«Cupola»: Ιταλία with a twist

Ανανεωμένο μας υποδέχτηκε το δημοφιλές ιταλικό του Παγκρατίου. Ο Γιάννης Μαρκαδάκης έχει προσθέσει ενδιαφέρουσες προτάσεις στο μενού, ενώ η πίτσα και η pasta fresca παραμένουν δυνατά χαρτιά.

«Cupola»: Ιταλία with a twist

Γεμάτο μέσα κι έξω βρήκαμε το δημοφιλές ιταλικό του Παγκρατίου το απλό βράδυ καθημερινής που το επισκεφτήκαμε. Κόσμος όλων των ηλικιών, ανάμεσα τους αρκετές νεανικές παρέες αλλά και ζευγάρια σε τετ α τετ, απολάμβανε το γεύμα του τόσο στη σάλα με τα κρεμασμένα κατσαρολικά στους τοίχους και την ανοικτή κουζίνα, όσο και στα τραπέζια που βγαίνουν στον ατμοσφαιρικό πεζόδρομο της οδού Ηρώνδα. Το «Cupola» που δημιούργησε ο Πάνος Πολίτης λίγα χρόνια προτού στοχεύσει πιο κεντρικά με το επίσης ιταλιάνικο «Ovio», υπηρέτησε εξ αρχής την αλά τρατορία, ρουστίκ και comfort πλευρά της κουζίνας της Μπότας.

Σε αυτήν τη φιλοσοφία παραμένει πιστός και ο καινούργιος executive chef του εστιατορίου Γιάννης Μαρκαδάκης, που ανέλαβε από το περασμένο καλοκαίρι να ανανεώσει το μενού με πιάτα που έχουν τον αέρα του κλασικού αλλά with a twist. Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι το vitello tonnato του, όπου ροδαλό και χυμώδες μοσχαρίσιο νουά που θυμίζει αλλαντικό αγκαλιάζει τελείες από κρέμα τόνου, ενισχυμένο με τραγανές νότες από τηγανιτή κάππαρη. Από κοντά ακολουθούν τα χτένια γκρατινέ σε διακριτική κρούστα μυρωδικών, που έρχονται στο κέλυφος τους με ψιλοκομμένη πανσέτα και ωραία σος μανταρινιού – μακάρι να ήταν περισσότερη γιατί τους ταίριαζε πολύ.

«Cupola»: Ιταλία with a twist - εικόνα 1

Τα ορεκτικά κρύβουν κι άλλες ενδιαφέρουσες ιδέες όπως το τυρί tomino στον ξυλόφουρνο ή τα churros που βουτάς σε σος cacio e pepe, σας προτείνω, ωστόσο, να δείξετε εκγράτεια. Η κουζίνα, με επικεφαλής τον Δημήτρη Γιαννόπουλο, προτείνει ακόμα σωστά risotti, κρίνοντας από το φίνο και ελαφρύ ριζότο με τραγανά σπαράγγια που δοκιμάσαμε εμείς και ήρθε γαρνιρισμένο με τυρί caprino και κονφί λεμονιού, καθώς και μια πλούσια σειρά από προτάσεις με pasta fresca, που παρασκευάζουν οι ίδιοι. Οι παπαρδέλες με περιποιημένη ποσότητα από πορτσίνι κρατάνε στο δόντι όσο πρέπει, και με ένα καλύτερο mix μανιταριών σίγουρα θα κέρδιζαν περισσότερους πόντους στην κλίμακα της απόλαυσης. Έχουν όμως σαν ατού το καψαλισμένο σπεκ που τους χαρίζει μακρά comfort επίγευση.

Η πίτσα είναι το άλλο δυνατό χαρτί του μαγαζιού. Ψήνεται σε ειδικό φούρνο και έρχεται με το ναπολιτάνικου ύφους ζυμάρι της απολαυστικά καψαλισμένο στις άκρες, σκορπώντας ερεθιστική μυρωδιά στο τραπέζι. Ανάμεσα στις κόκκινες και λευκές επιλογές, προτιμήσαμε την carciofi από τις δεύτερες, που παντρεύει ευγενικά και ισορροπημένα το προσούτο με κρέμα αγκινάρας και ψητά αγκιναράκια. Δεν λείπουν ακόμα οι προτάσεις για όσους προτιμούν να κινηθούν στην οδό του ψαριού και του κρέατος, τιμώντας λ.χ. τα νόστιμα σκαλοπίνια al limone, με εσάνς από τα παλιά αλλά και γλυκοφάγωτα φιλέτα καλαμποκιού σαν αντίστιξη στη λεμονοθυμαράτη τους σος.

«Cupola»: Ιταλία with a twist - εικόνα 2

Σημειώστε πως οι μερίδες είναι μεγάλες, κάτι που ισχύει και για τα επιδόρπια, τα οποία άνετα μοιράζονται δύο άτομα. Αλλιώτικοι μπαμπάδες με ρούμι, ιδιαίτερα πληθωρική και γλυκιά tiramisu και άλλες προτάσεις σε κλασικό κυρίως στιλ.

Τιμές: € 25 – 35

Περισσότερες πληροφορίες

Cupola

Ευφορίωνος 13, Παγκράτι
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Agora Paths στο Σύνταγμα: Η αρχαία αθηναϊκή αγορά γίνεται πιο σύγχρονη από ποτέ

Πάγκοι με τοπικά προϊόντα, γευσιγνωσίες και κρασί στην καρδιά της Αθήνας, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΡΕΓΓΙΝΑ ΦΙΛΟΓΛΟΥ
11/09/2025

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!

Σε αυτή την αυλή του Αιγάλεω ξέρουν τα πάντα για τον μεζέ

Ένα ανακαινισμένο παλιό προσφυγικό σπίτι σερβίρει προσιτές ελληνικές γεύσεις, σε ένα περιβάλλον απόλυτης χαλαρότητας.

Κάβος 1964

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Στην Αργυρούπολη υπάρχει ένα κρεατάδικο-έκπληξη

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.

Τα φεστιβάλ γεύσης που κάνουν νοστιμότερο το φθινόπωρο στην Αθήνα

Πίτσες και cocktails, burgers και κρασιά, μουσικές και guests κάνουν λίγο πιο νόστιμο και ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα στην πόλη.

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.