Μοντέρνα γεύση παλιάς Αθήνας στο «Σερσέ λα Φαμ»

Νεοκαφενείο με τα όλα του, το ρετρό αγαπημένο της οδού Μητροπόλεως μιξάρει κοσμοπολίτικη μοντερνιτέ με αγάπη για το κλασικό, σερβίροντας αστική αβρότητα σε κάθε του έκφραση, από τον καφέ και το ποτό μέχρι το φαγητό και το γλυκό.

Μοντέρνα γεύση παλιάς Αθήνας στο «Σερσέ λα Φαμ»

Ελληνικός στη χόβολη αλλά και εσπρέσο από τη Νικαράγουα, σεμεδάκια της γιαγιάς αλλά και μουσικές από το Broadway, έπιπλα από αντικερί αλλά και καταπράσινα φυτά βγαλμένα απ’ τα εξώφυλλα που κρέμονται στο παρακάτω περίπτερο: η εικόνα του «Σερσέ λα Φαμ» συνθέτει τη γοητεία της χάρη σ’ έναν κομψό εκλεκτικισμό, που φέρνει το χθες στο σήμερα σαν να είναι το πιο εύκολο πάντρεμα του κόσμου. Κι είναι αυτή η αβίαστη ομορφιά του, που το προικίζει με την αυθεντική του καρτποσταλική σαγήνη, έτσι που απλώνει τα τραπεζάκια του στην όμορφη πιάτσα που σχηματίζει το τρίστρατο της οδού Μητροπόλεως με τους πεζοδρόμους της Πετράκη και της Φορμίωνος στο κέντρο της Αθήνας.

Κι όσο για το φαγητό; Εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο απολαυστικά, καθώς η κουζίνα του «Σερσέ Λα Φαμ» αναβιώνει μια εποχή όταν η γεύση της Αθήνας ήταν ένα παλίμψηστο από συνήθειες, παραδόσεις και… πεσκέσια απ’ τις καταγωγές των κατοίκων της, με εκλεκτά υλικά απ’ τα μήκη και τα πλάτη της επικράτειας να συνθέτουν ένα εδεσματολόγιο που μοσχοβολάει Ελλάδα. Γαύρος από τη Λήμνο, χταπόδι από την Αίγινα, σαλάμι απ’ τη Λευκάδα και φάβα απ’ τη Σχοινούσα, μεταξύ άλλων, χαράσσουν μια γευστική διαδρομή που διαβαίνουν με ευρηματικότητα και φαντασία οι σεφ Γιάννης Μαρκουλής στην επιμέλεια και Κωνσταντίνος Τζουβάρας στην εκτέλεση, υμνώντας τη φιλοσοφία του καφενείου με μικρά πιατάκια, ιδανικά για ομαδόν απλώματα στη μέση. Παράλληλα, πιάτα ημέρας όπως το λαβράκι ταρτάρ με κολοκυθάκι, αγγούρι, ταραμά και αβγοτάραχο, ή οι κροκέτες μετσοβόνε με καβουρμά και κρέμα σύκου, αλλά και διαχρονικά φαβορί όπως το ζουμερό και βαθιά νόστιμο μοσχαρίσιο φιλέτο με τον αφράτο κι αρωματικό πουρέ μελιτζάνας, επιτρέπουν στην κουζίνα να τεντώσει τους δημιουργικούς της μυς, μιξάροντας την αγάπη για το κλασικό με μια καλά αφομοιωμένη κοσμοπολίτικη εγρήγορση.

Τρία για τη μέση

Μοντέρνα γεύση παλιάς Αθήνας στο «Σερσέ λα Φαμ» - εικόνα 1

Γαύρος μαρινάτος Λήμνου
Με ορεκτική οξύτητα και τρυφερή σάρκα, τούτος είναι ένας ιδανικός πρώτος μεζές όχι μόνο για να ανοίξει την όρεξη, αλλά και για να συνοδεύσει ένα απ’ τα πολλά εκλεκτά αποστάγματα του καταλόγου.

Μοντέρνα γεύση παλιάς Αθήνας στο «Σερσέ λα Φαμ» - εικόνα 2

Φάβα Σχοινούσας με καπνιστό χέλι
Αφράτη και αρωματική, η φάβα του «Σερσέ λα Φαμ» έρχεται απευθείας απ’ τη Σχοινούσα και γίνεται άριστος καμβάς ώστε το καπνιστό χάλι απ’ την Άρτα να ξεδιπλώσει όλη τη γευστική του αβρότητα.

Μοντέρνα γεύση παλιάς Αθήνας στο «Σερσέ λα Φαμ» - εικόνα 3

Κεφτέδες με δυόσμο
Τραγανοί απ’ έξω και ζουμεροί στη σάρκα τους, τούτοι οι αρωματικοί κεφτέδες έρχονται προικισμένοι με μια γιαγιαδίστικη γευστική απλοχεριά, που μετατρέπει το ραχάτι στη Μητροπόλεως σε λιχουδίστικη γιορτή.

Περισσότερες πληροφορίες

Σερσέ λα Φαμ

Μητροπόλεως 46, Σύνταγμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το πιάτο της εβδομάδας: Αρνίσιος σβέρκος Βόνιτσας με χόρτα φρικασέ στο 'Vezené'

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
17/11/2025

Ο Δημήτρης Δημητριάδης ανανεώνει το ενδιαφέρον μας για το "Φίτα"

Η sui generis ταβέρνα του Νέου Κόσμου δείχνει να διανύει περίοδο φόρμας στη δεύτερη ζωή της, με γεύσεις που μιλούν ελληνικά με τη δύναμη της παράδοσης και της κατσαρόλας.

Sunday Table: Στο The Dolli's Rooftop Restaurant στρώνουν κυριακάτικο τραπέζι

Οι Κυριακές γίνονται νόστιμα εκλεπτυσμένες, σε μια από τις ομορφότερες ταράτσες της Αθήνας.

Πού τρώμε νόστιμη ελληνική κουζίνα τώρα

Από μοντέρνα γαστρονομικά εστιατόρια μέχρι new age ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και καφενεία, ξεχωρίζουμε 39 σημεία της Αθήνας, που έχουν κάτι να πουν.

Κάποια από τα πιο δυνατά κυριακάτικα τραπέζια της Αθήνας

Και brunch και lunch, σε τραπέζια που αξίζουν την προσοχή σου για την πιο ανέμελη ημέρα της εβδομάδας.

Moo Casa: Κυριακές με αστακό και μπριζόλα στο Νέο Ηράκλειο

Το brunch του ιδιαίτερου εστιατορίου συγκινεί με το δημοφιλές Egg Experience, τα comfort πιάτα και φυσικά το άχαστο δίπολο του Steak & Lobster.

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη δοκιμάζει φαγητό με παριανή ψυχή στο "Kedros Athens"

Ο Γιάννης Παρίκος άνοιξε στη γειτονιά της Λυκόβρυσης το εστιατόριο που έχει ακριβώς ό,τι χρειάζεται μια παρέα για να περάσει καλά: ωραία ατμόσφαιρα και νόστιμους μεζέδες.