
Ένας καινούργιος εντυπωσιακός πολυχώρος στο «ξέφωτο» των Αγίων Ασωμάτων κάνει τα πρώτα του βήματα σερβίροντας ελληνική και μεσογειακή κουζίνα.

Είχαμε καιρό να δούμε στην Αθήνα τόσο εντυπωσιακό χώρο, και μάλιστα σε περιόδους κρίσης. Το «id 24.7.365» μοιάζει να έρχεται από το μέλλον αναβιώνοντας ένα θρυλικό χώρο της Αθήνας, που παλιότερα στέγαζε το «Loft» αλλά και δυνατές εμφανίσεις του Σάκη Ρουβά. Η παλιά ξυλαποθήκη με την ατμοσφαιρική στέγη έχει γίνει αγνώριστη με τη διακόσμηση που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης και σκηνογράφος-theater designer Νίκος Πετρόπουλος.

Στο επίκεντρό της, μια απόδοση του δίσκου της Φαιστού, που τα μυστικά του δεν έχουν ακόμα αποκρυπτογραφηθεί πλήρως, ενώ οι… γρίφοι συνεχίζονται με κάποιες ρήσεις αυτογνωσίας κρυμμένες μέσα σ’ έναν κυκεώνα γραμμάτων που διατρέχουν τους τοίχους και που από τον Σεπτέμβριο θα αποτελούν διαδικτυακό κουίζ προς επίλυση. Αναζητώντας την ταυτότητα και το χαμένο ή πραγματικό χρόνο μας –αυτά τα στοιχεία ενέπνευσαν το όνομά του–, το «id 24.7.365» αναπτύσσεται σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα-θεωρεία, φωτισμένα εντυπωσιακά και εντόνως φουτουριστικά.
Να σημειωθεί ότι από τη νέα σεζόν θα λειτουργήσει ως πολυχώρος με εικαστικές και μουσικές δράσεις και συναυλίες με επικοινωνιακή διάθεση. Αυτή την περίοδο βγάζει τα τραπέζια του στο ευάερο «ξέφωτο» των Αγίων Ασωμάτων με απευθείας θέα στο ναό του Ηφαίστου.

Η ανοιχτή κουζίνα, τοποθετημένη στρατηγικά στο έμπα του μαγαζιού, βλέπει και μέσα και έξω. Εκεί ο σεφ Νίκος Φιλιππίδης ετοιμάζει ένα μεσογειακό μενού με πολύ ελληνικό χρώμα. Σε μια σαλάτα με γλυκύτατα ψητά παντζάρια και ολοζώντανο σπανάκι τα λαχανικά συνδυάζονται με ανθότυρο, καρύδια και εξωτική βινεγκρέτ μάνγκο.
Η βελούδινη φάβα αρωματίζεται με πορτοκάλι και σερβίρεται με κρητικό απάκι, ωραία καραμελωμένα κρεμμύδια και καπνιστή πάπρικα, παίζοντας με τα κοντράστ. Σε συγγενική συχνότητα, το ψητό χταπόδι έχει δίπλα του καπνιστό πουρέ πατάτας, ελιές, λάδι βασιλικού και σιρόπι από τους χυμούς του.
Τα μανιτάρια δίνουν comfort χρώμα στο μενού – τα δοκιμάσαμε τόσο σε μια ζουμερή τηγανιά με γραβιέρα Νάξου και ελαιόλαδο λευκής τρούφας όσο και σ’ ένα κριθαρότο με umami νοστιμάδα μαζί με χοιρινά φιλετάκια, γραβιέρα και φρέσκια ελληνική τρούφα. Σε πιο ήσυχο στιλ η γευστικότατη ταλιάτα από Black Angus flap steak, σε πιο φαντεζί ο σολομός (ζητήστε να τον κρατήσουν ζουμερό), με μυρωδάτη μαγιονέζα βανίλιας, γκρέιπφρουτ και baby καλαμπόκι, φασολάκια και καρότα με πικάντικη σάλτσα μήλου.
Πιο γκουρμέ απ’ όλα τα γλυκά, μια φανταστική λεμονόπιτα με μαρέγκα και σάλτσα φράουλας, πεντατράγανο μιλφέιγ με κόκκινα φρούτα και δυναμικό σουφλέ σοκολάτας.
Αγίων Ασωμάτων 1Α, Θησείο, 2103247365