«Βασίλαινας» | Η οικεία όψη του fine dining

Με το μέσα και το έξω να γίνονται ένα, το εστιατόριο του Θανάση Βασίλαινα κερδίζει έξτρα πόντους στο εγχειρίδιο θερινής καλοπέρασης των Αθηναίων.

«Βασίλαινας» | Η οικεία όψη του fine dining

Από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις της γευστικής σκηνής της πόλης, ο «Βασίλαινας» έχει καταφέρει κάτι σπουδαίο. Κοντεύοντας τον έναν αιώνα ιστορίας, γοητευτικός όσο ποτέ, με κλάση απ’ τα παλιά, μητροπολιτική αύρα και σύγχρονο πνεύμα, αυτήν τη μεγάλη διαδρομή του την αποτυπώνει στη γευστική φιλοσοφία του: εδώ το fine dining είναι καρυκευμένο με τη γλυκιά θαλπωρή του οικείου, ελληνικό, βαθιά νόστιμο, ανοιχτόκαρδα δημιουργικό.

«Βασίλαινας» | Η οικεία όψη του fine dining - εικόνα 1

Και αυτήν την εποχή είναι και open air. Τώρα που οι τζαμαρίες και η οροφή της πρασιάς έχουν εξαφανιστεί, το φαγητό σου το χαίρεσαι στο περιποιημένο μικρό κηπάκι με τις μυρτιές, τα δεντρολίβανα και τους βασιλικούς. Με το μέσα και το έξω να γίνονται ένα, το εστιατόριο του Θανάση Βασίλαινα, που έχει πολλά Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας στο ενεργητικό του, με το 2018 να μην αποτελεί εξαίρεση, κερδίζει έξτρα πόντους στο εγχειρίδιο θερινής καλοπέρασης των Αθηναίων.

«Βασίλαινας» | Η οικεία όψη του fine dining - εικόνα 2

Ο ταλαντούχος σεφ Μάνος Γαρνέλης έχει κεντήσει στο καλοκαιρινό μενού πολλές ωραίες ιδέες που ακτινοβολούν ελληνικότητα, όπως η θαυμάσια σφυρίδα με αγκινάρες αλά πολίτα, οι πρωτότυποι λαχανοντολμάδες με λάχανο σαβόι και κιμά από κόκορα σε σάλτσα από το ζωμό του, με ντομάτα και λάιμ, η δροσερή σαλάτα με φράουλες, λούτζα και ξινοτύρι, η κλειστή πίτα με χειροποίητο φύλλο και κατσικάκι Βόνιτσας και ο τόνος με καπνιστή μελιτζάνα σε σάλτσα με μέλι και άγριο σκόρδο. Η σομελιέ Μαρία Δελίτσικου, η οποία έχει στη διάθεσή της εκατόν ογδόντα ετικέτες –κατά­ κύριο λόγο από τον ελληνικό αμπελώνα– από την εντυπωσιακή walk-in κάβα που δεσπόζει στη σάλα, κάνει την εμπειρία ακόμη πιο ξεχωριστή ενορχηστρώνοντας ιδιαίτερα pairings για όλα τα βαλάντια και η pastry chef Μαρία Καπερώνη αναλαμβάνει τη γλυκιά επίγευση με φρέσκες φράουλες με μαρέγκες, λέμονγκρας και παγωτό αρμπαρόριζα, χαλβά με παγωτό μύρτιλο και bitter σοκολάτα με παγωτό χαμομήλι.

Βρασίδα 13, Ιλίσια, 2107210501, www.vassilenas.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Βασίλαινας

Βρασίδα 13, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Έρωτας από την πρώτη μπουκιά: Valentine’s Brunch στο Benedict Athens

Ο έρωτας περνάει από το brunch, σε ένα Valentine’s menu που φλερτάρει με το brunch στο Benedict.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
09/02/2026

Το Jerár φιλοξενεί τον Αρτέμη Καραμολέγκο

Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, το δημοφιλές μπιστρό της Δάφνης παρουσιάζει το επόμενο κεφάλαιο του Somm’s Table | Legends.

Τα The World’s 50 Best Restaurants πάνε Άμπου Ντάμπι

Η φετινή τελετή για την ανακοίνωση των 50 καλύτερων εστιατορίων του πλανήτη θα διεξαχθεί, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στη Μέση Ανατολή και την πρωτεύουσα των ΗΑΕ.

Κοκορέτσι και orange wines για την Τσικνοπέμπτη στο Καπάνι Market

Συν πολύ δυνατές μουσικές, για την πιο καρνιβορική ημέρα του χρόνου, στο Μεταξουργείο.

Εκεί τρως κορυφαία πίτσα στην Αθήνα

Πιθανότατα ο πιο πλήρης (και ενδεχομένως ο μοναδικός) οδηγός που θα χρειαστείς για τη σημερινή Pizza Day (09/02).

Surf & Earth: Μια all day άφιξη με σερφ ενέργεια στο Κουκάκι

Με σερφ αέρα, μινιμαλιστικό design και urban γαλήνη, το ολοκαίνουργιο Surf & Earth προσγειώνεται στο Κουκάκι ως μια πρόταση που σε καλεί να μείνεις λίγο παραπάνω.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Γαρίδα μαρινέ με πέπλο από σμέουρα στο 'Tudor Hall'

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.