Pere Ubu

Το εστιατόριο που έκανε αίσθηση το χειμώνα σε μια νέα εποχή μετά την αποχώρηση του σεφ Κώστα Τσίγκα.

Pere Ubu

Σε νέα φάση

Το εστιατόριο που έκανε αίσθηση το χειμώνα σε μια νέα εποχή μετά την αποχώρηση του σεφ Κώστα Τσίγκα.

Pere Ubu - εικόνα 1

Όταν άνοιξε το «Pere Ubu», με έφερε και στη δύσκολη θέση να συνειδητοποιήσω την άγνοιά μου. Γιατί ενώ «Pere Ubu» για μένα δεν σήμαινε τίποτε άλλο από εκείνο το underground ροκ αμερικανικό συγκρότημα, το οποίο όταν ξεκίνησε ήταν για τη new wave ό,τι ήταν οι Pink Floyd για την αγγλική ψυχεδελική μουσική, για πολλούς άλλους -προφανώς πιο διανοούμενους- σήμαινε το χαρακτήρα του έργου «Roi Ubu». Ένα αμφιλεγόμενο έργο του Jarry, το οποίο μερικοί σύγκριναν με εκείνα του Σαίξπηρ, ενώ άλλοι το χαρακτήριζαν έργο σχολιαρόπαιδου. Στο έργο αυτό ένας μικροαστός, γκροτέσκος αξιωματικός (η επιτομή της μετριότητας) σκοτώνει το βασιλιά και παίρνει το θρόνο, σφετερίζεται όλη την περιουσία του κ.λπ. μέχρι που τον πετάει ο ρωσικός στρατός από το θρόνο.

Αυτά για την ιστορία του Jarry. Όσο για το «Pere Ubu», όταν άνοιξε τον περασμένο χειμώνα, έκανε αίσθηση. Τότε επικεφαλής στην κουζίνα ήταν ο Τσίγκας, γνωστός για τις εστιατοριακές του δουλειές, αλλά και για την επαγγελματική του αστάθεια. Έτσι μάλλον κανείς δεν εντυπωσιάστηκε με την αποχώρησή του τον Μάιο (κάποιοι, μάλιστα, σχολίασαν ότι και πολύ κράτησε, ενώ εγώ ύστερα από αυτό βρήκα περισσότερα κοινά στην ιστορία του με τον Pere Ubu του Jarry παρά με το ροκ συγκρότημα).

Στην τελευταία επίσκεψή μου το μενού ήταν ολοκληρωτικά ανανεωμένο και διαφορετικό από το χειμωνιάτικο και εκτελεσμένο από μια sous chef του Χρύσανθου Καραμολέγκου. Συμπαθέστατα τα ντολμαδάκια σολομού με μια σάλτσα από φρέσκια ντομάτα, ξίδι και άνηθο και οι σαρδέλες με ντοματάκια, αβοκάντο και μπαλσάμικο. Το ριζότο αν και σωστό στην υφή ήταν άνοστο, ενώ τα κυρίως πιάτα είχαν καλό concept και πρόθεση, αλλά έχαναν σε ισορροπία. Έτσι, στα φιλετάκια η γλυκόξινη σάλτσα από μαυροδάφνη ήταν υπερβολικά γλυκιά και ο σολομός με κρούστα από wasabi ήταν λιγωτικός. Ειδικό σχόλιο θα κάνω για έναν περιποιητή με απόλυτη ομοιότητα με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, ο οποίος κατ' επανάληψη σέρβιρε πρώτον το συνοδό μου (!). Αναρωτιέμαι αν ήταν δική του επιλογή να ακουστεί ένα ολόκληρο CD του καλλιτέχνη κατά τη διάρκεια του δείπνου μας. Καλό το φινάλε με μια δροσερή μοσχολεμονόταρτα με μαρέγκα και μια λάβα ζεστής λιωμένης σοκολάτας με παγωτό.

Ντένη Καλλιβωκά INFO

Pere Ubu, Κύπρου 74, Γλυφάδα, 2108941450. Σάβ., Κυρ. & μεσημ. Έως 1 π.μ. € 23,00-44,00.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Abra Ovata υποδέχεται τους Yucatan για μια αξέχαστη βραδιά στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Μουσική, διακριτικό ambient φωτισμό και ποτό με finger food, για μια ολοκληρωμένη αισθητηριακή εμπειρία στη φύση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/09/2025

Γιατί όλοι μιλούν για το 'Batard' στο Παγκράτι

Το μάλλον πιο πολυσυζητημένο microbakery της πόλης τελευταία, πιάνει πόστο στο Παγκράτι και φέρει την υπογραφή των σεφ Δήμου Μπαλόπουλου και Γιώργου Κηρύκου.

Κωνσταντίνε Δαγριτζίκο, τι ετοιμάζεις στην Ομόνοια;

Ο πολυπράγμων hit maker του αθηναϊκού Κέντρου ετοιμάζει τη δική του εκδοχή της σύγχρονης ελληνικής ταβέρνας εκεί που κάποτε βρίσκαμε το "Αθήναιον", και μας λέει τι θα περιμένουμε στα πιάτα, τα ποτήρια και τις μουσικές του, όταν ανοίξει αργότερα στη σεζόν.

Ένα από τα κορυφαία burgers της Αθήνας ανοίγει (και) στο Κολωνάκι

Αλήθεια, πόσοι Χρυσοί Σκούφοι χωρούν ανάμεσα σε ένα ψωμάκι;

Σπύρο Πεδιαδιτάκη, τι τρώμε στο ολοκαίνουριο "Orbital";

Η ομάδα πίσω από τα "Άκρα", δηλαδή το δίδυμο Γιάννης Λουκάκης – Σπύρος Πεδιαδιτάκης, παρέα με τον Βασίλη Κότσικα έχουν ήδη βάλει μπρος έναν μοντέρνο γαστρονομικό πολυχώρο, που θα ξεδιπλώσει όλα του τα πρόσωπα τις επόμενες εβδομάδες και θα συζητηθεί πολύ.

Kedros Athens

Λίγο καλοκαίρι ακόμα με ελληνικούς μεζέδες διά χειρός Γιάννη Παρίκου στη Λυκόβρυση.

Luca Piscazzi, τι τρώμε στο καινούριο σου "Pino" στη Γλυφάδα;

Ο ιταλός σεφ του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο "Pelagos" έκανε το πρώτο, ολόδικό του επιχειρηματικό βήμα με το "Pino" στη Γλυφάδα: μια μοντέρνα τρατορία αφιερωμένη στις γεύσεις της Ρώμης, και μας μιλά για όλα τα νόστιμα που δοκιμάζουμε εκεί.