Ένας αιώνας ελληνικών γεύσεων στο «1920» του Θανάση Βασίλαινα

Τώρα που ο «Βασίλαινας» στα Ιλίσια έχει δρομολογήσει με επιτυχία την πορεία του, η θρυλική ταβέρνα της οδού Αιτωλικού στον Πειραιά, που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του Μεγάλου Λιμανιού, συνεχίζει τη δική της παράδοση.

Ένας αιώνας ελληνικών γεύσεων στο «1920» του Θανάση Βασίλαινα

Τώρα που ο «Βασίλαινας» στα Ιλίσια έχει δρομολογήσει με επιτυχία την πορεία του, η θρυλική ταβέρνα της οδού Αιτωλικού στον Πειραιά, που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του Μεγάλου Λιμανιού, συνεχίζει τη δική της παράδοση.

Ένας αιώνας ελληνικών γεύσεων στο «1920» του Θανάση Βασίλαινα - εικόνα 1

Ο Θανάσης Βασίλαινας (φωτό), επικεφαλής μιας­ έμπειρης ομάδας, επιμελείται προσωπικά το μενού του 1920 και προτείνει μια ολόκληρη σειρά από πιάτα της ελληνικής κουζίνας, «χαϊδεύοντάς» τα ήπια με τόνους μοντερνισμού. Έτσι στην εκπληκτική ταράτσα του εστιατορίου με το ωραίο πέτρινο τραπέζι, ενίοτε σε ρόλο μπάρας, και τα αρωματικά βότανα φυτεμένα τριγύρω να σιγοντάρουν την καλοκαιρινή μας ραστώνη, μπορούμε να απολαύσουμε, πέρα από τα κλασικά και διάσημα του «Βασίλαινα» –τηγανητός μπακαλιάρος και βελούδινη ταραμοσαλάτα–, τηγανητό καλαμαράκι με μαυρομάτικα φασόλια κι εστραγκόν, αυθεντικό κρητικό ντάκο, φάβα Φενεού με κρεμμυδάκι καραμελωμένο και φρέσκο, χταποδάκι ψητό, συκωτάκι μοσχαρίσιο ψητό με μους μελιτζάνας, λινγκουίνι με χταπόδι, γαρίδες και τσορίθο, γαρίδες σαγανάκι, μοσχαράκι γιουβέτσι, καπνιστό χοιρινό λαιμό στη σχάρα με πουρέ πατάτας, ολόφρεσκο ψάρι στη σχάρα με αλμύρες και άλλα πεντανόστιμα.

Ένας αιώνας ελληνικών γεύσεων στο «1920» του Θανάση Βασίλαινα - εικόνα 2

Τα επιδόρπια ακολουθούν την ίδια γαστρονομική πορεία, καθώς η μπριγάδα­ ρίχνει στη μάχη μια ονειρεμένη σοκολατόπιτα με παγωτό μαστίχα, εκμέκ με κανταΐφι και κρέμα αρμπαρόριζα και τον αγαπημένο σπυρωτό σιμιγδαλένιο χαλβά.

Ένας αιώνας ελληνικών γεύσεων στο «1920» του Θανάση Βασίλαινα - εικόνα 3

Το κελάρι φιλοξενεί γύρω στις 60 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα συν κάποια εκλεκτά αποστάγματα και το σέρβις είναι πολύ ευγενικό και προσωπικό.

Αιτωλικού 72, Πειραιάς, 2104612457, 1920 Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο,19:00-00:30

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το εστιατόριο-ναυαρχίδα των ελληνικών θαλασσών εξακολουθεί να πλέει στα γαλήνια πελάγη της νοστιμιάς

Και ξεχωρίζει, για όλους τους σωστούς λόγους, πάντοτε με έναν ικανότατο καπετάνιο στο πηδάλιο της κουζίνας του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
23/11/2025

Τι γεύση μας αφήνει η 'Ντίβα' του Κολωνακίου

Το σέξι και ατμοσφαιρικό μπιστρό της Πατριάρχου Ιωακείμ φέρει τη μαγειρική σφραγίδα του σεφ Δημήτρη Κατσάνου και σερβίρει νόστιμα ποτά της Bar Etiquette.

Προσκύνημα στο 'Sushimou', τον omakase ναό της Σκούφου

Στο sui generis εστιατόριο του Αντώνη Δρακουλαράκου, τα ψάρια εξακολουθούν να τραγουδούν, σε δείπνα ευστρόφως λιτά, οριακά τελετουργικά και βαθιά συγκινητικά.

"Libertine Drinkery": Ένα αυθεντικό urban στέκι

Στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας βρίσκεται ένα στέκι με καλό φαγητό, προσεγμένα cocktails και μια ατμόσφαιρα που κάνει τις καθημερινές να μοιάζουν λίγο καλύτερες.

Θωμάς Μάτσας και Αριστοτέλης Ζέρβας μαγειρεύουν για τον ένα χρόνο της 'Strigglaς'

Ο Θωμάς Μάτσας προσκαλεί στο Μαρούσι και την κουζίνα του τον σεφ Αριστοτέλη Ζέρβα, για μια δημιουργική βραδιά, με ένα 4 hands dinner και αρκετές εκπλήξεις.

Στου Ψυρρή για new age ελληνικότητα και πιάτα με ιδιαίτερο άγγιγμα

To εστιατόριο που έχει αποθεωθεί από το TripAdvisor, ξεχωρίζει για την πολύ ξεχωριστή ελληνική του κουζίνα.

Ντίβα

Ένα παλιό, χρόνια κλειστό μαγέρικο στην Πατριάρχου Ιωακείμ βρίσκει νέα ζωή, με τον σεφ Δημήτρη Κατσάνο στο πρώτο εστιατορικό του πάτημα στην Αθήνα, να υπογράφει γεύσεις ιαπωνικού – σκανδιναβικού fusion σε sexy bistro περιβάλλον.