα, ξίδι και άνηθο και οι σαρδέλες με ντοματάκια, αβοκάντο και μπαλσάμικο. Το ριζότο αν και σωστό στην υφή ήταν άνοστο, ενώ τα κυρίως πιάτα είχαν καλό concept και πρόθεση, αλλά έχαναν σε ισορροπία. Έτσι, στα φιλετάκια η γλυκόξινη σάλτσα από μαυροδάφνη ήταν υπερβολικά γλυκιά και ο σολομός με κρούστα από wasabi ήταν λιγωτικός. Ειδικό σχόλιο θα κάνω για έναν περιποιητή με απόλυτη ομοιότητα με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, ο οποίος κατ' επανάληψη σέρβιρε πρώτον το συνοδό μου (!). Αναρωτιέμαι αν ήταν δική του επιλογή να ακουστεί ένα ολόκληρο CD του καλλιτέχνη κατά τη διάρκεια του δείπνου μας. Καλό το φινάλε με μια δροσερή μοσχολεμονόταρτα με μαρέγκα και μια λάβα ζεστής λιωμένης σοκολάτας με παγωτό.

Ντένη Καλλιβωκά INFO

Pere Ubu, Κύπρου 74, Γλυφάδα, 2108941450. Σάβ., Κυρ. & μεσημ. Έως 1 π.μ. € 23,00-44,00.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πού τρώμε νόστιμη ελληνική κουζίνα τώρα

Από μοντέρνα γαστρονομικά εστιατόρια μέχρι new age ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και καφενεία, ξεχωρίζουμε 39 σημεία της Αθήνας, που έχουν κάτι να πουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/11/2025

Κάποια από τα πιο δυνατά κυριακάτικα τραπέζια της Αθήνας

Και brunch και lunch, σε τραπέζια που αξίζουν την προσοχή σου για την πιο ανέμελη ημέρα της εβδομάδας.

Moo Casa: Κυριακές με αστακό και μπριζόλα στο Νέο Ηράκλειο

Το brunch του ιδιαίτερου εστιατορίου συγκινεί με το δημοφιλές Egg Experience, τα comfort πιάτα και φυσικά το άχαστο δίπολο του Steak & Lobster.

"Kedros Athens": Φαγητό με παριανή ψυχή στη Λυκόβρυση

Ο Γιάννης Παρίκος άνοιξε στη γειτονιά το εστιατόριο που έχει ακριβώς ό,τι χρειάζεται μια παρέα για να περάσει καλά: ωραία ατμόσφαιρα και νόστιμους μεζέδες.

Η ιταλική σταθερά στον speakeasy πεζόδρομο του Παγκρατίου

Σημείο αναφοράς για σχεδόν μία δεκαετία, το κομψό εστιατόριο στον όμορφο πεζόδρομο της Ευφορίωνος στο Παγκράτι, είναι ιδανικό για after-office συναντήσεις με ιταλική φινέτσα αλλά όχι μόνο για τέτοιες.

To 'OX Athens' γιορτάζει δύο χρόνια ζωής και ψήνει μαζί με τους Nomade et Sauvage

Μια ξεχωριστή γιορτή για τα δύο χρόνια του OX Athens, την Κυριακή 23 Νοεμβρίου.

Φίτα

Ο Δημήτρης Δημητριάδης ανανεώνει το ενδιαφέρον μας για την sui generis ταβέρνα του Νέου Κόσμου, με γεύσεις που μιλούν ελληνικά με τη δύναμη της παράδοσης και της κατσαρόλας.