«Cycladic Café»: Ο Μπαξεβάνης μπήκε στο μουσείο

Γεύσεις με το άγγιγμα του βραβευμένου σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη σερβίρονται εδώ και λίγο καιρό στο εστιατόριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, δίνοντάς μας την αφορμή να βρεθούμε ξανά στον φουτουριστικό κυκλαδίτικο κήπο του.

«Cycladic Café»: Ο Μπαξεβάνης μπήκε στο μουσείο

Μπαίνοντας στο καφέ-ρεστοράν του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης εύκολα θυμάσαι το λόγο για τον οποίο αγαπάς να γευματίζεις στα εστιατόρια των μουσείων όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό. Το σκηνικό, άκρως εντυπωσιακό μέσα στην απλότητά του, οφείλει πολλά στο μοναδικό στέγαστρο που φιλοτέχνησε πριν από λίγα χρόνια ο Στέλιος Κόης για να διακοσμήσει την οροφή. Καθισμένος στα τραπέζια ή στους μαρμάρινους πάγκους με τα γκρίζα μαξιλάρια δεν μπορείς παρά να το περιεργαστείς, έτσι όπως δεσπόζει στο χώρο και θυμίζει κυκλαδίτικο κύμα σε διαρκή κίνηση. Τριγύρω, αναρριχητικά φυτά σκαρφαλώνουν στον τοίχο και βάζουν τη γήινη πινελιά στη συνολική εικόνα, που θυμίζει νησιώτικο κήπο από το μέλλον.

Στα της κουζίνας τώρα, την οποία διαχειρίζεται η Begnis Catering, οι εξελίξεις είναι ενδιαφέρουσες, καθώς ο καταξιωμένος σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης προίκισε το ολοκαίνουργιο μενού του εστιατορίου με κάποια πιάτα στο γνώριμο ύφος του, που μοσχοβολά Ελλάδα: πολύ ντελικάτο φαγκρί που έρχεται ψημένο σωστά, πάνω σε ένα μικρό αρωματικό βουνό από αγριόχορτα αρωματισμένα με ούζο και λεμόνι, νόστιμο κριθαρότο στα πράσινα, με πουρέ σπανάκι, σπαράγγια, λιαστή ντομάτα και γαλομυζήθρα, αλλά και πολύ ωραίος γύρος από μαριναρισμένο μπούτι κοτόπουλου, που σερβίρεται με τα παρελκόμενά του και baby φουρνιστές πατάτες.

«Cycladic Café»: Ο Μπαξεβάνης μπήκε στο μουσείο - εικόνα 1

Γύρω τους υπάρχουν κι άλλες προτάσεις, αφού το μενού σού προσφέρει τη δυνατότητα να ελιχθείς ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής. Εμείς απολαύσαμε λ.χ. μια αλλιώτικη σούπα από αφρό πατάτας με πραλίνα φουντουκιού, που έκρυβε μέσα της αβγά ποσέ και ξεχείλιζε από comfort φινέτσα, αλλά και την πολύ ευχάριστη σαλάτα από μικρόφυλλες πρασινάδες πασπαλισμένες με ελαφριά βινεγκρέτ λιαστής ντομάτας, σταφίδες, ψητά baby λαχανικά και πικάντικες νότες από κατσικίσιο τυρί. Παίζουν όμως ακόμη πιάτα όπως τα χειροποίητα ραβιόλι μαϊντανόριζας με γαρίδες και αρωματική μπισκ, μια ταλιάτα από μοσχάρι γάλακτος για όσους αγαπούν το κρέας και μια ωραία κολεξιόν από παρασκευές με αβγά για όσους βρεθούν εδώ σε ώρα brunch.

Η ατμόσφαιρα σε κάθε περίπτωση ευνοεί τη χαλάρωση, είτε για ένα πλήρες γεύμα είτε για να τσιμπολογήσεις με ένα ποτήρι κρασί, μαζί ασφαλώς με λίγη ή περισσότερη τέχνη. Η φετινή μεγάλη έκθεση του μουσείου, σε συνεργασία με τον οργανισμό Neon, «Ιn the realm of the senses», είναι αφιερωμένη στο σύνολο του έργου της Αμερικανίδας επιδραστικής καλλιτέχνιδας Lynda Benglis με την ιδιαίτερη αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό και διαρκεί μέχρι τις 15/3.

Περισσότερες πληροφορίες

Cycladic Cafe

(Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης) Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Για αμερικάνικα κρασιά στο Po'Boys

Βουτιά στον αμερικάνικο αμπελώνα, την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
06/11/2025

Η cool αθηναϊκή πίτσα που παίζει ανάμεσα σε Νάπολη και Ρώμη

Ντελικάτη και τραγανή, συνδυάζοντας επιρροές, γράφει χιλιόμετρα στη ζυμαρένια γεύση.

Τα microbakeries της Αθήνας που φουρνίζουν και 'ποτίζουν'

Σάντουιτς, ζύμες, pastries αλλά και ποτά, πίτσες και μουσικές στους new age φούρνους της Αθήνας.

Το κοσμοπολίτικο fusion του αθηναϊκού κέντρου

Ο πολυβραβευμένος σεφ Παναγιώτης Γιακαλής μιξάρει Μεσόγειο και Ασία, στην πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του 'Okio'.

Νέος Wine Director στο Makris Athens ο Γιάννης Καρακάσης MW

Ένα νέο κεφάλαιο στο food & wine fine dining εγκαινιάζει το βραβευμένο εστιατόριο.

Okio

Ένα κοσμοπολίτικο fusion Ελλάδας, Μεσογείου και Ιαπωνίας με την επιμέλεια του βραβευμένου Παναγιώτη Γιακαλή στην καρδιά της πόλης.

Μήπως αυτά είναι τα καλύτερα παϊδάκια της Αθήνας;

Είναι από αρνάκι γάλακτος που έρχεται εδώ από το Αγρίνιο ή τη Βόνιτσα, είναι τρυφερά κι εκφραστικά, κι έχουν σάρκα αέρινη και βαθιά κρεάτινη, χάρη στη σωστή ισορροπία ελαφρού dry aging, μαστόρικου σχαρίσματος και μετρημένου αρτύματος με αλατορίγανη και τίποτε άλλο.