«Panigyri festival food»: Ένα πανηγύρι ελληνικής γεύσης στη Σαντορίνη

Το «Panigyri» απλώνει τα λιτά τραπέζια του σε μια ανοιχτή αυλή με δέντρα, τόσο χαρούμενη και οικεία, που τη νιώθεις αμέσως δική σου.

«Panigyri festival food»: Ένα πανηγύρι ελληνικής γεύσης στη Σαντορίνη

Το «Panigyri» απλώνει τα λιτά τραπέζια του σε μια ανοιχτή αυλή με δέντρα, τόσο χαρούμενη και οικεία, που τη νιώθεις αμέσως δική σου. Η ξύλινη πέργκολα, ο ξυλόφουρνος και μια άλικη βουκαμβίλια σκαρφαλωμένη στον ασβεστωμένο τοίχο ολοκληρώνουν ένα σκηνικό νησιώτικου σπιτιού, που σε προϊδεάζει για το τι μαγειρεύεται στην παρακείμενη, ανοιχτή κουζίνα. Ο Φάνης Μαϊκαντής, χρόνια σεφ στη Σαντορίνη, δημιούργησε ένα εστιατόριο-ταβέρνα που προβάλλει με γνησιότητα τη νησιώτικη τοπική παράδοση, κάτι που σίγουρα έλειπε από τον τόπο. Γύρω από την κεντρική ιδέα του «πανηγυριώτικου» φαγητού στήνεται ένας μακρύς χορός από καλοφτιαγμένα πιάτα, δοσμένα ατόφια ή με μια «ελευθερία έκφρασης», που οδηγεί σε όμορφα ταιριάσματα υλικών, χωρίς να αλλοιώνει το θέμα.

Βασικός παράγοντας της επιτυχίας τα αυθεντικά υλικά από τη σαντορινιά γη και άλλα κυκλαδίτικα νησιά, αλλά και αρκετά από την Κρήτη, με την οποία υπάρχουν στενοί δεσμοί -κρίνοντας και από έναν πεντανόστιμο ρεθυμνιώτικο τράγο κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι, που βρέθηκε στο τραπέζι μου- με ξεχωριστή μνεία στα νησιώτικα τυριά, στα χόρτα, τα βότανα και τα αρωματικά, γνώριμο συστατικό της νησιώτικης κουζίνας (τρυφερά βλίτα, γαλατσίδες, κάλφα από την Πάρο, καρδαμίδα, μάραθος, μαντζουράνα…). Όλα ακτινοβολούν μια προσεγμένη και έμπειρη δουλειά στην κουζίνα. Στα πιάτα, εξάλλου, δίνουν πόντους λεπτομέρειες σαν τα μαριναρισμένα κρεμμύδια, το τραγανό αμπελόφυλλο, την πίκλα αγγουριού και τους πετυχημένους συνδυασμούς.

«Panigyri festival food»: Ένα πανηγύρι ελληνικής γεύσης στη Σαντορίνη - εικόνα 1

Ο ξελουριστός μπακαλιάρος επάνω σε τραγανά βλίτα, η οσπριάδα με «γούνα» (σαφρίδι στην περίπτωση), το λιαστό χταπόδι με καρδαμίδα, αλμύρα και μάραθο, οι ζουμεροί ντοματοκεφτέδες, το ψητό καλαμάρι με λευκό ταραμά είναι μερικά από τα πιάτα που σε βάζουν σε πνεύμα «πανηγυριού»… Για ν’ ακολουθήσει η «Πανήγυρη», όπου παίζουν πιάτα στιβαρά σαν το μοσχάρι με κριθαράκι ή λεμονάτο με πατάτες και λεμονόφυλλα, αρνάκι «πατατάτο» και οι εκπλήξεις της ημέρας -πολλά ψημένα στον ξυλόφουρνο. Κλασικά, αλλά ιδωμένα με φρέσκο μάτι και εμπλουτισμένα. Φυσικά, από μια τέτοια κουζίνα δεν θα έλειπε και το κάρβουνο, με παϊδάκι αρνίσιο ή κοντοσούβλι.

Η λατρεία του Φάνη Μαϊκαντή στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο εκφράζεται εδώ με μια σειρά εκλεκτών ε.π. ελαιολάδων από όλη τη χώρα, προσεκτικά επιλεγμένων, που σερβίρονται σαν τελευταία πινελιά γεύσης, το κατάλληλο σε κάθε πιάτο.

«Panigyri festival food»: Ένα πανηγύρι ελληνικής γεύσης στη Σαντορίνη - εικόνα 2

Το «Panigyri» ανοίγει από το πρωί και το breakfast-brunch του δεν χάνεται. Πλούσιο και πρωτότυπο, ισορροπεί μεταξύ κλασικού και τοπικού. Αφράτες ομελέτες, τέλειες μαρμελάδες, ντόνατς, τηγανίτες, εξαιρετικά τυριά, απάκι και το ζυμωτό τους ψωμί, όλα με τον δικό τους τρόπο, σερβιρισμένα κάτω από τη σκιά των δέντρων, είναι μια απόλαυση.

«Panigyri Festival Food», οδός Αγίου Αθανασίου, Φηρά Σαντορίνης | 697 933 3133

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα κορυφαίο εστιατόριο της Καλαμάτας, για ένα βράδυ στην Αθήνα

Στις 7 Νοεμβρίου, το Symposio at Ark σηκώνει αυλαία με το εστιατόριο "Βερσαλλίες" και τη συναρπαστική κουζίνα του Γιάννη Κούμανη, δεινού τροφοσυλλέκτη και λάτρη της γνήσιας και σπάνιας τοπικής πρώτης ύλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
31/10/2025

Λένε πως αυτό είναι το πιο lifestyle brunch της Αθήνας

Γεύση, στυλ και θέα στη θάλασσα, σε ένα από τα πιο προνομιακά μπαλκόνια της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου στα εστιατόρια της Αθήνας

Μερικές προτάσεις για να την περάσεις φίνα, στη γιορτή του ελληνικού Νεμπιόλο.

Το ζυμαρένιο μυστικό της Πετρούπολης

Στο outsider των δυτικών προαστίων, υπάρχει ένα γουστόζικο στέκι που τοποθετεί την πίτσα στο επίκεντρο του γευστικού ενδιαφέροντος.

Bisque Please x Γειτονιά: Pop up event με σάντουιτς και δημιουργικές νοστιμιές στην Κυψέλη

French style σάντουιτς, ελληνική μπίρα και χαλαρή ατμόσφαιρα σε περιμένουν σε μία από τις πιο κουλ γειτονιές της πόλης.

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος και όλα όσα αναμένουμε στο επόμενο κεφάλαιο της 'Αίγλης Ζαππείου'

Fine tuning, νέα προσέγγιση και ένας θρυλικός σεφ κατά την καινούργια εποχή της Αίγλης - μία πρώτη γεύση του τι αναμένουμε τον Δεκέμβριο.

Sea You, μια νέα 'μεζερί' μόλις άνοιξε στο Κολωνάκι

Με έμπνευση από τη χαλαρή, 'κοινόχρηστη' φιλοσοφία του μεζέ, το νέο θαλασσινό εστιατόριο συνδυάζει νησιωτική ανεμελιά και αθηναϊκή κομψότητα.