Μοντέρνα γεύση παλιάς Αθήνας στο «Σερσέ λα Φαμ»

Νεοκαφενείο με τα όλα του, το ρετρό αγαπημένο της οδού Μητροπόλεως μιξάρει κοσμοπολίτικη μοντερνιτέ με αγάπη για το κλασικό, σερβίροντας αστική αβρότητα σε κάθε του έκφραση, από τον καφέ και το ποτό μέχρι το φαγητό και το γλυκό.

Μοντέρνα γεύση παλιάς Αθήνας στο «Σερσέ λα Φαμ»

Ελληνικός στη χόβολη αλλά και εσπρέσο από τη Νικαράγουα, σεμεδάκια της γιαγιάς αλλά και μουσικές από το Broadway, έπιπλα από αντικερί αλλά και καταπράσινα φυτά βγαλμένα απ’ τα εξώφυλλα που κρέμονται στο παρακάτω περίπτερο: η εικόνα του «Σερσέ λα Φαμ» συνθέτει τη γοητεία της χάρη σ’ έναν κομψό εκλεκτικισμό, που φέρνει το χθες στο σήμερα σαν να είναι το πιο εύκολο πάντρεμα του κόσμου. Κι είναι αυτή η αβίαστη ομορφιά του, που το προικίζει με την αυθεντική του καρτποσταλική σαγήνη, έτσι που απλώνει τα τραπεζάκια του στην όμορφη πιάτσα που σχηματίζει το τρίστρατο της οδού Μητροπόλεως με τους πεζοδρόμους της Πετράκη και της Φορμίωνος στο κέντρο της Αθήνας.

Κι όσο για το φαγητό; Εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο απολαυστικά, καθώς η κουζίνα του «Σερσέ Λα Φαμ» αναβιώνει μια εποχή όταν η γεύση της Αθήνας ήταν ένα παλίμψηστο από συνήθειες, παραδόσεις και… πεσκέσια απ’ τις καταγωγές των κατοίκων της, με εκλεκτά υλικά απ’ τα μήκη και τα πλάτη της επικράτειας να συνθέτουν ένα εδεσματολόγιο που μοσχοβολάει Ελλάδα. Γαύρος από τη Λήμνο, χταπόδι από την Αίγινα, σαλάμι απ’ τη Λευκάδα και φάβα απ’ τη Σχοινούσα, μεταξύ άλλων, χαράσσουν μια γευστική διαδρομή που διαβαίνουν με ευρηματικότητα και φαντασία οι σεφ Γιάννης Μαρκουλής στην επιμέλεια και Κωνσταντίνος Τζουβάρας στην εκτέλεση, υμνώντας τη φιλοσοφία του καφενείου με μικρά πιατάκια, ιδανικά για ομαδόν απλώματα στη μέση. Παράλληλα, πιάτα ημέρας όπως το λαβράκι ταρτάρ με κολοκυθάκι, αγγούρι, ταραμά και αβγοτάραχο, ή οι κροκέτες μετσοβόνε με καβουρμά και κρέμα σύκου, αλλά και διαχρονικά φαβορί όπως το ζουμερό και βαθιά νόστιμο μοσχαρίσιο φιλέτο με τον αφράτο κι αρωματικό πουρέ μελιτζάνας, επιτρέπουν στην κουζίνα να τεντώσει τους δημιουργικούς της μυς, μιξάροντας την αγάπη για το κλασικό με μια καλά αφομοιωμένη κοσμοπολίτικη εγρήγορση.

Τρία για τη μέση

Μοντέρνα γεύση παλιάς Αθήνας στο «Σερσέ λα Φαμ» - εικόνα 1

Γαύρος μαρινάτος Λήμνου
Με ορεκτική οξύτητα και τρυφερή σάρκα, τούτος είναι ένας ιδανικός πρώτος μεζές όχι μόνο για να ανοίξει την όρεξη, αλλά και για να συνοδεύσει ένα απ’ τα πολλά εκλεκτά αποστάγματα του καταλόγου.

Μοντέρνα γεύση παλιάς Αθήνας στο «Σερσέ λα Φαμ» - εικόνα 2

Φάβα Σχοινούσας με καπνιστό χέλι
Αφράτη και αρωματική, η φάβα του «Σερσέ λα Φαμ» έρχεται απευθείας απ’ τη Σχοινούσα και γίνεται άριστος καμβάς ώστε το καπνιστό χάλι απ’ την Άρτα να ξεδιπλώσει όλη τη γευστική του αβρότητα.

Μοντέρνα γεύση παλιάς Αθήνας στο «Σερσέ λα Φαμ» - εικόνα 3

Κεφτέδες με δυόσμο
Τραγανοί απ’ έξω και ζουμεροί στη σάρκα τους, τούτοι οι αρωματικοί κεφτέδες έρχονται προικισμένοι με μια γιαγιαδίστικη γευστική απλοχεριά, που μετατρέπει το ραχάτι στη Μητροπόλεως σε λιχουδίστικη γιορτή.

Περισσότερες πληροφορίες

Σερσέ λα Φαμ

Μητροπόλεως 46, Σύνταγμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.