«Τηλέμαχος Athens»: κρεατικό ρουά ματ!

Στην πρώτη του downtovn κρεατική κολεξιόν ο Γιώργος Τσιλιγκίρης πιλοτάρει ανάμεσα στο άγγιγμα της φωτιάς και το ρεύμα της ωμότητας και κερδίζει τις εντυπώσεις.

«Τηλέμαχος Athens»: κρεατικό ρουά ματ!

Όταν ένα όνομα απ’ τα βόρεια με ιστορία στην κρεατοφαγία κάνει «άνοιγμα» στο κέντρο της πόλης, περιμένεις πολλά. Στην πρώτη του downtovn κρεατική κολεξιόν ο Γιώργος Τσιλιγκίρης πιλοτάρει ανάμεσα στο άγγιγμα της φωτιάς και το ρεύμα της ωμότητας και κερδίζει τις εντυπώσεις.

«Τηλέμαχος Athens»: κρεατικό ρουά ματ! - εικόνα 1

Το «καινούργιο μου βασίλειο» – έτσι συστήνει χαμογελώντας το «Τηλέμαχος Athens» ο Γιώργος Τσιλιγκίρης. Δεν έχει άδικο. Ήδη με το που μπαίνεις, βλέπεις ότι είχε σκοπό να κάνει εντυπωσιακή είσοδο στο κέντρο της πόλης. Ελαφρώς κρυμμένο μεν, είναι σε σημείο-κλειδί, δύο βήματα από το Σύνταγμα, στο βάθος της στοάς της Πανεπιστημίου που φιλοξένησε το περίφημο ουζερί του Απότσου και αργότερα το «Cellier le bistrot». Ο διακοσμητής Ιάκωβος Μίσχαλης διατήρησε την αστική αύρα του ψηλοτάβανου χώρου με τον τεράστιο πολυέλαιο στην είσοδο και την μπουαζερί με τους καθρέφτες και τις παλιές απλίκες, προσθέτοντας πράσινες και πορτοκαλί δερμάτινες καρέκλες, άνετους καναπέδες κάτω από τα παράθυρα που βλέπουν τις φυλλωσιές του Νομισματικού Μουσείου και γοητευτικές ρετρό λεπτομέρειες στους τοίχους. Μ’ αρέσει που στη μέση της σάλας έχει τη μηχανή κοπής των αλλαντικών, σ’ έναν ξύλινο πάγκο, δηλώνοντας ότι μπορεί να φοράει… επίσημο ένδυμα, αλλά τη λύνει τη γραβάτα του: όλη η εξέλιξη της κρεατοφαγίας στον «Τηλέμαχο» αντανακλάται εδώ, από το κοντοσούβλι μέχρι το φιλέτο.

«Τηλέμαχος Athens»: κρεατικό ρουά ματ! - εικόνα 2

Μπήκαμε κατευθείαν στο… ωμό, με κομμένο στο χέρι ταρτάρ από μοσχαρίσιο φιλέτο, μοσχαρίσιο καρπάτσιο, ένα απίθανο κομμάτι κρέατος σε λάδι με λίγο λεμόνι, που το λέει «ελληνικό σούσι». μασάς την μπουκιά σου και το νιώθεις το κρέας. Και έπειτα από μια απλή, δροσερή σαλάτα με αβοκάντο, μάνγκο, ντομάτα, λάιμ και κόλιαντρο, ήρθε φιλέτο μαύρου χοίρου με πυκνή νοστιμιά κι ένα T-bone με ιταλικές προδιαγραφές (Piemontese) από τη Μacceleria Oberto –ο ροκ σταρ του καταλόγου–, αρκετά σιτεμένο, εξαιρετικά ψημένο και με ισχυρή προσωπικότητα. Το κρεάτινο οπλοστάσιο του «Τηλέμαχου» κρύβει και μια ποικιλία αλλαντικών φοβερή: ιδίως στο πρόβειο προσούτο, στην αποξηραμένη ράχη βοδινού και στην καπνιστή μοσχαρίσια γλώσσα μπορείς να εθιστείς. Βρίσκω δε πολύ θετικό ότι προτείνει και δύο οικονομικά set menus. Τρως, ας πούμε, ταρτάρ, καρπάτσιο με σαλάτα ρόκας, κιλότο Black Angus στα κάρβουνα και γλυκό με μόλις € 20.

«Τηλέμαχος Athens»: κρεατικό ρουά ματ! - εικόνα 3

Η λίστα κρασιών, που μέχρι το φθινόπωρο θα εμπλουτιστεί κι άλλο, στην παρούσα φάση φτάνει τις εκατόν ογδόντα ετικέτες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Νότιο Αφρική και τη Νέα Ζηλανδία. Οι επιλογές σε ποτήρι είναι αρκετές και ενδιαφέρουσες (λευκά € 5-14, κόκκινα € 6-20). Έχοντας κατά νου να στρέψουν τον κόσμο προς το πολύ όμορφο μπαρ, κάποιες ποικιλίες θα σερβίρονται εκεί σε χαμηλότερες τιμές. Εκτός αυτού η κρύα κουζίνα του μαγαζιού θα ανοίγει τα ρολά της και θα γίνεται μπαράκι στη στοά, όπου ήδη έχουν στηθεί μερικά τραπεζάκια, σερβίροντας σάντουιτς με πικάνια και κρύο αρνί, μπέργκερ με βοδινό και σούπες.

Πανεπιστημίου 10 (στοά), κέντρο, 2103613300.

Περισσότερες πληροφορίες

Τηλέμαχος Athens

Πανεπιστημίου 10 (στοά), Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Athens Capital Hotel": Κρέπες, γαλέτες και lifestyle αλά γαλλικά στην καρδιά της πόλης

Aνακαλύψτε στο Galerie Café, στο lobby του "Athens Capital Hotel", ένα γευστικό ταξίδι που παντρεύει τη γαλλική παράδοση με την αθηναϊκή κομψότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/12/2025

11 + 1 ιδέες για καλό brunch, αλλά και lunch στη χειμωνιάτικη Αθήνα

Που θα φας ωραίο brunch αυτές τις γιορτές, και όχι μόνο. Σε ξενοδοχεία, bar αλλά και δίπλα στο κύμα.

Η Κέρκυρα κατέβηκε στη Γλυφάδα και παρουσίασε το πιο ιδιαίτερο γευστικό της πρόσωπο

Για ένα βράδυ, ο εξαίρετος γευσιπλάστης Αριστοτέλης Μέγκουλας άφησε το Pomo d’ Oro της Κέρκυρας και μας σύστησε, μέσα από ένα πλούσιο μενού, τη βραβευμένη κουζίνα του: βαθιά τοπική, δημιουργική και απόλυτα προσωπική.

Στο Matsuhisa Athens για γιορτινό omakase

Το πολυβραβευμένο εστιατόριο υποδέχεται τις γιορτές με δυο εξαιρετικά μενού αλλά και αρκετές ακόμη γευστικές προεκτάσεις.

Ο Βασίλαινας υποδέχεται το Κτήμα Σκούρα

Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, το εμβληματικό εστιατόριο υποδέχεται το επίσης εμβληματικό κτήμα, σε μια εορταστική βραδιά οινογευσίας.

Τι γεύση μας αφήνει το 'CTC Urban Gastronomy' που γιορτάζει τα 10 του χρόνια

Στην επέτειο της δεκαετίας του, το εστιατόριο του Αλέξανδρου Τσιοτίνη στον Κεραμεικό παραμένει φρέσκο και παιχνιδιάρικο, και κρατά ψηλά το γαστρονομικό πήχη, αναδομώντας τη γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας με δημιουργικότητα.

Η ελληνική γαστρονομική παράδοση γιορτάζει στο "Ark"

Με μια γιορτινή joie de vivre αλλά πιστό στην κλασική του ταυτότητα, το "Ark" γίνεται το απόλυτα κοσμοπολίτικο σκηνικό των ημερών, σε αρμονία με τη μαγευτική θαλασσινή του τοποθεσία.