Το «Άνετον» μπήκε στη νέα εποχή του

Και νέο, και κομψό, και «Άνετον», το δημοφιλές εστιατόριο στο αθηναϊκό downtown, με γοητευτικό bistrot food αλλά και γεύσεις με αέρα πιο fine στη μοντέρνα, φινετσάτη σάλα του.

Το «Άνετον» μπήκε στη νέα εποχή του

Στις 5/11 ήταν η τελευταία ημέρα λειτουργίας ενός εστιατορίου που έγραψε ιστορία στο Μαρούσι, ταράζοντας τα νερά της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής. Στις 17/12 o Δημήτρης Φωτόπουλος μαζί με τον επί χρόνια σεφ του εστιατορίου Βασίλη Ζώη άνοιξαν τη νέα σελίδα του «Άνετον» στο κέντρο της Αθήνας.

Η αίσθηση που έχω μπαίνοντας στην ψηλοτάβανη αίθουσα είναι αυτή μιας μοντέρνας, φινετσάτης αστικής τραπεζαρίας που σε τυλίγει και σε καλοδέχεται μονομιάς. Κάποια στοιχεία θυμίζουν σπίτι του ’60 και του ’70 από ελληνική ταινία, με το μπαράκι και την ξύλινη σκάλα με την κάθετη κουπαστή σεταρισμένα με τον μίνιμαλ μπουφέ από καρυδιά. Το highlight της σάλας, βεβαίως, είναι η τοιχογραφία του Ισπανού καλλιτέχνη Jose Baller Zosa (τον γνώρισε ο Φωτόπουλος το καλοκαίρι στην Αντίπαρο), το στιλ της οποίας θυμίζει την πιο ωραία αφαιρετική περίοδο του Μόραλη.

Το «Άνετον» μπήκε στη νέα εποχή του - εικόνα 1

Το μενού, τώρα, κινείται ανάμεσα στο ψαγμένο μπιστρό και το fine dining. Να, όπως αυτό το ωραίο φιλέτο ταρτάρ ας πούμε, αρτυμένο με ελιές, καπνιστή ντομάτα, ρίγανη και κάππαρη που έχει ελληνικό χρώμα – πιστεύω ότι λίγη οξύτητα θα φώτιζε τις αποχρώσεις της γεύσης του, ακριβώς όπως το πετυχαίνει η σοφιστικέ dirty μπρουσκέτα με τροφαντή μοσχαρίσια γλώσσα, που έχει πάνω της φύτρες τουρσί, βατόμουρα και κάππαρη να την κοντράρουν και να την αναδεικνύουν. Η τάρτα, ασυνήθιστη και ωραία, έχει κρέμα και κομμάτια κολοκύθας, γήινο βελούδο από μια μους βασιλομανίταρων και λιωμένο κατσικίσιο τυρί.

Το πιο ραφιναρισμένο κομμάτι του μενού είναι το θαλασσινό, με πιάτα όπως το ριζότο με σαφράν, καβούρι, μασκαρπόνε και λεμόνι τουρσί ή η σκορπίνα και τα πολύ ωραία ποσαρισμένα όστρακα με λαχανικά σε λεμονάτη κακαβιά μουστάρδας (με λιγότερη μουστάρδα θα ακουγόταν καλύτερα η γεύση των ψαριών). Επιστροφή στο comfort με τρυφερές homemade παπαρδέλες σε μια απολαυστική κατσικομακαρονάδα με άγρια μανιτάρια και κορδέλες ενός εξαιρετικού κατσικίσιου τυριού αλλά και στο εκσυγχρονισμένο oldie, με μια νοστιμότατη μπριζόλα μαύρου χοίρου γεμιστή με ξινόμηλα και κάστανα και τυλιγμένη σε προσούτο Ευρυτανίας.

Το «Άνετον» μπήκε στη νέα εποχή του - εικόνα 2

Μαζί τους μπορείτε να πιείτε τα κοκτέιλ του Λεωνίδα Πετρόπουλου ή να ακολουθήσετε τις προτάσεις της σομελιέ Μαρίας Νίκα και να ανακαλύψετε άγνωστα βιοδυναμικά διαμαντάκια της οινικής Ελλάδας. Το τιραμισού με πλούσιο βελούδο από μασκαρπόνε και ωραίους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς είναι εκ των ων ουκ άνευ για το τέλος.

Περισσότερες πληροφορίες

Άνετον

Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
11/09/2025

Σε αυτή την αυλή του Αιγάλεω ξέρουν τα πάντα για τον μεζέ

Ένα ανακαινισμένο παλιό προσφυγικό σπίτι σερβίρει προσιτές ελληνικές γεύσεις, σε ένα περιβάλλον απόλυτης χαλαρότητας.

Κάβος 1964

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Στην Αργυρούπολη υπάρχει ένα κρεατάδικο-έκπληξη

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.

Τα φεστιβάλ γεύσης που κάνουν νοστιμότερο το φθινόπωρο στην Αθήνα

Πίτσες και cocktails, burgers και κρασιά, μουσικές και guests κάνουν λίγο πιο νόστιμο και ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα στην πόλη.

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.

Izakaya Sundays στο 'Mayan'

Τα κυριακάτικα μεσημέρια στο εστιατόριο του Σταμάτη Τσίλια έχουν γεύση ιαπωνικής "ταβέρνας".