Από τη Φλώρινα ως τη Ρόδο κι απ’ το Μέτσοβο ή την Καστοριά ως την Αθήνα, που φορά τα πιο λαμπερά γιορτινά της στολίδια, ο χειμώνας γίνεται η νοστιμότερη αφορμή για γαστρονομικά ταξίδια στους δημοφιλείς προορισμούς της εποχής. Σε ταβέρνες με αναμμένα τζάκια και μυρωδιές από καπνιστά κρέατα, αλλά και σε αστικά εστιατόρια που δίνουν μοντέρνο ρυθμό στις γιορτές, η γεύση της Ελλάδας αποκαλύπτει το πιο ζεστό της πρόσωπο. Από αυθεντικές συνταγές της παράδοσης μέχρι δημιουργικές εμπνεύσεις που ξυπνούν μνήμες και όρεξη, οι στάσεις του φετινού μας οδοιπορικού υπόσχονται εμπειρίες που αξίζει να μοιραστούμε – στο βουνό, στη θάλασσα ή στην καρδιά της πόλης. Ένα αφιέρωμα σε ξεχωριστά εστιατόρια και ταβέρνες στους χειμερινούς προορισμούς για τους λάτρεις της χειμωνιάτικης απόλαυσης, που ξέρουν ότι η πραγματική θαλπωρή ξεκινά πάντα από το τραπέζι.
Το "Βεργιώτικο" προσφέρει μυσταγωγική κρεατοφαγία στη σπηλιά

Μέσα στη σπηλιά των παλιών τειχών της Βέροιας, το "Βεργιώτικο" προσφέρει μια μυσταγωγική καρνιβορική εμπειρία που έχει καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του καλού κρέατος. Με σειρά διακρίσεων στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, το εστιατόριο αναδεικνύει τη δριμύτατη κρεατοπαραγωγική δυναμική της Βόρειας Ελλάδας, δουλεύοντας με σπάνιες ελληνικές ράτσες βοοειδών που μεταμορφώνονται σε εξαιρετικές κοπές και πιάτα με βαθιά νοστιμιά.

Δείτε περισσότερα για το "Βεργιώτικο" εδώ.
To "Oniros Lounge Resto" έχει γεύσεις με βαριά υπογραφή στα Χανιά

Στη Σούδα των Χανίων, το "Oniros Lounge Resto" προσφέρει μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία που συνδυάζει τη μινιμαλιστική αισθητική με τη δημιουργική κουζίνα. Εμπνευσμένο από την ενέργεια και τις γεύσεις της Νέας Υόρκης, επαναπροσδιορίζει την έννοια του σύγχρονου dining, προσφέροντας premium κοπές κρέατος, προσεγμένες εποχικές προτάσεις και πιάτα που αναδεικνύουν την αξία της απλότητας και της αυθεντικότητας.

Δείτε περισσότερα για το "Oniros Lounge Resto" εδώ.
Ο "Θωμάς" χαρίζει αρχοντική νοστιμιά στα βουνά

Στις πλαγιές της Μακεδονίας, ο "Θωμάς" αποτελεί σημείο αναφοράς για τους απαιτητικούς καλοφαγάδες – ένα εστιατόριο που θα μπορούσε άνετα να σταθεί σε ευρωπαϊκή μητρόπολη, αλλά επιλέγει να αντλεί τη γοητεία του από τη φύση και την παράδοση του τόπου. Με ιστορία που μετρά πάνω από πενήντα χρόνια, το εστιατόριο της οικογένειας Πασπάλη εξελίσσει τη μακεδονίτικη κουζίνα σε σύγχρονη εμπειρία, παντρεύοντας την οικειότητα με τη γαστρονομική φινέτσα.

Δείτε περισσότερα για τον "Θωμά" εδώ.
Στον "Ανδρέα" το κρέας γίνεται τέχνη

Στη Σκοπιά, ένα μικρό ορεινό χωριό της Μακεδονίας, ο σεφ-πατρόν Ανδρέας Σταυρίδης έχει καταφέρει κάτι σπάνιο: να μετατρέψει έναν φαινομενικά ταπεινό προορισμό σε γαστρονομικό σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του κρέατος. Με το εστιατόριό του, που ισορροπεί ευρηματικά ανάμεσα στην αίσθηση παραδοσιακής ταβέρνας και στο ύφος σύγχρονου ρεστοράν, ο Ανδρέας προσεγγίζει το κρέας με επιστημονική ακρίβεια και δημιουργική φαντασία.

Δείτε περισσότερα για τον "Ανδρέα" εδώ.
"Το Μαγαζάκι Που Λέγαμε" προσφέρει ένα ταξίδι γεύσεων με φόντο την Παλιά Πόλη των Ιωαννίνων

Όταν η Μαρία Κλήμη αντίκρισε μια παλιά μονοκατοικία του 1930 στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων, συνειδητοποίησε πως ήταν η ιδανική για να στεγάσει το "Μαγαζάκι" που πάντα ήθελε να ανοίξει, πυροδοτώντας έτσι το ρεύμα των μικρών προσωπικών εστιατορίων στην πόλη. Ένα όμορφο boutique restaurant με κομψά στρωμένα τραπέζια μπροστά στις μεγάλες τζαμαρίες, όπου η ίδια υποδέχεται τους πάντες σαν φιλόξενη οικοδέσποινα.

Δείτε περισσότερα για το "Το Μαγαζάκι Που Λέγαμε" εδώ.
To "Symposion 2025" πάει το χειροποίητο σε άλλο λέβελ

Στη Μεγαλόπολη υπάρχει ένα παραδοσιακό ελληνικό μαγειρείο νέας γενιάς που ανεβάζει επίπεδο στο σπιτικό εποχικό φαγητό. Ο Γιώργος Κουρκουτάς, έχοντας κάνει μια μεγάλη πορεία σε γνωστά εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, και η σύζυγός του Ελένη Ανδριοπούλου άνοιξαν πριν από λίγους μήνες το δικό τους μαγαζί, δημιουργώντας πιάτα ημέρας με ό,τι υλικά βρουν καθημερινά στην αγορά, αλλά και ζυμώνοντας οι ίδιοι εξαιρετικές πίτες, πίτσες, ψωμιά και χειροποίητα ζυμαρικά για να απολαύσεις στο χώρο τους ή σε πακέτο/delivery.

Δείτε περισσότερα για το "Symposion 2025" εδώ.
Η "Άργ(η)ισσα" βρίσκεται στην αγκαλιά της Θεσσαλικής φύσης με άρωμα γιορτής

Στην καρδιά της θεσσαλικής γης, λίγα λεπτά έξω από τη Λάρισα, η "Άργ(η)ισσα" ξαναζωντανεύει ένα όνομα βαθιά ριζωμένο στην ιστορία του τόπου – εκεί όπου, σύμφωνα με τους αρχαίους, οι Θεσσαλοί εξημέρωσαν τα ζώα. Σήμερα, σε ένα καταπράσινο τοπίο που ημερεύει την ψυχή, το ομώνυμο εστιατόριο και οι ιδιοκτήτες του Νάνσυ Τζάρτζα και Αστέριος Καρατζολίτης προσφέρουν μια εμπειρία αυθεντικής γεύσης και φιλοξενίας.

Δείτε περισσότερα για την "Άργ(η)ισσα" εδώ.
Ο "Κοντοσώρος" συνεχίζει επάξια την ελληνική γευστική κληρονομιά στο Ξινό Νερό

Το Ξινό Νερό, το απομακρυσμένο χωριουδάκι της Φλώρινας, μετατράπηκε σε προορισμό για φίλους της καλοφαγίας χάρη στη γευστική μοναδικότητα αυτού του μαγαζιού-διαμάντι, που αναδεικνύει το τοπικό, αυθεντικά γαλανόλευκο στοιχείο. Το τεφτέρι της Ιλιάννας Κοντοσώρου, κόρης του ιδρυτή του εστιατορίου και πρωτοπόρου υποστηρικτή της ελληνικής κουζίνας, Νίκου Κοντοσώρου, εκπέμπει σύγχρονη φινέτσα χωρίς να ξεχνά τις ρίζες του.

Δείτε περισσότερα για τον "Κοντοσώρο" εδώ.
Το "Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλης" προτείνει μοντέρνα μπιστρονομία στην καρδιά της Μεσσηνίας

Δέκα χρόνια μετά την αναγέννησή του από τον Παναγιώτη Χρυσομάλλη, το ιστορικό οινοπαντοπωλείο που ίδρυσε ο πατέρας του το 1958 παραμένει ένα από τα πιο ξεχωριστά γευστικά σημεία της Καλαμάτας. Στη διασταύρωση Υπαπαντής και Μητροπολίτου Μελετίου, ο ατμοσφαιρικός χώρος του αποπνέει τη θαλπωρή ενός μπιστρό, διατηρώντας την αυθεντικότητα της παλιάς εποχής, ενώ, όταν ο καιρός το επιτρέπει, η καινούργια εσωτερική αυλή του προσφέρει μια ακόμη πιο φιλόξενη εμπειρία.

Δείτε περισσότερα για το "Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλης" εδώ.
Η "Κληματαριά" είναι η ταβέρνα-σύμβολο της Ορεινής Αρκαδίας

Από το 1931 έως σήμερα, η "Κληματαριά" της οικογένειας Τζίφα συνεχίζει αδιάκοπα να γράφει ιστορία στη Βυτίνα, αποτελώντας την παλαιότερη ταβέρνα της ορεινής Αρκαδίας και ένα από τα πιο αυθεντικά της σημεία αναφοράς. Δημιούργημα του Δημοσθένη Τζίφα, το μαγαζί περνά πλέον στα χέρια της τρίτης και τέταρτης γενιάς, που παραμένουν πιστές στις συνταγές και στο ήθος της παράδοσης, μαγειρεύοντας όπως παλιά — χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και με απόλυτο σεβασμό στην πρώτη ύλη.

Δείτε περισσότερα για την "Κληματαριά" εδώ.
Το "Χάραμα" σερβίρει παράδοση και γεύση με θέα το Βέρμιο

Στο Αρκοχώρι, στους πρόποδες του Βερμίου, το "Χάραμα" του Στέφανου Λαφάρα έχει αναδειχθεί σε αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις της αυθεντικής μακεδονίτικης κουζίνας. Με τη θαλπωρή ενός σπιτικού περιβάλλοντος και τη φροντίδα ενός έμπειρου μάγειρα-οικοδεσπότη, το βραβευμένο εστιατόριο τιμά τις παραδοσιακές γεύσεις του Βορρά με μεράκι και τεχνική.

Δείτε περισσότερα για το "Χάραμα" εδώ.
Ο "Πασατέμπος" έχει τοπική γεύση με ζεστό χαμόγελο στην Καστοριά

Στην πιο όμορφη γειτονιά της Καστοριάς, το "Πασατέμπος" είναι το στέκι που έχει αγαπηθεί για τη ζεστασιά του, τη φιλική του ατμόσφαιρα και τη μαγειρική του ταυτότητα, που τιμά την τοπική γη. Εδώ, όλα ξεκινούν από τα προϊόντα των παραγωγών της περιοχής: τοπικά, φρέσκα, ποιοτικά. Η κουζίνα βασίζεται στην παράδοση της Μακεδονίας, αλλά την εξελίσσει με σύγχρονο βλέμμα και δημιουργική διάθεση.

Δείτε περισσότερα για τον "Πασατέμπο" εδώ.
Στο "Διόνυσος" για τοπική κουζίνα με χαρακτήρα στην Αριδαία

Στην Όρμα της Αλμωπίας, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα ξακουστά ιαματικά λουτρά Πόζαρ, ο "Διόνυσος" στέκει εδώ και τρεις δεκαετίες ως αυθεντικός πρεσβευτής της τοπικής αλλά και ευρύτερα μακεδονίτικης γαστρονομίας. Στην καρδιά του χωριού, κάτω από τα υπεραιωνόβια πλατάνια και δίπλα στις φυσικές πηγές, το εστιατόριο υποδέχεται τους επισκέπτες σε μια ζεστή ατμόσφαιρα που παντρεύει την παράδοση με τη σύγχρονη φροντίδα.

Δείτε περισσότερα για τον "Διόνυσο" εδώ.
To "Strada" φημίζεται για την comfort νοστιμιά του στην καρδιά της πόλης της Κοζάνης

Στη δυτική Μακεδονία και την Κοζάνη, στην καρδιά της πόλης και σε προνομιακό σημείο πάνω στον πεζόδρομο, το "Strada" αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς από το 2007. Με σύγχρονο προσανατολισμό και ντιζαϊνάτες λεπτομέρειες, το μπαρ-εστιατόριο ειδικεύεται στις fusion προτάσεις, παντρεύοντας ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις με δημιουργικές πινελιές από το διεθνές γαστρονομικό τοπίο.

Δείτε περισσότερα για το "Strada" εδώ.
Το "Θamon Contemporary Restaurant" γνωρίζει πως λένε τη μπιστρονομία στα ηπειρώτικα

Είμαστε όλοι θαμώνες του "Θamõn", κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Στο καλοστημένο μπιστρό του Θανάση Τάσσου η ηπειρώτικη κουζίνα τιμάται όπως της αρμόζει, μέσα από ένα πρίσμα σύγχρονο, τολμηρό, με τεχνικές αιχμής. Εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εστιατόριο-προορισμός στα Ιωάννινα, και ακόμη ευκολότερα από εκείνα τα μέρη που σε ελκύουν με την πρώτη ματιά χάρη στον ζεστό χώρο με το φυσικό ξύλο και το μοντέρνο design.

Δείτε περισσότερα για το "Θamon Contemporary Restaurant" εδώ.
Η "Thigaterra" στο Ηράκλειο μας μυεί στο slow food της Μεγαλονήσου

Παιδί της αγάπης για την οικο-γαστρονομία και τη φιλοσοφία του παγκόσμιου κινήματος slow food, η "Thigaterra" της κρητικής φύσης πιστεύει ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στο καλό, αγνό και "δίκαιο" φαγητό. Στον όμορφο χώρο του δημιουργικού κρητικού εστιατορίου στην Αμμουδάρα του Ηρακλείου, που αξίζει την προσοχή μας στα χειμερινά ταξίδια μας στην Κρήτη, εκλεκτά τοπικά προϊόντα του νησιού αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδος αναδεικνύονται δημιουργικά.

Δείτε περισσότερα για το "Thigaterra" εδώ.
Το "Σίλφιον" στα Γιάννενα δείχνει σεβασμό στην πρώτη ύλη και την ουσία

Στην καρδιά των Ιωαννίνων, το "Σίλφιον" φέρνει νέο αέρα στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη της πόλης, ποντάροντας στην καθαρότητα των γεύσεων, τη βαθιά νοστιμιά και τις εκλεκτές πρώτες ύλες του τόπου. Ήρεμο, κομψό, μινιμαλιστικό, συνεπές και δημιουργικό, σε κερδίζει με την ποιοτική του πρόταση, χωρίς υπερβολές.

Δείτε περισσότερα για το "Σίλφιον" εδώ.
Το"Πεσκέσι" γνωρίζει καλά την οικειότητα του τσίπουρου και των μεζέδων στην Κοζάνη

Ζεστό, τίμιο και αθεράπευτα μερακλίδικο, το "Πεσκέσι", στο κέντρο της Κοζάνης, είναι από εκείνα τα μεζεδοπωλεία που μυρίζουν τσίπουρο πριν καν σερβιριστεί. Όχι άδικα, αφού στον κατάλογό του φιλοξενεί 34 διαφορετικά αποστάγματα από όλη την Ελλάδα, από Κοζάνη και Τύρναβο μέχρι Δράμα, Γιάννενα και Θεσσαλονίκη.

Δείτε περισσότερα για το "Πεσκέσι" εδώ.
Το "1600 Raki Ba Raki" δίνει μοντέρνο τέμπο στη ρεθυμνιώτικη καλοφαγία

Στην καρδιά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, απέναντι από το αρχοντικό της "Avli", το "1600 Raki Ba Raki" φέρνει τη χαρά της κρητικής παρέας σε ένα bistro με σύγχρονη ματιά και ξεχωριστή προσωπικότητα. Υπό τη δημιουργική καθοδήγηση του ταλαντούχου executive chef ελαιολάδου Βασίλη Λεωνίδου, η κουζίνα τιμά τις εποχικές πρώτες ύλες και τις μετατρέπει σε μεζέδες που μοιράζονται γύρω από το τραπέζι.

Δείτε περισσότερα για το "1600 Raki Ba Raki" εδώ.