«Artisanal Lounge & Gardens»: Γιορτές με νέες γεύσεις

Στο πολύ όμορφο bar restaurant της Κηφισιάς είναι ήδη Χριστούγεννα, ενώ ο ταλαντούχος σεφ Δημήτρης Δημητριάδης προτείνει νέες σπεσιαλιτέ που αναπλάθουν την παράδοση με μοντέρνο πνεύμα.

«Artisanal Lounge & Gardens»: Γιορτές με νέες γεύσεις

Αν και συνήθως επιλέγω τον πιο uptempo χώρο της orangerie, εκείνο το απόγευμα της Κυριακής που βρέθηκα στο «Artisanal» προτίμησα να καθίσω στην επάνω σάλα του ατμοσφαιρικού κηφισιώτικου αρχοντικού που στεγάζει το bar restaurant του Φώτη Σεργουλόπουλου και του Βαγγέλη Γερασίμου. Αυτήν την εποχή το απόλυτα θεατράλε μικροσύμπαν που έπλασε το γνωστό αρχιτεκτονικό δίδυμο Γιώργος Γαβαλάς και Γιάννης Μουρίκης κοσμούν εντυπωσιακές προσωπογραφίες του Θωμά Τουρναβίτη, ενώ ολόκληρος ο χώρος έχει μόλις φορέσει τα γιορτινά του. Μιλάμε όπως πάντα για ένα στολισμό-υπερπαραγωγή, ό,τι πρέπει για τις γιορτινές μας εξόδους.

«Artisanal Lounge & Gardens»: Γιορτές με νέες γεύσεις - εικόνα 1

Ο σεφ Δημήτρης Δημητριάδης έχει βρει έναν πολύ δικό του τρόπο να αναπλάθει τις γεύσεις της παράδοσης, περνώντας τες από ένα σύγχρονο μαγειρικό φίλτρο μεν, χωρίς να τις κάνει αγνώριστες δε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα θαλασσινά σουτζουκάκια που φτιάχνει με γαρίδα και χταπόδι, ένα πιάτο-παρακαταθήκη από την περσινή χρονιά που το «Artisanal» διακρίθηκε με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας και διατηρείται και στο ολοκαίνουργιο μενού του εστιατορίου. Νέες σπεσιαλιτέ που ακολουθούν αυτό το μοτίβο είναι οι φανταστικοί λαχανοντολμάδες με τρυφερό λάχανο savoy και φίνο αυγολέμονο σελινόριζας που κρύβουν μέσα τους μια γέμιση από ορτύκι και μανιτάρι, όπως και το ξεχωριστό παστίτσιο που φτιάχνεται με πρόβειο κρέας και χοντρό χειροποίητο μακαρόνι.

«Artisanal Lounge & Gardens»: Γιορτές με νέες γεύσεις - εικόνα 2

Αν πάντως έπρεπε να ξεχωρίσω ένα από τα φετινά πιάτα θα επέλεγα τη σουπιά: κομμένη σε πλατιές ταλιατέλες σκεπάζει ένα εξαίσιο ριζότο στο στιλ του σπανακόρυζου, αφήνοντας μια μακρά επίγευση στο μεσοδιάστημα στεριάς και θάλασσας. Το κουνουπίδι σε τρεις υφές –κους κους, κρέμα και το «φιλέτο» σε στιλ steak- πάλι, με την πολύ ενδιαφέρουσα σάλτσα από καρότο και κάρι, εκπέμπει σε δημιουργικές vegan συχνότητες, ενώ ακόμα καλύτερα από πέρυσι είναι τα επιδόρπια.

«Artisanal Lounge & Gardens»: Γιορτές με νέες γεύσεις - εικόνα 3

Το «εικονικό» μανταρίνι κάθεται πάνω σε πολύ αρωματική μανταρινόπιτα, ενώ η κολοκυθόπιτα μετατρέπεται σε φίνο και φαντεζί επιδόρπιο με παστέλι κολοκυθόσπορου και σορμπέ σαγκουίνι με γλυκάνισο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Για αμερικάνικα κρασιά στο Po'Boys

Βουτιά στον αμερικάνικο αμπελώνα, την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
06/11/2025

Η cool αθηναϊκή πίτσα που παίζει ανάμεσα σε Νάπολη και Ρώμη

Ντελικάτη και τραγανή, συνδυάζοντας επιρροές, γράφει χιλιόμετρα στη ζυμαρένια γεύση.

Τα microbakeries της Αθήνας που φουρνίζουν και 'ποτίζουν'

Σάντουιτς, ζύμες, pastries αλλά και ποτά, πίτσες και μουσικές στους new age φούρνους της Αθήνας.

Το κοσμοπολίτικο fusion του αθηναϊκού κέντρου

Ο πολυβραβευμένος σεφ Παναγιώτης Γιακαλής μιξάρει Μεσόγειο και Ασία, στην πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του 'Okio'.

Νέος Wine Director στο Makris Athens ο Γιάννης Καρακάσης MW

Ένα νέο κεφάλαιο στο food & wine fine dining εγκαινιάζει το βραβευμένο εστιατόριο.

Okio

Ένα κοσμοπολίτικο fusion Ελλάδας, Μεσογείου και Ιαπωνίας με την επιμέλεια του βραβευμένου Παναγιώτη Γιακαλή στην καρδιά της πόλης.

Μήπως αυτά είναι τα καλύτερα παϊδάκια της Αθήνας;

Είναι από αρνάκι γάλακτος που έρχεται εδώ από το Αγρίνιο ή τη Βόνιτσα, είναι τρυφερά κι εκφραστικά, κι έχουν σάρκα αέρινη και βαθιά κρεάτινη, χάρη στη σωστή ισορροπία ελαφρού dry aging, μαστόρικου σχαρίσματος και μετρημένου αρτύματος με αλατορίγανη και τίποτε άλλο.