«Χάνος»: Αφρίζει θαλασσινή νοστιμιά το downtown

Ένα καινούργιο σενάριο casual ψαροφαγίας γράφεται εδώ και λίγο καιρό σε μια ήσυχη πλευρά της οδού Νίκης, στην καρδιά της πόλης. Πρωταγωνιστούν οι ψαγμένοι και σοφιστικέ ψαρομεζέδες, τα στρείδια και η ωραία ατμόσφαιρα.

«Χάνος»: Αφρίζει θαλασσινή νοστιμιά το downtown

Δεν έχει πολύ καιρό που αναδύθηκε στον αφρό του downtown το κομψό και ατμοσφαιρικό ψαρο-εστιατόριο, που βάζει τη δική του πινελιά στο πολύχρωμο γευστικό σκηνικό γύρω από την οδό Νίκης. Ο χώρος, τον οποίο επιμελήθηκε η γνωστή σκηνογράφος Ελένη Μανωλοπούλου, καταφέρνει εύκολα να σε χαλαρώσει, σε συνδυασμό με τις cool jazz μουσικές – τουλάχιστον το βράδυ που το επισκεφθήκαμε. Μια συστάδα από μακριά φωτιστικά-σφαίρες φωτίζει γλυκά τη μικρή σάλα, οι αρ ντεκό καρέκλες φοράνε βελούδο, ένας τοίχος είναι κεντημένος με ασύμμετρες ψηφίδες κι ένας άλλος με καΐτια, σαν να ανοίγει διάλογο με τα γιαπωνέζικα restos που ανθούν τριγύρω.

Το μενού ευνοεί την casual ψαροφαγία, εξ ου και σεβαστό κομμάτι του καταλόγου είναι αφιερωμένο σε ψαγμένους μεζέδες και πιάτα για τη μέση. Όπως ας πούμε αυτό το θαυμάσιο ανοιχτό σάντουιτς με καλαμάρι: τρυφερά μπαστουνάκια καλαμαριού κάθονται πάνω σε τραγανά σαλατικά, αρτυμένα με πέστο, και συντονίζονται όμορφα με τη χειροποίητη μαγιονέζα με τσίλι και το ελαφρώς καβουρδισμένο και ξινούτσικο ψωμί. Βάλτε δίπλα του τη γλυκοφάγωτη πατατοσαλάτα με καπνιστό χέλι, απάκι και πίκλα κρεμμυδιού και μην προσπεράσετε επ’ ουδενί τα στρείδια· τα μαγειρεύουν με επιτυχία σε κρύες και ζεστές παρασκευές, όπως για παράδειγμα τα Rockefeller, που έρχονται γκρατιναρισμένα με πάνκο και παρμεζάνα και αφήνουν ωραία επίγευση θαλασσινής γλύκας.

«Χάνος»: Αφρίζει θαλασσινή νοστιμιά το downtown - εικόνα 1

Σε αυτό το μήκος κύματος εκπέμπουν και οι κροκέτες καβουριού και καραβίδας, που κερδίζουν πόντους χάρη στο ολόσωστο τηγάνι και στον σοφιστικέ συνδυασμό με πέρλες λεμονιού και μους από αβοκάντο, όπως και μια περιποιημένη ποικιλία με όλα τα ιωδιούχα καλούδια της θάλασσας. Η κουζίνα ετοιμάζει επίσης ορισμένα μαγειρευτά με βάση το ψάρι αλλά και θαλασσινές μακαρονάδες, ενώ η λίστα με τα καλοδιαλεγμένα κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα και τα ψαγμένα (παλαιωμένα και μη) αποστάγματα, που επιμελείται ο βραβευμένος οινοχόος Άρης Σκλαβενίτης, προσφέρει αρκετές επιλογές και σε ποτήρι.

Βάλτε στη μέση...

«Χάνος»: Αφρίζει θαλασσινή νοστιμιά το downtown - εικόνα 2

...τα στρείδια με μάνγκο και τσίλι

Περνώντας από τη γλυκιά αψάδα που βγάζει ο συνδυασμός του μάνγκο σε δύο υφές με το τσίλι, γεύεσαι ατόφια θαλασσινή φρεσκάδα.

...το ψάρι ημέρας με σέσκουλα και αγκινάρες

Το καλύτερο μαγειρευτό του καταλόγου συνδυάζει υποδειγματικά την comfort αίσθηση με τη φινέτσα. Εμείς το πετύχαμε με μυλο­κόπι, που του πήγε κουτί.

...την μπάρα σοκολάτας gianduja

Αέρινη και αφράτη σοκολάτα, σε κοντράστ με την τραγανή βάση φεγεντίν και με δροσιστικό παγωτό βανίλια για συνοδεία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι γεύση μας αφήνει η 'Ντίβα' του Κολωνακίου

Το σέξι και ατμοσφαιρικό μπιστρό της Πατριάρχου Ιωακείμ φέρει τη μαγειρική σφραγίδα του σεφ Δημήτρη Κατσάνου και σερβίρει νόστιμα ποτά της Bar Etiquette.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
22/11/2025

Προσκύνημα στο 'Sushimou', τον omakase ναό της Σκούφου

Στο sui generis εστιατόριο του Αντώνη Δρακουλαράκου, τα ψάρια εξακολουθούν να τραγουδούν, σε δείπνα ευστρόφως λιτά, οριακά τελετουργικά και βαθιά συγκινητικά.

"Libertine Drinkery": Ένα αυθεντικό urban στέκι

Στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας βρίσκεται ένα στέκι με καλό φαγητό, προσεγμένα cocktails και μια ατμόσφαιρα που κάνει τις καθημερινές να μοιάζουν λίγο καλύτερες.

Θωμάς Μάτσας και Αριστοτέλης Ζέρβας μαγειρεύουν για τον ένα χρόνο της 'Strigglaς'

Ο Θωμάς Μάτσας προσκαλεί στο Μαρούσι και την κουζίνα του τον σεφ Αριστοτέλη Ζέρβα, για μια δημιουργική βραδιά, με ένα 4 hands dinner και αρκετές εκπλήξεις.

Στου Ψυρρή για new age ελληνικότητα και πιάτα με ιδιαίτερο άγγιγμα

To εστιατόριο που έχει αποθεωθεί από το TripAdvisor, ξεχωρίζει για την πολύ ξεχωριστή ελληνική του κουζίνα.

Ντίβα

Ένα παλιό, χρόνια κλειστό μαγέρικο στην Πατριάρχου Ιωακείμ βρίσκει νέα ζωή, με τον σεφ Δημήτρη Κατσάνο στο πρώτο εστιατορικό του πάτημα στην Αθήνα, να υπογράφει γεύσεις ιαπωνικού – σκανδιναβικού fusion σε sexy bistro περιβάλλον.

Η επόμενη πίστα του "Βασίλαινας"

Το ιστορικό εστιατόριο διατηρεί τα ατού του και επενδύει ακόμη περισσότερο στα βάθη της εκλεκτής θαλασσοφαγίας.