Omikron Meze: Δημιουργικός fine μεζές σε ιδανικό pairing

Mια κοσμοπολίτικη εκδοχή του μεζέ, με επιρροές από την ελληνική παράδοση, τα ισπανικά τάπας και την κουλτούρα του pisco στη Χιλή και το Περού

Omikron Meze: Δημιουργικός fine μεζές σε ιδανικό pairing

Mια κοσμοπολίτικη εκδοχή του μεζέ, με επιρροές από την ελληνική παράδοση, τα ισπανικά τάπας και την κουλτούρα του pisco στη Χιλή και το Περού, και με έμφαση στα άριστα υλικά και στην ιδιαίτερη τεχνική ακόμη και στα φαινομενικά πιο απλά πιάτα, απολαμβάνουμε και φέτος το καλοκαίρι στο μοντέρνο μεζεδοπωλείο του Ομίλου Καστελόριζο. Στον πολύ όμορφο και δροσερό κήπο με τους φοίνικες στη Νέα Ερυθραία, ο ταλαντούχος executive chef Μιχάλης Ζάχαρης, που έχει αναλάβει την κουζίνα σε αγαστή συνεργασία με τον consulting chef Γρηγόρη Χέλμη, τιμούν την κουλτούρα του pairing, με έμφαση στο τσίπουρο, το ούζο και τα σπάνια αποστάγματα, σε επιμέλεια του Ανδρέα Διακοδημήτρη.

Omikron Meze: Δημιουργικός fine μεζές σε ιδανικό pairing - εικόνα 1

Φέτος το «Omikron Meze» έχει ανοίξει τα φτερά του ακόμη πιο μακριά από την αγαπημένη του Ισπανία, εντάσσοντας πιάτα με Nikkei βάση, όπως αποδεικνύει και η ειδική κάρτα Σεβιτσερία στο μενού. Τα εκλεκτά ψάρια και θαλασσινά, τα οποία εξασφαλίζει ο Όμιλος Καστελόριζο, μεταμορφώνονται σε πιάτα-έκπληξη όπως chili con tuna, tacos με μυλοκόπι, παέγια με ελληνικά όστρακα και έναν νοστιμότατο τραχανά μικρής παραγωγής, gyoza τηγανητή γεμιστή με καραβίδα και μάνγκο, τάρτα με ζύμη τραχανά γεμιστή με ταραμά και καπνιστά μύδια και, βέβαια, το all-time classic κοκορέτσι θράψαλο. Ο αέρινος γαύρος μαρινάρεται σε βαρελίσιο ξίδι, ενώ το χταποδάκι στη σχάρα μαγειρεύεται σε sous vide και στη συνέχεια καπνίζεται και σερβίρεται με χούμους.

Omikron Meze: Δημιουργικός fine μεζές σε ιδανικό pairing - εικόνα 2

Φυσικά, δεν λείπουν τα κυρίως πιάτα και οι επιλογές πιο αστικής κουζίνας, από μπριζολάκια τόνου μέχρι μπριζόλα βιολογικής εκτροφής από ελληνικό χοιρινό Iberico, σαλάτες και, βέβαια, δικά τους παστά, αλίπαστα και καπνιστά. Πέρα από τα αποστάγματα, που εδώ είναι ένα κεφάλαιο από μόνα τους, και τις οινικές επιλογές, προτείνονται και pairings με κοκτέιλ. Εν κατακλείδι, είναι σαφές ότι εδώ ψάχνουν πολύ κάθε πτυχή του μεζέ, είτε πηγάζει από την ελληνική κληρονομιά είτε από τις έθνικ κουζίνες, έχουν γράψει αρκετά μίλια σε ταξίδια και έχουν ρίξει αρκετό διάβασμα, κι αυτό εγγυάται μια καλοκαιρινή έξοδο με δημιουργικό πνεύμα και κοσμοπολίτικη διάθεση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λένε πως αυτό είναι το καλύτερο μενού που μπορείς να φας εν πλω στις ελληνικές θάλασσες

Νέες καλοκαιρινές γεύσεις, βασισμένες στην εποχικότητα και τις φρέσκες πρώτες ύλες αποκλειστικά στα εστιατόρια των πλοίων Festos Palace και Knossos Palace της Minoan Lines.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
01/08/2025

Sani Gourmet 2025: Πώς ο #1 σεφ της Ασίας ρόκαρε τη Χαλκιδική

Το πρόγραμμα ήταν σαφές: το δείπνο θα ξεκινούσε στις 8 και θα μετρούσε 15 πιάτα από το μενού του εστιατορίου "Gaggan", στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Όμως, ο αιρετικός Gaggan Anand, σεφ του #1 εστιατορίου της Ασίας, δεν κινείται βάση προγράμματος: δύο ώρες πριν το σέρβις, μπήκε στην κουζίνα και άλλαξε τα πάντα, υπογράφοντας μια γευστική εμπειρία που ταρακούνησε το Sani Gourmet 2025 σε punk rock ρυθμούς.

Στο Μικρολίμανο, για ένα (σχεδόν) αιωνόβιο εστιατόριο ψαριού

Με ιστορία που κρατά περίπου 100 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς για αυθεντική ψαροφαγία με φόντο τη θάλασσα.

Καπάδικο

Ο Μιχάλης Μάρθας βάζει την Κάλυμνο στη γαστρονομική σκακιέρα της χώρας, υπογράφοντας ένα εστιατόριο – φόρο τιμής στη γαστρονομική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και φάρο της δικής του δημιουργικής προσέγγισης στη σύγχρονη θαλασσοφαγία.

Στη Λαχαναγορά του Ρέντη συναντάς ένα τα κορυφαία ψαρομάγαζα της Αθήνας

Με τοπ πρώτη ύλη σε μερακλίδικη διαχείριση, το εν λόγω σημείο έχει εξελιχθεί σε μια απ’ τις πιο νόστιμες (και value for money) προτάσεις, ως μαγαζί όχι μόνο για, αλλά και από καλοφαγάδες - πράγμα ιδιαίτερα δυσεύρετο στις μέρες μας.

Για κρασιά στην κρυφή αυλή του κέντρου

Το (περίπου) speakeasy σποτ μια ανάσα από το Σύνταγμα ενδείκνυται για κάθε θερινή περίσταση, από ένα after-work κρασί και σαν ανάπαυλα μετά τα ψώνια έως μια πλήρη έξοδο για οίνο και φαγητό.

Το Medouli στην Αργυρούπολη είναι ό,τι λέει το όνομά του

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.