Πού τρώμε στην Πάρο και την Αντίπαρο τώρα

Από μοδάτα beach restaurants μέχρι κλασικές αξίες πλάι στο κύμα, κι από ταβέρνες – φαβορί μέχρι fine dining εστιατόρια σε πολυτελή ξενοδοχεία, αυτή εδώ είναι η μόνη λίστα που θα χρειαστείς, για να φας καλά στο πιο δυναμικά ανερχόμενο νησί των Κυκλάδων.

Πάρος

Με την εστιατορική της σκηνή να βρίσκεται σε συνεχή άνθιση, η Πάρος έχει πια συγκεντρώσει υψηλού επιπέδου εστιατορικές προτάσεις για κάθε γούστο, όπως επιβεβαιώσαμε στο πιο πρόσφατο γαστρονομικό μας σαφάρι. Από μοδάτα beach restaurants μέχρι κλασικές αξίες πλάι στο κύμα, κι από μοντέρνες ταβέρνες μέχρι fine dining εστιατόρια σε πολυτελή ξενοδοχεία, αυτή εδώ είναι η μόνη λίστα που θα χρειαστείς, για να φας καλά στο πιο δυναμικά ανερχόμενο νησί των Κυκλάδων.

ΝΕΑ ΦΑΒΟΡΙ

Crios Beach Restaurant στον Κριό

Πλασαρισμένο σε μια από τις ομορφότερες παραλίες της Πάρου, το beach bar του Κριού φέρνει αέρα Μυκόνου στο νησί για δεύτερη χρονιά, με κοφτερή αισθητική και σέρβις αιχμής αλλά και υψηλό επίπεδο στην κουζίνα, που επιμελείται ο βραβευμένος σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης και εκτελεί με ακρίβεια ο νεαρός Σπύρος Δημητσάς. Εδώ, η ελληνική beach-side γεύση αποκτά μοντέρνα έκφραση μέσα από πιάτα που αναδεικνύουν την εκλεκτή τοπική και ευρύτερα ελληνική πρώτη ύλη, δίνοντάς της κοσμοπολίτικες στροφές και φρέσκια άποψη. Προτάσεις όπως ο γάβρος tempura με μηλόξιδο, ή το τηγανητό συμιακό γαριδάκι με tobiko και κρέμα ταραμά είναι προορισμένες για τη λίστα των best seller, ενώ αξιοπρόσεχτα είναι τα paccheri με καραβίδα, σάλτσα οστρακοειδών, ούζο και φέτα, ή το μαγιάτικο από τη robata. Η πλούσια κάβα σιγοντάρει την απόλαυση, ενώ η εμπειρία κλείνει με επιδόρπια του διακεκριμένου chef pâtissier Δημήτρη Χρονόπουλου.

Ρέμα Φλόγα στην Παροικιά

Το ολοκαίνουριο Ρέμα Φλόγα, κρυμμένο σε μια γειτονιά της Παροικιάς, απλώνει τραπέζια σε μια νοσταλγική αυλή και στη μεγάλη σάλα-κουζίνα-εργαστήριο, με τις μυρωδιές από τις ανοιχτές φωτιές και τον ξυλόφουρνο. Ο Γιάννης Λουκάκης -γνωστός από το Άκρα- υπογράφει μια κουζίνα ζωντανή κι αυθόρμητη, με τη νοστιμιά της μαγειρικής στα ξύλα, υλικά του τόπου και της ημέρας και γεύσεις που ξυπνούν μνήμες. Μέχρι το μεσημέρι λειτουργεί το εμπνευσμένο μενού  "πρωινού”, με επιλογές όπως η χορτόπιτα με τουλουμοτύρι Νάξου και μελάτα αυγά ή η λαδένια στα ξύλα με μυζήθρα Πάρου, ενώ το βράδυ μπορεί να πετύχεις  μπουγιουρντί με γαρίδες στον ξυλόφουρνο ή μακαρονάδα με καβουρμά από κατσικάκι, σ΄ένα μενού που αλλάζει καθημερινά. Τα επιδόρπια του βραβευμένου Σπύρου Πεδιαδιτάκη χαρίζουν έξτρα πόντους στην  ξεχωριστή εμπειρία.  

Sama στην Παροικιά

Ο ΜΑΝΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
© simul_restaurant

Το Sama στεγάζεται σ’ ένα από τα παλαιότερα αρχοντικά της Παροικιάς, με τραπέζια στην κουκλίστικη βεράντα με το δαντελωτό κιγκλίδωμα που κοπιάρεται και στα καθίσματα, και θέα στα γραφικά δρομάκια της αγοράς, αλλά και στην ατμοσφαιρική σάλα. Ο παριανός σεφ-ιδιοκτήτης Μάνος Σαρρής συστήνει στο κοινό του την τοπική γαστρονομία γης και θάλασσας, προτείνοντας παραδοσιακές συνταγές μ΄ ένα twist, comfort διάθεση και υλικά από τις Κυκλάδες, όπως η παραδοσιακή ρεβιθάδα στον σκούνταβλο με γκρεμολάτα καπνιστής ρέγγας, ο κοκκινιστός κόκορας με μερμιτζέλι Πάρου, το ψάρι με σάλτσα κακαβιάς, ενώ το καμμένο τσίζκεικ από παριανή μυζήθρα και θυμαρίσιο μέλι αφήνει στο τέλος την επίγευση του τόπου. Η ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών περιλαμβάνει ετικέτες αποκλειστικά από το Αιγαίο και από τοπικές ποικιλίες.

Kedros στον Αμπελά

Ο Γιάννης Παρίκος

Στο φρύδι του γκρεμού όπου σκάει το κύμα, στην άκρη της παραλίας του Αμπελά, ένας αιωνόβιος κέδρος χάρισε τ’ όνομα και τη σκιά του στο εστιατόριο του Γιάννη Παρίκου, που έχει χρώμα παραδοσιακής ταβέρνας και μεγάλο ατού μια συγκλονιστική θέα. Στη δεύτερη χρονιά της, η κουζίνα του Kedros προτείνει μια ποικιλία ορεκτικών, ψαρικών και κρεατικών της ελληνικής παράδοσης με ελάχιστο twist και εκλεκτά υλικά, όπως ο μπακαλιάρος σε κουρκούτι με πιπεριά Φλωρίνης, τα  μπιφτεκάκια με αρωματικό γιαούρτι και το κοκκινιστό μσχαράκι με καπνιστό τυρί Μετσόβου, που καλύπτουν από ένα ούζο ως ένα πλούσιο γεύμα, σε απλό και αυθεντικά ελληνικό περιβάλλον.

ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

SeaRocks στον Αμπελά

Χρυσοί Σκούφοι Πάρος_SeaRocks 3

Με τα καταγάλανα νερά του Αμπελά για θέα και αφράτα sunbeds πάνω στο κύμα να δελεάζουν τους επισκέπτες της ανερχόμενης παραλίας από νωρίς, η βεράντα του "SeaRocks" έχει για ατού της το ιδιαίτερα προσεγμένο beach resto σκηνικό της και φυσικά τη βραβευμένη κουζίνα του σεφ Γιάννη Παρίκου. Η αρχή γίνεται με προσεγμένα ωμά που μοσχοβολούν θάλασσα (highlight το καρπάτσιο από φαγκρί, με αχινό και wakame) και συνεχίζεται με ελληνικά κι ευρύτερα μεσογειακά hits, ενώ ο ξυλόφουρνος παραδίδει πιάτα με έντονα τοπικά αρώματα, όπως η παριανή ρεβυθάδα με χταπόδι, ή το σιγομαγειρεμένο αρνάκι με σελινόριζα. Το σέρβις περιποιείται ευγενικά, ενώ η λίστα κρασιών προσφέρει επιλογές από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα.

Mario στην Παροικιά

Γιάννης Μαρκουλης σεφ Mario Πάρος

Η ολόλευκη κι ανοιχτόκαρδη αυλή του Mario στην παραλία των Λιβαδιών ακούει το κύμα και βλέπει τον κόλπο της Παροικιάς με τα μαγικά ηλιοβασιλέματα. Σεβαστό όνομα δεκαετιών, το εστιατόριο του Μάριου Τσαχπίνη προσφέρει μια σύγχρονη θαλασσινή κουζίνα με ολόφρεσκη πρώτη ύλη από το νησί, ταιριασμένη με ζαρζαβατικά από την ιδιόκτητη φάρμα του. Το καλοδουλεμένο μενού του ταλαντούχου σεφ Γιάννη Μαρκουλή προτείνει πιάτα με έμπνευση από την παραδοσιακή παριανή ψαροφαγία, όπως το λιαστό χταπόδι με την κυκλαδίτικη ρεβιθάδα και οι ταλιατέλες καλαμαριού με ραγού σουπιάς ή πρωτοτυπίες όπως το φιλέτο τόνου με μελιτζάνα χουνκιάρ μπεγιεντί. Από την πλούσια ψαριέρα διαλέγετε ψάρι για ψητό, στο αλάτι ή sashimi. Φροντισμένα επιδόρπια και αξιόλογη επιλογή οίνων, ολοκληρώνουν επάξια το γεύμα.  

Blue Oyster στον Αμπελά

Η κομψή αυλή του Blue Oyster πάνω στην παραλία του Αμπελά, με άνετα τραπέζια στη σκιά της πέργκολας ή κάτω από αεράτες λευκές τέντες σ΄ένα καλοστημένο καλοκαιρινό σκηνικό, είναι προορισμός για ένα πιστό κοινό κάθε προέλευσης. Η κουζίνα διαχειρίζεται άψογα το ψάρι και τα θαλασσινά σε ποικιλία πιάτων, ενώ η χρήση εκλεκτών ντόπιων υλικών, πολλά από την φάρμα του παριανού ιδιοκτήτη Γιάννη Τσαχπίνη, χαρακτηρίζει το εστιατόριο. Από ένα μενού με πολλά πιάτα ημέρας, δεν θα χάσετε το γιουβέτσι με κεφάλι και κολάρο ψαριού σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, τις αιγαιοπελαγίτικες μαρινάτες γαρίδες, αλλά και την παραδοσιακή ρεβιθάδα στον ξυλόφουρνο. Για το τέλος, το γαλακτομπούρεκο με τραγανό φύλλο αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ

Rada στη Νάουσα

Rada

Το open air εστιατόριο του ξενοδοχείου Cove Paros βρίσκει τη θέση του στο όριο της αμμουδιάς των Αγίων Αναργύρων, σ΄ ένα φευγάτο boho chic περιβάλλον για καρτποσταλικά δειλινά και ρομαντικά βράδια. Το μενού του Γκίκα Ξενάκη, που εκτελεί ο Φίλιππος Παναγόπουλος, δένει αρμονικά με τον χώρο αγκαλιάζοντας γη και θάλασσα με αγαπημένες ελληνικές γεύσεις μεταφρασμένες με το αναγνωρίσιμο στυλ του πολυβραβευμένου σεφ και μπόλικο τοπικό χρώμα, όπως η κρεμμυδόπιτα με κρέμα παριανής ξινομυζήθρας, το ψητό χταπόδι με καπαροσαλάτα και αλιάδα, το μελωμένο αρνάκι με μελιτζάνες ιμάμ. Το σέρβις κινείται μ΄ ευγενική άνεση, υποστηρίζοντας μια χαλαρά σοφιστικέ, καλοκαιρινή ατμόσφαιρα.

Galazia Hytra στη Μάρπησσα

Το εστιατόριο Galazia Hytra στην Πάρο

Το καλοκαιρινό alter ego της πολυβραβευμένης Hytra απλώνει τα τραπέζια του σε ατμοσφαιρική γωνιά του 5* ξενοδοχείου "Summer Senses", χαζεύοντας τον νυχτερινό παριανό ουρανό με θέα στο Πίσω Λιβάδι και τη Μάρπησσα. Στην κουζίνα, τα αρώματα των Κυκλάδων και της παριανής γης περνούν από το δημιουργικό φίλτρο του βραβευμένου Γιώργου Φελεμέγκα, για να μετατραπούν σε πιάτα σύγχρονης αντίληψης με κοσμοπολίτικη καλοκαιρινή γοητεία, όπως τα αποδίδει ο ταλαντούχος exec chef του ξενοδοχείου, Χρήστος Κανουλάς. Οι γαρίδες carabineros με φράουλες και αμπελοφάσουλα και ο αστακός με ραβιόλι και σάλτσα πετρόψαρων είναι δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του μενού, ενώ την εμπειρία εμπλουτίζει με τις διεθνείς κι ελληνικές επιλογές της η σομελιέ Χριστίνα Χουρπουλιάδου.

Matsuhisa Paros στη Νάουσα

Χρυσοί Σκούφοι Πάρος_Matsuhisa Paros 1

Η παριανή εκδοχή του διεθνούς brand βρίσκει ιδανικό περιβάλλον στη βεράντα του ξενοδοχείου Avant Mar, δυο βήματα από το κέντρο της Νάουσας και με φόντο την παραλία Πιπέρι. Με τη θαλασσινή αύρα να διατρέχει τον ντιζαϊνάτο, όμορφα διακοσμημένο κι ατμοσφαιρικά φωτισμένο χώρο, το "Matsuhisa Paros" είναι το μόλις δεύτερο open air εστιατόριο του brand κι αυτό είναι ένα από τα πιο γοητευτικά του στοιχεία. Μαζί μ’ αυτό, το εξαιρετικό σέρβις και η σε σωστή ένταση προσεγμένη playlist συνθέτουν το καλύτερο σκηνικό για την φημισμένη fusion κουζίνα του Nobu Matsuhisa, την οποία εδώ αποδίδουν ο Μάριος Σκεπασιανός στα ζεστά κι ο Cristian-Jay Adriano στα κρύα πιάτα, με άριστη πρώτη ύλη να γίνεται βάση για εξαιρετικό sushi, διαχρονικά signature πιάτα του Nobu-san, αλλά και φρέσκες ιδέες με μεσογειακά ή νοτιο-αμερικάνικα twists.

Paron στις Κολυμπήθρες

Χρυσοί Σκούφοι Πάρος_Parōn 4

Πλάι στην όμορφη πισίνα και πιστό στις minimal γραμμές που έχουν εξασφαλίσει στο ξενοδοχείο "Parilio" μια θέση στην επιδραστική διεθνή οικογένεια των Design Hotels, το Paron φέρνει στην Πάρο την αβανγκάρντ μαγειρική φιλοσοφία του σεφ Θάνου Φέσκου, σε πιο χαλαρή, fine comfort εκδοχή, ταιριαστή με το καλοκαιρινό vibe του χώρου. Έτσι, πιάτα όπως το χταπόδι σχάρας με κρέμα καμένου βουτύρου και το γιουβέτσι αστακού με πουρέ καρότου ξεχωρίζουν στο ευφάνταστο μενού που εκτελεί με ακρίβεια ο head chef του ξενοδοχείου, Θάνος Μπαμπούρας, ενώ ιδιαίτερη φινέτσα έχουν και οι γλυκές δημιουργίες που κλείνουν το γεύμα, με το ρυζόγαλο με άρωμα πορτοκάλι - δαμάσκηνο, παγωτό φιστίκι και αέρα βανίλιας να ξεχωρίζει.

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Vassilenas Blue στην Αντίπαρο

Vassilenas Blue Αντίπαρος

Στην κυκλαδίτικη εκδοχή του, ο ιστορικός αθηναϊκός "Βασίλαινας" φορά τα πιο δροσερά καλοκαιρινά του χρώματα, ξεδιπλώνοντας την φίνα ψαροφαγική του δράση σε ατμοσφαιρική βεράντα που χαζεύει τη θάλασσα και το λιμάνι της Αντιπάρου. Αναλαμβάνοντας προσωπικά τα ηνία της κουζίνας, ο Θανάσης Βασίλαινας στρίβει το τιμόνι σε fin to tail ψαροφαγικές απολαύσεις, που εκμεταλλεύονται στο έπακρο τα πολύ μεγάλα ψάρια που συγκεντρώνει στην ψαριέρα του. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να χαρείτε ντελικατέτσες όπως συκωτάκια από 10κιλα φαγκριά ή γιουβετσάδες με κεφάλια από μεγάλες σκοπρίνες, ενώ διαχρονικά σουξέ του συνταγολογίου του, όπως ο βελούδινος ταραμάς ή οι αέρινα σχαρισμένες σουπιές, δηλώνουν εμφατικό παρόν. Το σέρβις είναι πρόθυμο και ευγενικό, η λίστα κρασιών καλά ενημερωμένη, ενώ ορισμένα τραπέζια στρώνονται πλάι στο κύμα για όσους προτιμούν τις πιο ρομαντικές καταστάσεις.

Cookoovaya στο Απάντημα

Cookovaya στην Αντίπαρο

Η καλοκαιρινή βερσιόν της Cookoovaya πιάνει πόστο στο Απάντημα και σε ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της Αντιπάρου, το "Beach House”, αγναντεύοντας από το πιο προνομιακό σημείο την παραλία και τα ανοιχτόχρωμα νερά της. Σε μία χαλαρή, ανεπιτήδευτη και γεμάτη φως αυλή μεταφέρει πολλά ατού από τη σοφή κουζίνα της Χατζηγιάννη Μέξη στις Κυκλάδες. Ο σεφ πατρόν Περικλής Κοσκινάς και η ομάδα του μεριμνούν ώστε οτιδήποτε φτάνει στο τραπέζι να έχει ουσία και γεύση. Πιάτα ημέρας μοσχομυρίζουν στον ξυλόφουρνο, ενώ το κυρίως μενού δομείται στη λογική του μοιράσματος, βασισμένο στην απλότητα και την αφαίρεση. Στην κάρτα συναντάς μερικά από τα πιο αγαπημένα πιάτα των Αθηνών όπως το ωμό ψάρι ημέρας με λεμόνι, θυμάρι, ελαιόλαδο ή με γύρη άγριου μάραθου και λεμόνι, το χταπόδι με φάβα, τριμμένη ντομάτα και κάπαρη και την μαραθόπιτα στα κάρβουνα αλλά και ψάρι μπουρδέτο, στα κάρβουνα ή στο χαρακτηριστικό μπιάνκο.

BONUS ΓΙΑ ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ

Araklia στην Ηρακλειά

Μετά από μακρά θητεία στην κοσμική Μύκονο, ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς επέστρεψε στην άγονη γραμμή των πατρώων του, για να μαγειρέψει την κουζίνα της αυθεντικής κυκλαδίτικης παράδοσης, με επιλεγμένα προϊόντα από όλα τα νησιά, δική του τροφοσυλλογή και πολλές προσωπικές παρασκευές. Στο τροποποιημένο πατρικό του σπίτι, στολισμένο με σπάνια ενθύμια της οικογενειακής του κληρονομιάς και αυλή με μαγευτική θέα στις Μικρές Κυκλάδες, σερβίρει πιάτα βαθιάς νοστιμιάς, όπως οι προβάτσες φρικασέ με κεφτεδάκια, το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι από αλεύρι φάβας, ή η δική του λακέρδα με ντόπια φάβα, το καπνιστό ημίπαστο σκουμπρί και το διάσημο "γεμιστό κατσίκι” της Ηρακλειάς. Η συλλογή τυριών από κυκλαδίτικα τυροκομεία καθώς και η λίστα επιλεγμένων οίνων από τοπικά οινοποιεία ολοκληρώνουν μια εμπειρία που έχει κάνει την Ηρακλειά γαστρονομικό προορισμό.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Γιατί το Asteria Rooftop είναι ο ιδανικός καλοκαιρινός προορισμός στην Αθήνα;

Το Asteria Rooftop αποτελεί τον απόλυτο προορισμό για όσους θέλουν να ζήσουν το καλοκαίρι στην πόλη με άνεση, στυλ και μαγευτική θέα προς τη θάλασσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/06/2025

Τα Φεστιβάλ της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας ανανεώνουν την παράδοση

Από την Κόνιτσα μέχρι τη Βωβούσα και το Μέτσοβο, η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία γίνονται φέτος το επίκεντρο πρωτότυπων φεστιβαλικών διοργανώσεων που γεφυρώνουν το παλιό με το νέο και φέρνουν τη μουσική παράδοση στο προσκήνιο.

Πώς η ελληνική γαστροταβέρνα έγινε εξαγώγιμο είδος

Και πώς η επιτυχία της ελληνικής γεύσης στο εξωτερικό λειτουργεί ως μια καλή υπενθύμιση για τα καλοκαιρινά μας ταξίδια εντός συνόρων.

"Δημήτρης Πικιώνης. Σχήμα και Μορφή": Μια νέα έκθεση ανοίγει το αρχείο του ιστορικού αρχιτέκτονα

Το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Η Σκιάθος", διοργανώνει την έκθεση που παρουσιάζει την προσωπικότητα του αρχιτέκτονα και δημιουργού μέσα από το αρχείο του.

Ανακαλύπτοντας το Ζεν στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας

Το μουσείο φιλοξενεί την έκθεση "Ο Ήχος της Σιωπής: Ζεν Ζωγραφική" και παρουσιάζει για πρώτη φορά σπάνιους ιαπωνικούς ζωγραφικούς κυλίνδρους και άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα από τον τον 15ο έως τον 19ο αι.

AEGEAN: 14 χρόνια στην κορυφή

Η AEGEAN επιβεβαιώνει για ακόμα μία χρονιά την ηγετική της θέση στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο αεροπορικό χάρτη.

Η Πιερία ενισχύει την προσβασιμότητα στις παραλίες της

Ένα καλοκαίρι χωρίς φραγμούς θα ζήσουν οι παραθεριστές της Πιερίας χάρη στις σύγχρονες νέες υποδομές, όπως η πλατφόρμα πρόσβασης στη θάλασσα Seatrac.