Το «Καπλάνι» της κρητικής βιτρίνας σερβίρει παράδοση στο Κάραβελ

Το καινούργιο… κρητικάτσι του Μανώλη Ρωμανάκη φέρνει εδώ και μερικούς μήνες παραδοσιακές αλλά και πιο μοντέρνες γεύσεις της Μεγαλονήσου στην ατμοσφαιρική περιοχή του Κάραβελ.

Το «Καπλάνι» της κρητικής βιτρίνας σερβίρει παράδοση στο Κάραβελ

Oταν βραδιάζει, η κίνηση στην πολύβουη Βασιλέως Αλεξάνδρου καλμάρει και η περιοχή του Κάραβελ ξυπνάει αστικές μνήμες. Το ιστορικό ξενοδοχείο καδράρεται όμορφα από τη γωνιακή βεράντα του νεότευκτου κρητικού εστιατορίου που έστησε εδώ και λίγους μήνες ο Μανώλης Ρωμανάκης. Το όνομα του μαγαζιού προέρχεται από το οικογενειακό παρατσούκλι, το οποίο κρατάει από την Τουρκοκρατία· «καπλάνι» αποκαλούσαν τον πρόγονό του Γιώργο Ρωμάνο, διότι πολεμούσε σαν αγρίμι.

Ήδη από το καλωσόρισμα – φρέσκο προζυμένιο ψωμί, ελιές, αφράτο ξύγαλο και καλή, ελαφριά και γλυκόπιοτη τσικουδιά από την Κρήτη– αντιλαμβάνεσαι ότι η βραδιά θα κυλήσει σε άψογη κρητική διάλεκτο. Ο Ρωμανάκης είναι υπέρμαχος των λίγων υλικών σε κάθε πιάτο, αγαπά την παράδοση με μοντέρνο τρόπο, φέρνει όσα περισσότερα υλικά μπορεί από την Κρήτη, δεν διστάζει όμως να χρησιμοποιήσει ποιοτικά προϊόντα από ολόκληρη την Ελλάδα. Στο πνεύμα σε βάζουν τα θαυμάσια χόρτα με λουκάνικο προβατίνας από τις Σέρρες, τα μυζηθροκαλίτσουνα με το ωραίο, στεγνό τηγάνι και τα γουμίδια με τα αρωματικά χορταρικά και την ψιλοκομμένη συκωταριά.

Το «Καπλάνι» της κρητικής βιτρίνας σερβίρει παράδοση στο Κάραβελ - εικόνα 1

Η συνέχεια μπορεί να ακολουθήσει την οδό της παράδοσης (γαμοπίλαφο και οφτό αρνί παίζουν σταθερά), αλλά μπορεί να έχει και πιο μοντέρνο πρόσημο. Το λεμονοριγανάτο κουνέλι είναι λουκούμι και τα μοσχαρίσια μάγουλα, που σιγομαγειρεύονται στο φούρνο, έρχονται κοκκινιστά με πουρέ από πατάτα και ανεπαίσθητα καπνιστή μελιτζάνα. Όσο για το τέλος, το μαστιχογλυκό θυμίζει ραβανί αρωματισμένο με μαστίχα, ενώ η σφακιανή πίτα επιβεβαιώνει το αλάνθαστο τηγάνι του μαγαζιού και σερβίρεται με καλό μέλι κι ένα πολύ ενδιαφέρον παγωτό κανέλα.

Τιμήστε άφοβα...

Το «Καπλάνι» της κρητικής βιτρίνας σερβίρει παράδοση στο Κάραβελ - εικόνα 2

Ανοιχτή πίτα μπισκότου

Η ωραία μπισκοτένια τάρτα ντύνεται με μερακλίδικα καβουρδισμένο κιμά, ξύγαλο και γκρατιναρισμένη γραβιέρα, σε ένα comfort πιάτο που δεν θέλεις να τελειώσει.

Χόρτα με λουκάνικο προβατίνας

Με πολλά και αρωματικά τσιγαριαστά χόρτα, λίγη ντομάτα, τριμμένο ανθότυρο κι εξαιρετικό σερραίικο λουκάνικο, είναι από τα σταθερά πιάτα ημέρας αυτήν την εποχή και αξίζει να το τιμήσετε.

Κουνέλι λεμονοριγανάτο

Ζουμερό κρέας και αρμονικός ο συνδυασμός του πιπεράτου της φρέσκιας ρίγανης με τις νότες εσπεριδοειδών από το λεμόνι και το ελαφρύ τουρσί περγαμόντο. Έρχεται με χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες.

Περισσότερες πληροφορίες

Καπλάνι (Το)

Ευφρονίου 47, Καισαριανή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
11/09/2025

Σε αυτή την αυλή του Αιγάλεω ξέρουν τα πάντα για τον μεζέ

Ένα ανακαινισμένο παλιό προσφυγικό σπίτι σερβίρει προσιτές ελληνικές γεύσεις, σε ένα περιβάλλον απόλυτης χαλαρότητας.

Κάβος 1964

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Στην Αργυρούπολη υπάρχει ένα κρεατάδικο-έκπληξη

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.

Τα φεστιβάλ γεύσης που κάνουν νοστιμότερο το φθινόπωρο στην Αθήνα

Πίτσες και cocktails, burgers και κρασιά, μουσικές και guests κάνουν λίγο πιο νόστιμο και ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα στην πόλη.

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.

Izakaya Sundays στο 'Mayan'

Τα κυριακάτικα μεσημέρια στο εστιατόριο του Σταμάτη Τσίλια έχουν γεύση ιαπωνικής "ταβέρνας".