«Μαγικές Κατσαρόλες»: Νοστιμιά και φινέτσα στο Παλαιό Φάληρο

Στο ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Ζησιμοπούλου η Βάνα Βρεττού βγάζει από την κουζίνα της ιδιαίτερες σπεσιαλιτέ που καρυκεύουν την παράδοση με μοντέρνες πινελιές και καλοδιαλεγμένες πρώτες ύλες.

«Μαγικές Κατσαρόλες»: Νοστιμιά και φινέτσα στο Παλαιό Φάληρο

Μοιάζουν με προέκταση της ίδιας της Βάνας Βρεττού οι όμορφες «Μαγικές Κατσαρόλες» του Παλαιού Φαλήρου. Λίγο τα επιλεγμένα κάδρα που γεμίζουν τη μια μεριά του μαγαζιού, λίγο οι ψαγμένες μουσικές επιλογές, λίγο οι καλοβαλμένες παρέες, ανάμεσα τους και αρκετοί ξένοι από τα γύρω ξενοδοχεία που μιλούν άλλες γλώσσες, με το που μπαίνεις σε τυλίγει μια σοφιστικέ ζεστασιά στην ατμόσφαιρα που σε χαλαρώνει αυτοστιγμεί. Εδώ καλοδέχονται τους πάντες, και αυτούς που θέλουν να φάνε κανονικά, αλλά και εκείνους που θέλουν να απολαύσουν ένα ποτήρι καλό κρασί βάζοντας στο πλάι δυο τρεις ωραίες νοστιμιές. Γι’αυτό πλέον μπορείς να διαλέξεις το κρασί σου από την ανανεωμένη λίστα με τις γύρω στις 70 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα, 17 από τις οποίες και σε ποτήρι, και να το ταιριάξεις με κάποια από τα πιάτα του μενού που προσφέρονται σε μισή μερίδα.

Σε αυτήν την ωραία ιδέα βοηθάει άλλωστε και ο κατάλογος που σου προσφέρει απλόχερα τη δυνατότητα να παίξεις νόστιμη μπάλα και στα δύο τερέν, σταχυολογώντας πιάτα που στο πέρασμα του χρόνου έχουν πια εγγραφεί στο DNA του εστιατορίου με εμβόλιμες καινούργιες πινελιές, πάντα συμβατές με τη μαγειρική φιλοσοφία της Βάνας: ελληνικές γεύσεις και πρώτες ύλες μαζεμένες με επιμονή, συνταγές που άλλοτε ξυπνούν μνήμες αστικής παράδοσης και άλλοτε έχουν πιο μοντέρνο πρόσημο, και σαν κοινός παρονομαστής εν τέλει μια κουζίνα νόστιμη, κατανοητή, έξυπνη κι εκφραστική.

«Μαγικές Κατσαρόλες»: Νοστιμιά και φινέτσα στο Παλαιό Φάληρο - εικόνα 1

Έτσι μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε την αρχή με το signature ταρτάρ μπαρμπουνιού που κάνει απευθείας link με την «Kalokeri»ινή έδρα του εστιατορίου στην Αντίπαρο και ξεχωρίζει για το πολύ ισορροπημένο μαρινάρισμα του ψαριού αλλά και την ωραιότατη μαγιονέζα με wasabi που του πάει πολύ ή την ανατρεπτική συμφωνία των Πρεσπών με τους άψογα al dente μαύρους γίγαντες, την απαλή μους καρότου και την ευρηματική μους ρεγγοσαλάτας, μπορείτε όμως να ακολουθήσετε και πιο κλασική οδό: έξτρα αρωματική χορτόπιτα, ξινούτσικα ντολμαδάκια τυλιγμένα σε τρυφερό αμπελόφυλλο, τηγανιά πολύ καλών άγριων μανιταριών που σε στέλνει απευθείας για βόλτα σε κάποια δασωμένη πλαγιά.

Διπλής κατεύθυνσης είναι και ο δρόμος για τη συνέχεια. Η βαθιά νόστιμη κατσικομακαρονάδα με κατσικάκι Αντιπάρου, το τέλεια χυλωμένο κριθαρότο με τα ωραία θαλασσινά, αλλά και τα μανιάτικα ορτύκια στην κατσαρόλα με κρασί και σταφύλια είναι πιάτα που προσφέρουν τη γεύση της παράδοσης, μαγειρεμένα όμως από χέρι «σημερινό» και φινετσάτο. Για τους λάτρεις του κρέατος υπάρχει μια μικρή αλλά καλοφτιαγμένη κολεξιόν με επιλογές σαν το θαυμάσιο μοσχαρίσιο διάφραγμα, όλες με ψήσιμο ακριβείας και συνοδεία από τέλειες κυδωνάτες τηγανιτές πατάτες και σπινθηροβόλα flakes τρούφας. Ένα κι ένα τα επιδόρπια για γλυκό φινίρισμα, από το πολύ αφράτο τσιζκέικ σουφλέ με ανθότυρο μέχρι το πολύ εντυπωσιακό μιλφέιγ με κρέμα μπουγάτσας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Για αμερικάνικα κρασιά στο Po'Boys

Βουτιά στον αμερικάνικο αμπελώνα, την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
06/11/2025

Η cool αθηναϊκή πίτσα που παίζει ανάμεσα σε Νάπολη και Ρώμη

Ντελικάτη και τραγανή, συνδυάζοντας επιρροές, γράφει χιλιόμετρα στη ζυμαρένια γεύση.

Τα microbakeries της Αθήνας που φουρνίζουν και 'ποτίζουν'

Σάντουιτς, ζύμες, pastries αλλά και ποτά, πίτσες και μουσικές στους new age φούρνους της Αθήνας.

Το κοσμοπολίτικο fusion του αθηναϊκού κέντρου

Ο πολυβραβευμένος σεφ Παναγιώτης Γιακαλής μιξάρει Μεσόγειο και Ασία, στην πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του 'Okio'.

Νέος Wine Director στο Makris Athens ο Γιάννης Καρακάσης MW

Ένα νέο κεφάλαιο στο food & wine fine dining εγκαινιάζει το βραβευμένο εστιατόριο.

Okio

Ένα κοσμοπολίτικο fusion Ελλάδας, Μεσογείου και Ιαπωνίας με την επιμέλεια του βραβευμένου Παναγιώτη Γιακαλή στην καρδιά της πόλης.

Μήπως αυτά είναι τα καλύτερα παϊδάκια της Αθήνας;

Είναι από αρνάκι γάλακτος που έρχεται εδώ από το Αγρίνιο ή τη Βόνιτσα, είναι τρυφερά κι εκφραστικά, κι έχουν σάρκα αέρινη και βαθιά κρεάτινη, χάρη στη σωστή ισορροπία ελαφρού dry aging, μαστόρικου σχαρίσματος και μετρημένου αρτύματος με αλατορίγανη και τίποτε άλλο.