Χρυσοί Σκούφοι 2021 | Το γαστρονομικό καλοκαίρι στρώνει το δρόμο για το μέλλον

Έχοντας ολοκληρώσει το γευστικό σαφάρι των φετινών Χρυσών Σκούφων, κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό από την πολύ δυναμική επανεκκίνηση των εστιατορίων και ανιχνεύουμε το τοπίο της καλοκαιρινής Ελλάδας που προμηνύεται συναρπαστικό.

Χρυσοί Σκούφοι 2021 | Το γαστρονομικό καλοκαίρι στρώνει το δρόμο για το μέλλον

Εχει περάσει αισίως ενάμισης μήνας από την επιστροφή των εστιατορίων στη ζωή μας και η σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο θα μπορούσε άνετα να περιγραφεί με τη φράση «η μέρα με τη νύχτα». Εκεί που πέρυσι τέτοιο καιρό, η επανεκκίνηση της εστίασης ήταν αν μη τι άλλο μουδιασμένη, με πολλά εστιατόρια να βασίζονται σε πιο μικρά μενού και άλλα, ειδικά σε εμβληματικούς καλοκαιρινούς προορισμούς, να επιλέγουν να απέχουν για μια σεζόν από τη γαστρονομική κούρσα, φέτος η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Με το που δόθηκε το πράσινο φως, τα εστιατόρια σήκωσαν αμέσως ρολά και το κοινό έσπευσε ξανά να τα τιμήσει, σαν ένα άτυπο ραντεβού που και οι δύο πλευρές περίμεναν από καιρό. Εμείς, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με το σύνολο των εστιατορίων που φιλοξενούμε στους οδηγούς μας, είχαμε ήδη πάρει πολύ έγκαιρα μια πρώτη γεύση από τη θετική διάθεση όλων (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων που έχουν να κάνει με τη λειτουργία σε εσωτερικούς χώρους) να επιστρέψουν μόλις επιτραπεί, και το επιβεβαιώσαμε ξεκινώντας αμέσως τις επισκέψεις μας, με το βλέμμα στραμμένο ασφαλώς στη φετινή απονομή των Χρυσών Σκούφων που πλησιάζει.

Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι πως, ενάντια σε όλες τις Κασσάνδρες που έκαναν δυσοίωνες προβλέψεις, η εστίαση όχι μόνο άντεξε, αλλά φανερώνει και σημάδια που προμηνύουν ένα ακόμα καλύτερο μέλλον. Είναι αυτό το μεγάλο διάστημα της παύσης που έδωσε στους σεφ τη δυνατότητα να πειραματιστούν με νέες ιδέες και να ετοιμάσουν τα νέα τους μενού με όρεξη και φαντασία; Είναι η διάθεση όλων μας να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε; Επιστρέφοντας πάντως στα εστιατόρια, είχαμε πολύ συχνά την εντύπωση πως δεν πέρασε ούτε μια μέρα καραντίνας, κι ας πλησιάσαμε τις 200.

Χρυσοί Σκούφοι 2021 | Το γαστρονομικό καλοκαίρι στρώνει το δρόμο για το μέλλον - εικόνα 1
Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος κατηφορίζει στην Πελοπόννησο

Σημαντικό είναι ακόμα το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο γευστικός πήχης όχι μόνο διατηρήθηκε, αλλά ανέβηκε. Εικόνες από τη λαμπερή και γεμάτη Έλληνες και ξένους βεράντα του «Matsuhisa Athens» μέχρι και τη λιλιπούτεια αυλή του «Hervé» όπου πολύ δύσκολα βρίσκεις τραπέζι, δείχνουν ήδη μια μεγάλη δυναμική και προοιωνίζονται ένα ακόμα καλύτερο καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή, μια έκρηξη νέων αφίξεων συμβαίνει στα νησιά και στους καλοκαιρινούς προορισμούς της χώρας, όπως προκύπτει από το πολύ εκτενές ρεπορτάζ που σας έχουμε παρουσιάσει ήδη. Η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν ήδη αρχίσει να έχουν κόσμο, αναγκάζοντας σε πολλές περιπτώσεις ξενοδοχεία και επιχειρηματίες να ανοίξουν νωρίτερα απ’ όσο υπολόγιζαν. Φέτος, περισσότερο από ποτέ, στην καλοκαιρινή Ελλάδα θα μας υποδεχτεί η αφρόκρεμα των σεφ μας και μάλιστα αυτοπροσώπως, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια των απλών επιμελειών, οι οποίες διατηρούνται σε ένα βαθμό, αλλά μέσα από δεμένες ομάδες που εγγυώνται ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Χρυσοί Σκούφοι 2021 | Το γαστρονομικό καλοκαίρι στρώνει το δρόμο για το μέλλον - εικόνα 2
Πελοπόννησο ψηφίζει φέτος και ο Γιάννης Παρίκος

Πλάι τώρα στις μεγάλες ντίβες του ελληνικού καλοκαιριού, έχουμε και μια σειρά από ενζενί που μέχρι τώρα δεν είχαν απασχολήσει ιδιαίτερα τα γευστικά μας ραντάρ. Μιλάμε για όμορφα κυκλαδονήσια όπως η Σίφνος, η Μήλος, η Ίος και η Αντίπαρος, μιλάμε όμως, επιτέλους, και για την Πελοπόννησο όπου φέτος θα συμβούν πολλά και ενδιαφέροντα. Ο Θοδωρής Παπανικολάου στο «Πέτρα και Φως» και ο Νίκος Καραθάνος στο «Brazzo di Maina», αμφότερα στη Μάνη, ο Δήμος Μπαλόπουλος στην «Κυρά Λέλα» της Καρδαμύλης, ο Γιάννης Παρίκος και ο Πάνος Τζιουρτζιούμης στα εστιατόρια «Kooc Taverna Secrets» και «Barbouni» στην Costa Navarino, ο Γκίκας Ξενάκης στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Dexamenes Seaside» στην παραλία της Κουρούτας και ο Χρύσανθος Καραμολέγκος που ανοίγει το εστιατόριο «Ανάμα» στη Γιάλοβα φτιάχνουν μια πολύ δυνατή ομάδα που σίγουρα θα ανεβάσει τις γευστικές μετοχές της Πελοποννήσου.

Χρυσοί Σκούφοι 2021 | Το γαστρονομικό καλοκαίρι στρώνει το δρόμο για το μέλλον - εικόνα 3
Ο Ερβέ Προνζάτο δονεί τη γαστρονομική Αθήνα

Αν και ακροβολισμένοι σε διαφορετικά σημεία του χάρτη, όλοι τους εμπνέονται από τον τόπο στον οποίο βρίσκονται και βάζουν στο παιχνίδι της δημιουργίας τα τοπικά υλικά και τις παραδόσεις, βαδίζοντας στον άξονα της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας που, με χαρά και ικανοποίηση, βλέπουμε να βρίσκεται και φέτος στο επίκεντρο των προτάσεων που κάνουν οι σεφ ανά την Ελλάδα. Το τοπίο προμηνύεται συναρπαστικό και η εξερεύνησή του θα ξεκινήσει σύντομα.

Χορηγοί Χρυσών Σκούφων
S.Pellegrino - Acqua Panna
Metro Cash & Carry
Kaiser
Nespresso Professional
Upfield Professional
Nestle Desserts
ΔΩΔΩΝΗ
Ιωνίς
Miele
Ε.Δ.Ο.Κ. - Chefs' Brigade Slow food Community

Yποστηρικτής
Argyros Estate

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η cool αθηναϊκή πίτσα που παίζει ανάμεσα σε Νάπολη και Ρώμη

Ντελικάτη και τραγανή, συνδυάζοντας επιρροές, γράφει χιλιόμετρα στη ζυμαρένια γεύση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΩΝΗ
06/11/2025

Τα microbakeries της Αθήνας που φουρνίζουν και 'ποτίζουν'

Σάντουιτς, ζύμες, pastries αλλά και ποτά, πίτσες και μουσικές στους new age φούρνους της Αθήνας.

Το κοσμοπολίτικο fusion του αθηναϊκού κέντρου

Ο πολυβραβευμένος σεφ Παναγιώτης Γιακαλής μιξάρει Μεσόγειο και Ασία, στην πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του 'Okio'.

Νέος Wine Director στο Makris Athens ο Γιάννης Καρακάσης MW

Ένα νέο κεφάλαιο στο food & wine fine dining εγκαινιάζει το βραβευμένο εστιατόριο.

Okio

Ένα κοσμοπολίτικο fusion Ελλάδας, Μεσογείου και Ιαπωνίας με την επιμέλεια του βραβευμένου Παναγιώτη Γιακαλή στην καρδιά της πόλης.

Μήπως αυτά είναι τα καλύτερα παϊδάκια της Αθήνας;

Είναι από αρνάκι γάλακτος που έρχεται εδώ από το Αγρίνιο ή τη Βόνιτσα, είναι τρυφερά κι εκφραστικά, κι έχουν σάρκα αέρινη και βαθιά κρεάτινη, χάρη στη σωστή ισορροπία ελαφρού dry aging, μαστόρικου σχαρίσματος και μετρημένου αρτύματος με αλατορίγανη και τίποτε άλλο.

Ο Γιάννης Μαρινόπουλος νέος Executive Chef στο 5άστερο Vathi Cove της Θάσου

Ο βραβευμένος σεφ αλλάζει έδρα αλλά συνεχίζει στα γνώριμα, δημιουργικά και νόστιμα, μονοπάτια, πάντοτε στο νησί του.