«Τηλέμαχος Athens»: κρεατικό ρουά ματ!

Στην πρώτη του downtovn κρεατική κολεξιόν ο Γιώργος Τσιλιγκίρης πιλοτάρει ανάμεσα στο άγγιγμα της φωτιάς και το ρεύμα της ωμότητας και κερδίζει τις εντυπώσεις.

«Τηλέμαχος Athens»: κρεατικό ρουά ματ!

Όταν ένα όνομα απ’ τα βόρεια με ιστορία στην κρεατοφαγία κάνει «άνοιγμα» στο κέντρο της πόλης, περιμένεις πολλά. Στην πρώτη του downtovn κρεατική κολεξιόν ο Γιώργος Τσιλιγκίρης πιλοτάρει ανάμεσα στο άγγιγμα της φωτιάς και το ρεύμα της ωμότητας και κερδίζει τις εντυπώσεις.

«Τηλέμαχος Athens»: κρεατικό ρουά ματ! - εικόνα 1

Το «καινούργιο μου βασίλειο» – έτσι συστήνει χαμογελώντας το «Τηλέμαχος Athens» ο Γιώργος Τσιλιγκίρης. Δεν έχει άδικο. Ήδη με το που μπαίνεις, βλέπεις ότι είχε σκοπό να κάνει εντυπωσιακή είσοδο στο κέντρο της πόλης. Ελαφρώς κρυμμένο μεν, είναι σε σημείο-κλειδί, δύο βήματα από το Σύνταγμα, στο βάθος της στοάς της Πανεπιστημίου που φιλοξένησε το περίφημο ουζερί του Απότσου και αργότερα το «Cellier le bistrot». Ο διακοσμητής Ιάκωβος Μίσχαλης διατήρησε την αστική αύρα του ψηλοτάβανου χώρου με τον τεράστιο πολυέλαιο στην είσοδο και την μπουαζερί με τους καθρέφτες και τις παλιές απλίκες, προσθέτοντας πράσινες και πορτοκαλί δερμάτινες καρέκλες, άνετους καναπέδες κάτω από τα παράθυρα που βλέπουν τις φυλλωσιές του Νομισματικού Μουσείου και γοητευτικές ρετρό λεπτομέρειες στους τοίχους. Μ’ αρέσει που στη μέση της σάλας έχει τη μηχανή κοπής των αλλαντικών, σ’ έναν ξύλινο πάγκο, δηλώνοντας ότι μπορεί να φοράει… επίσημο ένδυμα, αλλά τη λύνει τη γραβάτα του: όλη η εξέλιξη της κρεατοφαγίας στον «Τηλέμαχο» αντανακλάται εδώ, από το κοντοσούβλι μέχρι το φιλέτο.

«Τηλέμαχος Athens»: κρεατικό ρουά ματ! - εικόνα 2

Μπήκαμε κατευθείαν στο… ωμό, με κομμένο στο χέρι ταρτάρ από μοσχαρίσιο φιλέτο, μοσχαρίσιο καρπάτσιο, ένα απίθανο κομμάτι κρέατος σε λάδι με λίγο λεμόνι, που το λέει «ελληνικό σούσι». μασάς την μπουκιά σου και το νιώθεις το κρέας. Και έπειτα από μια απλή, δροσερή σαλάτα με αβοκάντο, μάνγκο, ντομάτα, λάιμ και κόλιαντρο, ήρθε φιλέτο μαύρου χοίρου με πυκνή νοστιμιά κι ένα T-bone με ιταλικές προδιαγραφές (Piemontese) από τη Μacceleria Oberto –ο ροκ σταρ του καταλόγου–, αρκετά σιτεμένο, εξαιρετικά ψημένο και με ισχυρή προσωπικότητα. Το κρεάτινο οπλοστάσιο του «Τηλέμαχου» κρύβει και μια ποικιλία αλλαντικών φοβερή: ιδίως στο πρόβειο προσούτο, στην αποξηραμένη ράχη βοδινού και στην καπνιστή μοσχαρίσια γλώσσα μπορείς να εθιστείς. Βρίσκω δε πολύ θετικό ότι προτείνει και δύο οικονομικά set menus. Τρως, ας πούμε, ταρτάρ, καρπάτσιο με σαλάτα ρόκας, κιλότο Black Angus στα κάρβουνα και γλυκό με μόλις € 20.

«Τηλέμαχος Athens»: κρεατικό ρουά ματ! - εικόνα 3

Η λίστα κρασιών, που μέχρι το φθινόπωρο θα εμπλουτιστεί κι άλλο, στην παρούσα φάση φτάνει τις εκατόν ογδόντα ετικέτες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Νότιο Αφρική και τη Νέα Ζηλανδία. Οι επιλογές σε ποτήρι είναι αρκετές και ενδιαφέρουσες (λευκά € 5-14, κόκκινα € 6-20). Έχοντας κατά νου να στρέψουν τον κόσμο προς το πολύ όμορφο μπαρ, κάποιες ποικιλίες θα σερβίρονται εκεί σε χαμηλότερες τιμές. Εκτός αυτού η κρύα κουζίνα του μαγαζιού θα ανοίγει τα ρολά της και θα γίνεται μπαράκι στη στοά, όπου ήδη έχουν στηθεί μερικά τραπεζάκια, σερβίροντας σάντουιτς με πικάνια και κρύο αρνί, μπέργκερ με βοδινό και σούπες.

Πανεπιστημίου 10 (στοά), κέντρο, 2103613300.

Περισσότερες πληροφορίες

Τηλέμαχος Athens

Πανεπιστημίου 10 (στοά), Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Νέα πιτσαρία, απευθείας από το Ντιτρόιτ, έσκασε στο Περιστέρι

Το DAM, μικρό αδερφάκι της Lisa Athens από την Κυψέλη, άνοιξε λίγες εβδομάδες πριν στο Περιστέρι και ειδικεύεται στη Detroit-style πίτσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
27/01/2026

Γαστρονομική σύμπραξη Ελλάδας-Τουρκίας στο CTC

Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Maksut Aşkar και Μανώλης Παπουτσάκης σε ένα 6 hands στο βραβευμένο εστιατόριο, στις 12 Φεβρουαρίου.

Ζιγκοάλα

Το μεγάλο σουξέ της νέας χρονιάς έχει αισθητική που σου γλυκαίνει την καρδιά και μαγειρική άποψη που ιντριγκάρει, χρειάζεται όμως περισσότερη τόλμη για να εκφράσει πλήρως τη δυναμική του.

O καλός ελληνικός μεζές αποκτά σύγχρονη διάσταση σε ένα στέκι των ΝΠ

Μια μικρή γευστική έκπληξη, λίγο πριν ανανεώσετε το ραντεβού σας στο ίδιο πάντα πόστο.

Στο συμπεριληπτικό ζυθοπαντοπωλείο του Νέου Κόσμου σερβίρουν κρασί σε κανάτα μετάγγισης

Το ψαγμένο bottleshop στη hot πιάτσα της Μεναίχμου, στον Νέο Κόσμο, αγαπά εξίσου μπίρα, κρασί και προϊόντα μικρών παραγωγών και αυτό βγαίνει προς τα έξω.

Ένα νέο εστιατόριο δίνει ξανά ζωή στη στέγη της Στέγης

Ο πολιτισμός ξεκινά από ένα τραπέζι με φαγητό και το Amphibian φέρνει στα ψηλά της Συγγρού έναν νέο γαστρονομικό προορισμό, προσθέτοντας γεύση, ποτό και τον χρόνο που χρειάζεται μια βραδιά πριν, μετά ή και χωρίς παράσταση.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Σεφταλιά μπακαλιάρου στο 'Ιώδιο'

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.