Το «Senta» ομορφαίνει τη Στοά Σπυρομήλιου

Η ολοκαίνουργια «βεράντα» του ομίλου Δειπνοσοφιστήριον στην εμβληματική αθηναϊκή προμενάντ έχει θέα στη μακρινή Ιαπωνία.

Το «Senta» ομορφαίνει τη Στοά Σπυρομήλιου

«Senta» σημαίνει κέντρο στα ιαπωνικά, και η αλήθεια είναι πως καταλληλότερη ονομασία δύσκολα θα μπορούσε να βρει ο όμιλος Δειπνοσοφιστήριον για το νέο του εστιατόριο, που καταλαμβάνει το χώρο του παλιού «Salon de Bricolage» στη Στοά Σπυρομήλιου. Το επισκέπτομαι την πρώτη ημέρα λειτουργίας του και το περιεργάζομαι, μαζί με τους περαστικούς που κοντοστέκονται για να κοιτάξουν τον νέο ένοικο της εμβληματικής αθηναϊκής περαντζάδας.

Η σχεδιαστική γραμμή κρατά σοφά χαμηλούς τους τόνους, προκρίνοντας στον εσωτερικό χώρο την ατμόσφαιρα μιας στιλάτης izakaya, με γυμνό ξύλο στους τοίχους, ασπρόμαυρο παιχνίδι στις καρέκλες και τα τραπέζια, και μίνιμαλ φωτιστικά πλεγμένα χιαστί να κατεβαίνουν από πάνω τους. Στη «βεράντα» του εστιατορίου τώρα, η ατμόσφαιρα είναι πιο ανάλαφρη, με τις χαρακτηριστικές ροζ γιαπωνέζικες κερασιές να δίνουν τον τόνο και απρόσκοπτη θέα στο πηγαινέλα της στοάς.

Το «Senta» ομορφαίνει τη Στοά Σπυρομήλιου - εικόνα 1

Επικεφαλής στην ανοικτή κουζίνα είναι ο σεφ Νίκος Πολιτάκος, τον οποίο πρωτοξεχωρίσαμε πριν λίγα χρόνια στο «Kinjo» των Βριλησίων. Οι γεύσεις του φανερώνουν το ίδιο πάθος και την αγάπη για την ιαπωνική κουζίνα που είχε και τότε, και μαζί εξέλιξη κι ωριμότητα, που του επιτρέπουν να την «διαβάζει» με τον δικό του, δόκιμο τρόπο και να εντάσσει στοιχεία από άλλες κουλτούρες με fusion διάθεση. «Θέλω στα πιάτα μου να παρουσιάσω τις οικείες σε εμάς ιαπωνικές γεύσεις με έναν τρόπο πιο εκλεπτυσμένο και λίγο διαφορετικό» μου λέει στην αρχή της κουβέντας μας. Ακουλουθώντας λοιπόν αυτό το μοτίβο, φτιάχνει για παράδειγμα μια πρωτότυπη «ιαπωνική» μπερ μπλαν με dashi και yuzu μέσα στην οποία σερβίρει ζουμερά χτένια, γεμίζει τις gyozas του με γαρίδα, χοιρινό και τόσο όσο φουαγκρά για να αναδείξει τις γεύσεις τους, και «ραντίζει» το nigiri από κοιλιά τόνου με μυρωδάτη τριμμένη τρούφα.

Το «Senta» ομορφαίνει τη Στοά Σπυρομήλιου - εικόνα 2

Σαν αντίστιξη τώρα σε αυτήν την πιο ελαμπορέ πλευρά του μενού, υπάρχουν και προτάσεις που κινούνται στη σφαίρα του comfort ή και του street food: το γιαπωνέζικο σάντουιτς katsu sando με αφράτο χειροποίητο ψωμάκι, που γεμίζεται με παναρισμένο κιμά και μαρμελάδα ντομάτας, οι λεπτές φέτες καπνιστής πάπιας ahiru usuzukuri που σερβίρονται σε umamiσια σάλτσα από μαύρο ξίδι με τραγανό τζίντζερ αλλά και το εκ πρώτης όψεως απλό κεμπάπ κοτόπουλο tori tsukune που όμως αποδεικνύεται ενδιαφέρον χάρη στη χειροποίητη σάλτσα teriyaki και την πικάντικη μαγιονέζα που το συνοδεύουν. Μια πλούσια γκάμα από κλασικά και signature sushi rolls, nigiri, sashimi αλλά και κρεατικά ψημένα σε φούρνο robata συμπληρώνουν την εικόνα.

Το «Senta» ομορφαίνει τη Στοά Σπυρομήλιου - εικόνα 3

Τα κοκτέιλ που έχει σχεδιάσει η πολυβραβευμένη ομάδα του «Baba Au Rum» παντρεύουν ιαπωνικά και μεσογειακά στοιχεία, ενώ το προσωπικό, μέσα σε ιδιαίτερα κομψές, ολόμαυρες στολές που θυμίζουν υφασμάτινη πανοπλία από samurai, περιποιείται με ευγένεια και θα σας βοηθήσει να πλοηγηθείτε στο μενού, που κατά την προσφιλή συνήθεια του σεφ διανθίζεται σταθερά με προτάσεις ημέρας. Ένα αλλιώτικο τσιζκέικ, ενισχυμένο με τόφου και παγωτό κίτρινης κολοκύθας, γράφει ωραίο γλυκό φινάλε.

Tιμή: € 30-45

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα microbakeries της Αθήνας που φουρνίζουν και 'ποτίζουν'

Σάντουιτς, ζύμες, pastries αλλά και ποτά, πίτσες και μουσικές στους new age φούρνους της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
06/11/2025

Το κοσμοπολίτικο fusion του αθηναϊκού κέντρου

Ο πολυβραβευμένος σεφ Παναγιώτης Γιακαλής μιξάρει Μεσόγειο και Ασία, στην πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του 'Okio'.

Νέος Wine Director στο Makris Athens ο Γιάννης Καρακάσης MW

Ένα νέο κεφάλαιο στο food & wine fine dining εγκαινιάζει το βραβευμένο εστιατόριο.

Okio

Ένα κοσμοπολίτικο fusion Ελλάδας, Μεσογείου και Ιαπωνίας με την επιμέλεια του βραβευμένου Παναγιώτη Γιακαλή στην καρδιά της πόλης.

Μήπως αυτά είναι τα καλύτερα παϊδάκια της Αθήνας;

Είναι από αρνάκι γάλακτος που έρχεται εδώ από το Αγρίνιο ή τη Βόνιτσα, είναι τρυφερά κι εκφραστικά, κι έχουν σάρκα αέρινη και βαθιά κρεάτινη, χάρη στη σωστή ισορροπία ελαφρού dry aging, μαστόρικου σχαρίσματος και μετρημένου αρτύματος με αλατορίγανη και τίποτε άλλο.

Ο Γιάννης Μαρινόπουλος νέος Executive Chef στο 5άστερο Vathi Cove της Θάσου

Ο βραβευμένος σεφ αλλάζει έδρα αλλά συνεχίζει στα γνώριμα, δημιουργικά και νόστιμα, μονοπάτια, πάντοτε στο νησί του.

Πού τρώμε στη Θεσσαλονίκη του Φεστιβάλ;

Όλα τα πριν και τα μετά των προβολών, για να περάσετε τις ημέρες του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σαν πραγματικοί σταρ.