
Ενθουσιασμένος από το καινούργιο γλυκό κόκκινο κρασί του Γιώργου Σκούρα, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος μας μίλησε στο τηλέφωνο για τις εντυπώσεις του. «Οι πρώτες λέξεις που μου ήρθαν αυθορμήτως στο στόμα δοκιμάζοντας τον “Τιτάνα”, ήταν σοφιστικέ πετιμέζι για το άρωμά του και ροκ συκομαΐδα για τις γουλιές του. Εκτός από το Port, τα γλυκά κόκκινα κρασιά είναι πολύ σπάνια σ’ ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ετούτο δω είναι πανσπάνιο καθώς αναβιώνει μια σχεδόν υπό εξαφάνιση ξεχασμένη ποικιλία, το Μαυρόστυφο Άργους».
Όντως αυτή την άγνωστη ποικιλία σταφυλιού ο Γιώργος Σκούρας την έμαθε τη δεκαετία του 1990 από τον γεωπόνο και σύμβουλό του ΑριστείδηςΖούζια. Έφτιαξε λοιπόν έναν μικρό αμπελώνα στο Γυμνό της Νεμέας στα 600 μ. υψόμετρο και άρχισε τα πειράματα. Το φρέσκο κρασί είναι δραματικά στυφό και ο Σκούρας έκανε οινοποιήσεις σε δεξαμενές, δρύινα βαρέλια και αμφορείς για να δει που θα πάει το πράγμα. Η ιδιοτροπία του γλυκού ερυθρού ήταν στο μυαλό του, και μετά από κάποιες αποτυχίες στη σοδειά του 2013 κέρδισε το στοίχημα. Τα σταφύλια εκτέθηκαν στον ήλιο για οκτώ ημέρες και στη συνέχεια παρέμειναν στη σκιά για άλλες 38 μέχρι να χάσουν τα υγρά τους σιγά-σιγά πυκνώνοντας τα αρώματα τους. Ύστερα ακολούθησε μια μακρά εκχύλιση 25 ημερών και αλκοολική ζύμωση. Η ζύμωση τελείωσε στα δρύινα βαρέλια μετά από πέντε μήνες και το κρασί ωρίμασε για πέντε χρόνια σε δρύινα βαρέλια.

Βγαίνει εν μέσω κορονοϊού σαν μια γιορταστική κίνηση αισιοδοξίας στη σοδειά του 2013 και ο κριτικός γεύσης του Αθηνοράματος μας το περιγράφει. «Είναι εντυπωσιακό το αδιαπέραστο γκρενά χρώμα του με τις ρουμπινί αποχρώσεις. Το μυρίζω και νοιώθω ένα φουλ του μαυροκόκκινου φρούτου με δαμασκηνόπαστο, βύσσινο, σύκο, χουρμά, γλυκό του κουταλιού σταφύλι, λικέρ βύσσινο, σοκολάτα, βανίλια , αλλά και πιπέρι και μοσχοκάρυδο, ένα πολυσύνθετο μπουκέτο που με σπρώχνει στο αυθόρμητο σοφιστικέ πετιμέζι. Και κατόπιν πίνοντάς το ευχαριστιέσαι ένα κρασί με πλούσιο σώμα με τις ωραίες τανίνες του να μουδιάζουν υπέροχα το στόμα βουτηγμένες σε μια πληθώρα κόκκινων φρούτων και μπαχαράτου σύκου. Είναι απολαυστική η ισορροπία της γλύκας του με τις τανίνες και την οξύτητά του. Ταιριάζει τέλεια με ροκφόρ και λοιπά μπλε τυριά, και αγαπάει τρελά χειμωνιάτικα μαγειρευτά με χοιρινό και κυνήγια, κυδώνια δαμάσκηνα, σοκολάτα οπότε θα λάμψει στα γιορτινά τσιμπούσια».